Jogi ketrecbe zárta a HDMI Fórum a nyílt megoldásokat

kami911 képe

A High-Definition Multimedia Interface (HDMI) egy szabadalmaztatott audio/video interfész, amelyet tömörítetlen videó adatok és tömörített vagy tömörítetlen digitális audio adatok átvitelére használnak egy HDMI-kompatibilis forráseszközről, például egy kijelzővezérlőről egy kompatibilis számítógép monitorra, videóprojektorra, digitális televízióra vagy digitális audió eszközre. A HDMI digitális alternatívája az analóg video szabványoknak.

A HDMI Fórum döntése, miszerint nem teszi nyilvánossá a HDMI specifikációt, jelentős akadályt gördít az open-source GPU illesztőprogramok fejlesztői elé. Ennek következtében olyan funkciók, mint a HDMI-n keresztül FreeSync támogatás, nem érhetők el a nyílt forráskódú illesztőprogramokban. Az AMD ugyanebbe a problémába ütközött, amikor implementálni szerette volna a HDMI 2.1+ verziónak megfelelő funkcionalitást a nyílt forráskódú, szabadon elérhető Linux grafikus illesztőprogramjában. A HDMI Fórum jogi elvárásai miatt az AMD mérnökei együtt dolgoztak a HDMI Fórummal egy megoldáson, annak érdekében, hogy az open-source Linux kernel illesztőprogramjukkal képesek legyenek biztosítani a HDMI 2.1+ képességeket. Mostanra vált azonban világosság, hogy az AMD ezen erőfeszítései kudarcot vallottak.

Már önmagában az a tény, hogy a HDMI specifikáció már nem nyilvános, csak a „HDMI Adopterek” számára elérhető, ellehetetleníti az open-source GPU illesztőprogramok HDMI-támogatásának fejlesztését. Még azok számára sincs megoldás, akik részei a HDMI Fórumnak, mint például az AMD. A nyilvánosan nem elérhető specifikációt nem lehet közvetetten nyilvánosságra hozni, olyan módon, hogy open-source implementációt készítenek azokról a funkciókról, amelyeket a zárt specifikáció tartalmaz. A HDMI Fórum tagdíja minimálisan 15 000 dollár. Bár az AMD szerepel a tagok között, valószínűleg ez a tagság nem terjed ki arra, hogy egy specifikáció megvalósítását nyilvánosan felajánlja. A tagi szerződés tilalmazza az ilyen dolgokat, amely nem látszik nyilvánosan elérhetőnek, ahogy a Fórum weboldaláról sem hivatkozott „kiegészítés”. A Fórum weboldalán található forráskód licence nem tűnik különösebben rugalmasnak.

A probléma hátterében az áll, hogy a HDMI Fórum lezárta a nyilvános specifikációkhoz való hozzáférést, ami hátráltatta az open-source támogatást. Az AMD és az X.Org Alapítvány egyaránt együttműködött a HDMI Fórummal annak érdekében, hogy megoldást találjanak az immár privát HDMI specifikációk open-source megvalósítására.  Ez a helyzet látszólag a legnagyobb akadálya annak, hogy a fejlett HDMI 2.1+ képességek utat találjanak az open-source AMDGPU Linux kernel illesztőprogramban. Így ezekhez hasonló funkciók csak a DisplayPorton lehetnek majd elérhetőek, és ne HDMI-n keresztül nem. Így ezek a HDMI specifikációs korlátozások veszélyeztetik a HDMI 2.1 hasonlóan fejlett funkcionalitásának megvalósítását az open-source grafikus illesztőprogramokban. Az X.Org Alapítvány kérvényezte a HDMI Fórumot, hogy legalább engedélyezze néhány HDMI 2.1 specifikációs információ nyilvánosságra hozását, hogy az open-source grafikus illesztőprogramok képesek legyenek – a megadott jogi keretek között – megvalósítani ezeket a funkcionalitásokat. De úgy tűnik a HDMI Fórum hajthatatlan maradt.

Az AMD Linux mérnökei hónapokat töltöttek azzal, hogy együttműködtek jogi csapatukkal és értékelték az összes HDMI funkciót annak érdekében, hogy megállapítsák, miként lehetne azokat az open-source illesztőprogramban megjeleníteni. Létrehozták az AMD-nél működő, cégen belül elérhető kódot, majd az elmúlt hónapokban a HDMI Fórum jóváhagyására vártak. Sajnos azonban a HDMI Fórum elutasította az AMD kérését az open-source illesztőprogram támogatására. Az AMD Linux mérnöke, Alex Deucher, foglalta össze a problémát:

„A HDMI Fórum sajnos elutasította a javaslatunkat. Jelenleg az open-source HDMI 2.1 megvalósítása nem lehetséges a HDMI Fórum követelményei megszegése nélkül.”

Ezért szomorú hír az open-source GPU illesztőprogramok számára, mivel jelenleg nincs látható megoldás a HDMI 2.1+ funkcionalitás biztonságos megvalósítására az open-source kijelzőillesztő-programokben. Összességében, a javaslat az lehet szabad Linux támogatóinak, hogy lehetőség szerint inkább a DisplayPort-tal szerelt készülékeket használjanak.