Antivírus

Fórum: 

A linuxos antivírus programok sokak szerint feleslegesek, mégis lehet, hogy egyre inkább szükség lesz rájuk. A szerverek fele linuxos. Az internetes kütyük még nagyobb része linuxos (Internet of Things or IoT). Ezek ma már célpontok, netbot-ok hordozói lehetnek, és rendszerek összeomlásáért lehetnek felelősek.

Új linuxosként (Lx Mint.Sarah.Cinnamon) először a ClamAV-t telepítetem. Egy teljes scan során kb 500 fájlt jelölt meg PUA-ként (Potentially Advanced App), olyan fájlokat, amit a korábbi Windows rendszeremről hoztam át, de biztosan nem fertőzöttek. Ezután több leírást átnéztem, leghasznosabbnak ezt találtam, amelyik tesztelte a linuxos antivírus programok hatékonyságát: 

Linux: 16 Security Packages Against Windows and Linux Malware Put to the Test

https://www.av-test.org/en/news/news-single-view/linux-16-security-packa...

Végül letöröltem a ClamAV-t, amelyiknek a teszt eredményei nagyon gyengék a cikk szerint, és a Sophos mellett kötöttem ki. Grafikus felülete nincs, terminalról kezelhető. Két üzemmmódban működik: on-access (a fájlokhoz való hozzáféréskor), és on-demand (fájlok, mappák ellenőrzésére). Az on-access mód ki- és bekapcsolható. Bekapcsolva úgy tűnik, egy picit lassítja a rendszert.

kimarite képe

RE: Antivírus

@#0 Nem Antivirus, de nézzetek rá az Apparmor alkalmazásra. Van Wiki, nem túl könnyű beállítani, de annyira nem is nehéz, és öröm viszont, hogy csak egyszer kell (illetve az alkalmazásokat majd a telepítés után a 'szárnyai alá' kell vonni ... vannak erre alkalmazás profilok, viszont azért a 'tanulásra is lehetőség nyílik' a használata, beüzemelése során)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Apparmor

Egyekőre tényleg csak ránéztem, nekem profinak tűnik, bár a konfigurálása meg munkásnak, mert ha jól érem, minden alkalmazásra külön be kell állítani.  Jobban bele majd kell másznom, hogy jobban átlássam.

"Minden cég a saját lovát dícséri..."  - egyetértek ezzel. A Sophosnál egyelőre azért kötöttem ki, mert jók a referenciái és multiplatformos. Két angol egyetemről biztosan tudom, hogy ezt használják: az Oxford University és a Hope University (Liverpool, a héten ott jártam). Nemcesak a Linuxos, de a Windows-os malware-eket is figyeli, ami bár a Lx-on nem okoz kárt, de a fertőzés tovább mehet róla.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Apparmor

#4 Én nem tudom .. :). A Kaspersky az a tuti (szerintem), bizalmam még benne, tán még a McAffe ('újabban'), de évente változik, hogy melyiket nézik ki a legjobbnak, végülis egyéni ízlés kérdése. ;)
Apparmor; néha munkás igen, de Debian-alapú Linux-ra vannak profilok, a többi tesztelhető a kimenetből, annyira nem nehéz, van erre is némi támogatás ... de például az SELinux-nál (hasonló az Apparmor-hoz) RPM-es disztribúciókra vannak profilok és ugyanez, hogy nem mindenre van profil, viszont az SELinux nem igazán működik jól a Debian-alapú rendszereken. :D
Ámbár talán valamennyire jobb, mint a fájlokat titkosítani. Örülök, hogy valamennyire tetszett. Kicsit nehéz lenne leírni a használatát, az év végéig megpróbálok szemelgetni ebből magyarul is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kaspersky

Igen, a tesztek szerint ez a legjobb. Nekem valamiért a próbaverziót nem sikerült feltennem. Végülis nem bántam, mert lejár, és fizetős. A Sophos Lx verziója viszont ingyenes, és a tszteredmények megközelítik a Kaspersky-t.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Kaspersky

#6 Jó lehet az is. Tegyél egy próbát (a hozzászólásokat olvasd el) ...
http://hup.hu/cikkek/20161114/antitroszt_vizsgalat_indult_a_microsoft_el...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

na akkor melyket? :)

Sziasztok!

Ahogy látom, eltelt egy év. Beleástátok magatokat a témába? Mert én is szeretnék feltenni a linuxra valami antivirus és anti spy vagy malware programot. Ami egy kezdőnek egyszerűen kezelhető. Mire jutottatok? Mit érdemes használni? :)

Köszönöm a válaszokat előre is

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

na akkor méket? :)

#8 Szia, Mindenkinek más az 'ízlése' ;) ... a vezető védelmi szoftverek között működésben sok különbség nincsen. Nekem a Kasperski az elméleti kedvencem (a reklámvideóik is jók ;)). Régebben használtam a NOD (Eset), az Avira dolgait és a Norton-nal is próbálkoztam ... (mindez 10-15 éve). Néhányan az AVG-t is használják. Ne hagyjuk ki a ClamAV-t se.., de van még pár. Jujj: hát persze, hogy a Comodo is (hogy felejthettem el!). ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

na akkor méket? :)

#9 a comodónak jó volt a grafikája a weblapon, úgyhogy azt épp most töltöttem le. :) Akkor azt teleptem, aztán meglátjuk :) és mi van a spyware és malware védelemmel? :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

na akkor méket? :)

#10 A Comodo-nak volt vagy van teljes alkalmazása ... azt hiszem. ;)
A Linux alatt inkább rootkit létezik, és ez ellen jó: rkhunter (és más alkalmazások)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

na akkor méket? :)

#11 Viszont mennyire tudom én alkalmazni az rkhuntert? Máshol azt olvastam, hogy aki kezdő ne vágjon bele :) . Az egyik ubuntu fórumon volt róla szó.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

na akkor méket? :)

#12 Könnyen tudod alkalmazni :-). Mindenképpen frissíteni kell, de a (téves riasztásokat) jelenségeket nem fontos elfogadtatni a rendszerrel. Tehát a „--propupd” kapcsolót ne használd. A fals positive (téves) riasztások kezeléséről pedig sok helyen írnak.

Általában:

-- telepítés

sudo apt-get install rkhunter

-- frissítés (pl. vizsgálat előtt)

sudo rkhunter --update

-- vizsgálat (melynek végén láthatod, hogy melyik fájlban van részletes jelentés)

sudo rkhunter --check

Forrás:
https://logout.hu/cikk/kicsit_nagyobb_biztonsagban/teljes.html

Kézikönyv (nincs igazából szükséged erre)

man rkhunter

(az 'aki kezdő, ne vágjon bele' válasz ebben az esetben lustaság vagy elhárítás: a) túl sok fura kérdést tett fel a kérdező, és a válaszoló emiatt vagy önmaga lelki terhétől nyomva 'megunta' ; b) így 'noszogatja', hogy mégis vágjon bele, derüljön ki, mennyire akar linux-ozni, tehát a kérdező hátha mégis továbbmegy ... bármi fura is a válasz, a kérdező nagyon szeretné megoldani / fura módszer ez is)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

na akkor méket? :)

#13 köszönöm, felrakom ezt is :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

comodo hiba

A csomódó mindjárt hibát is jelzett :)

Letöltöttem előbb a MINT 64 bites vverzióját, arra is kiírta a hibát, aztán letöltöttem az ubuntu 64 biztes verzióját, erre kiderült, hogy az ugyanaz. Ravasz :)

De ezt írta. :)

http://i.imgur.com/sp3Ppbj.png

Van megoldás, vagy keressek másik virusírtót? :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

 

telepítve, futtatva, eddig egy figyelmeztetést adott.

 

/usr/bin/lwp-request                   [ Warning ]

van dolgom vele? :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

#16   Még kettő:

mert közben rájöttem, hogy enter-t kell nyomogatnom, hogy folytassa. :) De tetszik az egyszerűsége :) Szeretni fogom én ezt a linuot, azt hiszem :)

 

 Performing filesystem checks
    Checking /dev for suspicious file types                  [ Warning ]
    Checking for hidden files and directories                [ Warning ]
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

#17 A végén csinál egy összesítést ... ha ott azt írja hogy: " Possible rootkits: 0" akkor nem kell komolyan aggódni.

Ha telepítetted a clamtk-t, és a nemo a fájlkezelőd, van hozzá egy praktikus alkalmazás amely a clamtk oldaláról  tölthető le

és telepíthető. A neve: "nemo-sento-clamtk"

Telepítés után, (kell egy újraindítás is) beépül  a jobb egérgombos menübe ... ha rákattintasz valamelyik fájlra / mappára,

akkor közvetlenül indíthatod ezeknek az átvizsgálását.

https://i.imgur.com/TF071i4.png

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

#18 Köszönöm, sikerült felraknom Őket, ha a mint alapértelmezett fájkezelője a nemo, akkor újraindítás után ki is próbálom. :) Ha nem, akkor nyilván lehet telepíteni... :)

Ide kivánkozik még a kérdés: ezek nem úgy tűnnek, mint valós időben futó virus szkennerek :) Egy olyat érdemes azért telepíteni? vagy péládul az rkhuntert milyen gyakran érdemes futtatni. :)

És bár nem szoftver, de a biztonsághoz tartozik. A windowsban nem merem elmenteni az oldalakhoz tartozó jelszavaimat például, és így mint lusta ember állandóan szitkozódom, amikor újra és újra be kell írni. :) Linux alatt mi a helyzet ezekkel kapcsolatban? Elmentheti a böngésző, vagy itt is van kockázata? :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

#19 A clam nem valós idejű kereső -  csak akkor keres ha futtatod.

Habár, ha jól emlékszem, meg lehet úgy mukuttyolni hogy valós időben keressen .. de ahogy néztem ez nem egyszerű feladat.

Régebben a valós időben kereső Comodo volt telepítve nálam...első futtatásnál volt néhány "találata" de aztán hosszú ideig semmi.

Végül is töröltem ! (Nem tetszett hogy kikapcsolt állapotban is kommunikált a külvilággal.)

Jelszó széfnek ott van (lehet) a keepass2

Megnézheted hogy néz ki: synaptic -> keepass2 -> jobb egérgomb rákatt. -> Tulajdonságok - Leírás -> Képernyőkép kérése

 

Szerk.:

https://www.tecmint.com/best-antivirus-programs-for-linux/      (2017 Ápr.)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

#20 Köszönöm! :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

rkhunter

#16 A vizsgálat végén látsz egy log fájlt, az kéne megnyitni, hogy megnézd a részletezéseket, pl. hogy mi is a Warning :-). 'Mindeközben' a szolgáltatóm szerelte a netet, úgyhogy elment (aztán most vissza csalogattam).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

comodo hiba

#15 A megoldás itt van (az első választ linkeltem):
https://askubuntu.com/questions/820794/comodo-antivirus-installation-pro...

De egyszerűbb kivenni a DEB telepítőből ezt a verziójú függőséget, itt írtam a módszert:
https://linuxmint.hu/comment/12959#comment-12959
„A módszer -a control fájl megváltoztatása miatt- most ez volt:”

Igazából ez nem túl biztonságos lépés -garantálni nem tudom, hogy az újabb, a control fájlban hagyott (nem néztem meg most, van-e újabb ott- libssl függőséggel az alkalmazás ugyanolyan biztonságosan működik majd. Ezt igazából a fejlesztő jelentheti ki, de első ránézésre úgy látom, nem foglalkozik a kérdéssel:
https://forums.comodo.com/comodo-antivirus-for-linux-cavl-b275.0/;0-t116...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

rkhunter +

#19 Az rkhuntert? Minél gyakrabban. Naponta esetleg, de hetente legalább egyszer. A gyakoriság attól is függ, mennyire lógsz 'veszélyes' oldalakon, milyen gyakran és mennyi ideig használod a rendszert naponta, hány csomagot telepítesz ésszel vagy esetleg ész nélkül. :-)

A Nemo a Cinnamon asztali környezet alapértelmezett fájlkezelője, a MATE asztali környezeté pedig a Caja. Innen (is) tudsz tájékozódni a Linux Mint kiadások (Ubuntu alapú és Debian alapú) változatairól,
https://linuxmint.hu/sugo
és a 'Kiadási megjegyzések'-et érdemes megnézni.

Én nem használok jelszó mentő alkalmazást a böngészőben, de biztosan sok ember igen ;).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

nemo

Igazából már feltelepítettem rá a nemo-t, remélem nem csináltam nagy bajt vele :)

A többi választ köszönöm :)

És a biztonságról annyit, hogy a nejem gépén már egy hónapja ott a linux mint, ma feltelepítettem rá az rkhuntert, és semmit nem talált. :) Igen lenyügöző, ha windows lenne, már több száz virust találtunk volna egy hónapnyi internethasználat után a gépen :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

nemo vagy caja

#25 Asztali környezet ;) :

inxi -xx -S
System:  Host: kim Kernel: 4.9.0-3-686 i686 (32 bit gcc: 6.3.0)
      Desktop: MATE 1.16.2 (Gtk 3.22.11-1) dm: lightdm
      Distro: Debian GNU/Linux 9 (stretch)

Nálam a Caja van (a FileRoller egy csomagoló, tömörítő..)

cat ~/.local/share/applications/mimeapps.list | grep 'inode/directory'
inode/directory=org.gnome.FileRoller.desktop
inode/directory=caja-folder-handler.desktop;org.gnome.FileRoller.desktop;

*****

Közben változtattam:

xdg-mime query default inode/directory
caja-folder-handler.desktop

*****

cat ~/.local/share/applications/mimeapps.list | grep 'inode/directory'
inode/directory=caja-folder-handler.desktop
inode/directory=caja-folder-handler.desktop

És némi érdekesség a desktop fájlra kereséssel ..:

cat $(locate caja-folder-handler.desktop) | egrep -i 'Name\[hu]|Exec='
Name[hu]=Caja
GenericName[hu]=Mappa megnyitása
TryExec=caja
Exec=caja --no-desktop %U

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter +

#24 Nálam jelszómentőnek a LastPass működik, nem találkoztam problémával.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

clamtk honlap XSS szkript ?

#28 No igen -nálam is- de pl. A Debian Stretch alatt is ugyanazt tudod telepíteni, mint az oldalról:

apt-cache policy clamtk
clamtk:
 Telepítve: (nincs)
 Jelölt:  5.24-1
 Verziótáblázat:
   5.24-1 500
    500 http://ftp.cz.debian.org/debian stable/main i386 Packages

Amúgy egy-két éve a Qt GUI csomagnak ment tovább a fejlesztése, ám manapság nem tudom, mi van ezzel. Én nem használom a GUI-t, lassúnak tűnik és nem tudom részletessé tenni.

-----

Érdemes lehet írni a fejlesztőnek az XSS miatt:

https://github.com/dave-theunsub/clamtk

Support or Contact

Having trouble? Have a suggestion? Please use a bug tracker:
ClamTk issues
clamtk-gnome issues
thunar-sendto-clamtk issues
nemo-sendto-clamtk issues
clamtk-kde issues

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

clamtk honlap XSS szkript ?

#29 Vanegy telepítést nem, hanem csak beállítást igénylő védelmi / szűrő lehetőség - a "Norton ConnectSafe". (Norton DNS)

(De erről bővebben majd holnap !)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Norton / holnap

#30 Várjuk. :-) ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

comodo hiba

#23 Comodoval csak annyi bajom volt, hogy miután -jó pár éve - feltettem, nem szállt le rólam. Még akkor se miután eltávolítottam. Peerblock, moblock mutatta, hogy folyamatosan kíváncsiskodik, és ez csak szolgáltató váltás után szűnt meg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

comodo

#32 Hát ... . Én ezt nem néztem. Nem is tudom, miket nézhet és azt sem, hogy egyáltalán más, hasonló szoftverek néznek-e hasonlókat. Őszintén szólva régen használtam, és nem tudom, mit közöl a Comodo erről egyáltalán előre vagy valamilyen tájékoztató leírásban. Az Android-on láttam valamilyen alkalmazással, hogy bizonyos alkalmazások hova küldenek adatokat: nyilván alap adatokat ..., persze, nem tudhatjuk, sok alkalmazás nem közli.
Az eltávolítás utáni kíváncsiskodást felfogom, de azt nem, hogy miért nem tudtad megoldani. Lehet, nem is könnyű.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

rkhunter (log)

#22 https://linuxmint.hu/blog/2017/08/az-rkhunter-alkalmazas-lmde2-alatt-jel...

sudo less /var/log/rkhunter.log

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

comodo

#33  "de azt nem, hogy miért nem tudtad megoldani. Lehet, nem is könnyű."
Mert nem úgy születtem, hogy mindent tudok. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

valós idejű scanner

nos, próbáltam installálni egy valós idejű virusrtót forráskódból, és simán elakadtam. :) Tehát ha van valamilyen, amit könnyű megcsinálni, esetleg nem kell forráskódból, akkor osszátok meg velem, kérlek :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Norton ConnectSafe - secure DNS

#31 Mint fentebb említettem, van egy egyszerű megoldás amely lehet hogy nem veszi fel a versenyt minden tekintetben

a telepített valósidejű víruskeresőkkel, de a semminél biztos többet ér ! Illetve olyan szolgáltatásokat is nyújthat, melyeket a

víruskeresők nem biztos hogy tudnak !

Ez a Norton ConnectSafe.

Egyszerűen fogalmazva, az internet kapcsolatunkba beiktatjuk a Norton secure DNS szerverét.

Valós időben figyeli az internet forgalmunkat, és szükség esetén riaszt ill. letilt.

https://dns.norton.com/configurePC.html

3 "fokzata" létezik:

1; 199.85.126.10 199.85.127.10  (Rosszindulatú programok, adathalászat, átverés webhelyek szűrését végzi.)

2; 199.85.126.20 199.85.127.20   (Az előbbi, + pornográf oldalak (ifjúság védelem))

3; 199.85.126.30 199.85.127.30  (Az előbbi + fokozott / kiegészített ifjúság védelem)

 

Beállítása egyszerű:

Katt. a panelen lévő hálózati ikonra -> Hálózati kapcsolatok -> katt. a kapcsolatodra (Ethernet / WiFi) -> Szekesztés

-> IPv4 beállításai -> Módszer: Csak automatikus (DHCP) címek -> DNS kiszolgálók .... ide másold be az általad

választott szűrési fokozathoz tartozó IP (DNS) címeket. ( Pl.: 199.85.126.20 199.85.127.20 .... hogy a gyerkőc

legalább otthon ne tudjon pornót nézni ! :) ) -> Mentés

https://i.imgur.com/lLABaJ9.png

Ezután kell egy internet kapcsolat újraindítása.

Vagy a hálózatkezelővel ( off -> on)

Vagy:

sudo service network-manager restart

 (Megjegyzés: Tőbb abszolút ártalmatlannak tűnő oldal betőltésénél riasztott ill. akadályozta meg a betöltést malware-re

hivatkozva !)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Norton ConnectSafe - secure DNS

#37 Nem tudtam, mi lesz a mondanivalód ... . A Comodo-nak is van ilyen:
https://www.comodo.com/secure-dns/
;)
A Norton-t is jónak tartom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

köszönöm :)

köazönöm szépen! Jül veszem akkor ki, hogy nektek semmi olyasmi nincs a gépen, ami valós időben szári a dolgokat? :) Biztonságos ezen a módon a linux? Mert akkor én sem erőlködöm vele :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

köszönöm :)

#39 Szia.

10 (elnézést, javítva: nem 13 éve) éve vagyok Ubuntus majd Mintes, soha nem volt vírusom de ezeken a fórumokon sem olvastam, hogy bárkinek lett volna. A Gufw tűzfal van egyedül, amellyel minden új telepítésnél találkozom. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

köszönöm :)

#39 Tulajdonképpen nincs vírusvédelem a ClamAV-on kívűl, de vannak egyéb dolgok. Tűzfal, esetenként konténerben futtatott böngésző, fail2ban és az rkhunter. Továbbá kevés böngésző kiegészítőt használok. Ezek, amik megvalósultak, pár terv még van. ;)
De Windows-zos gépekkel sem kommunikálok gyakran (levél), nem kattintok gyanús hivatkozásokra, és különösebben nem látogatok kifejezetten veszélyes oldalakat sem: itt a természetvédelmi filmekre gondolok, konkrétan, amikben -jó esetben csak- egy férfi és egy nő mutat meg 'dolgokat'. A Wine-t sem használom, és Flash Player sincsen telepítve. :-)
szerk.: Persze, telepíthetsz egy állandó vírusvédelmet, hogy nálad ne énekeljenek hamisan a bitek még véletlenül sem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

köszönöm :)

#41 A pornó engem sem érdekel, nem is érdekelt soha. Viszont flash-t használok, mert muszáj, és vannak windowsos programjaim is, amikre nincsenek alternativák, bár ezeket még nem sikerült egyelőre a wine-ben megfelelően telepíteni :)

Na szóval, akkor ha állandó virusvédelem kell, akkor végül is mi? :)

Mert az avast úgy láttam már nem érhető el linuxra, a comodó azt a függőségi hibát jelzi, a clam av pedig egy forrláskódot ad, és hiába ccsináltam végig, ami a leirásában van, nem települt a gépre :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

köszönöm :)

#40

 

"10 (elnézést, javítva: nem 13 éve) éve vagyok Ubuntus majd Mintes, soha nem volt vírusom de ezeken a fórumokon sem olvastam, hogy bárkinek lett volna"e

Ez megnyugtatóan hangzik, lehet akkor én sem erőltetm annyira :) Köszi :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

köszönöm :)

#42 Az Avast már hogyne lenne elérhető Linux alá :-), imhol:
https://www.avast.com/hu-hu/download-software

További lehetőségek, pl. Kaspersky, McAfee ... (ESET) .
Minden évben más víruskergető a legjobb, nagyon nincsenek különbségek az éllovasok között. Nézz körül az Androbit oldalon (magyar), ahol részleteznek párat.

sudo apt-get install clamav

Itt mi a probléma?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

köszönöm :)

#44 "Itt mi a probléma?"

Szerintem, ő ezt már telepítette...csak nem találja - mert terminálból indítható.

De ha telepíti a clamtk-t a clamav grafikus felületét, akkor megtalálhatná a menüben.

sudo apt install clamtk

(Ha a clamav nincs is telepítve, valószínű magával hozza azt is.)

https://i.imgur.com/I1wOMkk.png

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ClamAV

#45 Legyen úgy, ahogy te mondod és csak én vagyok 'érzékeny' a megfogalmazásra. Íme: :-)
„a clam av pedig egy forrláskódot ad”

Használat:
https://wiki.debian.org/ClamAV
https://www.howtoforge.com/tutorial/clamav-ubuntu/
https://github.com/vrtadmin/clamav-faq/raw/master/manual/clamdoc.pdf
(https://www.clamav.net/documents/installing-clamav)

Honlap: https://www.clamav.net/

 • Command-line scanner
 • Milter interface for sendmail
 • Advanced database updater with support for scripted updates and digital signatures
 • Virus database updated multiple times per day
 • Built-in support for all standard mail file formats
 • Built-in support for various archive formats, including Zip, RAR, Dmg, Tar, Gzip, Bzip2, OLE2, Cabinet, CHM, BinHex, SIS and others
 • Built-in support for ELF executables and Portable Executable files packed with UPX, FSG, Petite, NsPack, wwpack32, MEW, Upack and obfuscated with SUE, Y0da Cryptor and others
 • Built-in support for popular document formats including MS Office and MacOffice files, HTML, Flash, RTF and PDF

Súgó:

clamscan --help

A heurisztikus keresét is be lehet kapcsoltatni.

Valahol az előzményekben írtam, hogy ugyan van grafikus felület, de 'én' azt lassúnak tartom a terminálos megoldással szemben. Ettől függetlenül ki lehet próbálni. És talán azt is írtam, hogy a Qt GUI (graphical user interface) időben tovább fejlesztették, mint az általad említett GTK+ GUI-t, de az előbbi nem érhető el az alapértelmezett tárolókból, és talán a GTK+ verzió is behozta a hátrányt, azaz frissítik ugyanúgy ezt is: nemcsak biztonsági frissítések területén, mert azokat biztosan beletették (mindkettőbe).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ClamAV

#46 Így lehet hogy még gyorsabb lesz a clamav:

clamdscan -m --fdpass /home

Meg is mozgatja az összes magot / szálat rendesen !

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

hm

 

Igen, vélhetőleg telpíítve vavn a clam av vagy tk, mert amikor beírom a terminálba, hogy clamscan - akkor csinál valamit :)  És abban is igazatok van, hogy azért nem találtam, mert grafikkusan kerestem :

Szóval nem kell grafikusnak lennie :)

Majd megszokom a termnált :)

Előbb-utóbb.

Na szóval, lehet leirtátok már, de még nem teljesen vágom az Avatárok nyelvét innen a Föld bolygóról. Szóval ha már fent van, hogy lesz

valód isejű scanner? Akár terminálból is :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

hm

#48 A valós idejű scannernél az Avast-ra érted, hogy miképp legyen az? :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

hm

#48 ClamTK 5.20 GUI for Clam Antivirus

Ha telepítve van a menüből indítható

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Oldalak