Antivírus

Fórum: 

A linuxos antivírus programok sokak szerint feleslegesek, mégis lehet, hogy egyre inkább szükség lesz rájuk. A szerverek fele linuxos. Az internetes kütyük még nagyobb része linuxos (Internet of Things or IoT). Ezek ma már célpontok, netbot-ok hordozói lehetnek, és rendszerek összeomlásáért lehetnek felelősek.

Új linuxosként (Lx Mint.Sarah.Cinnamon) először a ClamAV-t telepítetem. Egy teljes scan során kb 500 fájlt jelölt meg PUA-ként (Potentially Advanced App), olyan fájlokat, amit a korábbi Windows rendszeremről hoztam át, de biztosan nem fertőzöttek. Ezután több leírást átnéztem, leghasznosabbnak ezt találtam, amelyik tesztelte a linuxos antivírus programok hatékonyságát: 

Linux: 16 Security Packages Against Windows and Linux Malware Put to the Test

https://www.av-test.org/en/news/news-single-view/linux-16-security-packa...

Végül letöröltem a ClamAV-t, amelyiknek a teszt eredményei nagyon gyengék a cikk szerint, és a Sophos mellett kötöttem ki. Grafikus felülete nincs, terminalról kezelhető. Két üzemmmódban működik: on-access (a fájlokhoz való hozzáféréskor), és on-demand (fájlok, mappák ellenőrzésére). Az on-access mód ki- és bekapcsolható. Bekapcsolva úgy tűnik, egy picit lassítja a rendszert.

kimarite képe

RE: Antivírus

@balint Nem Antivirus, de nézzetek rá az Apparmor alkalmazásra. Van Wiki, nem túl könnyű beállítani, de annyira nem is nehéz, és öröm viszont, hogy csak egyszer kell (illetve az alkalmazásokat majd a telepítés után a 'szárnyai alá' kell vonni ... vannak erre alkalmazás profilok, viszont azért a 'tanulásra is lehetőség nyílik' a használata, beüzemelése során)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Apparmor

Egyekőre tényleg csak ránéztem, nekem profinak tűnik, bár a konfigurálása meg munkásnak, mert ha jól érem, minden alkalmazásra külön be kell állítani.  Jobban bele majd kell másznom, hogy jobban átlássam.

"Minden cég a saját lovát dícséri..."  - egyetértek ezzel. A Sophosnál egyelőre azért kötöttem ki, mert jók a referenciái és multiplatformos. Két angol egyetemről biztosan tudom, hogy ezt használják: az Oxford University és a Hope University (Liverpool, a héten ott jártam). Nemcesak a Linuxos, de a Windows-os malware-eket is figyeli, ami bár a Lx-on nem okoz kárt, de a fertőzés tovább mehet róla.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Apparmor

#4 Én nem tudom .. :). A Kaspersky az a tuti (szerintem), bizalmam még benne, tán még a McAffe ('újabban'), de évente változik, hogy melyiket nézik ki a legjobbnak, végülis egyéni ízlés kérdése. ;)
Apparmor; néha munkás igen, de Debian-alapú Linux-ra vannak profilok, a többi tesztelhető a kimenetből, annyira nem nehéz, van erre is némi támogatás ... de például az SELinux-nál (hasonló az Apparmor-hoz) RPM-es disztribúciókra vannak profilok és ugyanez, hogy nem mindenre van profil, viszont az SELinux nem igazán működik jól a Debian-alapú rendszereken. :D
Ámbár talán valamennyire jobb, mint a fájlokat titkosítani. Örülök, hogy valamennyire tetszett. Kicsit nehéz lenne leírni a használatát, az év végéig megpróbálok szemelgetni ebből magyarul is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kaspersky

Igen, a tesztek szerint ez a legjobb. Nekem valamiért a próbaverziót nem sikerült feltennem. Végülis nem bántam, mert lejár, és fizetős. A Sophos Lx verziója viszont ingyenes, és a tszteredmények megközelítik a Kaspersky-t.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Kaspersky

#6 Jó lehet az is. Tegyél egy próbát (a hozzászólásokat olvasd el) ...
http://hup.hu/cikkek/20161114/antitroszt_vizsgalat_indult_a_microsoft_el...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

na akkor melyket? :)

Sziasztok!

Ahogy látom, eltelt egy év. Beleástátok magatokat a témába? Mert én is szeretnék feltenni a linuxra valami antivirus és anti spy vagy malware programot. Ami egy kezdőnek egyszerűen kezelhető. Mire jutottatok? Mit érdemes használni? :)

Köszönöm a válaszokat előre is

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

na akkor méket? :)

#8 Szia, Mindenkinek más az 'ízlése' ;) ... a vezető védelmi szoftverek között működésben sok különbség nincsen. Nekem a Kasperski az elméleti kedvencem (a reklámvideóik is jók ;)). Régebben használtam a NOD (Eset), az Avira dolgait és a Norton-nal is próbálkoztam ... (mindez 10-15 éve). Néhányan az AVG-t is használják. Ne hagyjuk ki a ClamAV-t se.., de van még pár. Jujj: hát persze, hogy a Comodo is (hogy felejthettem el!). ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

na akkor méket? :)

#9 a comodónak jó volt a grafikája a weblapon, úgyhogy azt épp most töltöttem le. :) Akkor azt teleptem, aztán meglátjuk :) és mi van a spyware és malware védelemmel? :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

na akkor méket? :)

#10 A Comodo-nak volt vagy van teljes alkalmazása ... azt hiszem. ;)
A Linux alatt inkább rootkit létezik, és ez ellen jó: rkhunter (és más alkalmazások)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

na akkor méket? :)

#11 Viszont mennyire tudom én alkalmazni az rkhuntert? Máshol azt olvastam, hogy aki kezdő ne vágjon bele :) . Az egyik ubuntu fórumon volt róla szó.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

na akkor méket? :)

#12 Könnyen tudod alkalmazni :-). Mindenképpen frissíteni kell, de a (téves riasztásokat) jelenségeket nem fontos elfogadtatni a rendszerrel. Tehát a „--propupd” kapcsolót ne használd. A fals positive (téves) riasztások kezeléséről pedig sok helyen írnak.

Általában:

-- telepítés

sudo apt-get install rkhunter

-- frissítés (pl. vizsgálat előtt)

sudo rkhunter --update

-- vizsgálat (melynek végén láthatod, hogy melyik fájlban van részletes jelentés)

sudo rkhunter --check

Forrás:
https://logout.hu/cikk/kicsit_nagyobb_biztonsagban/teljes.html

Kézikönyv (nincs igazából szükséged erre)

man rkhunter

(az 'aki kezdő, ne vágjon bele' válasz ebben az esetben lustaság vagy elhárítás: a) túl sok fura kérdést tett fel a kérdező, és a válaszoló emiatt vagy önmaga lelki terhétől nyomva 'megunta' ; b) így 'noszogatja', hogy mégis vágjon bele, derüljön ki, mennyire akar linux-ozni, tehát a kérdező hátha mégis továbbmegy ... bármi fura is a válasz, a kérdező nagyon szeretné megoldani / fura módszer ez is)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

na akkor méket? :)

#13 köszönöm, felrakom ezt is :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

comodo hiba

A csomódó mindjárt hibát is jelzett :)

Letöltöttem előbb a MINT 64 bites vverzióját, arra is kiírta a hibát, aztán letöltöttem az ubuntu 64 biztes verzióját, erre kiderült, hogy az ugyanaz. Ravasz :)

De ezt írta. :)

http://i.imgur.com/sp3Ppbj.png

Van megoldás, vagy keressek másik virusírtót? :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

 

telepítve, futtatva, eddig egy figyelmeztetést adott.

 

/usr/bin/lwp-request                   [ Warning ]

van dolgom vele? :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

#16   Még kettő:

mert közben rájöttem, hogy enter-t kell nyomogatnom, hogy folytassa. :) De tetszik az egyszerűsége :) Szeretni fogom én ezt a linuot, azt hiszem :)

 

 Performing filesystem checks
    Checking /dev for suspicious file types                  [ Warning ]
    Checking for hidden files and directories                [ Warning ]
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

#17 A végén csinál egy összesítést ... ha ott azt írja hogy: " Possible rootkits: 0" akkor nem kell komolyan aggódni.

Ha telepítetted a clamtk-t, és a nemo a fájlkezelőd, van hozzá egy praktikus alkalmazás amely a clamtk oldaláról  tölthető le

és telepíthető. A neve: "nemo-sento-clamtk"

Telepítés után, (kell egy újraindítás is) beépül  a jobb egérgombos menübe ... ha rákattintasz valamelyik fájlra / mappára,

akkor közvetlenül indíthatod ezeknek az átvizsgálását.

https://i.imgur.com/TF071i4.png

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

#18 Köszönöm, sikerült felraknom Őket, ha a mint alapértelmezett fájkezelője a nemo, akkor újraindítás után ki is próbálom. :) Ha nem, akkor nyilván lehet telepíteni... :)

Ide kivánkozik még a kérdés: ezek nem úgy tűnnek, mint valós időben futó virus szkennerek :) Egy olyat érdemes azért telepíteni? vagy péládul az rkhuntert milyen gyakran érdemes futtatni. :)

És bár nem szoftver, de a biztonsághoz tartozik. A windowsban nem merem elmenteni az oldalakhoz tartozó jelszavaimat például, és így mint lusta ember állandóan szitkozódom, amikor újra és újra be kell írni. :) Linux alatt mi a helyzet ezekkel kapcsolatban? Elmentheti a böngésző, vagy itt is van kockázata? :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

#19 A clam nem valós idejű kereső -  csak akkor keres ha futtatod.

Habár, ha jól emlékszem, meg lehet úgy mukuttyolni hogy valós időben keressen .. de ahogy néztem ez nem egyszerű feladat.

Régebben a valós időben kereső Comodo volt telepítve nálam...első futtatásnál volt néhány "találata" de aztán hosszú ideig semmi.

Végül is töröltem ! (Nem tetszett hogy kikapcsolt állapotban is kommunikált a külvilággal.)

Jelszó széfnek ott van (lehet) a keepass2

Megnézheted hogy néz ki: synaptic -> keepass2 -> jobb egérgomb rákatt. -> Tulajdonságok - Leírás -> Képernyőkép kérése

 

Szerk.:

https://www.tecmint.com/best-antivirus-programs-for-linux/      (2017 Ápr.)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

#20 Köszönöm! :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

rkhunter

#16 A vizsgálat végén látsz egy log fájlt, az kéne megnyitni, hogy megnézd a részletezéseket, pl. hogy mi is a Warning :-). 'Mindeközben' a szolgáltatóm szerelte a netet, úgyhogy elment (aztán most vissza csalogattam).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

comodo hiba

#15 A megoldás itt van (az első választ linkeltem):
https://askubuntu.com/questions/820794/comodo-antivirus-installation-pro...

De egyszerűbb kivenni a DEB telepítőből ezt a verziójú függőséget, itt írtam a módszert:
https://linuxmint.hu/comment/12959#comment-12959
„A módszer -a control fájl megváltoztatása miatt- most ez volt:”

Igazából ez nem túl biztonságos lépés -garantálni nem tudom, hogy az újabb, a control fájlban hagyott (nem néztem meg most, van-e újabb ott- libssl függőséggel az alkalmazás ugyanolyan biztonságosan működik majd. Ezt igazából a fejlesztő jelentheti ki, de első ránézésre úgy látom, nem foglalkozik a kérdéssel:
https://forums.comodo.com/comodo-antivirus-for-linux-cavl-b275.0/;0-t116...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

rkhunter +

#19 Az rkhuntert? Minél gyakrabban. Naponta esetleg, de hetente legalább egyszer. A gyakoriság attól is függ, mennyire lógsz 'veszélyes' oldalakon, milyen gyakran és mennyi ideig használod a rendszert naponta, hány csomagot telepítesz ésszel vagy esetleg ész nélkül. :-)

A Nemo a Cinnamon asztali környezet alapértelmezett fájlkezelője, a MATE asztali környezeté pedig a Caja. Innen (is) tudsz tájékozódni a Linux Mint kiadások (Ubuntu alapú és Debian alapú) változatairól,
https://linuxmint.hu/sugo
és a 'Kiadási megjegyzések'-et érdemes megnézni.

Én nem használok jelszó mentő alkalmazást a böngészőben, de biztosan sok ember igen ;).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

nemo

Igazából már feltelepítettem rá a nemo-t, remélem nem csináltam nagy bajt vele :)

A többi választ köszönöm :)

És a biztonságról annyit, hogy a nejem gépén már egy hónapja ott a linux mint, ma feltelepítettem rá az rkhuntert, és semmit nem talált. :) Igen lenyügöző, ha windows lenne, már több száz virust találtunk volna egy hónapnyi internethasználat után a gépen :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

nemo vagy caja

#25 Asztali környezet ;) :

inxi -xx -S
System:  Host: kim Kernel: 4.9.0-3-686 i686 (32 bit gcc: 6.3.0)
      Desktop: MATE 1.16.2 (Gtk 3.22.11-1) dm: lightdm
      Distro: Debian GNU/Linux 9 (stretch)

Nálam a Caja van (a FileRoller egy csomagoló, tömörítő..)

cat ~/.local/share/applications/mimeapps.list | grep 'inode/directory'
inode/directory=org.gnome.FileRoller.desktop
inode/directory=caja-folder-handler.desktop;org.gnome.FileRoller.desktop;

*****

Közben változtattam:

xdg-mime query default inode/directory
caja-folder-handler.desktop

*****

cat ~/.local/share/applications/mimeapps.list | grep 'inode/directory'
inode/directory=caja-folder-handler.desktop
inode/directory=caja-folder-handler.desktop

És némi érdekesség a desktop fájlra kereséssel ..:

cat $(locate caja-folder-handler.desktop) | egrep -i 'Name\[hu]|Exec='
Name[hu]=Caja
GenericName[hu]=Mappa megnyitása
TryExec=caja
Exec=caja --no-desktop %U

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter +

#24 Nálam jelszómentőnek a LastPass működik, nem találkoztam problémával.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

clamtk honlap XSS szkript ?

#28 No igen -nálam is- de pl. A Debian Stretch alatt is ugyanazt tudod telepíteni, mint az oldalról:

apt-cache policy clamtk
clamtk:
 Telepítve: (nincs)
 Jelölt:  5.24-1
 Verziótáblázat:
   5.24-1 500
    500 http://ftp.cz.debian.org/debian stable/main i386 Packages

Amúgy egy-két éve a Qt GUI csomagnak ment tovább a fejlesztése, ám manapság nem tudom, mi van ezzel. Én nem használom a GUI-t, lassúnak tűnik és nem tudom részletessé tenni.

-----

Érdemes lehet írni a fejlesztőnek az XSS miatt:

https://github.com/dave-theunsub/clamtk

Support or Contact

Having trouble? Have a suggestion? Please use a bug tracker:
ClamTk issues
clamtk-gnome issues
thunar-sendto-clamtk issues
nemo-sendto-clamtk issues
clamtk-kde issues

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

clamtk honlap XSS szkript ?

#29 Vanegy telepítést nem, hanem csak beállítást igénylő védelmi / szűrő lehetőség - a "Norton ConnectSafe". (Norton DNS)

(De erről bővebben majd holnap !)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Norton / holnap

#30 Várjuk. :-) ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

comodo hiba

#23 Comodoval csak annyi bajom volt, hogy miután -jó pár éve - feltettem, nem szállt le rólam. Még akkor se miután eltávolítottam. Peerblock, moblock mutatta, hogy folyamatosan kíváncsiskodik, és ez csak szolgáltató váltás után szűnt meg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

comodo

#32 Hát ... . Én ezt nem néztem. Nem is tudom, miket nézhet és azt sem, hogy egyáltalán más, hasonló szoftverek néznek-e hasonlókat. Őszintén szólva régen használtam, és nem tudom, mit közöl a Comodo erről egyáltalán előre vagy valamilyen tájékoztató leírásban. Az Android-on láttam valamilyen alkalmazással, hogy bizonyos alkalmazások hova küldenek adatokat: nyilván alap adatokat ..., persze, nem tudhatjuk, sok alkalmazás nem közli.
Az eltávolítás utáni kíváncsiskodást felfogom, de azt nem, hogy miért nem tudtad megoldani. Lehet, nem is könnyű.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

rkhunter (log)

#22 https://linuxmint.hu/blog/2017/08/az-rkhunter-alkalmazas-lmde2-alatt-jel...

sudo less /var/log/rkhunter.log

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

comodo

#33  "de azt nem, hogy miért nem tudtad megoldani. Lehet, nem is könnyű."
Mert nem úgy születtem, hogy mindent tudok. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

valós idejű scanner

nos, próbáltam installálni egy valós idejű virusrtót forráskódból, és simán elakadtam. :) Tehát ha van valamilyen, amit könnyű megcsinálni, esetleg nem kell forráskódból, akkor osszátok meg velem, kérlek :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Norton ConnectSafe - secure DNS

#31 Mint fentebb említettem, van egy egyszerű megoldás amely lehet hogy nem veszi fel a versenyt minden tekintetben

a telepített valósidejű víruskeresőkkel, de a semminél biztos többet ér ! Illetve olyan szolgáltatásokat is nyújthat, melyeket a

víruskeresők nem biztos hogy tudnak !

Ez a Norton ConnectSafe.

Egyszerűen fogalmazva, az internet kapcsolatunkba beiktatjuk a Norton secure DNS szerverét.

Valós időben figyeli az internet forgalmunkat, és szükség esetén riaszt ill. letilt.

https://dns.norton.com/configurePC.html

3 "fokzata" létezik:

1; 199.85.126.10 199.85.127.10  (Rosszindulatú programok, adathalászat, átverés webhelyek szűrését végzi.)

2; 199.85.126.20 199.85.127.20   (Az előbbi, + pornográf oldalak (ifjúság védelem))

3; 199.85.126.30 199.85.127.30  (Az előbbi + fokozott / kiegészített ifjúság védelem)

 

Beállítása egyszerű:

Katt. a panelen lévő hálózati ikonra -> Hálózati kapcsolatok -> katt. a kapcsolatodra (Ethernet / WiFi) -> Szekesztés

-> IPv4 beállításai -> Módszer: Csak automatikus (DHCP) címek -> DNS kiszolgálók .... ide másold be az általad

választott szűrési fokozathoz tartozó IP (DNS) címeket. ( Pl.: 199.85.126.20 199.85.127.20 .... hogy a gyerkőc

legalább otthon ne tudjon pornót nézni ! :) ) -> Mentés

https://i.imgur.com/lLABaJ9.png

Ezután kell egy internet kapcsolat újraindítása.

Vagy a hálózatkezelővel ( off -> on)

Vagy:

sudo service network-manager restart

 (Megjegyzés: Tőbb abszolút ártalmatlannak tűnő oldal betőltésénél riasztott ill. akadályozta meg a betöltést malware-re

hivatkozva !)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Norton ConnectSafe - secure DNS

#37 Nem tudtam, mi lesz a mondanivalód ... . A Comodo-nak is van ilyen:
https://www.comodo.com/secure-dns/
;)
A Norton-t is jónak tartom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

köszönöm :)

köazönöm szépen! Jül veszem akkor ki, hogy nektek semmi olyasmi nincs a gépen, ami valós időben szári a dolgokat? :) Biztonságos ezen a módon a linux? Mert akkor én sem erőlködöm vele :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

köszönöm :)

#39 Szia.

10 (elnézést, javítva: nem 13 éve) éve vagyok Ubuntus majd Mintes, soha nem volt vírusom de ezeken a fórumokon sem olvastam, hogy bárkinek lett volna. A Gufw tűzfal van egyedül, amellyel minden új telepítésnél találkozom. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

köszönöm :)

#39 Tulajdonképpen nincs vírusvédelem a ClamAV-on kívűl, de vannak egyéb dolgok. Tűzfal, esetenként konténerben futtatott böngésző, fail2ban és az rkhunter. Továbbá kevés böngésző kiegészítőt használok. Ezek, amik megvalósultak, pár terv még van. ;)
De Windows-zos gépekkel sem kommunikálok gyakran (levél), nem kattintok gyanús hivatkozásokra, és különösebben nem látogatok kifejezetten veszélyes oldalakat sem: itt a természetvédelmi filmekre gondolok, konkrétan, amikben -jó esetben csak- egy férfi és egy nő mutat meg 'dolgokat'. A Wine-t sem használom, és Flash Player sincsen telepítve. :-)
szerk.: Persze, telepíthetsz egy állandó vírusvédelmet, hogy nálad ne énekeljenek hamisan a bitek még véletlenül sem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

köszönöm :)

#41 A pornó engem sem érdekel, nem is érdekelt soha. Viszont flash-t használok, mert muszáj, és vannak windowsos programjaim is, amikre nincsenek alternativák, bár ezeket még nem sikerült egyelőre a wine-ben megfelelően telepíteni :)

Na szóval, akkor ha állandó virusvédelem kell, akkor végül is mi? :)

Mert az avast úgy láttam már nem érhető el linuxra, a comodó azt a függőségi hibát jelzi, a clam av pedig egy forrláskódot ad, és hiába ccsináltam végig, ami a leirásában van, nem települt a gépre :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

köszönöm :)

#40

 

"10 (elnézést, javítva: nem 13 éve) éve vagyok Ubuntus majd Mintes, soha nem volt vírusom de ezeken a fórumokon sem olvastam, hogy bárkinek lett volna"e

Ez megnyugtatóan hangzik, lehet akkor én sem erőltetm annyira :) Köszi :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

köszönöm :)

#42 Az Avast már hogyne lenne elérhető Linux alá :-), imhol:
https://www.avast.com/hu-hu/download-software

További lehetőségek, pl. Kaspersky, McAfee ... (ESET) .
Minden évben más víruskergető a legjobb, nagyon nincsenek különbségek az éllovasok között. Nézz körül az Androbit oldalon (magyar), ahol részleteznek párat.

sudo apt-get install clamav

Itt mi a probléma?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

köszönöm :)

#44 "Itt mi a probléma?"

Szerintem, ő ezt már telepítette...csak nem találja - mert terminálból indítható.

De ha telepíti a clamtk-t a clamav grafikus felületét, akkor megtalálhatná a menüben.

sudo apt install clamtk

(Ha a clamav nincs is telepítve, valószínű magával hozza azt is.)

https://i.imgur.com/I1wOMkk.png

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ClamAV

#45 Legyen úgy, ahogy te mondod és csak én vagyok 'érzékeny' a megfogalmazásra. Íme: :-)
„a clam av pedig egy forrláskódot ad”

Használat:
https://wiki.debian.org/ClamAV
https://www.howtoforge.com/tutorial/clamav-ubuntu/
https://github.com/vrtadmin/clamav-faq/raw/master/manual/clamdoc.pdf
(https://www.clamav.net/documents/installing-clamav)

Honlap: https://www.clamav.net/

 • Command-line scanner
 • Milter interface for sendmail
 • Advanced database updater with support for scripted updates and digital signatures
 • Virus database updated multiple times per day
 • Built-in support for all standard mail file formats
 • Built-in support for various archive formats, including Zip, RAR, Dmg, Tar, Gzip, Bzip2, OLE2, Cabinet, CHM, BinHex, SIS and others
 • Built-in support for ELF executables and Portable Executable files packed with UPX, FSG, Petite, NsPack, wwpack32, MEW, Upack and obfuscated with SUE, Y0da Cryptor and others
 • Built-in support for popular document formats including MS Office and MacOffice files, HTML, Flash, RTF and PDF

Súgó:

clamscan --help

A heurisztikus keresét is be lehet kapcsoltatni.

Valahol az előzményekben írtam, hogy ugyan van grafikus felület, de 'én' azt lassúnak tartom a terminálos megoldással szemben. Ettől függetlenül ki lehet próbálni. És talán azt is írtam, hogy a Qt GUI (graphical user interface) időben tovább fejlesztették, mint az általad említett GTK+ GUI-t, de az előbbi nem érhető el az alapértelmezett tárolókból, és talán a GTK+ verzió is behozta a hátrányt, azaz frissítik ugyanúgy ezt is: nemcsak biztonsági frissítések területén, mert azokat biztosan beletették (mindkettőbe).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ClamAV

#46 Így lehet hogy még gyorsabb lesz a clamav:

clamdscan -m --fdpass /home

Meg is mozgatja az összes magot / szálat rendesen !

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

hm

 

Igen, vélhetőleg telpíítve vavn a clam av vagy tk, mert amikor beírom a terminálba, hogy clamscan - akkor csinál valamit :)  És abban is igazatok van, hogy azért nem találtam, mert grafikkusan kerestem :

Szóval nem kell grafikusnak lennie :)

Majd megszokom a termnált :)

Előbb-utóbb.

Na szóval, lehet leirtátok már, de még nem teljesen vágom az Avatárok nyelvét innen a Föld bolygóról. Szóval ha már fent van, hogy lesz

valód isejű scanner? Akár terminálból is :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

hm

#48 A valós idejű scannernél az Avast-ra érted, hogy miképp legyen az? :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

hm

#48 ClamTK 5.20 GUI for Clam Antivirus

Ha telepítve van a menüből indítható

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Oldalak