Társalgó - nem kifejezetten informatika

kimarite képe

Fórum: 

https://maimanohaz.blog.hu/2020/04/01/fontos_fototorteneti_konyvek_lettek_most_online_is_elerhetok

https://index.hu/techtud/2020/03/31/1_4_millio_e-konyvet_tett_szabadon_kolcsonozhetove_az_internet_archive/

Mivel a koronavírus-járvány miatt világszerte rengeteg közkönyvtár. - így a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár (szerk.) - is bezárni kényszerült, az online könyvtárként is működő Internet Archive működtetői úgy döntöttek, hogy ideiglenesen megszüntetik a működésük alapját képező, példányszámhoz kötött korlátozást. Az Internet Archive könyvtárprojektje, a Nyitott Könyvtár (Open Library, OL) lényege, hogy a regisztrált olvasók kikölcsönözhetik a könyvtár gyűjteményében lévő kötetekről készült szkennelt digitális másolatot. A rendszer eddig úgy működött, hogy egy időben kizárólag annyian férhettek hozzá egy megadott kölcsönzési időre a digitális fájlokhoz, ahány fizikai példány volt az adott könyvből az Internet Archive könyvraktárában. Ezt a korlátot törölték most el, létrehozva vele a Nemzeti Vészhelyzeti Könyvtárat (National Emergency Library, NEL).
-- 1,4 millió e-könyvet tett szabadon kölcsönözhetővé az Internet Archive

kimarite képe

Pénteken indul a hazai Hack

Pénteken indul a hazai Hack the Crisis, ahol a hazai IT szakma szeretne önkéntesen segíteni a járványhelyzet megoldásában.

Ennek kapcsán szeretnénk elmesélni nektek egy igazán inspiráló történetet. Két hazai szakember két nap alatt készített egy olyan minimál webalkalmazást (Go backend és React frontend), mely napokon belül bevetésre is került az Országos Mentőszolgálatnál. Olvassátok el az erről szóló cikkünket, és csatlakozzatok a hackathonhoz egyénileg vagy csapatban a kollégáitokkal!

Az első ilyen alkalmazás múlt héten már az ország összes mentőállomásán munkába állt, annak segítségével az OMSZ folyamatosan követni tudja az állomásokon a különböző védőeszközök mennyiségének alakulását, és proaktívan meg tudja tenni a szükséges lépéseket az eszközök pótlására - a villámtempóban fejlesztett, néhány nap alatt bevezetett appnak hála szolgálat reagálóképessége is felgyorsul. Az összetett adatrögzítő felületet kínáló webalkalmazás Go backendet és React frontendet használ, elkészítéséhez pedig két fejlesztő két munkanapjára volt szükség.

Ezzel párhuzamosan már a Codecool második, az OMSZ munkatársait célzó alkalmazása is a csőben van: a néhány napon belül rajtoló app a mentőszolgálat mintegy 8000 munkatársának aktuális munkavégzési státuszát teszi valós időben követhetővé. A szolgálat vezetése így a napi jelentések helyett percre pontos adatokat kaphat a személyi állomány státuszáról, aminek hála az átcsoportosításokra vonatkozó döntéshozatali folyamatok is számottevően hatékonyabbá válhatnak. A Codecool tapasztalatai szerint egyébként a partnerség kifejezetten jól működik, az OMSZ-szel történő egyeztetés gördülékenyen ment, a fejlesztők folyamatos visszajelzéseket kaptak az első alkalmazás elkészítése során, a mentőszolgálat továbbá minden felmerülő kérdésre rögtön válaszolt.

https://www.hwsw.hu/hirek/61605/hack-the-crisis-hungary-hackathon-codecool-omsz.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az NJSZT, az IVSZ és az Infotér (a járvány idején)

Mivel segít az IVSZ, az Informatika a Társadalomért Egyesület és a Neumann Társaság a járvány idején?
Társaságunk nevében elnökünk, dr. Beck György vett részt - virtuálisan - az Itbusiness podcast beszélgetésén:

https://anchor.fm/itb-mdia-tudskzpont/episodes/Az-NJSZT--az-IVSZ-s-az-Infotr-is-kiveszi-rszt-a-jrvny-elleni-kzdelembl-ed1bot/a-a20048a

Mindenkinek ajánljuk az informatív és sok előremutató gondolatot tartalmazó műsort!
Hogyan javíthatja az infokommunikáció az életminőséget?
Milyen tartalmak, segítségek vehetők igénybe az NJSZT által?
Új korszak a társadalom digitális írástudásában?

Forrás: https://www.itbusiness.hu/technology/itb-podcast/az-njszt-az-ivsz-es-az-infoter-is-kiveszi-reszet-a-jarvany-elleni-kuzdelembol

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Free Software Foundation Europe (FSFE)

Netes fordítás:

Az FSFE legnagyobb pénzügyi hatása a fizikai távolságok idején a Szabad Szoftver Konferenciák visszavonása, ideértve a saját eseményeinket is. Annak érdekében, hogy a szoftverszabadság mozgalma szilárd és életben maradjon, kérjük, fontolja meg, hogy a konferencia költségvetésének egy részét adományozza a Free Software szervezeteknek, ideértve az FSFE-t is.

A múlt héten arról írtunk, hogy a SARS-CoV-2 vírus hogyan befolyásolja az FSFE-t. A standok és a beszélgetések voltak a legfontosabb csatornák, amelyek során tájékoztattuk az embereket a szoftverszabadságról és az FSFE munkájáról. Ezek elvesztése az események törlése miatt szintén korlátozott láthatóságot jelent a témák és a szervezetünk számára.

Például tavaly több mint 60 rendezvényen vettünk részt 11 európai országban. Ez átlagosan hetente egynél több, minden esemény hozzájárul üzenetünk terjesztéséhez és közösségünk növekedéséhez. Ezek az események a legjobb lehetőségünk, hogy magyarázzuk és megbeszéljük a szabad szoftver kérdéseit a személyes beszélgetések során. Ugyanez a helyzet az információs anyagunkkal és az árucikkekkel is: tavaly több mint 800 információs anyagcsomagot küldtünk ki az egész világon, és több mint 1.100 inget és kapucnival értékesítettünk. Az elmúlt hetekben már nem tudunk részt venni rendezvényeken, és nem tudjuk hatékonyan kezelni információs anyagaink és áruink iránti kérelmeit - és nem világos, hogy meddig tart a helyzet.

Események esetén, például az éves jogi és engedélyezési műhely vagy a "Közpénz? Nyilvános kód!" konferencián, közvetlen pénzügyi terhet jelent a hiányzó szponzorálás, vissza nem térítendő költségek és a már beruházott munka miatt.

Abban az időben, amikor az emberiségnek együtt kell működnie a válság megoldása érdekében, nem engedhetjük meg magának, hogy újra és újra feltalálja a kereket. A globális problémáknak globális megoldásokra van szükségük! A Free Software lehetővé teszi a kódfejlesztés globális együttműködését. Mindent megteszünk a szoftver szabadságáért és az emberiségért, még otthon maradva is. Folytatjuk a kampányok futtatását és új kampányok indítását, konzultációkon veszünk részt, készítjük a szoftverszabadság podcastjainkat, és további információt nyújtunk digitális csatornáinkról.

Tudjuk, hogy ezek nehéz idők mindenkinek: sokan mások is küzdenek, mások pedig még komolyabban. De ha Ön erre képes, kérjük, támogassa mozgalmunk jövőjét azáltal, hogy a konferencia költségvetésének egy részét a szoftverszabadságot nyújtó szervezeteknek adományozza; beleértve az FSFE-t: https://my.fsfe.org/donate

Maradj egészséges!

https://fsfe.org/about/team.hu.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az első sofőr

Az első gépkocsivezető nyilván az a személy volt, aki az első autóval, azaz Karl Benz háromkerekű Patent-Motorwagenjével kigurult a garázsból az épület elé. Nos, ez a személy nem az autó megépítője, nem a barátja, vagy szerelője, és még csak nem is egy férfi volt, hanem egy intelligens és szép hölgy: Bertha Benz (született Bertha Ringer).
Karl Benz felesége, Bertha rendkívül lelkesedett a technikai újdonságok iránt, részt vett a „Patent-Motorwagen” kifejlesztésében, és a későbbiekben is számos újítás kötődött a nevéhez.
Talán meglepő, de Bertha Benz jobban hitt az autó jövőjében, mint a férje, és ezt be is kívánta bizonyítani. 1888. augusztus 05-én az akkor 38 éves asszony a férje tudta és a hatóságok engedélye nélkül elkötötte a járművet, a 3-as sorozatszámú modellt, s hosszabb útra indult vele. Így ő lett az a személy is, aki az első, hosszabb autóutat megtette a Földön. Mannheim-ból indult, s útja a 106 km-re lévő Pforzheim-ban ért véget. Akikkel útja során találkozott, azok bizony sorra elképedtek, senki nem akarta elhinni, hogy egy gép által hajtott jármű közlekedik az úton, ráadásul egy hölgy vezetővel. Az út számos tanulsággal szolgált. Tekintettel arra, hogy a fából készített fék a gyakori használattól gyorsan elkopott, így Bertha egy bőrdarabot rögzített a szerkezetre, ezzel nem csak az élettartamot, hanem a fékhatást is megnövelte. A jármű különböző okok miatt menet közben többször is lerobbant, de Bertha előtt nem volt akadály, minden hibát saját kezűleg hárított el, és folytatta útját. Példaértékű volt, amit tett. Bertha Benz rendkívül hosszú életet élt, 1849-ben született és 1944-ben, 95 évesen halt meg. A rövidfilm  Bertha Benz híres útja előtt tiszteleg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Péter fontosnak tartja, hogy Almásfüzitő élhető község legyen...

Ezért kijavíttatja az úthibákat és lezáratná a romos vasútállomást is, amihez petíciót is indított. Szívesen tanulmányozza az alkotmányt és gyakran vált levelet a brit királyi családdal.

https://index.indavideo.hu/video/almasfuzito_mav_vasutallomas_udvardi_peter

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ASCII óra Linuxra

Nemrég elkezdtem C++-t tanulni, és a magam szórakoztatására összekalapáltam egy ASCII órát, amolyan "hello world" jelleggel. Jelenleg már egy kiszuperált régi laptopon futva, valós fizikai időmérőként él tovább a projekt.
Tegnap megőrültem és feldobtam az egészet githubra, meg persze kellett róla videó is. Meg zene. Meg postolni ide is.

https://github.com/Deybacsi/asciiclock

git clone https://github.com/Deybacsi/asciiclock.git
cd asciiclock
./run.sh

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tegnap volt 40 éves a Pac-Man

Informatikai múzeumunk látogatói is nagyon szeretik, NES Minin ki is próbálható a Szent-Györgyi Albert Agora épületében.

Figyeljék, figyeljétek felületeinket, reméljük nem kell már sokat várni, hogy ismét lehetőség legyen rá!

A japán Ivatani Toru által írt játék, a pizzaszerű, falánk lény kalandjai a kísértetekkel, nemcsak a játéktermeket, de az otthonokat is meghódította, hála a házi számítógépeknek és a konzoloknak.

Videojáték konzolból (célszámítógépből) sokféle látható nálunk, elsősorban Mári Zsolt magángyűjtőnek köszönhetően.

Az NJSZT kiállítási tárgyainak galériája:
https://ajovomultja.hu/exhibition

Bepillantás a Múzeumba:
https://youtu.be/6VTPUtBXdc0

Stöckert Gábor barátunk szuper jubileumi cikke az ünnepeltről:
https://index.hu/tech/godmode/2020/05/21/pac_man_pacman_negyveneves_40_n...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve