Társalgó - nem kifejezetten informatika

kimarite képe

Fórum: 

https://maimanohaz.blog.hu/2020/04/01/fontos_fototorteneti_konyvek_lettek_most_online_is_elerhetok

https://index.hu/techtud/2020/03/31/1_4_millio_e-konyvet_tett_szabadon_kolcsonozhetove_az_internet_archive/

Mivel a koronavírus-járvány miatt világszerte rengeteg közkönyvtár. - így a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár (szerk.) - is bezárni kényszerült, az online könyvtárként is működő Internet Archive működtetői úgy döntöttek, hogy ideiglenesen megszüntetik a működésük alapját képező, példányszámhoz kötött korlátozást. Az Internet Archive könyvtárprojektje, a Nyitott Könyvtár (Open Library, OL) lényege, hogy a regisztrált olvasók kikölcsönözhetik a könyvtár gyűjteményében lévő kötetekről készült szkennelt digitális másolatot. A rendszer eddig úgy működött, hogy egy időben kizárólag annyian férhettek hozzá egy megadott kölcsönzési időre a digitális fájlokhoz, ahány fizikai példány volt az adott könyvből az Internet Archive könyvraktárában. Ezt a korlátot törölték most el, létrehozva vele a Nemzeti Vészhelyzeti Könyvtárat (National Emergency Library, NEL).
-- 1,4 millió e-könyvet tett szabadon kölcsönözhetővé az Internet Archive

kimarite képe

Pénteken indul a hazai Hack

Pénteken indul a hazai Hack the Crisis, ahol a hazai IT szakma szeretne önkéntesen segíteni a járványhelyzet megoldásában.

Ennek kapcsán szeretnénk elmesélni nektek egy igazán inspiráló történetet. Két hazai szakember két nap alatt készített egy olyan minimál webalkalmazást (Go backend és React frontend), mely napokon belül bevetésre is került az Országos Mentőszolgálatnál. Olvassátok el az erről szóló cikkünket, és csatlakozzatok a hackathonhoz egyénileg vagy csapatban a kollégáitokkal!

Az első ilyen alkalmazás múlt héten már az ország összes mentőállomásán munkába állt, annak segítségével az OMSZ folyamatosan követni tudja az állomásokon a különböző védőeszközök mennyiségének alakulását, és proaktívan meg tudja tenni a szükséges lépéseket az eszközök pótlására - a villámtempóban fejlesztett, néhány nap alatt bevezetett appnak hála szolgálat reagálóképessége is felgyorsul. Az összetett adatrögzítő felületet kínáló webalkalmazás Go backendet és React frontendet használ, elkészítéséhez pedig két fejlesztő két munkanapjára volt szükség.

Ezzel párhuzamosan már a Codecool második, az OMSZ munkatársait célzó alkalmazása is a csőben van: a néhány napon belül rajtoló app a mentőszolgálat mintegy 8000 munkatársának aktuális munkavégzési státuszát teszi valós időben követhetővé. A szolgálat vezetése így a napi jelentések helyett percre pontos adatokat kaphat a személyi állomány státuszáról, aminek hála az átcsoportosításokra vonatkozó döntéshozatali folyamatok is számottevően hatékonyabbá válhatnak. A Codecool tapasztalatai szerint egyébként a partnerség kifejezetten jól működik, az OMSZ-szel történő egyeztetés gördülékenyen ment, a fejlesztők folyamatos visszajelzéseket kaptak az első alkalmazás elkészítése során, a mentőszolgálat továbbá minden felmerülő kérdésre rögtön válaszolt.

https://www.hwsw.hu/hirek/61605/hack-the-crisis-hungary-hackathon-codecool-omsz.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az NJSZT, az IVSZ és az Infotér (a járvány idején)

Mivel segít az IVSZ, az Informatika a Társadalomért Egyesület és a Neumann Társaság a járvány idején?
Társaságunk nevében elnökünk, dr. Beck György vett részt - virtuálisan - az Itbusiness podcast beszélgetésén:

https://anchor.fm/itb-mdia-tudskzpont/episodes/Az-NJSZT--az-IVSZ-s-az-Infotr-is-kiveszi-rszt-a-jrvny-elleni-kzdelembl-ed1bot/a-a20048a

Mindenkinek ajánljuk az informatív és sok előremutató gondolatot tartalmazó műsort!
Hogyan javíthatja az infokommunikáció az életminőséget?
Milyen tartalmak, segítségek vehetők igénybe az NJSZT által?
Új korszak a társadalom digitális írástudásában?

Forrás: https://www.itbusiness.hu/technology/itb-podcast/az-njszt-az-ivsz-es-az-infoter-is-kiveszi-reszet-a-jarvany-elleni-kuzdelembol

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Free Software Foundation Europe (FSFE)

Netes fordítás:

Az FSFE legnagyobb pénzügyi hatása a fizikai távolságok idején a Szabad Szoftver Konferenciák visszavonása, ideértve a saját eseményeinket is. Annak érdekében, hogy a szoftverszabadság mozgalma szilárd és életben maradjon, kérjük, fontolja meg, hogy a konferencia költségvetésének egy részét adományozza a Free Software szervezeteknek, ideértve az FSFE-t is.

A múlt héten arról írtunk, hogy a SARS-CoV-2 vírus hogyan befolyásolja az FSFE-t. A standok és a beszélgetések voltak a legfontosabb csatornák, amelyek során tájékoztattuk az embereket a szoftverszabadságról és az FSFE munkájáról. Ezek elvesztése az események törlése miatt szintén korlátozott láthatóságot jelent a témák és a szervezetünk számára.

Például tavaly több mint 60 rendezvényen vettünk részt 11 európai országban. Ez átlagosan hetente egynél több, minden esemény hozzájárul üzenetünk terjesztéséhez és közösségünk növekedéséhez. Ezek az események a legjobb lehetőségünk, hogy magyarázzuk és megbeszéljük a szabad szoftver kérdéseit a személyes beszélgetések során. Ugyanez a helyzet az információs anyagunkkal és az árucikkekkel is: tavaly több mint 800 információs anyagcsomagot küldtünk ki az egész világon, és több mint 1.100 inget és kapucnival értékesítettünk. Az elmúlt hetekben már nem tudunk részt venni rendezvényeken, és nem tudjuk hatékonyan kezelni információs anyagaink és áruink iránti kérelmeit - és nem világos, hogy meddig tart a helyzet.

Események esetén, például az éves jogi és engedélyezési műhely vagy a "Közpénz? Nyilvános kód!" konferencián, közvetlen pénzügyi terhet jelent a hiányzó szponzorálás, vissza nem térítendő költségek és a már beruházott munka miatt.

Abban az időben, amikor az emberiségnek együtt kell működnie a válság megoldása érdekében, nem engedhetjük meg magának, hogy újra és újra feltalálja a kereket. A globális problémáknak globális megoldásokra van szükségük! A Free Software lehetővé teszi a kódfejlesztés globális együttműködését. Mindent megteszünk a szoftver szabadságáért és az emberiségért, még otthon maradva is. Folytatjuk a kampányok futtatását és új kampányok indítását, konzultációkon veszünk részt, készítjük a szoftverszabadság podcastjainkat, és további információt nyújtunk digitális csatornáinkról.

Tudjuk, hogy ezek nehéz idők mindenkinek: sokan mások is küzdenek, mások pedig még komolyabban. De ha Ön erre képes, kérjük, támogassa mozgalmunk jövőjét azáltal, hogy a konferencia költségvetésének egy részét a szoftverszabadságot nyújtó szervezeteknek adományozza; beleértve az FSFE-t: https://my.fsfe.org/donate

Maradj egészséges!

https://fsfe.org/about/team.hu.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az első sofőr

Az első gépkocsivezető nyilván az a személy volt, aki az első autóval, azaz Karl Benz háromkerekű Patent-Motorwagenjével kigurult a garázsból az épület elé. Nos, ez a személy nem az autó megépítője, nem a barátja, vagy szerelője, és még csak nem is egy férfi volt, hanem egy intelligens és szép hölgy: Bertha Benz (született Bertha Ringer).
Karl Benz felesége, Bertha rendkívül lelkesedett a technikai újdonságok iránt, részt vett a „Patent-Motorwagen” kifejlesztésében, és a későbbiekben is számos újítás kötődött a nevéhez.
Talán meglepő, de Bertha Benz jobban hitt az autó jövőjében, mint a férje, és ezt be is kívánta bizonyítani. 1888. augusztus 05-én az akkor 38 éves asszony a férje tudta és a hatóságok engedélye nélkül elkötötte a járművet, a 3-as sorozatszámú modellt, s hosszabb útra indult vele. Így ő lett az a személy is, aki az első, hosszabb autóutat megtette a Földön. Mannheim-ból indult, s útja a 106 km-re lévő Pforzheim-ban ért véget. Akikkel útja során találkozott, azok bizony sorra elképedtek, senki nem akarta elhinni, hogy egy gép által hajtott jármű közlekedik az úton, ráadásul egy hölgy vezetővel. Az út számos tanulsággal szolgált. Tekintettel arra, hogy a fából készített fék a gyakori használattól gyorsan elkopott, így Bertha egy bőrdarabot rögzített a szerkezetre, ezzel nem csak az élettartamot, hanem a fékhatást is megnövelte. A jármű különböző okok miatt menet közben többször is lerobbant, de Bertha előtt nem volt akadály, minden hibát saját kezűleg hárított el, és folytatta útját. Példaértékű volt, amit tett. Bertha Benz rendkívül hosszú életet élt, 1849-ben született és 1944-ben, 95 évesen halt meg. A rövidfilm  Bertha Benz híres útja előtt tiszteleg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Péter fontosnak tartja, hogy Almásfüzitő élhető község legyen...

Ezért kijavíttatja az úthibákat és lezáratná a romos vasútállomást is, amihez petíciót is indított. Szívesen tanulmányozza az alkotmányt és gyakran vált levelet a brit királyi családdal.

https://index.indavideo.hu/video/almasfuzito_mav_vasutallomas_udvardi_peter

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ASCII óra Linuxra

Nemrég elkezdtem C++-t tanulni, és a magam szórakoztatására összekalapáltam egy ASCII órát, amolyan "hello world" jelleggel. Jelenleg már egy kiszuperált régi laptopon futva, valós fizikai időmérőként él tovább a projekt.
Tegnap megőrültem és feldobtam az egészet githubra, meg persze kellett róla videó is. Meg zene. Meg postolni ide is.

https://github.com/Deybacsi/asciiclock

git clone https://github.com/Deybacsi/asciiclock.git
cd asciiclock
./run.sh

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tegnap volt 40 éves a Pac-Man

Informatikai múzeumunk látogatói is nagyon szeretik, NES Minin ki is próbálható a Szent-Györgyi Albert Agora épületében.

Figyeljék, figyeljétek felületeinket, reméljük nem kell már sokat várni, hogy ismét lehetőség legyen rá!

A japán Ivatani Toru által írt játék, a pizzaszerű, falánk lény kalandjai a kísértetekkel, nemcsak a játéktermeket, de az otthonokat is meghódította, hála a házi számítógépeknek és a konzoloknak.

Videojáték konzolból (célszámítógépből) sokféle látható nálunk, elsősorban Mári Zsolt magángyűjtőnek köszönhetően.

Az NJSZT kiállítási tárgyainak galériája:
https://ajovomultja.hu/exhibition

Bepillantás a Múzeumba:
https://youtu.be/6VTPUtBXdc0

Stöckert Gábor barátunk szuper jubileumi cikke az ünnepeltről:
https://index.hu/tech/godmode/2020/05/21/pac_man_pacman_negyveneves_40_n...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Podcast adás: MI szerkeszti, majd felolvassa a híreket

Hírstart Robot Podcast néven mesterséges intelligencián alapuló podcastot indított a Hírstart – értesült a Media1. A podcastműsor teljesen automatizáltan készül a Hírstart hírgyűjtő szolgáltatásban elérhető hírek alapján.

A podcastban elhangzó szemlét, a publikálást, valamint a felolvasást is egy női robot végzi. A felület lehetővé teszi a digitális hangformátum rendszeres, sorozatszerű közzétételét az online térben, ráadásul mindez különösebb emberi beavatkozás nélkül valósul meg.

A podcastek népszerűsége világszerte jelentős, a műsorok nagy előnye, hogy bárhol, bármikor és bármilyen okoseszközön, laptopon vagy akár asztali gépen is hallgathatók, illetve szemben egy rádióadással, a lejátszás megszakítható és újraindítható.

https://media1.hu/2020/05/25/hirstart-robot-podcast-noi-mesterseges-inte...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Rémisztő az új kínai robotkutya?

Kinézete alapján más állatok is eszünkbe juthatnak - alkotóik, a kínai Unitree Robotics szakemberei a nem túl vonzó A1 nevet adták a masinának (a versenytárs Boston Dynamics legalább Spotnak nevezte el a hasonló kategóriás sárga robotot...) - na de ki mit lát ezekbe a gépekbe? Egy kis vita után azt is láthatjuk, hogy még az orra bukást is képes elkerülni ez fura gép, amit futótársnak is használhatunk.

https://indavideo.hu/video/Remiszto_az_uj_kinai_robotkutya

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

32 bites rendszer...

Évekkel ezelőtt a szakemberek úgy nyilatkoztak a Falcon 9 programozásáról, hogy a fejlesztőcsapat 35 főből állt – ők írták az összes kódot a Falcon 9 Grashopperhez (ez volt a tesztrakéta) és a Dragon kapszulákhoz. A Falcon 9 fedélzeti rendszere lényegében egy lecsupaszított Linux, amely három darab kétmagos x86 processzoron fut C/C++ nyelven. a repülési szoftver pedig külön-külön fut mindegyik processzoron.

Forrás: https://raketa.hu/milyen-operacios-rendszer-fut-a-mult-szombaton-kilott-...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Föld első elektroszmog-térképe: SMOG-P (BME)

Elkészült a Föld első elektroszmog-térképe a műegyetemi fejlesztésű zsebműhold mérései alapján - közölte Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

A világ legkisebb, 5x5x5 centiméteres műholdja, amely a Műegyetemen készült, 2019. december 6-ai fellövése óta kifogástalanul működik - mondta a projektről az MTI szerint Gschwindt András, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének címzetes egyetemi docense, a SMOG projekt vezetője.

https://gnd.bme.hu/mb/site/

Forrás: https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/magyarorszag-kutatas-muhold-budapest...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Denis Villeneuve: Dűne (új film, decemberben)

Réges régen, egy másik messzi-messzi galaxisban...

Ahogy arra már egy korábbi cikkünkben kitértünk, Denis Villeneuve még a Szárnyas fejvadász „második részénél” is nagyobb fába vágta a fejszéjét, mikor elvállalta, hogy megpróbálja megfilmesíteni minden idők egyik legnagyobb becsben tartott sci-fijét. A Frank Herbert által elindított Dűne-regényciklus, különösen az 1965-ös első kötet nélkül ugyanis a már ismert formájában biztos nem létezne Robert Zemeckis Kapcsolatja vagy az Alien-franchise, de George Lucas is sokat merített belőle. Jabbát például Vladimir Harkonnen báróról mintázta, de az sem véletlen, hogy a Kesselen pont fűszerbányák találhatóak. A Dűne operatőre, Greig Fraiser szerint Villeneuve víziójából viszont ez biztosan nem fog kiderülni.

Mivel egy ideje már tudható, hogy Villeneuve Dűnéje két részre bontva jelenik majd meg, így természetesen Fraiser arra is kitért, hogy ez mennyire lesz érezhető az első etapon. „Egy teljesen kerek, önmagában is megálló történet lesz. Szerintem sokat fognak kapni tőle a nézők... Elképesztő utazás lesz, vizuálisan legalábbis biztosan” – mesélte. Hát, ezek után még inkább vágjuk a centit decemberig!

Forrás: https://hu.ign.com/dune/58867/news/a-dune-arra-a-franchise-ra-biztosan-n...

A Dűne Frank Herbert nagysikerű sci-fi sorozatának első kötete (más besorolás szerint „science fantasy”), melyet alaposan átszőnek politikai, szociológiai és ökológiai szálak. 1965-ben jelent meg, és további folytatások követték. A könyv elnyerte a Nebula-díj-at a legjobb regény kategóriában és megosztva Roger Zelazny-vel a Hugo-t is.
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/A_D%C5%B1ne

A Dűne Frank Herbert műve, egy nagy sikerű sci-fi sorozat, melyet alaposan átszőnek pszichológiai, ökológiai, politikai és szociológiai jegyek. Az első Dűne-könyv 1965-ben jelent meg, és további folytatások követték.
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/D%C5%B1ne-univerzum

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ZsandÁrpi: sokat látott rendőr(autó), aki segít a közlekedőknek

https://www.youtube.com/watch?v=48KYRU2_TXk
ZsandÁrpi - 1. akta | telefon kihangosító, biztonsági öv (Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság)

https://www.youtube.com/watch?v=EzDR5UoUpBg
ZsandÁrpi – 2. akta | ittas vezetés, gyorshajtás, előzés záróvonalon, beláthatatlan kanyarban (Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság)

Hogy ki ZsandÁrpi? Talán még emlékeznek, ő egy nagyon szimpatikus, munkájára a végletekig igényes, tapasztalt, sokat látott rendőr(autó), aki segít a közlekedőknek abban, hogy ne a saját kárukon, hanem az ő történeteiből tanulják meg elkerülni a balesetveszélyes helyzeteket.

… hogy mindenki hazaérjen!

Forrás: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/baleset-megelozes/aktualis/...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Szojuz MSz-13 űrhajó indítása Bajkonurból (2019.07.20.)

https://www.youtube.com/watch?v=i4jrOUbbKps

Galileo Webcast - egy érdekes tartalmakat mutató csatorna

A Szojuz MSz-13 űrhajó indítása Bajkonurból (2019.07.20.) (A NASA TV élő adása élőben - magyar szakkommentárral) A Szojuz MSz-13 űrhajó egy amerikai, egy olasz és egy orosz űrhajóssal a fedélzetén indul a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból az űrállomásra; ahol a dokkolás után immár a 60. állandó személyzet tagjaiként megkezdik több mint hat, illetve több mint nyolc hónapos küldetésüket. Az indítás időpontja 2019.07.20-án (szombaton) 16:28 GMT (magyar időben tehát: 18:18 CET). Élő közvetítésünk 17:30-kor kezdődik. A virtuális stúdiónk részvevői: Zsombok Gábor, Vizi Pál Gábor

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Counter-Strike 1.6 letöltés nélkül, böngészőben játszható...

A világ egyik legnépszerűbb online csapatjátéka, a Counter-Strike 1.6 már letöltés nélkül, egy sima böngészőben is indítható - ingyen.

A Valve népszerű Counter-Strike játékából több verzió is megjelent az évek során, de ezek közül csupán néhánynak sikerült bevésnie magát a felhasználók szívébe. Az egyik változat az 1.6, amely most már böngészőből is indítható.

Az ide kattintva elérhető,

https://cs-online.club/en/servers

teljesen ingyenes játékot telepítés és letöltés nélkül lehet futtatni, meglepően kényelmesen, úgy, ahogy a rendes, PC-s kiadást. A játékhoz csak ki kell választani azt a szervert, ahova felcsatlakoznánk. (Értelemszerűen olyan kiszolgálót kell keresni, ahol van szabad hely. Ezt zölddel jelölik az oldalon.)

A böngészős 1.6-ot nem a játék eredeti készítője, a Valve gondozza, egy magánjellegű projektről van szó. Amely sajnos akár az egész élmény vesztét is okozhatja, de ameddig ez nincs így, a szoftver gond nélkül, néhány másodpercnyi várakozás után indítható.

A játék lényege a csapattársakkal való együttműködés. Az alap bombatelepítős mellett az eredeti kiadásból ismert játékmódokat is találni a listában.

https://hvg.hu/tudomany/20200615_counter_strike_16_bongeszos_jatek

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

„Zöld” tűzgömb Ausztrália felett

Hétfőn éjjel, nem sokkal 1 óra előtt tűnt fel az égen az a zöld tűzgömb, amiről több videót is készítettek az ausztrál Pilbara térségéből. Ausztrália északnyugati tájairól látszott leginkább a jelenség, melyet majdnem fél percen keresztül láthattak az éber lakosok. Ilyen hosszú ideig fénylő meteor nem túl gyakori, még Ausztráliában sem.

https://www.youtube.com/watch?v=IiM_dOHwPBs

Forrás: https://www.idokep.hu/hirek/kozel-fel-percen-at-repult-egy-tuzgomb-auszt...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Játszd el Super Mario nótáját!

Egy videójáték zenéje pont úgy hozzátartozik a hangulathoz, mint mondjuk, egy katasztrófafilmhez a drámai aláfestő zene. Csakhogy a játékot újra és újra előveszik a játékosok, így beleül a fülükbe a zenei motívum, de még a hangeffektek is. Így nem csoda, ha egyesek még késztetést is éreznek arra, hogy saját hangszerükön játsszák el a dallamot... (PosztmodeM Antivírus, 2020.06.16/2.)

https://indavideo.hu/video/Jatszd_el_Super_Mario_notajat

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Isten veled, drága Benedek Tibor!

Ma hajnalban örökre lecsukta szemét Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó legenda. Családja, csapattársai, az egész vízilabda társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyva maga után.

http://vlv.hu/news/12709/meghalt-benedek-tibor

A kép forrása (képgaléria): https://index.hu/sport/2020/06/18/benedek_tibor_vizilabdazo_olimpiai_baj...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Elindul a Mozilla VPN szolgáltatása

You can only subscribe to the VPN from the United States

https://fpn.firefox.com/vpn

Egyelőre az Egyesült Államokban érhető el, várólistán keresztül, béta állapotban. Az USA-n kívüli felhasználókat akkor értesíti a Mozilla, ha az adott régióban elindítja a szolgáltatást.

Forrás: https://hup.hu/cikkek/20200619/hIvatalos_elindul_a_mozilla_vpn_szolgalta...

Az árképés annyi, amennyi.
Összehasonlítás: https://protonvpn.com/pricing

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Isten veled, drága Benedek Tibor!

#24 Nincs mit mondani..... :( legyen neki könnyű a föld.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Apák napja

Ma Apák napja van <3

„Férfiként, majd apaként a felelősséged nem csak arra korlátozódik, hogy eltartsd a családodat és anyagilag támogasd…
A felelősséged abban is rejlik, hogy megfelelő példát állíts a gyermekeid és a következő generáció elé, mint férfi, mint férj, mint apa!”
- Marie Clarence

A kép forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ap%C3%A1k_napja

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ludovico Einaudi egy jégtáblán játszott a Föld megmentéséért

Az Életrevalók zeneszerzője egy jégtáblán játszott a Föld megmentéséért
https://www.youtube.com/watch?v=2DLnhdnSUVs

Magyarországon az Életrevalók című film zeneszerzőjeként ismerik, pedig Ludovico Einaudi ennél sokkal több: sokszínű zenei világába a filmzenék mellett beleférnek a világzene, a pop- és a klasszikus zene hangjai egyaránt. A művész közben lelkes környezetvédelmi aktivista, olyannyira, hogy egy alkalommal egy jégtábláról adott koncertet. Mégsem ez a legérdekesebb benne, hanem az, milyen közvetlenséggel hat nullától százéves korig bárkire. | https://divany.hu/vilagom/2020/06/23/ludovico-einaudi-zene/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Búcsút int a kamerapiacnak az Olympus

Továbbad veszteséges kameraüzletágán az Olympus, a japán vállalat a JIP (Japan Industrial Partners) felé értékesíti a három éve folyamatos üzemi veszteséget termelő divíziót, egyelőre ismeretlen összegért. A JIP neve a Sony kapcsán már ismerős lehet, előbbi vásárolta fel ugyanis annak VAIO PC részlegét is.

A gyártó kivonulása a szegmensből azért is különösen érdekes, mert csak a Panasonic és az Olympus támogatják az MFT (Micro Four Thirds, azaz Mikro Négyharmad) formátumot, amellyel jelentősen kompaktabb és könnyebb eszközöket tudnak gyártani, a cserélhető objektívek megtartása mellett - a megoldás lényegében a kompakt és a tükörreflexes gépek közötti arany középutat jelenti.

Forrás: https://www.hwsw.hu/daralo/61952/segway-ninebot-biztonsag-gyartas.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ezen a héten két játékot is ingyen ad az Epic Store

A múlt heti kavarodás után ma újra ráduplázott az ajándékokra az Epic Store, hiszen két játékot is behúzhatunk tőlük teljesen ingyen.

Múlt héten némi kavarodás támadt az Epic Store ajándékai körül, ugyanis az előre beígért két játék közül végül „csak” az egyiket kaptuk meg a Pathway képében, most viszont újra két ingyenes címmel jelentkezett a digitális áruház, méghozzá nem is akármilyenekkel. Az Epic Store két szabadon vihető játéka most ugyanis a Stranger Things 3: The Game és az AER Memories of Old.

Amennyiben szívesen lecsapnátok ezekre a kisebb, de így is remek játékokra, nincs más dolgotok, mint felkeresni az Epic Store adatlapjukat (A Stranger Things 3: The Game itt, az AER Memories of Old pedig itt található), és itt a Get feliratú gombra böknötök. Nem árt azonban észben tartani, hogy az ajánlat csak limitált ideig, egész pontosan július 2-ig érvényes, azaz még egy hétig élhettek a lehetőséggel.

https://www.pcguru.hu/hirek/ezen-a-heten-ket-jatekot-is-ingyen-ad-az-epic-store/55938

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Palimpsest Disk Utility

Régen a Lemezkezelő erre a parancsra indult (terminálban):
https://en.wikipedia.org/wiki/Palimpsest_Disk_Utility
https://help.gnome.org/users/palimpsest/

Vélhetően páran emlékeznek...

palimpsest

Nem különösebben érdekes, de van ilyen nevű hanglemez, most jelent meg:
https://protestthehero.bandcamp.com/album/palimpsest

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Alkoholfogyasztás detektálására alkalmas bokapánt

Az alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett súlyosabb jogsértések visszaszorítására Hollandiában bevezetik az alkoholfogyasztás detektálására alkalmas okos bokapántot.

A miniszter szerint a speciális bokapánt viselése hatékonyabban működik: “Az eddigi módszer csak pillanatképet adott, így a köztes időben megsérthető volt az alkoholtilalom.”- mondta. A GGZ Addiktív Pártfogó Alapítvány, az Ügyészség és az Igazságügyi és Biztonsági Minisztérium kezdeményezésére az alkoholdetektor működését 2017 óta tesztelik. “Ez azért fontos, mert az alkoholfogyasztással járó társadalmi károk magasak, beleértve a rendőrség és az igazságszolgáltatás költségét, a közúti balesetek által okozott károkat, amelyek a becslések szerint évi 2,3–4,2 milliárd eurót jelentenek. A sértettek sérülései, esetleges rokkantsága, vagy korai halála következményeként járó pénzügyi kár összege Hollandiában 6,1 milliárd euró. ”

Az alkoholdetektor működése:

– Az alkoholdetektort a nap 24 órájában viselik. Félóránként az izzadságot ellenőrizve naplózza, hogy a viselője fogyasztott-e alkoholt.

– Legalább naponta egyszer a hordozónak gondoskodnia kell arról, hogy közel legyen a bázisállomáshoz, hogy továbbadhassa az adatokat.

– Számítógépen nyomon követhető, hogy vajon ivott-e valaki, és ha igen, akkor mennyit.

– Jelenleg mintegy 500 ember van a pártfogó szolgálat felügyelete alatt, mert alkoholtól tiltották őket.

Eredmények:

A hordozók általában pozitívan gondolkodnak az alkoholdetektor hatására. A viselők 74 százaléka azt mondta, hogy a bokapánt viselése segítette őt, hogy lemondjon az alkoholfogyasztásról. Az alkoholdetektoros mérések azt mutatják, hogy az erre kötelezettek 71 százaléka nem ivott a viselés során, még akkor se, ha néhányuknak elvileg megengedett volt. A készülék viselése után is pozitív hatással volt tesztcsoport alkoholfogyasztási szokásaira. Például a viselők több mint a fele jelezte, hogy az alkoholdetektor eltávolítását követő három hónapban nem ivott alkoholt. A bokapánt legnagyobb hátránya a méret és ezáltal a viselési kényelmetlenség. A viselők túl nagynak és merevnek találták az alkoholdetektort, és volt, aki viszketésre, bőrirritációra, sebesedésre panaszkodott. A készülék fejlesztője ezért új bokagyűrűt tesztel az idén. Az alkoholdetektor-bokapánt jelenleg évi 432,90 euróba kerül.

http://kreszvaltozas.hu/magazin/hatrakotik-a-sarkat-hollandiaban-az-itta...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Metrós szabadulószoba nyílt Budapesten

Budapesten a régi kék metró hangulatát idézi az AROOM metrós szobája. Olyan élethű a helyszín, hogy elfelejtheted, hogy egy játékban vagy.

A Locked Room Budapest, az egyik legelső Budapesti szabadulószoba új helyszínnel rukkolt elő és még magasabbra tette a tétet a többszintes kalandjátékaival. Az új szobák a Király u 14-ben, az AROOM- ban kaptak helyet, ahol egy nagyon hangulatos előtérben foglalhattunk helyet és a pár perces várakozás alatt retró tévéjátékokkal játtszhattunk ami szuper bemelegítője volt az eztán következő programnak. 

Mára számtalan szoba létezik azonban most egy nagyon látványos szobával is gyarapodott a lista. Az AROOM.hu egyik legkedveltebb játékának elyszíne egy valódi metrómegálló a Parlament alatt. A peron és orosz metrószerelvény teljesen magával ragad mindenkit.

https://kulturaonline.hu/metros_szabaduloszoba_nyilt_budapesten_nyerj_je...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Death Stranding – Kojima útjai kifürkészhetetlenek

Elgondolkoztál már azon, hogy mit vársz el úgy egyébként az open world játékoktól? Annyi Grand Theft Auto, Assassin’s Creed, Far Cry , vagy tengernyi más ilyen cím készült már, amelyek a műfajból mindent kiszipolyoztak, hogy tényleg felteszi magának a lécet, aki valami újat, eredetit akar még elmondani nyitott világ témában. Azért is, mert persze az újítási vágy az open world címekben nem elég, igazán élvezetesnek is kell lennie az adott címnek, hogy odaszögezzen a sokszor repetitív feladatok elé. Végül pedig egy olyan történet szükséges hozzá, amely teljesen magával ragad, elvarázsol és nem ereszt, egészen a játék végéig. Ennek az igazán komoly kihívásnak pedig ki más tudna megfelelni, mint Hideo Kojima? Kérdés, hogy most összejött-e neki ez a bravúr?

A PosztmodeM asztaltársaságának Keleti Arthur mutatja be a játék hangulatát a saját játékkonzolján, a műsorunk történetében először pontosan úgy, ahogy az ún. gaming videókban szokás, tehát képben és hangban szó szerint belecsöppenünk a játékba...: https://indavideo.hu/video/Kisbaba_a_csomagban_-_latvanyos_videojatek-bemutato

A Death Stranding tesztjét itt olvashatjátok: https://thegeek.hu/2019/11/22/death-stranding-kojima-utjai-kifurkeszhetetlenek/

Akármin is dolgozik a korszakalkotó játékairól ismert fejlesztő, az persze nem fog rögtön elkészülni. Állítólag Kojima a hónap elején törölt egy projektet, ami egyébként akár a Death Stranding folytatása is lehet (és csak e volt projekt koncepciórajzát mutogatta, hagy rágódjon rajta a sajtó) így tehát ez a mostani egy vadonatúj tervezet. A Death Stranding PC-s verziójára alig több, mint két hetet kell várnunk, ugyanis július 14-én kerül a boltokba.: https://thegeek.hu/2020/06/29/death-stranding-varhato-a-folytatas-hideo-kojima-mintha-erre-utalna/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A FortePan megfejtések fórum lakóinak:

Kedves Mindenki!

Tíz év, százezer hozzászólás. Röviden ennyi történt a Fortepan megfejtések fórumon, amit Lovi Gabi indított valamikor 2010. őszén.

Kicsit hosszabban: összekalapáltátok a legfontosabb hazai on-line fotóarchívumot! Közel százezer fotóhoz adtatok ötleteket, leírásokat, megfejtéseket, amikből a szerkesztők képaláírásokat tudtak készíteni. Így lett a Fortepan kereshető (még ha a legtöbb olvasónk nem is ismeri ezt a felületet). És ami ugyanennyire fontos, így lett - a maga szűkszavúságával - hiteles.

Milyen jó lenne, ha egy-egy fotó alatt nem csak a rövid helyszínleírás szerepelne, hanem a megtalálás folyamata is, az ötletelések, időnként viták, ráismerések. Sajnos a honlapon nincs ilyen funkció. De ha van kedvetek felidézni egy-egy nagy megfejtés történetét, írjátok meg itt! Jó lenne újraolvasni párat.

Ezt a butácska képet nemrég szkenneltük, gondoltam megosztom Veletek.

https://www.facebook.com/FortepanArchivum/photos/a.257691937679213/3048738098574569/?type=3&theater

(Nem tudom van-e más százezres fotó is a Fortepanon?). Ezzel a "De Luxe" képpel köszönök mindent, amit - nagy szavak - a magyar fotó- és kultúrtörténetért tíz év és százezer hozzászólás közben "véletlenül" összeraktatok!

Barátsággal:
Tamási Miklós

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9204653

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Van a Főkukacnak is szobra...: Warp Drive (Star Trek)

A Warp Drive utca az Amerikai Egyesült Államok Virginia államában, a Loudoun megyei Sterlingben. Az utca neve szójáték. Angol nyelven a drive főnév széles körben elterjedt jelentése utca (ebben a jelentésében elsősorban nem önállóan, hanem utcanevek részeként használják). Azonban a drive másik jelentése hajtómű, és a szó ebben a jelentésben szerepel a Star Trek tudományos-fantasztikus univerzumban, ahol a fénysebességnél gyorsabb űreszközök hajtóművét, a térhajtóművet nevezik angolul warp drive-nak. A Warp Drive tehát egyszerre szabályos utcanév ('Warp utca') és a térhajtómű elnevezése. Az utcában található az Orbital Sciences Corporation nevű, űreszközök gyártásával foglalkozó vállalat központja, és a Warp Drive a cég kérésére kapta ezt a nevet.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Warp_Drive

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Xbox Series S: a PlayStation 5-énél gyorsabb processzor?

A gyengébbnek nevezett next-gen Xbox is gyorsabb processzorral rendelkezhet, mint a Sony PlayStation 5.

A Lockhart kódnevű Xbox Series S-ről (az Xbox One X, Xbox One S elnevezési stratégia után hívjuk így a hivatalosan még be sem jelentett konzolt) hallottunk már egyet s mást. 7,5 GB használható memória, 4 TFLOPS számítási teljesítményre képes GPU, az Xbox Series X-szel azonos órajelen futó processzor, 1440p/30FPS vagy 1080p/60FPS opció a fejlesztőknek, könnyű profilozás a fejlesztőkészleten…

És most Tom Warren a The Verge-től ismét megszólalt a Twitteren (tőle származnak az eggyel korábbi bekezdésben említett információk): most azt állítja, hogy a Lockhart processzor gyorsabb lesz a PlayStation 5 CPU-jánál (pedig mindegyik next-gen masina az AMD Ryzen Zen 2 architektúrára alapul). Ez eléggé komoly meglepetés, de az, hogy hardveres sugárkövetés (ray tracing) lesz ebben a konzolban, nem. Még hozzátette, hogy a PC-s fejlesztők már jóformán évtizedek óta több GPU-ra fejlesztenek. Mi meg erre reflexből visszavághatunk, hogy PC-sedik az Xbox.

Forrás: https://thegeek.hu/2020/06/30/xbox-series-s-a-playstation-5-enel-gyorsab...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A kannabisz erősebb, mint gondolnád. Sose vezess betépve!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Dr. Czeizel Endre leírása szerint Semmelweis...

Semmelweis Ignác Fülöp (Buda, 1818. július 1.Döbling, 1865. augusztus 13.) magyar orvos, „az anyák megmentője". 2013-ban az UNESCO Nemzetközi Tanácsadó Bizottsága A világ emlékezete program részének nyilvánította Semmelweis Ignác gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseit, és azok dokumentumait.
Életében nem kapta meg az őt megillető elismerést, a Magyar Tudományos Akadémia sem vette föl tagjai sorába. Az utókor azonban többféle módon adózik nagyságának: https://hu.wikipedia.org/wiki/Semmelweis_Ign%C3%A1c

2020. március 20.
Semmelweis Ignác érdemeinek és a kézmosás fontosságának elismerése
https://www.google.com/doodles/recognizing-ignaz-semmelweis-and-handwashing
Két oka is van, hogy Semmelweis Ignác látható pénteken a Google főoldalán, egyrészt 173 éve ezen a napon nevezték ki a bécsi közkórház szülészeti klinikájának főorvosává, másrészt ő volt az az orvos, aki elsőként rájött a kézmosás fontosságára. Ez utóbbi, a koronavírus-járvány idején ismét hangsúlyos lett.
https://www.maszol.ro/index.php/tech-tudomany/123796-felismerted-semmelw...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Semmelweis arca - dokumentumfilm (rendező: Kiss-Stefán Mónika)

#41 https://www.youtube.com/watch?v=eQNkzKOSvEQ

https://port.hu/adatlap/film/tv/semmelweis-arca-semmelweis-arca/movie-18...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Új karakter a hamarosan érkező Bosszúállók játékban

A Marvel szuperhősökkel és szupergonoszokkal teli zsákjában bizony sokkal több van még mint amennyit eddig filmekben, animációs sorozatokban, vagy videojátékokban láthattunk. Több ezer hőst és ellenlábast számlál a Marvel Enciklopédia, ezért sem lehet olyan meglepő ha előkerülnek belőle olyan karakterek is, akikről eddig egyáltalán nem, vagy csak keveset hallhattunk.

Ilyen karakter lesz a Crystal Dynamics-féle Bosszúállók játékban is feltűnő hős, Cerise is, aki nem mellesleg Xavier profhoz hasonlóan tolószékből menti meg a világot.

  • A Tomb Raider játékokat is jegyző csapat egy hosszabb posztban osztotta meg, hogy a karakter mocap felvételének nagy részével elkészültek már, és ebben óriási segítséget nyújtott számukra Cherry Thompson, mozgásszervi specialista és színész, aki nem mellesleg maga alakítja a szuperhőst, és osztotta meg ezt lelkesen a Twitter profilján.

Cersie egyébként az Inhumans és – a kizárólag képregényekben járatosak számára ismeretes – Excalibur tagja, aki erejében sem marad el a többiektől. Elméjével puszta energiából képes szinte bármit megalkotni: pajzsot, fegyvert, vagy akár egy nagyobb védőburkot is, de képes repülni és energianyalábokat lőni a kezéből. A karakter NPC-ként fog feltűnni a játékban, és bizonyosan támogató szerepkörben fog tevékenykedni.

  • Ez a hír azt is jelenti egyben, hogy révbe ért a Marvel’s Avengers fejlesztése, amin mostantól már csak a végső simításokat kell elvégezni. Ennek örülhetünk is, ugyanis mostanság igen kevesen hallani a játék háza tájáról, a megjelenés pedig vészesen közeledik.

Bizony, a játék hamarosan megjelenik, egészen pontosan szeptember 4. a kitűzött dátum, ekkor válik elérhetővé PC-n, Xbox One-on, Playstation 4-en, de még Google Stadián is.

Forrás: https://metabro.hu/hu/2020/05/30/egy-uj-mozgasserult-szuperhos-is-feltun...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tina Guo és a mezítlábas Pink Panther

Négykezes zongorajáték helyett négylábas produkció zokni nélkül! Mégpedig azon a hatalmas, földre fektethető kontrolleren, amivel a zongora billentyűzetét imitálják. A zene pedig: tadam-tadam - azzal a jellegzetes, félhangonként emelkedő, majd süllyedő dallammal - mindenki ismeri! És még egy látványos zenei téma: a meglehetősen csinos csellista, Tina Guo megmutatja csapatával, hogy kell látványosan feldolgozni egy játék zenei főtémáját, és közben láthatjuk rajta a játékra jellemző jelmezeket is.

https://indavideo.hu/video/A_csinos_Tina_Guo_es_a_mezitlabas_Pink_Panther

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tina Guo és a mezítlábas Pink Panther

#44 Nyavalyog az adbocker miatt, nem bírom kijátszani...

de ha már, már akkor...

https://www.youtube.com/watch?v=W8R0ZwYvXpg

https://www.youtube.com/watch?v=ORRFl6f5n04

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fejes Rita: Fuss (RUN) rövidfilm (ARFF)

Fuss: egy rövidfilm a bántalmazásról, a bántalmazás ellen (2020. május 20.)

Hétfőn forgatták azt a rövidfilmet, ami a családon belüli bántalmazásra próbálja felhívni a figyelmet. Az ötlet gazdája Fejes Rita, Érden élő színésznő az Érd FM 101.3 Köztünk marad című műsorában beszélt a produkcióról.

A színésznő maga is érintett a témában, de nem(csak) ez ösztönözte arra, hogy karantén idején elővegye régi filmtervét a fiók aljáról és megvalósítsa. "Heti egy nő hal bele abba, hogy a "drága jó" párja megveri. Persze nemcsak a nőkért szól ez a film, elvétve akadnak férfiak is egyébként, de könyörgöm, 97%-át nők és gyerekek szenvedik el. Havonta egy kisgyerek hal bele a családon belüli bántalmazásba. És ez csak a hivatalos statisztika, de ez is nagyon magas szám. Egy élet is sok ezért."

Az itthon és Los Angelesben is számos díjat nyert, Érden élő színésznőt Szirák Tamás operatőr kereste meg egy horrorfilm ötletével, akit rábeszélt, hogy mi lenne, ha nem horrort forgatnának, és nem arról, amiről az operatőr szerette volna első körben. Szirák Tamás azonnal igent mondott, és aztán Szűcs Dóra forgatókönyvíró-rendező is, aki megírta az ötletből a forgatókönyvet. Végül egy egész kis stáb állt össze a produkcióra. Sőt, még huszonkét "szelíd motoros" (a Szelíd Motorosok a Zaklatások Ellen csoportból) is megjelent a hétfői forgatáson a Forster Vadászkastélynál.

A rövidfilmmel kapcsolatban Rita elmondta, hogy a fizikai brutalitás láttatása helyett inkább a nézők fantáziáját szeretnék megmozgatni. "Nem a brutalitásával akarunk hatást elérni, hanem a nézők fantáziájával, ami szerintem sokkal kegyetlenebb, mert mindenki kicsit a saját moziját fogja nézni."

A filmmel üzenni szeretnének azoknak, "akik most talán csendben vannak, azt, hogy: van lehetőséged felszólalni, gyere te is, együtt hangosabbak vagyunk, és akkor talán meghallanak bennünket. Mert az, hogy egy országban az elkövető szabadon és tulajdonképpen védettségben sétálgathat a következő áldozatára vadászva, az abnormális. (...) Igenis lehet tenni. Mindig lehet tenni valamit."

A színésznő a forgatás előtt elárulta, hogy fél, hiszen a téma, illetve a szerep kedvéért nagyon mélyre elásott élményeit kellett előbányásznia, de ez a film egyrészt a szívügye lett, másrészt, mint mondja: a színház és a film amúgy is gyógyítja a embert.

Fuss - rövidfilm a családon belüli bántalmazásról - interjú Fejes Ritával:
https://erdmost.hu/sites/default/files/inline-audios/Fuss_r%C3%B6vidfilm...

Forrás: https://erdmost.hu/hu/cikk/fuss-egy-rovidfilm-bantalmazasrol-bantalmazas...

Talán emlékeztek rá, hogy nemrég hírül adtuk, hogy Fejes Rita színművésznő és lelkes kis csapata egy elképzelt horror helyett egy valóban megélt rémálmot dolgozott fel a Fuss (RUN) című rövidfilmben.

Önerőből és magánemberek támogatásaiból viszik a hátukon a filmet, hogy olyan magasra emeljék, ahonnan mindenki jól láthatja. És olyan hangosan szóljon, hogy mindenki jól hallja. És olyan ereje legyen, hogy elsöpörje a közönyt és a bénultságot.

Ezért számos nemzetközi filmfesztiválra nevezték, melyek közül egybe már be is jutott:

Az Around International Film Festiválon (ARFF) már biztosan szerepel Ritáék filmje, a névtelen áldozatok filmje. Köszönjük!

Nagyon köszönjük, hogy előző cikkünket ilyen kimagaslóan sokan olvastátok! Pedig akkor a filmből még semmit sem láthattatok.

-- Csak az ügy. Csak az tudta megkongatni bennetek azt a kis harangot. És a sok harang együtt…

Most azonban elkészült a film előzetese is, hogy életben tartsa a lángot addig is, amíg nem láthatjuk a teljes filmet:
https://www.youtube.com/watch?v=QpWN06Xra2I

Forrás: https://thelifeexplorers.com/maga-a-pokol/

(A szelidmotorosok.hu, „Motorosok a zaklatások ellen” mozgalom, csoport)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Apollo-16 holdjáró a Holdon, modernizálva, 4K-ban (videó)

Eredetileg az Apollo–16 lett volna az első olyan küldetés, amely során egy holdjárót is magukkal visznek a Holdra az űrhajósok, ám végül az Apollo–15 legénysége (az újratervezés miatt) beelőzte őket. A NASA ettől függetlenül nem fújta le a tervet, és az Apollo–16 asztronautái is magukkal vittek egy négykerekű űrjárművet.

Hogy minél részletesebben tudják dokumentálni a történéseket, a holdjáróra egy videokamerát is szereltek a mérnökök. Persze, ez közel sem volt olyan technikailag, mint például a SpaceX Crew Dragon kapcsolódása a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Az egység 16 millméteres filmre rögzítette 12 képkocka/másodperces sebességgel azt, ahogy a járművel a 4-es állomás, a Cinco (Ötös) kráter felé tartottak az asztronauták. Mindez így nézett ki akkor:
https://www.youtube.com/watch?v=Awtg5qIGJ0Q

Forrás: https://m.hvg.hu/tudomany/20200709_apollo_16_holdjaro_4k_video_lunar_rover

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

AssaultCube is a FREE, multiplayer, first-person shooter game,

... based on the CUBE engine.

Taking place in realistic environments, with fast, arcade gameplay, it's addictive and fun!

With efficient bandwidth usage, it's low-latency and can even run over a 56 Kbps connection.
It's tiny too, weighing in at a lightweight about 50 MB package available for Windows, Mac and Linux.
On the correct settings, it can even run on old hardware (Pentium III and above).

https://linuxx.info/assaultcube/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

offɭine - keep dreaming

Nekem ez tetszik: The theme of this game to some extent echoes the plot of Night Tune. However to rest here, sleep will not work – you will be an engineer, “subway.” In Offline have to understand the different buttons, the switches and levers.

A műszerfalon van egy T lakó vezérlő. Ha felfelé húzod, a jármű gyorsít. Ha végletekbe mész ... csattanás a vége! :)

A kibontás után futtathatóvá kell tenni, és ahol van a fájl, ott így indítod (terminálban):

./off+line.x86_64

Forrás: https://linuxx.info/simple-pixel-linux-and-online-games/

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Szent-Györgyi motoron és az Opel Rekord a házunk előtt (podcast)

Az élet, meg minden – Tamási Miklós: A Fortepan-sztori, Szent-Györgyi motoron és az Opel Rekord a házunk előtt (podcast) | 2020. július 10.

„Ahogy megyünk előre a 20. században, egyre több kép készül a családról, és egyre kevesebb a világról. Eltűnik a világ, eltűnik az a vágy, hogy mutassak meg embereket, [...] csak a családom érdekel, és a következő lépés, hogy csak én magam érdeklem saját magamat. Ez a selfie-k világa.” - mondta Tamási Miklós, a Fortepan egyik alapítója.

A sikertörténet ellenére a Fortepanban javarészt ma is önkéntesek dolgoznak, ingyen. Kivétel ez alól csak Tamási Miklós, aki a Fortepan egyetlen fizetett alkalmazottja. És aki ma is — ahogy az elmúlt kilenc évben is rendületlenül — saját maga válogatja ki, mi kerüljön fel a szájtra. - olvashatjuk Tóth Szabolcs Töhötöm gondolatait, aki Tamási Miklóssal beszélgetett képekről, történelemről, a magyar tündérkert elgazosodásáról, vidámról és tragikusról, iszonyatról és groteszkről — az életről, meg mindenről.

Mai bejegyzésünkben ezt az adást ajánljuk figyelmetekbe.

https://content.blubrry.com/azeletmegminden/Tamasi_Miklos_017_Azeletmegminden.mp3

https://maimanohaz.blog.hu/2020/07/10/az_elet_meg_minden_tamasi_miklos_a_fortepan-sztori_szent-gyorgyi_motoron_es_az_opel_rekord_a_hazunk_

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Oldalak