Ryzen

kami911 képe

Öt éves az AMD Ryzen processzor technológiája

Az AMD kiadott egy videót, amelyben Robert Hallock, a cég technikai marketing igazgatója, és John Taylor, a marketing vezetőjük szerepel, hogy új információkkal ünnepeljék a Ryzen 5 éves évfordulóját. A videó nagy része egy laza beszélgetés a Ryzen első bevezetéséről, de bepillantást nyerünk abba is, hogy mi várható a közeljövőben.

kami911 képe

Az AMD bejelentette legújabb CPU-it és GPU-it

Az AMD bejelntette a Computex-en legújabb processzorai és grafikus chipjei legújabb verzióját. A 7nm-es techonlógiával készülő chipletek már az új, CPU-k esetén - a ZEN 2 architektúrára épülnek, míg a Radeon RX 5000 sorozatú chippek pedig a GCN-t (Graphic Core Next) leváltó RDNA-ra.

kami911 képe

Ha AMD alapú rendszered van, akkor ne mulaszd el a BIOS frissítését

Az elmúlt napokban az AMD négy biztonsági figyelmeztetést tett közzé, amelyben lényegében az összes régebbi és újabb asztali, mobil és szerver processzor érintett.

kami911 képe

Új, AMD Ryzen alapú hordozható játékkonzol érkezik

Egy új hordozható játékkonzol érkezik az Orange Pi-től, amiről elsőre azt lehet feltételezni, hogy egy alacsony fogyasztású ARM eszköz lenne. Azonban kiderült, hogy az

kami911 képe

Még gyorsabb Ryzen Threadripper-ek érkeztek

Az AMD bemutatja a Ryzen Threadripper PRO 7000 WX sorozatú processzorokat, melyek később idén elérhetőek lesznek a DIY (Do It Yourself - saját kezűség) ügyfelek, SI partnerek és OEM partnerek, beleértve a Dell Technologies, HP és Lenovo vállalatokat. Ezek a processzorok a professzionális felhasználók és vállalkozások számára készültek, akik kiemelkedő teljesítményt, megbízhatóságot, bővíthetőséget és biztonságot követelnek meg, és biztosítják a "Zen 4" Threadripper 7000 sorozatú processzorok páratlan többmagos teljesítményét.

kami911 képe

Az AMD frissített CPU mikrokódja - októberi frissítés

Az AMD legfrissebb CPU mikrokód frissítése egyszerűen annyit jegyez meg, hogy „Frissítés az AMD cpu mikrokódhoz a 19h processzor család számára”, ami az AMD mikrokód frissítések szabványos megfogalmazása, ritkán részletezve, hogy milyen javításokat, biztonsági frissítéseket vagy egyéb változásokat tartalmaz. Az új CPU mikrokód automatikusan használatba lesz véve a Linux rendszerek újraindításakor, vagy alternatívaként manuálisan is betölthető, így elkerülhető a rendszer újraindításával járó időveszteség.

Az októberi AMD mikrokód frissítés

kami911 képe

Túl nagy a felszültség az új AMD Ryzen processzorokban

Az AMD hivatalos közleményt adott ki a Ryzen 7000 és 7000X3D processzorok feszültségproblémájáról. A vállalat szerint jelenleg csak egy korlátozott számú jelentés áll rendelkezésre az interneten, amelyek túlfeszültségről és az ezzel járó alaplap- és processzor-károkról számolnak be.  Az AMD Ryzen 7000X3D modelleknél, amelyek 3D V-Cache technológiával rendelkeznek, a probléma súlyosabb, de a standard 7000-es sorozatú processzoroknál is jelentkezhet.

kami911 képe

Érik az AMD rendszerek BIOS frissítése

Az elmúlt napokban az AMD két biztonsági figyelmeztetést tett közzé, amelyben lényegében az összes régebbi és újabb asztali, mobil és szerver processzor érintett. A hibák a magastól az alacsonyig mindenféle besorolást kaptak, és az összes hiba száma eléri a 30-at. Így az AMD CPU-val szerelt eszközök jelenlegi BIOS verzióját érdemes feljegyezni és az alaplapgyártó honlapját meglátogatni a már elkészült, vagy hamarosan elkészülő BIOS frissítések érdekében amelyben már az újabb AGESA került integrálásra.

kami911 képe

Landolt a Linux 6.0-ban a „Dummy Wait” problémát javító AMD sebességnövelő javítás

2002 óta, amikor a kernel ACPI-támogatással bővült, egy felesleges várakozási - „dummy wait” művelet került be a kernelbe. Történt ez mindazért, mert akkoriban néhány chipkészletnél az STPCLK# nem volt időben érvényesítve a kernelben az üresjárat során. A dummy I/O olvasás késlelteti a további utasításfeldolgozást, amíg a CPU teljesen le nem áll. Az AMD egyik mérnöke azonban nemrégiben észrevette, hogy ezt a viselkedést a modern AMD Zen 3 hardvereken is alkalmazzák, és megállapította, hogy ez teljesítményproblémákhoz vezethet az terhelt és üresjárati fázisok között gyorsan váltó munkaterheléseknél, és különösen a nagyobb magszámú rendszerek, például a Ryzen Threadripper és EPYC platformok esetében.

K Prateek Nayak, az AMD mérnöke, kimutatta, hogy a hibás megoldása milyen jelentős hatással lehet a teljesítményre a modern hardverekre az AMD rendszereken. Az Intel CPU-k eközben nem használják ezt a kódutat a modern hardverekhez, így nem érinti őket ez a teljesítményvesztés. Az adott tesztben a minimum adatátviteli értékek 1390.52 százalékkal növekedtek és az átlagos adatátvitel is 50.85 százalékkal emelkedett.

Eredetileg az AMD egy javítást végzett itt, majd Dave Hansen, az Intel mérnöke tisztította és egyszerűsítette ezt a kódot. Ez utóbbi javítás egyszerűen nem alkalmazza ezt a "dummy wait" megoldást, kivéve a régebbi (Nehalem előtti) Intel rendszereket. Mostantól tehát az AMD rendszerek is kihagyják ezt a műveletet, amely a modern rendszereken ronthatja a teljesítményt. Mivel ez főként az leterhelt és az üresjárati állapotok között gyakran váltó munkaterhelésekre van hatással, valamint a nagyobb magszámú rendszereknél jobban észrevehető, az AMD EPYC szerver teljesítménye ezzel a javítással meglehetősen érdekes lehet, különösen a webszerver / adatbázis-munkaterhelések és más típusú gyors tesztek esetében.

kami911 képe

Az FWUPD 1.8.5 (és az 1.7.10) már elérhető

Megjelent az FWUPD 1.8.5, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

A fwupd 1.8.5 körülbelül három héttel a fwupd 1.8.4 után érkezik, és újabb bővítményeket tesz elérhetővé:

  • az SMU firmware verziójának megjelenítéséhez AMD APU/CPU-kon,
  • az android-boot az egyes blokkeszközök frissítésére szolgál,
  • és egy általánosat, ami az Intel Goshen Ridge kezelésére szolgál.

Ez a kiadás új hardverek támogatásával is kiegészül, beleértve a Corsair SABRE RGB PRO játékegeret, több Intel Goshen Ridge USB-4 dokkolót, valamint több Sonix CAM eszközt. Emellett javítja a meglévő eszközök támogatását:

  • a Wacom AES eszközökét, amelyek mostantól helyesen frissülnek,
  • a Ryzen 6000 rendszerekét, hogy letiltsák az alvó üzemmód váltását,
  • a PinePhone Pro okostelefonokét, hogy az MTD-t Tow-Boot-ként tegyék elérhetőve.

Az fwupd 1.8.5 frissítés egyéb változtatások mellett lehetővé teszi az ESP megadását a DBX frissítés alkalmazásakor, hozzáadja azt a lehetőséget, hogy az összes elérhető ESP lekérdezésekor mindig ellenőrizze a BDP partíciókat, eltávolítja a „frissítés közben nem használható” / „may not be usable while updating” üzenetet a DBX frissítéseknél, és az archívum méretét a RAM 25 százalékára vagy 4 GB-ra korlátozza. Mindezek mellett elérhetővé teszi a platform képességleírók támogatását, hogy az eszközök beállíthassák a rendellenességeket is.

Továbbá a Linux firmware frissítő segédprogram mostantól a coSWID metaadatokat uSWID MTD blokk eszközről tölti be, a Redfish automatikusan generált jelszavát már nem menti el egy felhasználó által olvasható fájlba, csak akkor hoz létre felhasználókat IPMI használatával, ha ez lehetséges, támogatja az összes CCGX metaadat blokk írását, és több hibát is kijavít.

Az fwupd új verzióval kapcsolatos további információk és letöltés a GitHub webhelyen. Szintén megjelent az fwupd 1.7.10 karbantartási frissítésként az fwupd 1.7 sorozathoz.

kami911 képe

Frissített AMD Zen 3 CPU mikrokódok

A Google, a Microsoft és az Oracle együttműködésével végzett biztonsági felülvizsgálatok során potenciális sebezhetőségeket fedeztek fel az AMD Platform Security Processor (PSP), az AMD System Management Unit (SMU), az AMD Secure Encrypted Virtualization (SEV) és más platformkomponensekben, amelyeket az AMD EPYC™ AGESA™ PI csomagokban fedeztek fel.

kami911 képe

Ryzen, az AMD felemelkedésének kulcsa?

Március 2-án publikussá váltak mindazok az információk, amelyek az AMD új processzorcsaládjának valódi helyét megmutatják a közvélemény számára. Az AMD pár hónapja ügyesen cspegteti az információkat a RYZEN nevű új CPU fejlesztéséről, amely most már a világ szerencsésebb felén a polcokon várja a felhasználókat. Az AMD komoly tervekkel és az eddigi fejlesztések részbeni eldobása mellett döntött az új CPU fejlesztése során -  láthatólag visszatért a K8-as  alapokhoz, amelyet a kor igényeinek megfelelően SMT-vel és egy nagy adag saját fejlesztéssel spékelt meg.

Feliratkozás RSS - Ryzen csatornájára