Szinte csak most jelent meg és máris lejárt

kami911 képe

A Linux Kernel 6.0 elérte az életciklus végét, a felhasználóknak sürgősen frissíteniük kell majd a Linux Kernel 6.1-re. A 2022. október másodikán megjelent Linux kernel 6.0 egy újabb rövid életű kernel-sorozat. Olyan új funkciókat vezetett be, mint a kezdeti Intel Arc Graphics diszkrét GPU-k támogatása, itt landolt a „Dummy Wait” problémát javító AMD sebességnövelő javítás, új SOC-ok támogatása - küztük a Qualcomm Snapdragon 8xc Gen3, Raspberry Pi 4 V3D támogatás (3 évvel a Pi 4 megjelenése után), OpenRISC PCI támogatás, az AMD Ryzen 7000 „Raphael” platform hang-illesztőprogramjának támogatása, IO_uring user-space block driver támogatás, különböző IO_uring optimalizációk és egyéb ígéretes I/O-val kapcsolatos munkák, az Intel Habana Labs Gaudi 2 gyorsítók kezdeti támogatása és innentől volt a H.265/HEVC média user-space API stabilnak tekinthető. Érdekes volt még a futtatási idejű ellenőrzés a biztonságkritikus rendszerek számára, valamint a SafeSetID biztonsági modul támogatása és a setgroups() módosítások ellenőrzésére. A Linux 5.19 tartalmazta a kínai LoongArch CPU-architektúra kezdeti támogatását. A hiányzó illesztőprogramok miatt azonban lehetetlen volt működő rendszert indítani. A LoongArch CPU-knak most már el kell indítaniuk a Linuxot ezzel a kiadással. Nem szabad elfelejteni, hogy a Loongson a Linuxot készíti elő a laptopjaihoz. Így most már van meghajtó kódja a Linux Kernel 6.0-ban. Valamint számos más újdonságot is.

A neves kernelfejlesztő, Greg Kroah-Hartman ma jelentette be a Linux kernel 5.19.17-es kiadását, amely, még utoljára, egy nagyobb javításnak tűnik. Ami a legfontosabb, hogy a Linux kernel 5.19.17 egyben az utolsó karbantartási kiadás a Linux 5.19-es kernel sorozathoz, amely mostanra elérte az életciklus végét, és többé nem kap biztonsági és hibajavító frissítéseket.

Bejelentem az 6.0.19-es kernel kiadását.

Megjegyzendő, hogy ez az UTOLSÓ 6.0.y kernel, amit kiadunk. Ez az ág mostantól véget ért. Mostantól a 6.1.y ágra kell áttérni.

- mondta Greg Kroah-Hartman egy levelezőlistás bejelentésben. Az 6.0-s kernel sorozat minden felhasználójának frissítenie kell.

Mint írják, a felhasználóknak mostantól a Linux 6.1-s kernel-sorozatra való frissítést javasolják, amely szintén frissült az 6.1.5-ös verzióra. A GNU/Linux disztribúciók karbantartói és azok a felhasználók, akik szeretik a saját kernel-üket összeállítani, már most letölthetik a legújabb Linux 6.1-s kernelt a kernel.org weboldalról, de ne feledjék, hogy ez egy hosszan támogatott LTS (Long Term Support) ág, amely valószínűleg 2025-ig lesz támogatott. Így tökéletes megoldás azok számára is akik LTS kernelre vágynak. A Linux kernel 6.1-re váltáshoz olvassa el a következő cikket: Hogyan frissíthet a 6.1-es Linux kernelre?