Itt a Pinta 2.1

kami911 képe

A Pinta nevű nyílt forrású rajzolóprogram új, 2.1-es verziója megjelent. A Pinta célja, hogy egyszerű és hatékony módon biztosítsa a felhasználók számára a képek rajzolását és szerkesztését Linux, Mac, Windows és *BSD rendszereken. A Linux felhasználók számára hamarosan elérhetők lesznek a frissített Flatpak és Snap csomagok.

Újdonságok

Az új verzióban többek között szimbolikus SVG ikonokat adtak hozzá, amelyek jobban használhatóak sötét témájú és magas felbontású képernyőkön. Hozzáadtak egy "Áttetszőségi módot" a Gradiens eszközhöz, és javították a képzoomoláskor és kis képeknél használható kijelölés mozgató kezelőkszervek és alakzatvezérlők használati kényelmét. Továbbá, a Fájl -> Új Képernyőkép parancs most az XDG képernyőkép megoldást használja, ha elérhető, ami Wayland rendszereken javítja a képernyőkép készítés problémáit.

A Pinta 2.1 verzióban javították a vászon leképzés teljesítményét, támogatást adtak a virtuális fájlrendszerekről, mint például a Google Drive csatolások betöltéséhez, javították a .ora fájlok támogatását:

  • Rejtett rétegek most jól vannak mentve a .ora fájlokhoz;
  • Az .ora fájlt mentva, egy kép (mergedimage.png) is belekerül az archívumba. Erre a specifikációban megadott szabályok szerint szükség van a megtekintő szoftvereknek.

A Pint támogatást kapott az ismeretlen kiterjesztésű, de érvényes tartalmú fájlok betöltéséhez.
Bevezetésre került a WebP támogatást is hozzáadtak. Linux felhasználók számára a webp-pixbuf-loader javasolt függőség, amely lehetővé teszi a WebP támogatást a Pinta-ban, míg macOS esetén a webp-pixbuf-loader a csomag része. A Pinta 2.1 verziója .NET 7-re frissült, bár az szoftver építésnél továbbra is támogatva van a .NET 6 (LTS). Tarball építésnél, ha .NET 7 nem elérhető, akkor .NET 6-ot fog használni.

A Pinta 2.1 verziója továbbra is a nyílt forráskódú projekt, amelyet a közösség támogat és fejleszt. Ennek köszönhetően a felhasználók javaslataikat és hibajelentéseiket küldhetik be, amelyeket a fejlesztők figyelembe vesznek a következő verziókban. A Pinta 2.1 verziója kiváló választás lehet a kezdőknek, akik szeretnének megismerkedni a képszerkesztés alapjaival, valamint a haladó felhasználóknak, akiknek szükségük van egy egyszerű, de hatékony eszközre a munkájuk során.

A Pinta 2.1-t már most letölthető a hivatalos weboldalról Flatpak vagy Snap alkalmazásként, amelyet gyakorlatilag bármilyen GNU/Linux disztribúcióba telepíthető, amely támogatja ezeket az univerzális bináris formátumokat. A forráskód is letölthető azok számára, akik maguk szeretnék lefordítani a szoftvert.

Az új fejlesztésekről és a hibajavításokról további részleteket a teljes kiadási jegyzetben talál.

Letöltés

A Pint 2.1 már elérhető és

sudo snap install pinta

A Pint 1.7.1 továbbra is elérhető a fenti lelőhelyekről és

  • Telepíthető PPA csomagtárolóból:
sudo add-apt-repository ppa:pinta-maintainers/pinta-stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install pinta