A 6.6-os kernel lett a következő LTS verzió

Ahogy az várható volt, de most hivatalossá vált: az idei Long-Term Support (LTS) kernel a Linux 6.6.

Az éves LTS kernel általában a naptári év utolsó stabil kernelverziója. A Linux 6.6 október végén debütált. Eközben a Linux 6.7-nek 2023 utolsó napjaiban vagy 2024 első napjaiban el kell érnie a stabilitást... Több mint valószínű, hogy ez a ciklus elhúzódhat, mivel a kiadás hatalmas méretű lesz, és az év végi ünnepek lelassítják a tesztelést és hibajavítás. De mindenesetre Greg Kroah-Hartman úgy döntött, hogy továbblép, és a Linux 6.6-ot a legújabb LTS kernelnek nyilvánítja.

A Kernel.org frissítésre került, hogy jelezze a Linux 6.6 LTS-ként való kezelését. A jelenlegi tervek szerint a Linux 6.6-os verzióját a 2026 decemberi végéig fenntartják: ugyanekkor a Linux 6.1, 5.15 és 5.10 is eléri élettartama végét (EOL). Így a jelenlegi intézkedések értelmében a következő három évben a Linux 6.6 LTS megmarad, bár szóba került az LTS időszak két évre történő lerövidítése. Mindenesetre sokkal rövidebb, mint a régebbi Linux LTS kerneleknél, amelyek 5-6 éves kernelpontos kiadásokat élveztek.
Tehát azoknak a szervezeteknek, amelyek ragaszkodnak az éves LTS-kernelekhez, vagy ezekhez a kernelverziókhoz adnak támogatást, a Linux 6.6 az új cél, és nagyszerű megoldás a számos új funkciója és fejlesztése miatt.

Hat év helyett két év LTS

A bilbaói Open Source Summit Europe 2023 rendezvényen a 2017-ben hat évre meghosszabbított LTS-támogatás ismét körülbelül két évre csökkent. A hosszabb időszakot kevesen használták ki, ezért a tartósan létszámhiányos karbantartók számára szükségtelenül vette igénybe a fejlesztői időt. A hosszabb támogatási időszakot igénylő vállalatok használhatják a Civil Infrastructure Platform (CIP) SLTS kerneleket, melyeket tíz évig karbantartanak. Ott is terveznek 20 éves időszakokat, ami messze több, mint akár a legigényesebb asztali felhasználó elvárna....

Az Ubuntu felhasználókat érdekelni fogja ez a hír, mivel a következő Ubuntu kiadás is LTS lesz. Általában LTS Linux kernelt használnak az Ubuntu LTS kiadásokban, így szinte biztos, hogy az Ubuntu 24.04 Linux 6.6-ot fog használni.

A Linux 6.6 LTS 2026 decemberéig támogatott, ami 3 év.

Szóba került, hogy a kernelfejlesztők 2 évre lerövidítik az LTS-támogatási időszakot, ami arra késztette a Canonical-t, hogy elkötelezze magát az Ubuntu LTS rendszermagok támogatása mellett 5 évig és 10 évig az ESM-mel együtt.

Mi is az a LTS kernel

Az "LTS" az angol "Long-Term Support" rövidítése, és a Linux kernel egy hosszú távú támogatási verziót jelöl vele. Az LTS kernel verziók olyan kiadások, melyek hosszú távú támogatást biztosítanak a fejlesztők és felhasználók számára. Ezek a verziók általában hosszabb ideig kapnak javításokat, biztonsági frissítéseket és karbantartást, ami fontos lehet vállalati környezetekben vagy olyan rendszereknél, ahol a stabilitás és a megbízhatóság kulcsfontosságú.

Az LTS kernel kiadások általában 2-6 évig kapnak támogatást, ami sokkal hosszabb ideig lehet, mint a rendes, nem-LTS verziók esetében, amik rövidebb ideig, körülbelül 9 hónapig kapnak frissítéseket és támogatást. Az LTS verziók kifejezetten arra szolgálnak, hogy hosszú távon biztosítsák a stabilitást és a biztonságot a szervezetek számára, amelyek számára fontos a rendszerük megbízhatósága és stabilitása.

Mi is az a kernel

A Linux kernel az a szoftverkomponens, amely az operációs rendszer magját alkotja a Linux-alapú rendszerekben. Ez az alapvető része a Linux operációs rendszernek, és felelős a hardver erőforrások kezeléséért, a processzorok, memória, perifériák és más eszközök közötti kommunikációért.

A kernel feladatai közé tartozik a folyamatok menedzselése (processzkezelés), a memóriaallokáció, a rendszeres eszközkezelés (például az USB-eszközök, merevlemezek kezelése), a hálózati kommunikáció, és a rendszerbiztonság megvalósítása is része lehet a feladatainak.

A Linux kernel nyílt forráskódú, ami azt jelenti, hogy bárki hozzáférhet a forráskódhoz, módosíthatja, és hozzájárulhat a fejlesztéséhez. Rengeteg fejlesztő dolgozik a kernelen világszerte, ami lehetővé teszi az állandó fejlődést és a legújabb technológiák támogatását a hardverek és a szoftverek terén is.