2.1

kami911 képe

Jogi ketrecbe zárta a HDMI Fórum a nyílt megoldásokat

A színfalak mögött ismét összecsapott a zárt, tulajdonosi világ a nyílt forráskódú megoldásokkal. A cikk rávilágít arra, hogy a HDMI Fórum döntése, miszerint zárttá tette a HDMI specifikációt, jelentős akadályt gördít az open-source GPU illesztőprogramok fejlesztése elé. Ez a zárt specifikáció ellehetetleníti az open-source megoldásokban a fejlett HDMI 2.1+ funkciók támogatását, integrálását. Ennek következtében az open-source fejlesztők számára nem áll rendelkezésre megfelelő információ, vagy jogilag kerülnek blokkolásra a HDMI funkciók implementálásához, ami veszélyezteti azok elérhetőségét az open-source környezetben. Az AMD és az X.Org Alapítvány erőfeszítései sem hoztak eredményt, így az open-source rendszerekben a DisplayPort válik a preferált megoldássá.

kami911 képe

HDR hegyek a DXVK 2.1-es verziójában

A DXVK 2.1-es verziója megjelent, amely új fejlesztésekkel és újdonságokkal bővült. Az egyik legfontosabb újdonság az HDR támogatás, amely a rendszeren HDR10 színtérrel rendelkező játékok esetén engedélyezhető

kami911 képe

Itt a Pinta 2.1

A Pinta nevű nyílt forrású rajzolóprogram új, 2.1-es verziója megjelent. A Pinta célja, hogy egyszerű és hatékony módon biztosítsa a felhasználók számára a képek rajzolását és szerkesztését Linux, Mac, Windows és *BSD rendszereken. A Linux felhasználók számára hamarosan elérhetők lesznek a frissített Flatpak és Snap csomagok. Az új verzióban többek között szimbolikus SVG ikonokat adtak hozzá, amelyek jobban használhatóak sötét témájú és magas felbontású képernyőkön. Hozzáadtak egy "Áttetszőségi módot" a Gradiens eszközhöz, és javították a képzoomoláskor és kis képeknél használható kijelölés mozgató kezelőkszervek és alakzatvezérlők használati kényelmét. Továbbá, a Fájl -> Új Képernyőkép parancs most az XDG képernyőkép megoldást használja, ha elérhető, ami Wayland rendszereken javítja a képernyőkép készítés problémáit.

Feliratkozás RSS - 2.1 csatornájára