Megjelent a Linux Mint 21 „Vanessa” Cinnamon, MATE és XFCE kiadása

kami911 képe

A Linux Mint fejlesztő csapata büszkén jelenti be a Linux Mint 21 végleges kiadását, amely a Vanessa nevet kapta. A 21-es kiadás is az Ubuntu új – 2022. áprilisban megjelent – 22.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően a ez verzió majd 2027-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt éven keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez. 2024-ig a Linux Mint jövőbeli verziói ugyanazt a csomagalapot fogják használni, mint a Linux Mint 21, így a frissítés különösen egyszerű lesz az emberek számára. A fejlesztőcsapat 2024-ig nem kezd el dolgozni egy új csomagalapon, és teljes mértékben erre az alapra összpontosít.

Verziók

A most megjelent végleges kiadás teljesen lefordított magyar nyelvű felületet kínál. Ez a kiadás tartalmazza a nemrég megjelent Cinnamon asztali környezet 5.4-es verzióját, a MATE asztali környezet 2021. augusztus 10-én megjelent 1.26 verzióját, és az XFCE asztali környezet 2020. december 22-én megjelent 4.16 jelölésű verzióját, illetve sok más újdonságot is. A fejlesztők ezzel egy időben a LMDE 4 „Debbie” tárolóba is feltöltötték a legújabb kiadásnak megfelelő csomagokat, valamint az XApps alkalmazások legújabb verzióját. Ez a kiadás elsősorban a meglévő szoftver-környezet további finomítását hozza el, hogy a felhasználók még kényelmesebben használhassák a Linux Mint rendszert.

Újdonságok, információk

Újdonságok a havi blogok alapján

Képernyőképek

Linux Mint 21 „Vanessa” számos újdonságot kínál a leendő felhasználóknak, amelyek az alábbi három forrásból származnak:

  • Az asztali felületek további tökéletesítésből származó újdonságok,
  • Az Ubuntu alaprendszer frissítéséből származó újabb szoftververziók és finomítások, valamint
  • A Linux Kernel új verziójából származó újdonságok.

Letöltés

MATE (64 bit) letöltés

Cinnamon (64 bit) letöltés

XFCE (64 bit) letöltés

Hitelesség ellenőrzése

A telepítő ISO lemezkép-fájlok letöltése után a következő nagyon fontos lépés, a fájlok hitelességének ellenőrzése. A különböző kiadások ellenőrző kódjai és az ellenőrzés lépései a How to verify ISO images oldalon találhatóak. Magyarul is elkészült a Hogyan ellenőrizheted az ISO képfájlokat leírás.

Miért fontos a hitelesség ellenőrzése?

Előfordulhat, hogy a telepítőmédiák különböző forrásokból történő letöltésekor, nem az eredeti Linux Mint fejlesztők által kiadott ISO képfájlt töltöttük le. Az ilyen telepítők tartalmazhatnak a rendszerhez utólag hozzáadott kártékony kódokat, programokat, amelyek biztonsági kockázatot jelentenek. Ennek a veszélynek az elkerüléséhez ajánlott lépés a telepítők hitelességének ellenőrzése.

Újdonságok

Bluetooth

A Linux Mint 21-ben a Blueman helyettesíti a Blueberry-t.

A Blueberry-hez hasonlóan a Blueman is asztalikörnyezet-független, és minden környezetbe jól integrálható Bluetooth-kezelő alkalmazás.

A Blueberry-nek van gnome-bluetooth programkönyvtár függősége, amely programkönyvtárat kizárólag a GNOME-hoz fejlesztettek ki. Ezzel szemben a Blueman a szabványos Bluez stackre támaszkodik, amely mindenhol működik, és akár parancssorból is használható vagy lekérdezhető.

A Blueman kezelő és a tálcaikon számos olyan funkciót biztosít, amelyek a Blueberry-ben nem voltak elérhetőek, és sokkal több információt tesz elérhetővé, amelyek a kapcsolat felügyeletére vagy a Bluetooth-problémák elhárítására használhatók.

A Blueman a használatbavételkor jobb csatlakozási lehetőségeket kínál, különösen a fejhallgatók és a hangprofilok tekintetében.

A Linux Mint 21-re való felkészülés során a Blueman továbbfejlesztett felhasználói felületet kapott, és megkapta a szimbolikus ikonok támogatást is. Az Upstream, a Blueman és a Bluez aktívan fejlesztik és számos környezetben használják.

Bélyegkép-készítők

A bélyegképek, avagy miniatűrök nem jelentek meg néhány gyakori fájltípus esetében, ez használhatósági problémaként jelentkezett. Ennek oka, hogy az eddigi megoldás nem támogatta ezeket a fájltípusokat. A probléma megoldására egy új Xapp projekt indult „xapp-thumbnailers” néven, amely most már a Linux Mint 21-ben is megtalálható.

A projekt a következő MIME-típusok támogatását hozza:

  • AppImage
  • ePub
  • MP3 (albumborító)
  • RAW képek (a legtöbb formátum)
  • WebP

Öntapadós jegyzetek

A Sticky Notes alkalmazásban mostantól lehetőség van a jegyzetek lemásolására:

Többféle szövegméret

Amikor a Sticky Notes azt az utasítást kapja, hogy válasszon különböző színeket az újonnan létrehozott jegyzetekhez, már nem véletlenszerűen választja ki azokat, hanem ciklikusan végigmegy az elérhető színkészleten,. Így, amennyire lehet, minden jegyzetnek más színe lesz.

A Sticky Notes alkalmazás Rendszerpanel ikonja át lett alakítva. Az új jegyzetek a szülőjükhöz képest kerülnek pozicionálásra. A panel ikonjára kattintva új jegyzetet hoz létre, ha még nincs jegyzet.

Folyamatfigyelő

Az automatizált feladatok nagyszerűek a számítógép biztonságának megőrzésére, de néha befolyásolhatják a rendszer teljesítményét, miközben Ön dolgozik rajta.

A Linux Mint-hez egy kis folyamatfigyelő lett hozzáadva, hogy láthatóvá váljanak a háttérben futó automatikus frissítések folyamata és automatikus rendszerpillanatképek készítése.

Amikor egy automatizált feladat fut, a Folyamatfigyelő egy ikont helyez el a tálcán. Egy frissítés vagy pillanatkép készítése közben a számítógép még mindig lassúvá válhat egy időre, de egy gyors pillantással a panelre azonnal tudni fogja, hogy mi történik éppen.

XApps fejlesztések

  • A Timeshift mostantól XApp alkalmazáscsomag részeként van karbantartva, és fordításai is a Launchpaden történnek.
  • rsync módban mostantól kiszámítja a következő pillanatfelvételhez szükséges helyet, és kihagyja pillanatfelvétel készítést, ha a pillanatfelvétel elvégzése után 1 GB-nál kevesebb szabad helyet eredményez a lemezen.
  • WebP támogatással bővült az Xviewer - Képmegjelenítő alkalmazás és a thumbnailer - Bélyegkép-készítő is.
  • Az Xreaderben mostantól közvetlenül a dokumentumból hozhatók létre megjegyzések, a kiválasztott szövegre jobb egérgombbal kattintva és az „Annotate” (Megjegyzések) gombra kattintva.
  • Az Xviewerben javult a könyvtárböngészés. A nyílbillentyűk folyamatos lenyomása sima diavetítést eredményez, ahol minden képnek elegendő idő áll rendelkezésre, hogy láthatóvá váljon.
  • Ha a Warpinator nem talál más eszközöket, egyéb megoldások mellett mostantól linkeket jelenít meg, ahol a Windows, az Android és iOS kiadásai tölthetőek le.
  • A Thingy tömeges átnevező alkalmazás felhasználói felületet érintő fejlesztéseket kapott.
  • A Webalkalmazás-kezelő további böngészőket és egyéni böngészőparamétereket is támogat.

Nyomtatási és szkennelési fejlesztések

A HPLIP csomag a 3.21.12-es verzióra lett frissítve, hogy a HP nyomtatók és szkennerek (lapolvasók) a legfrissebb támogatást kapják. Ez a csomag alapértelmezetten telepítve lesz.

A Linux Mint 21 IPP-t használ, más néven Driverless Printing and Scanning (illesztőprogram nélküli nyomtatás és szkennelés, azaz egy szabványos protokollt, amely illesztőprogramok használata nélkül kommunikál a nyomtatóval vagy szkennerrel). A legtöbb nyomtatóhoz és szkennerhez nincs szükség illesztőprogramokra, az eszközt automatikusan felismeri. 

Ha a nyomtatót vagy szkennert nem tudja működésre bírni, tiltsa le a nyomtató nélküli nyomtatást és lapolvasást az „ipp-usb” és az „airscan” csomagok eltávolításával. Ezután telepítse a gyártótól származó illesztőprogramokat. További információ a nyomtatással és szkenneléssel kapcsolatban itt talál.

Egyéb fejlesztések

  • A Szoftverforrások alkalmazásban a csomagtárolók listája, a PPA-csomagtárolók listája és a kulcsok listája támogatja a többszörös kiválasztást. Ez lehetővé teszi, hogy egyszerre több elemet is eltávolítson.
  • Egy alkalmazás eltávolítása a főmenüből (jobb egérgombbal kattintás → Eltávolítás) mostantól az alkalmazás függőségeinek kiértékelését indítja el. A rendszer védelme érdekében a kulcskomponensek eltávolításától, ha egy másik csomag függ az alkalmazástól, hibaüzenet jelenik meg, és a művelet leáll.
  • Egy alkalmazás eltávolítása a főmenüből mostantól az adott alkalmazás automatikusan telepített és már nem szükséges függőségeit is eltávolítja.
  • Ha az NVIDIA Prime kisalkalmazás segítségével grafikus kártyát vált, a váltás mostantól látható, és ha meggondolja magát, visszavonhatja.

Művészeti fejlesztések

A Linux Mint 21 lenyűgöző háttérkép-gyűjteményt nyújt a következő emberektől: Aaron Thomas, Aaron Burden, Calin Stan, Constantin, Denise Bossarte, Dave Hoefler, Evgeni Tcherkasski, Erwan Hesry, Erik Skof, Fakurian Design, Hello Lightbulb, Mike Enerio, Marek Piwnicki, Navi, Paul Carmona, Pawel Czerwinski, Roger Bradshaw, Raphael Lopes, Samuel Ferrara, Steve Johnson , W és Zetong Li.

 

Cinnamon 5.4

Mutter rebase, azaz a programkód új verzióalapra helyezése

A Cinnamon 5.4 legnagyobb változása az ablakkezelő jelentős felfejlesztése. A Muffin mostantól a Mutter 3.36-on alapul, és a kódbázisa sokkal közelebb áll az upstream-hez, mint korábban.

Amikor a Muffin a Mutter 3.2-ből forkolták, a terv nem az volt, hogy egy másik ablakkezelőt fejlesszenek, hanem egyszerűen az, hogy a Cinnamon kompatibilis legyen az összes Linux disztribúcióval, garantálva, hogy mindenhol ugyanazzal az ablakkezelővel rendelkezik, függetlenül attól, hogy a Mutter melyik verzióját szállítják.

Az idő repül. Már 11 év telt el a fork óta. Idővel mindkét ablakkazalő kapott új funkciókat és fejlesztéseket. A Muffin rendszeresen felzárkózott azáltal, hogy a Mutter változtatásait visszaportálta a saját kódbázisába.

Ez idő alatt azonban a Mutter dizájnja jelentősen megváltozott. A Mutter egyes részei átkerültek a GNOME Shellbe és fordítva. Ez egyre nehezebbé tette a Muttert érintő legújabb változtatások Muffinra történő átportálását, mivel a GNOME Shell és a Cinnamon nagyon különbözőek.

A Muffin olyan funkciókat és optimalizálásokat is kapott, amelyek nem voltak a Mutter részei. Bár ezek akkoriban előnyösek voltak a Cinnamon desktop számára, kihívást jelentettek a Mutter fejlesztéseihez való felzárkózás során, és idővel ez problémává vált.

Hónapokig tartó fejlesztés után a Muffin teljesen új alapokra került. A sajátosságait felülvizsgálták: néhányat elhagytak, néhányat átvittek a Cinnamon-ba. A programkód jövőbeni könnyebb rebase és backporting (kódbázis új alapra verzióalapra helyezése és meglévő új programkódok átemelése) biztosítása érdekében prioritást kapott, hogy a Muffin és a Mutter kódbázisok a lehető legközelebb maradjanak egymáshoz.

Ablakkezelő

Az új ablakkezelőhöz való alkalmazkodás érdekében a Megjelenítési beállítások a gnome-control-center-ből a cinnamon-control-centerbe lettek visszaportálva. A kijelző konfiguráció, amelyet korábban a csd-xrandr (a cinnamon-settings-daemon része) kezelt, átkerült a Muffin-ba.

A múltban az alkalmazások a használt technológiától függően eltérő módon jelenhettek meg. Ha egy GTK alkalmazás fejlécet használt, akkor az ablaka CSD ablak volt, és a címsor és az árnyékok a GTK témával lettek megjelenítve. Ha nem használta, akkor az ablaka SSD ablak volt, és ebben az esetben a címsor és az árnyékok a Metacity témával lettek megjelenítve.

Bár a Mint-X és a Mint-Y témák mindent megtettek annak érdekében, hogy a GTK címsoruk és árnyékuk hasonlóan nézzen ki, mint Metacity társaik, a gyakorlatban ezeket két különböző motor renderelte a Muffinon belül, és ez némi vizuális eltérést eredményezett a kétféle ablaktípus között.

A Cinnamon 5.4-ben mostantól minden ablak a GTK-témával renderelt, függetlenül attól, hogy van-e címsoruk vagy nincs. A Metacity témák már nem használatosak a Cinnamonban.

A GTK élsimítás (antialiasing), amely tisztább megjelenést biztosít, mint a Metacity-é, korábban csak a CSD ablakok számára volt előnyös. Most már minden ablakon használják. A lekerekített sarkok élesebbnek tűnnek.

Az ablakok animációi javultak. A működésük módja megváltozott a motorháztető alatt. Már nem lehet az animációkat tuningolni és saját animációkat készíteni, mint korábban, de az alapértelmezett készlet sokkal tisztábban néz ki, mint korábban, és az animációk globális sebessége is konfigurálható.

Egyéb fejlesztések

A hibajavítások mellett a Cinnamon 5.4 a következő fejlesztéseket is tartalmazza:

  • A CJS-értelmező, amely korábban a GJS 1.66.2-es verzióján alapult, a GJS 1.70-es verzióra lett átállítva.
  • A beállítási démon javított MPRIS-támogatással rendelkezik.
  • A főmenüben egy alkalmazás jobb egérgombbal történő kattintása egy kontextus menüt jelenít meg. Ha az alkalmazás parancsokat ad, akkor ezek a parancsok mostantól hozzáadódnak ehhez a menühöz.

MATE 1.26

Ezen kiadás fejlesztése a szokásosnál kissé tovább tartott, de most 18 hónapos fejlesztés után nagy örömmel jelentjük be a MATE 1.26-os kiadását. Hálás köszönet minden közreműködőnek, aki segített ennek megvalósításában.

Mate 1.26

Újdonságok a MATE 1.26 kiadásában

Ennek a kiadásnak a főtémája az új funkciók hozzáadása a MATE Desktophoz, miközben megtartottuk azt a megjelenést és érzést, amelyet mindannyian ismerünk és szeretünk. Habár az összes hozzáadott funkció biztosan nagyon izgalmas, nem felejtettük el rengeteg hibajavítást, a kódbázis modernizálását és a teljesítmény optimalizálását sem.

A MATE Desktop 1.26-al érkező főbb változások a következőek:

  • Hozzáadtuk a Wayland támogatást az Atril, a System Monitor, a Pluma, a Terminal és az Asztal egyéb összetevőihez. Ezenkívül a számológép és a terminál mostantól a Meson-ra épül.

  • A Pluma széleskörű fejlesztéseken esett át:

  1. Van egy új mini térkép, amely azonnali áttekintést nyújt a tartalomról.

  2. Az új rácsháttérminta a Plumát íróasztallá alakítja.

  3. A rendezési bővítmény mostantól támogatja a visszavonási műveleteket.

  4. Hozzáadtuk a sorok megjelenítése/elrejtése parancsikont, nevezetesen a Ctrl + Y-t.

  5. A beállítások párbeszédablakban újratervezésre volt szükség ahhoz, hogy minden új funkció elérhető legyen.

  • A vadonatúj Pluma bővítményekkel együtt a szövegszerkesztőnk egy funkciógazdag IDE-vé alakítható, amely támogatja a zárójelek kitöltését, a megjegyzés/megjegyzéskódot, a beépített terminált és a Word kiegészítést.

  • A Vezérlőközpont egy továbbfejlesztett ablakbeállítási párbeszédpanelt tartalmaz, több lehetőséggel. A Megjelenítés párbeszédpanelen hozzáadtuk a kijelző méretezésének lehetőségét.

  • Az értesítések még hasznosabbak lettek, mivel támogatást kaptak a hiperhivatkozásokhoz. Ráadásul hozzáadtunk egy "Ne zavarjanak" kisalkalmazást is.

  •  Ha már a kisalkalmazásokról van szó, akkor az Ablaklista kisalkalmazásban újdonság,hogy lehetősége van az egérgörgetés letiltására. Az opcionális ablakok miniatűrjei most élesek és tiszták, mivel kairófelületként jelennek meg.

  • A Netspeed kisalkalmazás alapértelmezés szerint több információt jelenít meg, és támogatja a netlink támogatást.

  • A számológépet a GNU MPFR/MPC könyvtárba vitték át, ami nagyobb pontosságot, gyorsabb számítást és további funkciókat jelent (pl. Riemann zeta függvény, Gauss hiba funkció).

  1. Hozzáadtunk egy előzményt a legutóbbi számítások megjelenítéséhez.

  2. A számológép átméretezhető, ha az előzmények aktiválva vannak.

  3. Jelentősen javított egész faktorálási sebesség.

  4. Sokkal gyorsabb moduláris aritmetikai kiértékelés (moduláris hatványozási képesség).

  •  A Caja fájlkezelőben új Könyvjelzők oldalsávot választhat. A Caja támogatást kapott a meghajtók formázásához a helyi menüből. A Caja Actions bővítmény, amely lehetővé teszi tetszőleges programok hozzáadását a helyi menüben, mostmár az Asztal részévé vált.

  • A nagy dokumentumok görgetése az Atrilban sokkal gyorsabb, mivel a lassú lineáris keresést bináris fa keresés váltotta fel. A dokumentumnézegető memóriaterülete még kisebb lett, mivel az EvWebView most csak szükség esetén jön létre.

  • A Marco ablakkezelő most megbízhatóbban visszaállítja a kicsinyített ablakokat eredeti helyzetükbe.

  • Az Engrampa támogatást kapott az elektronikus közzétételhez (EPUB) és az ARC archívumokhoz. Ezenkívül megnyithatja a titkosított RAR archívumokat.

  • A Power Manager új lehetőséggel rendelkezik a billentyűzet tompításának engedélyezéséhez, és a libsecret -be került.

  • A Most About párbeszédpaneleket szebb leírásokkal frissítettük. Mert a kis dolgok számítanak :-)

  • Sok hibát kijavítottunk, néhány memóriaszivárgást és korszerűsítettük az asztali szinte összes összetevő kódbázisát.

  • Van egy új Wiki, amely megkönnyíti az új közreműködők csatlakozását a projektünkhöz. Sürgősen szükségünk van motivált emberekre, ezért ne habozzon kapcsolatba lépni velünk, vagy hozzájárulni projektünkhöz!

A fordítások is folyamatosan frissülnek. Hálásan köszönjük fordítói csapatunknak!

A MATE Desktop 1.26 különféle összetevői letölthetők innen:
https://pub.mate-desktop.org/releases/1.26/

További részletek

atril

  • Teljesen átírt Súgó (feltétlenül látogassa meg az új szinkronizálás részt, ha sok TeX fájlt ír)

  • ev-sidebar-links: Optimalizált a fordított link keresés egy oldalhoz (az oldalsávon található linkek nagyon lassú lineáris keresését felváltotta a keresés egy speciális bináris fában)

  • Wayland támogatás hozzáadásra került

  • A mellékletek ablaka kitöltheti az egész oldalsávot

  • A synctex opcionális beállíthatósága

  • Javítsra kerültek a szegfault értéket az üres navMap -on

  • build: Hozzáadásra került a natív nyelvi támogatás (NLS) letiltásához (--disable-nls)

  • g10n: Frissített  fordítások

  • Javításra került a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hiba, elavulási figyelmeztetés.

  • ev-window.c: Csak szükség esetén hoz létre EvWebView-t

Teljes változásnapló a https://github.com/mate-desktop/atril/commits/master/ címen érhető el.

caja

  • A lista oszlopaiba most hozzáadhat információkat a létrehozás idejéről.

  • Hozzá adtunk egy beállítást a záróikonok blokkolásához az asztalon.

  • Továbbfejlesztett fájlrendszer -ellenőrzés a drag and drop -on.

  • Most formázhatja a meghajtót caja -ban.

  • fm-properties-window: A rendszermappák helyének hordozhatóvá tétel.

  • Hivatkozások létrehozása alapértelmezés szerint a dnd -n a webböngészők által.

  • Törlés előtt megerősíthető a visszavonási művelet.

  • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

  • Memória szivárgások kiküszöbölése.

  • build: Hozzáadás a natív nyelvi támogatás (NLS) letiltásához (--disable-nls)

  • g10n fordítások

  • Támogatásra került egy explicit --select parancssori beállítás.

  • Hozzá adtunk egy „Könyvjelzők” oldalsávot Caja -hoz.

  • A középső kattintás az újratöltés gombra duplikálja a lapot.

Teljes változásnapló a https://github.com/mate-desktop/caja/commits/master/ címen érhető el.

caja-actions

  • i18n: Váltás az Intltools -ról a gettext -re.

  • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

  • g10n: Frissítet  fordítások.

Ebben a kiadásban jelenik meg először.

caja-dropbox

  • i18n támogatás
  • g10n: Frissítet fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/caja-dropbox/commits/master/

caja-extensions

  • gksu: Mostantól nem futtatja a parancsot egy új szálon.

  • Gtk+ 3.22 szükséges a glade fájlokban.

  • sendto: Javított evolúciós parancs az e -mail küldéséhez.

  • image-converter: a caja-image-rotate.ui újraírása.

  • A memória szivárgások javítása

  • g10n: Frissítet fordítások.

  • build:  A natív nyelvi támogatás (NLS) letiltásának lehetősége (--disable-nls).

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/caja-extensions/commits/master/

engrampa

  • rar 6.00: Az archívum tartalmának javítása titkosított fájllistával.

  • Elektronikus közzétételi (EPUB) támogatás.

  • ARC támogatás.

  • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

  • Memória szivárgások javítása.

  • g10n: Frissítet fordítások.

  • build: A natív nyelvi támogatás (NLS) letiltásának lehetősége (--disable-nls).

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/engrampa/commits/master/

eom

  • Frissített ui fájlok.

  •  A görgetősáv mozgathatóságának javítása.

  • Függőleges görgetési támogatás hozzáadása a párbeszédablakokhoz.

  • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

  • g10n: Frissítet fordítások.

  • build: A natív nyelvi támogatás (NLS) letiltásának lehetősége (--disable-nls).

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/eom/commits/master/

libmatekbd

  • A billentyűzet betűméretének csökkentése a billentyűzetkiosztás kijelzőjén.

  • g10n: Frissítet fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/libmatekbd/commits/master/

libmatemixer

  • alsa: udev támogatás.

  • g10n: Frissítet fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/libmatemixer/commits/master/

libmateweather

  • Berlin Tegel hozzáadása.

  • 2 további brazil város hozzáadása.

  • A tájföldi városok frissítve lettek.

  • g10n: Frissítet fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/libmateweather/commits/master/

marco

  • ablak:  A _GNOME_WM_STRUT_AREA támogatása.

  • képernyő: A _GTK_WORKAREAS_Dn támogatása.

  • ablak: Nem jelenít meg árnyékot a bal/jobb csempés ablakokon.

  • iconcache: A GDesktopAppInfo segítségével megkereshetők a megfelelő alkalmazásikonok.

  • ablak: Az ablak téglalapjának nyomon követése sarokcsempézés előtt.

  • ablak: Az ablak téglalapjának követése csempézés előtt.

  • Hozzáadott VI billentyűk (hjkl) az ablakok mozgatásához és átméretezéséhez.

  • ablak: A csempeméret ciklusos bővítésének támogatása.

  • A felugró munkaterület-váltóban megjelenik a kiválasztott munkaterületet.

  • A meson build script javítása.

  • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

  • g10n: Frissített fordítások.

  • A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/marco/commits/master/

mate-applets

  • netspeed: Lehetővé teszi egy nem működő felület kiválasztását.

    • netspeed: Az összes ipv6 -cím megjelenítése az eszköz részletei párbeszédpanelen.

      • netspeed: Az összes IP -cím megjelenítése a tooltip-ben, ha engedélyezve van.

      • multiload: Bitsűrűség használata a netload gráfban.

      • multiload: Növelt frissítési gyakoriság beállítása.

      • battstat: A preferencia párbeszédablak újraírása nulláról.

      • multiload: A tooltip pontosan megjeleníti a felhasznált százalékot.

        • netspeed: IEC egységek használata az átviteli sebességhez.

        • netspeed: Netlink támogatás.

        • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

        • Memória szivárgások kiküszöbölése.

        • g10n: Frissítet fordítások.

         

     

 A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-applets/commits/master/

mate-backgrounds

  • Új „Valami lassan világossá válik” elefántok háttér.

  • g10n: Frissítet fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-backgrounds/commits/master/

mate-calc

  • Port a GNU MPFR/MPC könyvtárhoz.

  • Megadható opcionális előzmény a legutóbbi számítások megjelenítéséhez.

  • Billentyűparancsokkal navigálhat az előzmények között (Alt+Fel)/(Alt+Le).

  • A számológép átméretezhetõ,ha az elõzmények aktiválva vannak.

     

    • Exponensek mutatása a primer faktorizációban.

    • Jelentősen javult az elsődleges faktorizációs sebesség.

    • A 2^64-nél nagyobb egész számok faktorizálásához a Miller-Rabin primalitási tesztet és Pollard rho algoritmusát használjuk.

      • Sokkal gyorsabb moduláris aritmetikai kiértékelés (moduláris hatványozási képesség).

      • Hozzáadásra került a riemann zeta függvény, a gauss hibafüggvény, a faktoriális függvény a valós számokhoz.

        • meson build támogatás.

        • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

        • Memória szivárgások kiküszöbölése.

        • g10n: Frissítet fordítások.

 

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-calc/commits/master/

 

mate-common

  • g10n: Frissítet fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-common/commits/master/

mate-control-center

  • windows-applet: Új Ablakhatár megjelenítése az Alt-Tab billentyűzeten, illetve lehetséges a felső csempézés (Ablaktörlés).

    • windows-applet: Új kompozíciókezelő lap.

    • windows-applet: Új címsor-elrendezési lehetőség „balra (menüvel)” és „jobbra” (menü nélkül).

    • A kliens webhely dekorációval rendelkező ablakok most tiszteletben tartják a címsor elrendezését.

      • Javított előnézet a háttérkép hozzáadása párbeszédpanelen.

      • Fájlválasztó beállítások hozzáadása a megjelenési párbeszédpanel felületén (a fájlválasztó az az ablak, amely megnyílik egy fájl megnyitásakor vagy mentésekor).

        • Egyes összetevők átültetése a dbus-glib-ből a GDBus-ba.

          • Támogatott lap görgetés az ablak és a megjelenés párbeszédablakban.

            • A Display kisalkalmazás képes a kijelző méretezésére.

            • build: A natív nyelvi támogatás (NLS) letiltásának lehetősége (--disable-nls).

              • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

              • Memória szivárgások kiküszöbölése.

              • g10n: Frissítet fordítások.

              A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-control-center/commits/master/

 mate-desktop

  • a11y-billentyűzet: Capslock-beep-enable gsetting.

    •  Beállítható  tartomány a miniatűr gyorsítótár maximális korához.

    • A GTimeVal megszüntetésére vonatkozó figyelmeztetés eltávolításra került a GLib 2.61.2+ verzióhoz.

    • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

    • g10n: Frissítet fordítások.

    A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-desktop/commits/master/

 mate-icon-theme

mate-indicator-applet

  • applet-main: A GtkStock ikon cseréje.

  • g10n: Frissítet fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-indicator-applet/commits/master/

mate-media

  • A némítás/némítás feloldása ellenőrző menü képmenüre lett cserélve.

  • panel-kisalkalmazás:  A hangszóró a mikrofon mellett vagy felett látható.

  • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

  • g10n: Frissítet fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-media/commits/master/

 mate-menus

  • Gyűjtemény menüpont hozzáadása.

  • build: A natív nyelvi támogatás (NLS) letiltásának lehetősége (--disable-nls).

  • g10n: Frissítet fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-menus/commits/master/

 mate-netbook

  • mate-window: A GtkStock ikonok cseréje.

  • mate-maximus-autostart.desktop: Az elavult kódolási kulcs eltávolításra került.

  • g10n: Frissítet fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-netbook/commits/master/

 mate-notification-daemon

  • A Ne zavarjanak kisalkalmazás hozzáadása.

  • A kezdeti Wayland háttérprogram hozzáadása.

  • A hiperhivatkozások támogatása az értesítés törzsében.

  • A mate-notification-properties.ui újraírása.

  • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

  • Memória szivárgások kiküszöbölése.

  • build: A natív nyelvi támogatás (NLS) letiltásának lehetősége (--disable-nls).

  • g10n: Frissítet fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-notification-daemon/commits/master/

 mate-panel

  • munkaterület-váltó: Támogatja az xmonad WM-et.

  •  A Helyek menüben konfigurálható hosszúságú a Legutóbbi dokumentumok listája.

  • Az egér görgetés letiltásának lehetősége az ablaklistában.

  • Szövegcímke megjelenítési támogatás  az értesítési területen.

  • ablak-lista: A miniatűrök megjelenítése kairó felületként.

  • Háttérkompozíció elhagyása.

  • Ablaklista Wayland támogatás.

  • A beállítások párbeszédablakának újratervezése az ablaklista kisalkalmazáshoz.

  • Javított alkalmazásindító a Hozzáadás a panelhez párbeszédpanel használata közben.

  • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

  • Memória szivárgások kiküszöbölése.

  • g10n: Frissített fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-panel/commits/master/

mate-polkit

  • g10n: Frissített fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-polkit/commits/master/

mate-power-manager

  • mate-power-beállítások: Lehetőség a billentyűzet elsötétítésének engedélyezésére.

  • Alapértelmezett váltás libgnome-kulcsról libsecret-re.

  • fényerő -kisalkalmazás: megakadályozza, hogy a csúszás a felhasználói felületen lebukjon.

  • Port az EggDebug-tól a beépített GLib naplózási keretrendszerhez.

  • A gpm-prefs.ui teljes újraírása.

  •  A CPU ébresztési funkciójának eltávolítása.

  • Néhány hiányzó SVG -fájl hozzáadása.

  • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

  • Memória szivárgások kiküszöbölése.

  • g10n: Frissítet fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-power-manager/commits/master/

mate-screensaver

  • Az idő és a dátum formátumának módosítása a zárolási képernyőn.

  • Jelszó megjelenítése/elrejtése  jelszóbevitelkor.

  • mate-screensaver-preferences: A zárkép előnézetének megjelenítése a fájlválasztón.

  • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

  • Memória szivárgások kiküszöbölése.

  • g10n: Frissítet fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-screensaver/commits/master/

 mate-sensors-applet

  • Az aticonfig bővítmény elhagyása.

  • sonypi-plugin.c: A sonypi beépülő modul hordozhatóvá vált a GNU/Hurd számára.

  • libsensors-plugin: Port a GRegex-hez

  • g10n: Frissítet fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-sensors-applet/commits/master/

 mate-session-manager

  • Követjük a freedesktop irányelveit az automatikus futtatás letiltásához a Rejtett kulcs használatával.

  • Támogatjuk az xscreensaver funkciót, ha a páros képernyővédő nem érhető el.

  •  A lapozás támogatását hozzáadása a GTK3 -hoz.

  • Az asztali bejegyzés specifikációjának elfogadása v1.1

  • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

  • Memória szivárgások kiküszöbölése.

  • build: A natív nyelvi támogatás (NLS) letiltásának lehetősége (--disable-nls).

  • g10n: Frissített fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-session-manager/commits/master/

mate-settings-daemon

  • xsettings: A Qt HiDPI környezetbeállítások javítása.

  • a11y-billentyűzet: Támogatás hozzáadása a togglekeys-backend beállításhoz.

  • Hozzáadás opció-libatspi és válogatott állapotsor nélkül.

  • a11y-billentyűzet: Hangos figyelmeztetés, ha a CapsLock aktív.

  • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

  • Memória szivárgások kiküszöbölése.

  • g10n: Frissített fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-settings-daemon/commits/master/

 mate-system-monitor

  • Wayland támogatás hozzáadása.

  • Port a GtkApplication -hoz.

  • pretty-table: Előnyben részesíti a GIO-t az alkalmazásikonok lekéréséhez.

  • Támogatás a több folyamatban végrehajtott műveletekhez.

  • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

  • g10n: Frissített fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-system-monitor/commits/master/

 mate-terminal

  • Az asztali fájl érvényesítési figyelmeztetéseinek javítása.

  • A meson build rendszer hozzáadása.

  •  Lapozás támogatása a GTK3 -hoz.

  • Wayland támogatás hozzáadása.

  • Javított  keresés a terminál ablakában.

  • Ikonok hozzáadása a „nyitott laphoz” és az „ablak/lap bezárásához”.

  • Megakadályozza az összeomlást a rossz idejű spawnon a redundáns felszabadítások miatt.

  • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

  • g10n: Frissített fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-terminal/commits/master/

 mate-user-guide

  • Eltávolításra került a végrehajtó bit néhány olasz figurából.

  • build: A natív nyelvi támogatás (NLS) letiltásának lehetősége (--disable-nls).

  • g10n: Frissített fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-user-guide/commits/master/

mate-user-share

  • A Mate_COMPILE_WARNINGS használata a mate-common-tól.
  • g10n: Frissítet fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-user-share/commits/master/

 mate-utils

  • mate-screenshot: Az alsó gombok sorrendjének javítása.

  • mate-screenshot: Nem használ részvényikonokat a mate-screenshot.ui-ban.

  • logview: A logview-filter.ui teljes újraírása.

  • gsearchtool: A másolási útvonal menüpont hozzáadása a felugró menühöz.

  • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

  • build: A natív nyelvi támogatás (NLS) letiltásának lehetősége (--disable-nls).

  • g10n: Frissített fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mate-utils/commits/master/

 mozo

  • A mozo.ui teljes újraírása.

  • A furcsa viselkedés javítása a gyűjteménykönyvtár szerkesztésekor.

  • g10n: Frissített fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/mozo/commits/master/

pluma

  • Port rendezési bővítmény az új GtkSourceView API -hoz.

  • Portbővítmények az ablak-konstrukció tulajdonság használatához.

  • build: Port a gtksourceview-4-hez.

  • A PlumaWindowActivatable, PlumaAppActivatable, PlumaViewActivatable bemutatása.

  • Sorok megjelenítése/elrejtése parancsikon hozzáadása (Ctrl+Y).

  • A Pluma beállítások párbeszédablak újratervezése.

  • A Pluma marshal eltávolítása.

  • Opcionális rácsháttér -minta hozzáadása.

  • A changecase bővítmény eltávolítása. A funkcionalitást a GtkSourceView biztosítja.

  • Áttekintő térkép hozzáadása.

  • Port egy új pluma-settings osztályba.

  • Wayland támogatás hozzáadása.

  • Lapozás támogatás a GTK3 -hoz.

  • pluma.c: A PlumaWindow méretkérés (min-size) beállítása 250x250-re.

  • Javítások a Clang Static Analyzer, a Cppcheck és a GCC által jelentett számos hibákra.

  • g10n: Frissített fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/pluma/commits/master/

 pluma-plugins

  • Ebben a kiadásban jelenik meg először.

  • A csomag a következő kiegészítő bővítményeket tartalmazza:

    • könyvjelzők - Egyszerű navigáció a dokumentumokban a könyvjelzőkkel.
    • bracketcompletion - A zárójelek automatikus hozzáadása.
    • codecomment - A kód megjegyzés- és megjegyzésblokkjai.
    • smartspaces - Felejtse el, hogy nem használ táblázatokat!
    • synctex - A TeX fájlok és a PDF kimenet SyncTeX szinkronizálása.
    • terminál - Beágyaz egy terminált az alsó ablaktáblába.
    • wordcompletion - Szó befejezése a befejezési keretrendszer használatával.
    • sourcecodebrowser - Funkciók, változók és névterek megtekintése és navigálása.

 python-caja

  • Memória szivárgások kiküszöbölése.

  • g10n: Frissített fordítások.

A teljes változásnapló a következő címen érhető el: https://github.com/mate-desktop/python-caja/commits/master/

A MATE Desktop 1.26 különböző összetevői itt tölthetők le:

Xfce 4.16

1 év és 4 hónapnyi munka után örömmel jelentik be az Xfce desktop 4.16-os kiadását, egy új stabil verziót, amely leváltja az Xfce 4.14-es verzióját.

Új build rendszer

A 4.16 több szempontból is különleges ciklus volt (nem csak világjárványilag). A nem kódváltozások egyik sarkalatos pontja a GitLab-ra való áttérésükre vonatkozik, ami a fejlesztési munkafolyamatok megváltoztatását jelenti, és hatalmas előrelépést jelent a közreműködő-barátabbá és befogadóbbá válás szempontjából. Részben az Xfce 4.16 óriási változtatási naplója az új hozzájárulóknak tulajdonítható, akik egyesítési kérelmeket javasoltak. (Csak az alapkomponenseinkkel kapcsolatban 288 egyesítési kérelmet egyesítettek vagy zártak le.) Létrehoztak egy referencia Docker konténert is (xfce/xfce-build), és minden komponenshez CI pipelines-t adtak hozzá, hogy biztosítsák, hogy nem törjük össze a buildet. Mindez nem lett volna lehetséges a Gandi és a Fosshost által szponzorált tárhelyük nélkül.

Ikonok és színek

Egy másik nagy változás a vizuális arculatunkat érinti, amelyet a véletlenszerű (részben Tango alapú) ikonok furcsa keverékéről és a semmilyen elnevezési sémát nem követő ikonokról egy új, vizuálisan konzisztens készletre lett frissítve. Ez a freedesktop.org elnevezési specifikációját és egy rögzített színpalettát követve valósul meg.

A fejlesztők tisztában vannak vele, hogy ez némi többletmunkát fog okozni az ikon témák karbantartóinak (ha tényleg felül akarják írni a gyönyörű ikonjainkat ;)), de úgy gondolják a fejlesztők, hogy a hosszú távú előnyök felülmúlják ezt az egyszeri erőfeszítést.

Végül pedig elvégeztünk néhány takarítást (pl. a Gtk2 támogató kód elhagyásával), valamint új funkciókat és fejlesztéseket adtunk hozzá - mindezt úgy, hogy közben tartottuk magunkat a kiadási ciklus ésszerű időkeretéhez.

Ablakkezelő

Az ablakkezelő ismét rengeteg frissítést és fejlesztést kapott a kompozitálás és a GLX területén. Ha elsődleges kijelzőt állítottunk be, az Alt-Tab párbeszédpanel mostantól csak ott jelenik meg. Továbbá néhány praktikus új beállítás a kurzor nagyítására akár a kijelző többi részével együtt, valamint egy olyan lehetőség, hogy a minimalizált ablakok a legutóbb használtak listájában maradjanak, egészíti ki ezt a kiadást.

Panel

A panelhez hozzá lett adva egy új, „állapottálca” névre keresztelt bővítmény, amely egyesíti a StatusNotifier és a régi Systray elemeket.

Egy animált automatikus elrejtési animáció mostantól világosan mutatja a felhasználónak, hogy „hová tűnt a panel", és egy sötét üzemmód (alapértelmezés szerint engedélyezve) a panelt kicsit jobban háttérbe szorítja világos témáknál, mint például a GTK alapértelmezett Adwaita témája.

Még jónéhány kisebb fejlesztés is bevezetésre került, mint például az asztali műveletek elérése a Launcher helyi menüjéből, a Window Buttons bővítmény mostantól felajánlja egy alkalmazás új példányának „indítását", és a Munkaterület-váltó mostantól hozzáadható automatikus számozást mutat a munkaterületekhez.

Kijelző

A kijelző párbeszédpanel kiegészült a tört méretezés támogatásával, valamint a kijelző preferált módjának csillaggal való kiemelésével és a felbontások melletti képarányok hozzáadásával. A kijelző elrendezésének félrekonfigurálását követő munkamódba való visszalépés is robusztusabbá vált.

Névjegy

Az „Az Xfce-ről" párbeszédpanel új lapja alapvető rendszerinformációkat mutat, például a CPU vagy a GPU típusát. Továbbá javult a párbeszédpanel elrendezése és látványa.

Beállításkezelő

A beállításkezelő javított keresési és szűrési lehetőségekkel rendelkezik. Az immáron elrejthető a szűrőmező keresési képességei javultak az egyes párbeszédpanelek indítófájljának (más néven .desktop) leíró „Megjegyzés" részében történő kereséssel. Továbbá minden beállítási párbeszédpanel mostantól a GTK által rajzolt ablakdekorációkat használja (kliensoldali dekorációk).

Alapértelmezett alkalmazások

A „MIME-beállítások" és a „Kedvelt alkalmazások" párbeszédpaneleket össze lettek vonva az „Alapértelmezett alkalmazások" párbeszédpanelbe - így a felhasználók könnyebben beállíthatják, hogy melyik alkalmazás melyik fájltípust vagy műveletet kezelje egy helyről.

Fájlkezelő (Thunar)

A Thunar fájlkezelőnk egy rakás javítást és jó néhány figyelemre méltó funkciót kapott, beleértve a másolási és mozgatási műveletek szüneteltetését, a sorba állított fájlátvitel támogatását, a nézeti beállítások könyvtárankénti megjegyzését és a GTK témák átláthatóságának támogatását.

Bélyegképek

A bélyegképkészítő szolgáltatásunk, a tumbler rugalmasabbá vált azáltal, hogy képes lett az elérési utak kizárására. Ezen kívül az .epub (e-book formátum) támogatása is bekerült a rendszerbe.

Munkamenet-kezelő

A munkamenet-kezelő jobb támogatást nyújt a GPG agent 2.1 számára, és a beállítási párbeszédpanel megjelenése is javult.

Energiakezelő

Az energiakezelő számos hibajavítást és néhány kisebb funkciót kapott - többek között a beállítások párbeszédpanelének megtisztítását, egy opcionális vizuális jelzőt arra vonatkozóan, hogy mikor van engedélyezve a „Prezentációs mód”, pontosabb akkumulátor-állapot ikonokat és az alacsony energiaellátású értesítések automatikus elutasítását töltő csatlakoztatásakor.

Billentyűzet gyorsbillentyűk

Annak érdekében, hogy megkönnyítsék a felhasználók dolgát, több alapértelmezett billentyűparancsot adtak hozzá, például az ablakok csempézéséhez vagy a Thunar megnyitásához. Magát a billentyűparancsok párbeszédpanelt is vizuálisan frissítették.

További újdonságok

Az asztalon leginkább hibajavításokat és kisebb javításokat végeztek - és új alapértelmezett háttérkép is megérkezett!

A garcon menükönyvtárunk új API-kat kapott, és mostantól nem indítja el az alkalmazásokat a menüt befogadó folyamat gyermekeiként. A korábbi viselkedés az alkalmazásoknak például a panellel együtt összeomlásához vezetett.

Az alkalmazáskereső mostantól lehetővé teszi az alkalmazások „frecency" - a gyakoriság és a frissesség kombinációja - szerinti rendezését is.

Függőségi frissítések: Gtk >= 3.22, GLib és GDBus >= 2.50.

Az Xfce 4.14 és Xfce 4.16 kiadások közötti változások részletes áttekintése a következő oldalon található:

https://www.xfce.org/download/changelogs

Ez a kiadás letölthető önálló csomagok készleteként, vagy egy nagy tarball-ként, mely az összes egyedi verziót tartalmazza:

https://archive.xfce.org/xfce/4.16

Linux kernel 4.13 és Linux kernel 5.3 közötti újdonságok

  • Intel, nVIDIA és AMD videókártya illesztőprogram frissítések.
  • AMD Navi alapú GPU támogatása. (link) [5.3]
  • AMD Vega alapú Intel Kaby Lake G GPU támogatása.
  • Új Intel (Cannonlake, Icelake, Whiskey Lake, Amber Lake, Tiger Lake) és AMD (Zen2) CPU-k valamint Arcturus, Renoir APU, Raven2 APU és Picasso APU támogatása. Továbbá támogatás a Zhaoxin x86, a C-SKY architektúrához és a Hygon Dhyana x86 CPU-khoz.
  • Gyorsabb kernel, energiatakarékosabb futás várakozó állapotban, hosszabb akkumulátoros üzemidő.
  • Gyorsabb Linux Kernel rendszerindítás a LZ4 és Zstd tömörítés használatával. A teljes rendszerindítási idő nagyjából 10 százalékkal csökkent.
  • Könnyebben kezelhető telepítő alkalmazás és gyorsabb telepítés.
  • A ZFS is használhatóvá vált rendszerpartíciónak, amely a telepítés során is kiválasztható lehetőség.
  • Online fiókból a Google Drive gyorsabb elérése az újraírt GVFS révén.
  • SMB3 Direct (RDMA) támogatás.
  • exFAT kernelszintű támogatás. [5.4] Újabb, jobb minőségű exFAT fájlrendszer implementáció a Samsung-tól. [5.7]
  • AMD Secure Encrypted Virtualization támogatás.
  • A vboxguest illesztőprogram beépítése a Virtual Box Guest támogatásához.
  • BFP alapú csomagszűrő, bpfilter felület megjelenése a Linux Kernelben.
  • AMD GPU FreeSync támogatása. Az AMD FreeSync technológiája a képváltást szinkronizálja a GPU és a monitor között. Így a kép akkor jelenik meg, amikor az elkészült. Ezzel a megoldással nem törik el a kép (tearing) és elegendő GPU számítási kapacitás esetén a szaggatás is csökken. A kijelzőnek támogatnia kell a változó képfrissítési eljárást, azaz csak akkor szinkronizál és jeleníti meg az új képet, amikor a GPU elkészült a következő képpel. (link)
  • BTRFS cserefájl-támogatás ismételt megjelenése és a Zstd tömörítés lehetősége a BTRFS fájlrendszerben. (link, link) Beállítható Zstd tömörítés szint a BTRFS fájlrendszerben. (diff)  [5.1]
  • Hangeszközök firmware támogatása a Sound Open Firmware projekten keresztül és ALSA támogatással. Intel Baytrail, CherryTrail, Broadwell, ApolloLake, GeminiLake, CannonLake és IceLake firmware-k megjelenése a projektben. (link, link) [5.2, 5.4]
  • A BFQ I/O ütemező drasztikus gyorsulása.
  • A számítástechnikában a 2038-as év problémája néhány szoftver meghibásodását okozhatja 2038-ban vagy akörül. A probléma a POSIX időábrázolást használó programokat érinti elsősorban, amely az időt az 1970. január 1. óta eltelt másodpercek számával ábrázolja. Ez az ábrázolási mód számít szabványnak a Unix típusú operációs rendszereknél, de érinti az egyéb operációs rendszerekre fejlesztett programok nagy részét, mivel a széles körben használt C programozási nyelv is ezt az ábrázolási módot használja. A legtöbb 32 bites rendszerben, a time_t adattípus, melyet a másodpercszámláló tárolására alkalmaznak, egy előjeles, 32 bites integer (egész szám) formátumú adat. A legkésőbbi időpont, amely még ábrázolható ebben a rendszerben a POSIX szabvány szerint 2038. január 19., kedd, 03:14:07 (UTC szerinti idő). Ezt követően az időpontok „körbefordulnak”, és belsőleg negatív számként jelennek meg, amely helyzet a programok meghibásodásához vezet. Mivel az időpontokat nem 2038-ra fogják tenni, hanem 1970-be vagy 1901-be, ez okból kifolyólag hibás számításokat és hibás döntéseket fog hozni a program. Ezekkel kapcsolatos javításokat is eszközöltek az új Linux Kernelekben a fejlesztők. (link)
  • Választható EXT4 fájlrendszernél, hogy ne legyen kis- és nagybetű érzékeny. (link)
  • A cgroups v2 továbbfejlesztésre került, például a freezer controller elkészítésével. (link)
  • 16 millió új IPv4-es cím támogatása a 0.0.0.0/8 IPv4-es tartomány Linux kernel általi elfogadottá tételével.
  • Pontosabb várható load érték előrejelzés (link).
  • Előzetes Wi-Fi 6 (802.11ax) támogatás.
  • Számos CPU biztonsági probléma javítása.
  • Mesa illesztőprogramok továbbfejlesztése AMD, NVIDIA and Intel eszközökhöz.
  • Jelentős teljesítménynövekedés a Vulkan (AMD RADV, AMD/Valve's ACO és Intel ANV) és OpenGL feluleteken.
  • Jobb DirectX (Windows játék) támogatás a DXVK projekt segítségével
  • RadeonSI illesztőprogram optimalizáció a Zen CCX szálkezeléshez GLThread üzemmódban.
  • Epic Games Launcher / OpenGL hibajavítások.
  • Gallium Nine fejlesztések a jobb Direct3D 9 Wine játékélmény érdekében.
  • Régi ATI kártyák (R300-R500) lemezen tárolt OpenGL Shader támogatása.
  • AMD APU-k 30%-os gyorsulása Vulkan API esetében.
  • Kétszámjegyű százalékos gyorsulás számos játéknál az OpenGL Threading használatakor.
  • Az AMD RadeonSI, valamint az Intel OpenGL i965/Iris illesztőprogramok OpenGL 4.6 támogatása.
  • Intel Gallium3D driverek támogatják az Intel Broadwell „Gen8”, illetve újabb grafikus eszközöket.
  • AMDGPU Reset Interface bevezetése.
  • BACO (Bus Active, Chip Off) energiatakarékossági eljárás a Volcanic Islands és Sea Islands alapu AMD kártyákhoz, valamint az újabban megjelent Navi és Vega kártyákhoz.
  • RADV használja a NGG Geometry Shader üzemmódját a Navi kártyáknál.

Források:

Ez edge telepítő által kínált frissebb Linux kernelek újdonságai (Linux kernel 5.4 - Linux kernel 5.13)

  • Intel, nVIDIA és AMD videókártya illesztőprogram frissítések.
  • AMD Navi 12/14, Arcturus és Renoir APU támogatása. [5.4]
  • AMD Vangogh, Green Sardine, Dimgrey Cavefish GPU-k támogatása [5.11]
  • Intel Alderlake S processzor támogatása. [5.13]
  • AMD Adebaran GPU támogatása [5.13]
  • Intel Tiger Lake GPU támogatása. [5.4]
  • Intel DG1 GPU támogatása. [5.11]
  • Intel SGX támogatás a titkok és titkosított adatok kezeléséhez, mint amilyen a DRM is. A 3. generációs Intel Xeon Scalable Platform, kódnéven "Ice Lake" támogatja az SGX-et. (SGX: when 20 patch versions aren't enough, Dokumentáció) [5.11]
  • Az hordozható eszközöknél (fényképezőgépek, egyéb Flash memóriát alkalmazó és nagy méretű fájlokat tároló) használt exFAT fájrendszer támogatása. [5.4]
  • Gyorsabb WINE futtatás a nem linux-os rendszerhívások gyorsabb és hatékonyabb elkapásával és átirányításával a felhasználói kódeterületen futó WINE köztesréteghez. (Windows rendszerhívások emulciója, Dokumentáció) [5.11]
  • Dinamikus termikus energiagazdálkodás. Dokumentáció: Dynamic Thermal Power Management framework [5.12]
  • A NAPI egy olyan hálózati funkció, amely az IRQ-kra való várakozás helyett a hálózati eszközt kérdezi le, ez nagy átviteli terhelés esetén előnyös lehet a teljesítmény szempontjából. Bemutató: NAPI polling in kernel threads [5.12]
  • A ZSTD tömörített kernel, ramdisk és initramfs támogatásának bevezetése, a gyorsabb rendszerindulás érdekében. [5.9]
  • Pontosabb cgroup I/O irányítás a blk-iocost segítségével (io.cost.qos és io.cost.model, további információ)
  • Gyorsabb "fast commit" támogatás bevezetése az EXT4 fájlrendszeren. (Fast commits for ext4) [5.10]
  • Gyorsabb működés és jobb adatvisszaállítási képességek a Btrfs fájlrendszerhez. [5.11]
  • NFS újraexportálási képesség támogatása. A felcsatolt NFS meghajtó újra megosztása NFS-en keresztül, akár egy gyorsítótárként való alkalmazáshoz. [5.11]
  • Kernel lezárás üzemmód a UID 0 (root) és a kernel nagyobb szeparációja érdekében. A különféle disztribúciók már eleve biztosítanak bizonyos szintű további szétválasztás, saját szoftverfolt-készleteik révén. Linux Security Module-ként elkészítve. (További információk) [5.4]
  • A virtio-fs fájlrendszer támogatása. Segítségével a gazdagépen is elérhető a fájrendszer kiajánlható a vendégek számáűra is. A fájrendszer dokumentáció, a tervezési dokumentáció és a hivatalos webhely. [5.4]
  • A fs-verity segítségével ellenőrizhető a ext4 és F2FS fájrendszereken fájlok módosulásai, sértetlensége. (dokumentáció, további információk) [5.4]
  • Az EROFS csak olvasható fájrendszer támogatása [5.4]
  • Kiterjesztett NFS attribútumok támogatása. (RFC 8276) [5.9]
  • Proaktív memória töredezettségmentesítés (Proactive compaction for the kernel) [5.9]
  • A dm-clone segítségével másolat készíthető egy (főleg) távoli, csak olvasható, lassan elérhető fájrendszerttől a helyi, gyors elérésű írható blokk-eszközre. (dokumentáció) [5.4]
  • Kernel szimbólumok névterek bevezetése (dokumentáció, Kernel symbol namespacing) [5.4]
  • Két új madvise() jelző: MADV_COLD és MADV_PAGEOUT
  • Virtualizált környezetben a vendéggépek hatékonyabb halt polling (dokumentáció) [5.4]
  • A SOMAXCONN és tcp_max_syn_backlog értéke 4096-ra emelték a fejlesztők. (diff1, diff2) [5.4]
  • CIFS megosztások mount parancsánál elérhetővé vált új beállítások:
    • cache=ro: megadásával teljesítménynövekedés várható olyan esetekben, ahol csak olvasható módon férnek hozzá a megosztáshoz. (diff) [5.4]
    • cache=singleclient: megadásával teljesítménynövekedés várható olyan esetekben, ahol biztosan csak egyetlen kliens írható és olvasható módon fér hozzá a megosztáshoz. (diff) [5.4]
  • Alacsony szintű joggal rendelkező felhasználók számára az Overlayfs csatolások használatának lehetősége (További információk) [5.11]
  • Jobb viselkedés memória elfogyás esetén, amikor a rendszer a gyorsítótárak eldobásáról dönt. [5.8]
  • Adat-versenyhelyzet érzékelő a kernelhez: The Kernel Concurrency Sanitizer (KCSAN) (Concurrency bugs should fear the big bad data-race detector) [5.8]
  • Kernel eseményértesítő megoldás bevezetése. (General notification mechanism, A kernel event notification mechanism) [5.8]
  • Privát procfs példányok. [5.8]
  • A WireGuard-dal, egy gyorsabb, egyszerűbb biztonságos VPN megoldás került a kernelbe.
    Project weboldal: wireguard.com
    Technical whitepaper: wireguard.pdf
    (Virtual private networks with WireGuard, Whither WireGuard?, WireGuard and the crypto API)
    [5.6]
  • USB4 támogatás bevezetése. [5.6]
  • Ez a kiadás egy új rendszerhívást ad hozzá, a mount_setattr(2), amely lehetővé teszi, hogy egy mount engedélyazonosítóját egy teljesen másikhoz rendeljük. Egyszerűen fogalmazva, a különböző mountok ugyanazt a fájlt vagy könyvtárat más-más tulajdonjoggal tehetik közzé. Cikk: ID mapping for mounted filesystems [5.12]
  • Lehetővé teszi a preempting modell kiválasztását a rendszerindításkor és a futáskor (boot opció: preempt=none/voluntary/full) [5.12]
  • A Kernel Electric-Fence (KFENCE) egy új, alacsony rendszerigényű, mintavételezésen alapuló memóriabiztonsági hibakereső. A heap határain kívül eső hozzáféréseket, a use-after-free és az invalid-free hibákat észleli. Dokumentáció: Kernel Electric-Fence (KFENCE) [5.12]
  • Ez a kiadás hozzáadja az ACRN hypervisor támogatását. Az ACRN egy 1. típusú referencia hypervisor stack, amely közvetlenül a csupasz hardveren fut, és számos IoT- és beágyazott eszközmegoldáshoz alkalmas. Hibrid VMM-architektúrát valósít meg egy privilegizált Service VM használatával. [5.12]
  • A Btrfs kezdeti támogatása zónázott eszközökhöz és subpage blokkmérethez. Dokumentáció: zoned devices, Bemutató: Btrfs on zoned block devices [5.12]
  • Ez a kiadás támogatja az NFS azonnali írást: Ha engedélyezve van, az írási műveletek azonnal elküldésre kerülnek a szerverre, ahelyett, hogy a kernel aszinkron módon küldene a háttérben. [5.12]
  • Ez a kiadás támogatja az elérési útvonalak keresését, amely semmilyen körülmények között nem blokkolódik. Ez azt jelenti, hogy a kernel megpróbálja feloldani az elérési utat a gyorsítótárazott adatokkal, de ha I/O-t kell végrehajtania, hibaüzenetet ad vissza. Be,utató: Avoiding blocking file-name lookups [5.12]
  • Landlock biztonsági modul implementálása [5.13]
    • A Landlock egy új Linux biztonsági modul, amely lehetővé teszi az alkalmazások sandbox-ba helyezését. A Landlock célja, hogy lehetővé tegye a környezeti jogok (például: globális fájlrendszer-hozzáférés) korlátozását egy folyamat számára.
  • A Clang Control Flow Integrity támogatása [5.13]
  • A veremcím-eltolás véletlenszerűségének támogatása minden egyes rendszerhívásban: RANDSTACK [5.13]
  • Egyidejű TBL ürítés támogatása [5.13]
  • Ez a rendszermag tartalmazza az Apple M1 platform kezdeti támogatását. [5.13]
  •  BPF támogatás a kernel függvények közvetlen hívásához. [5.13]
  • A virtio hangvezérlő a virtualizált vendéggépek jobb hangélmény érdekében. (OpenSynergy) [5.13]
  • Az io_uring támogatás a multi shot üzemmódhoz [5.13]
  • A misc típusú cgroup hozzáadása. [5.13]

Források:

Edge ISO-képfájlok

Amennyiben új számítógépén nem tudja elindítani a Linux Mint rendszert, vagy egy esetleg néhány hardvereszköz nem érhető el, akkor próbálja ki az „EDGE” ISO-képfájlt a letöltések között. Az EDGE kiadás megegyezik az eredetivel, azzal a különbséggel, hogy újabb összetevőket tartalmaz, amely jobban támogatja az újabb hardvereszközöket. Az újabb kernel verziója: 5.13.

64 bites változat

Fontos változás, hogy ez a kiadás csak 64 bites kiadásban lesz elérhető. A 64 bites technológia az x86 platformon, papíron 2000 óta, termékként 2003 óta elérhető. Az AMD az elmúlt 17 éveben megjelent processzorai támogatják a 64 bites végrehajtást. Az Intel az elmúlt 12 évben megvalósítja a Core 2 Duo-val és az Intel Core i3 és i5, valamint i7 és i9 sorozataival. Az Atom processzorral szerelt gépekénél ellenőrizni kell a processzor 64 bites képességeit. Általában érdemes 64 bites verziót telepíteni, kivéve, ha a processzor nem támogatja, vagy a rendszermemória mérete kisebb, mint 3 gigabájt.

A Linux Mint 21-es, Vanessa kódnevű végleges verziója a főbb összetevőket tartalmazza:

  • Cinnamon 5.4 verzió (Cinnamon változat),
  • MATE 1.26 verzió (MATE változat),
  • Xfce 4.16 verzió (Xfce változat),
  • Linux kernel 5.15 verzió,
  • A linux-firmware verzió: 20220329.
  • Flatpak version: 1.12.
  • Ubuntu 22.04 programcsomagok:
    • Mesa 22.0,
    • GCC 10.3,
    • LibreOffice 7.3,
    • A legújabb Mozilla Firefox, Thunderbird kiadások.

Frissítési figyelmeztetések

  • Ez a végleges kiadás hibákat tartalmazhat, ezért kiadás előtt kérjük, hogy körültekintően tesztelje a kiadást.
  • A Linux Mint 21 BÉTA kiadásról frissíthet majd a végleges kiadásra.
  • A Linux Mint 20.x-es verziójának 64 bites kiadásáról frissíthet a 20.3-es végleges verzióra. A Linux Mint 20.3-as verziójáról frissíthet majd a Linux Mint 21-es verziójára. A frissítés menetét a Linux Mint 21 végleges verziójának megjelenése utáni hónapban teszik közzé a fejlesztők.

Hibajelentés

  • Hibajelentéskor, amennyire csak lehet, pontosan írja le a hibajelenséget és azt is, hogy a fejlesztők hogyan tudják reprodukálni a hibát, vagy megértsék a bejelentés okait.
    • A reprodukálható és érthető hibák könnyebben javíthatóak.
    • Kövesse az "egy probléma egy hibajegy" elvet.
    • Fontos leírni, hogy a hiba mindig, gyakran jelentkezik, vagy hogy mivel lehet előidézni.
    • Ne felejtse el megemlíteni, ha egy hiba máskor, vagy másik terjesztésben nem jelentkezik, illetve más környezetben sem reprodukálható.
    • A nem reprodukálható vagy nem érthető hibákat nem lehet javítani.
  • Látogassa meg a fejlesztési terveinket tartalmazó oldalt: https://github.com/linuxmint/Roadmap ahol figyelemmel kísérheti a fejlesztés menetét a BÉTA és a végleges változat között.
  • Ide a kommentekbe írhatja a honosítással kapcsolatos vagy egyéb hibákat is.

(forrás)

Hozzászólások

kimarite képe

Nagyon kellett már, és minden asztali környezetnél

Ha egy GTK alkalmazás fejlécet használt, akkor az ablaka CSD ablak volt, és a címsor és az árnyékok a GTK témával lettek megjelenítve. Ha nem használta, akkor az ablaka SSD ablak volt, és ebben az esetben a címsor és az árnyékok a Metacity témával lettek megjelenítve.

Bár a Mint-X és a Mint-Y témák mindent megtettek annak érdekében, hogy a GTK címsoruk és árnyékuk hasonlóan nézzen ki, mint Metacity társaik, a gyakorlatban ezeket két különböző motor renderelte a Muffinon belül, és ez némi vizuális eltérést eredményezett a kétféle ablaktípus között.

A Cinnamon 5.4-ben mostantól minden ablak a GTK-témával renderelt, függetlenül attól, hogy van-e címsoruk vagy nincs.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Nagyon kellett már, és minden asztali környezetnél

#1 Így van Uram, ez nem vicc!

T.István írta:

Nos, a Cinnamon-ból kukázták a Metacity témakezelőt, most csak a beállított GTK téma lesz a megjelenítés alapja. Csakhogy amit a Metacity tudott, az most hiányzik, a Mint témakezelő meg ezzel le lett csökkentve. Többek között nincs lehetőség az ablak szélek állítására, és az összes olyan témát sem lehet használni, ami Metacity-re épült, pl. nagy ablak gombok, stb.

Bár én még nem tudodm pontosan, hogy mivel csökkent a CInnamon lehetősége, és mit kell a későbbiekben visszaállítani, Metacity nélkül...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nagyon kellett már, és minden asztali környezetnél

#1.1 Mindezeket meg kéne tudni. Nem tűr halasztást... :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nagyon kellett már, és minden asztali környezetnél

#1.1.1.1 ... a Súgóban akkor benne alábbi, tehát az, amit te nem tudsz? Hihetetlen! :-)

Bár én még nem tudom pontosan, hogy mivel csökkent a Cinnamon lehetősége, és mit kell a későbbiekben visszaállítani, Metacity nélkül...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Nagyon kellett már, és minden asztali környezetnél

#1.1.1.1.1 Nem próbáltam ki direkt ez, csak álatlánosságban néztem a rendszert.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

mivel csökkent a Cinnamon lehetősége

Volt egy egy irány, amit követtek, ezt meg toldozgatva foldozgatva a Metacity-vel el lehetett érni. Ezt most feladták. (Meg tudom érten, marha nagy munkával járhatott ez)

(A sötét téma szintén egy hasonló irány, mert az kevesebb áramot fogyaszt, mennyire zöld, mennyire kúúl, - ami persze csak OLED kijelzővel jelent mérhető áramcsökkenést,  de az sem utolsó szempont, hogy a fal méretű monitor nem világítja be a szobát, miközben valaki más aludni akar - szóval ez az irány nálunk, ahol leselejtezett, minél lightweight-ebb vasak kapnak Linuxot, annyira nem releváns).

Szóval, a másik irány, amit minek is nevezzek, a használhatóság?

Volt itt nem régen panaszkodás, hogy Mate alatt az ablakok széle egy pixel, nehéz egérrel megfogni, szélesíteni.
És a téma CSS fájlját szerkesztve sem lehetett az ablak szélét növelni, nem volt hatása.
Cinnamon alatt ezzel nem volt gond, de most már így lesz Cinnamon alatt is. Meg kell tanulni a billentyűkombinációkat, amivel az ablakokat át lehet méretezni.

A vékony ablak szélek sötét téma esetén, sötét háttérrel - bizonyos monitorokon nem látszik hol az ablak széle. Persze, lehet világosabb hátteret is választani.

Ablak kezelő gombjai: Voltak olyan témák a letölthetők között, amik a jobb felső sarokban szép nagy, színes gombokat tudtak, amik gyengén látóknak igen fontos volt. Ezek most  már nem működnek. De ezeket újra lehet írni, szerintem.

Lesznek olyan programok, amik eleve teljes képernyővel indulnak, akármilyen állapotban voltak azelőtt. Ezeket is meg kell oldani egyenként, ahogy kiderül, melyik az. Mondjuk a Firefox pont ilyen, erről már lehet tudni, hogy teljes képernyővel indul.  (Kerekített sarkok nélkül, csak akkor lesznek kerekített sarkai, ha átméretezzük az ablakát)

Viszont! Til-túl jelezték, hogy Mate témákat sikerült felrakni, és működnek. (Ez azt jelenti, a Mate téma tömörítvényt ki kell csomagolni, és a fájlokat be kell másolni a megfelelő mappákba.)

Egyelőre ennyi. Mennem kell melóba.

(Szerintem az ablak szélekkel lesz a legtöbb panasz. Talán a GTK8-ban lesz erre megoldás.) Na csá.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

mivel csökkent a Cinnamon lehetősége

#2 Köszi az infót, szerinted erre fel tudunk valahogy készülni?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

mivel csökkent a Cinnamon lehetősége

#2.1 Hát egyelőre csak vad gondolataim vannak. Pl. ha egy programnak van Qt változata azt propagálni. Ill. arra gondolok, hogy azt az energiát, amit arra fordítottak hogy egy kaptafára húzzák az eltérő eseteket, most arra fogják fordítani, hogy kitalálják a módját a GTK meghekkelésére talán. Nem tudom, lehet kijön a GTK frissebb változata, amiben működik az ablakszélek támogatása, és a 21.1-es Mint-be belekerül. Vagy piros.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

mivel csökkent a Cinnamon lehetősége

#2.1.1 Most néztem az ablakkeret érzékelésének vastagsága beállítható Cinnamon alatt. Annyi érdekesség van, hogy a téma ezt nem követi le, de a kurzoron látszik, hogy éppen méretezhető az ablak. Ez a méret az Ablakok beállításánál állítható.

Szóval van ablakszélek támogatás. Ez így nem jó neked?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

mivel csökkent a Cinnamon lehetősége

#2.1.1.1 Nem nekem nem jó, hanem a bizonytalan kezűeknek. Nem arról van szó, hogy nem lehet egérrel húzni, hanem hogy nehéz elkapni a szélét. 20.3 alatt, a keret árnyéka is az ablak szélhez "tartozik"  valamennyire, 21 alatt még nem néztem ennyire.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

mivel csökkent a Cinnamon lehetősége

#2.1.1.1.1 Én csak annyit mondtam, hogy a 21-esben is lehet állítani, akár egész vastagra is, csak az ablak szélénél nem látszik mint keret, de az egér úgy viselkedik, hogy látja az ember, hogy vastag a keret.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

mivel csökkent a Cinnamon lehetősége

#2.1.1.1.1.1 Értem, köszi!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megjelent a Linux Mint 21 „Vanessa”

Az upgrade-hez 20.3-ról 21-re meg kell várni a frissítéskezelő új verzióját? Előtte el kell-e távolítani valamit a rendszerből? Gondolom, ez a téma sokakat érdekelhet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megjelent a Linux Mint 21 „Vanessa”

#3

Ahogy kihámoztam ill. feltételezem: Most valamikor augusztusban frissülni fog maga a
frissítéskezelő - ezután jelenik meg benne a 20.3-ról 21-re történő grafikus főverzió
frissítés lehetősége. (Valahogy úgy mint ahogy a pont verzió frissítés lehetősége is
meg szokott jelenni.)
A többi, "szürke zóna" - majd kiderül.
Mindenesetre, főverzió frissítés előtt is készítek a 20.3-ról rendszer-visszaállítási pontot.
Hogy visszatérhessek a belakott rendszeremre - hogyha valami nagyon félremegy az
új föverzióra frissítés közben.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Megjelent a Linux Mint 21 „Vanessa”

#3.1 Timeshift mentés esetén egyszerű visszaállni. A frissítés elvégezhető a source fájlok szerkesztésével is talán, a külső tárolók letiltása mellet, majd azok átírásával.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve