Köszönjük neked Linux kernel 4.9 LTS!

kami911 képe

A Linux Kernel 4.9 elérte az életciklus végét, a felhasználóknak sürgősen frissíteniük kell például a Linux Kernel 6.0-ra, vagy 6.1-re. A 2016. december 11-én megjelent Linux kernel 4.9 egy hosszú életű kernel-sorozat (LTS - Long Term Support). A Linux 4.9-es kernel hosszú távú támogatási (LTS) státusza miatt a Linux-alapú operációs rendszerrel működő hardvereket gyártó nagyvállalatok nagy valószínűséggel tömeggyártású eszközökön használták. Jó kérdés, hogy hogyan frissítik majd a hardvergyártók ezeket az eszközöket.

A neves kernelfejlesztő, Greg Kroah-Hartman jelentette be, a Linux kernel 4.9.337-es kiadását, amely, még utoljára, egy nagyobb javításnak tűnik. Ami a legfontosabb, hogy a Linux kernel 4.9.337 egyben az utolsó karbantartási kiadás a Linux 4.9-es kernel sorozathoz, amely mostanra elérte az életciklus végét, és többé nem kap biztonsági és hibajavító frissítéseket.

Figyelem, ez az UTOLSÓ 4.9.y kernel, amit kiadtunk.

Ez a rendszermag már END-OF-LIFE, és legalább a 4.14.y-ra kell áttérni, vagy a 6.1.y-ra ami még jobb választás.

Ahogy a -rc bejelentésben is írtam, ha ez bárkinek problémát jelent, kérem, tudassa velem. Már dolgozom néhány csoporttal azon, hogy áthelyezzük őket. erről a már lejárt kernel fáról, nyugodtan forduljatok hozzám, ha szükségetek van rá.
segítségre van szükséged.

Köszönöm,

greg k-h

- mondta Greg Kroah-Hartman egy levelezőlistás bejelentésben.

Mint írják, a felhasználóknak mostantól a Linux 6.1-s - szintén LTS  - kernel-sorozatra való frissítést javasolják, vagy legalább a 4.14-es sorozatra. A GNU/Linux disztribúciók karbantartói és azok a felhasználók, akik szeretik a saját kernel-üket összeállítani, már most letölthetik a legújabb Linux 6.1-s kernelt a kernel.org weboldalról, de ne feledjék, hogy ez is egy hosszú életű (LTS) ág. Ez az ág valószínűleg legalább 2025-ig lesz támogatott, vagy akár 2027-ig is - egy későbbi döntéstől függően.

Jelenleg jó néhány GNU/Linux disztribúció alapértelmezés szerint a a Linux kernel 5.15 használja, például a nemrég megjelent Linux Mint 21.1, illetve a régebbi 21-es - amely idén októberig támogatott. Néhány Linux kernel 5.19-et használja, például az októberben megjelent Ubuntu 22.10-et (Kinetic Kudu). Ezeknél a rendszereknél előbb-utóbb fontos lesz, hogy használatba vegye a Linux kernel 6.0 sorozatot vagy 6.1 LTS-támogatott verziót, vagy valamelyik másik hosszú távon támogatott (LTS) kernelt. A rolling-release disztribúciók (Arch Linux, openSUSE Tumbleweed) már megkapták 6.1-s verziójú Linux kernelt és a Fedora Linux kiadásokra is érkezik az új verzió. A Linux Mint és az Ubuntu, valamint a Linux Mint Debian Edition és a Debian felhasználók használhatják a Kernel telepítésének egyéni lehetőségei blogbejegyzésben ismertetett megoldást, illetve használhatják a „Hogyan frissíthet az 5.15-ös Linux kernelre?” hírben is ismertetett Mainline nevű grafikus felületen is működő eszközt.