Xfce újdonságok

kami911 képe

Xfce 4.16

1 év és 4 hónapnyi munka után örömmel jelentik be az Xfce desktop 4.16-os kiadását, egy új stabil verziót, amely leváltja az Xfce 4.14-es verzióját.

Új build rendszer

A 4.16 több szempontból is különleges ciklus volt (nem csak világjárványilag). A nem kódváltozások egyik sarkalatos pontja a GitLabra való áttérésükre vonatkozik, ami a fejlesztési munkafolyamatok megváltoztatását jelenti, és hatalmas előrelépést jelent a közreműködő-barátabbá és befogadóbbá válás szempontjából. Részben az Xfce 4.16 óriási változtatási naplója az új hozzájárulóknak tulajdonítható, akik egyesítési kérelmeket javasoltak. (Csak az alapkomponenseinkkel kapcsolatban 288 egyesítési kérelmet egyesítettek vagy zártak le.) Létrehoztak egy referencia Docker konténert is (xfce/xfce-build), és minden komponenshez CI pipelines-t adtak hozzá, hogy biztosítsák, hogy nem törjük össze a buildet. Mindez nem lett volna lehetséges a Gandi és a Fosshost által szponzorált tárhelyük nélkül.

Ikonok és színek

Egy másik nagy változás a vizuális arculatunkat érinti, amelyet a véletlenszerű (részben Tango alapú) ikonok furcsa keverékéről és a semmilyen elnevezési sémát nem követő ikonokról egy új, vizuálisan konzisztens készletre lett frissítve. Ez a freedesktop.org elnevezési specifikációját és egy rögzített színpalettát követve valósul meg.

A fejlesztők tisztában vannak vele, hogy ez némi többletmunkát fog okozni az ikon témák karbantartóinak (ha tényleg felül akarják írni a gyönyörű ikonjainkat ;)), de úgy gondolják a fejlesztők, hogy a hosszú távú előnyök felülmúlják ezt az egyszeri erőfeszítést.

Végül pedig elvégeztünk néhány takarítást (pl. a Gtk2 támogató kód elhagyásával), valamint új funkciókat és fejlesztéseket adtunk hozzá - mindezt úgy, hogy közben tartottuk magunkat a kiadási ciklus észszerű időkeretéhez.

Ablakkezelő

Az ablakkezelő ismét rengeteg frissítést és fejlesztést kapott a kompozitálás és a GLX területén. Ha elsődleges kijelzőt állítottunk be, az Alt-Tab párbeszédpanel mostantól csak ott jelenik meg. Továbbá néhány praktikus új beállítás a kurzor nagyítására akár a kijelző többi részével együtt, valamint egy olyan lehetőség, hogy a minimalizált ablakok a legutóbb használtak listájában maradjanak, egészíti ki ezt a kiadást.

Panel

A panelhez hozzá lett adva egy új, „állapottálca” névre keresztelt bővítmény, amely egyesíti a StatusNotifier és a régi Systray elemeket.

Egy animált automatikus elrejtési animáció mostantól világosan mutatja a felhasználónak, hogy „hová tűnt a panel", és egy sötét üzemmód (alapértelmezés szerint engedélyezve) a panelt kicsit jobban háttérbe szorítja világos témáknál, mint például a GTK alapértelmezett Adwaita témája.

Még jónéhány kisebb fejlesztés is bevezetésre került, mint például az asztali műveletek elérése a Launcher helyi menüjéből, a Window Buttons bővítmény mostantól felajánlja egy alkalmazás új példányának „indítását", és a Munkaterület-váltó mostantól hozzáadható automatikus számozást mutat a munkaterületekhez.

Kijelző

A kijelző párbeszédpanel kiegészült a tört méretezés támogatásával, valamint a kijelző preferált módjának csillaggal való kiemelésével és a felbontások melletti képarányok hozzáadásával. A kijelző elrendezésének félrekonfigurálását követő munkamódba való visszalépés is robusztusabbá vált.

Névjegy

Az „Az Xfce-ről" párbeszédpanel új lapja alapvető rendszerinformációkat mutat, például a CPU vagy a GPU típusát. Továbbá javult a párbeszédpanel elrendezése és látványa.

Beállításkezelő

A beállításkezelő javított keresési és szűrési lehetőségekkel rendelkezik. Az immáron elrejthető a szűrőmező keresési képességei javultak az egyes párbeszédpanelek indítófájljának (más néven .desktop) leíró „Megjegyzés" részében történő kereséssel. Továbbá minden beállítási párbeszédpanel mostantól a GTK által rajzolt ablakdekorációkat használja (kliensoldali dekorációk).

Alapértelmezett alkalmazások

A „MIME-beállítások" és a „Kedvelt alkalmazások" párbeszédpaneleket össze lettek vonva az „Alapértelmezett alkalmazások" párbeszédpanelbe - így a felhasználók könnyebben beállíthatják, hogy melyik alkalmazás melyik fájltípust vagy műveletet kezelje egy helyről.

Fájlkezelő (Thunar)

A Thunar fájlkezelőnk egy rakás javítást és jó néhány figyelemre méltó funkciót kapott, beleértve a másolási és mozgatási műveletek szüneteltetését, a sorba állított fájlátvitel támogatását, a nézeti beállítások könyvtárankénti megjegyzését és a GTK témák átláthatóságának támogatását.

Bélyegképek

A bélyegképkészítő szolgáltatásunk, a tumbler rugalmasabbá vált azáltal, hogy képes lett az elérési utak kizárására. Ezen kívül az .epub (e-book formátum) támogatása is bekerült a rendszerbe.

Munkamenet-kezelő

A munkamenet-kezelő jobb támogatást nyújt a GPG agent 2.1 számára, és a beállítási párbeszédpanel megjelenése is javult.

Energiakezelő

Az energiakezelő számos hibajavítást és néhány kisebb funkciót kapott - többek között a beállítások párbeszédpanelének megtisztítását, egy opcionális vizuális jelzőt arra vonatkozóan, hogy mikor van engedélyezve a „Prezentációs mód”, pontosabb akkumulátorállapot-ikonokat és az alacsony energiaellátású értesítések automatikus elutasítását töltő csatlakoztatásakor.

Billentyűzet gyorsbillentyűk

Annak érdekében, hogy megkönnyítsék a felhasználók dolgát, több alapértelmezett billentyűparancsot adtak hozzá, például az ablakok csempézéséhez vagy a Thunar megnyitásához. Magát a billentyűparancsok párbeszédpanelt is vizuálisan frissítették.

További újdonságok

Az asztalon leginkább hibajavításokat és kisebb javításokat végeztek - és új alapértelmezett háttérkép is megérkezett!

A garcon menükönyvtárunk új API-kat kapott, és mostantól nem indítja el az alkalmazásokat a menüt befogadó folyamat gyermekeiként. A korábbi viselkedés az alkalmazásoknak például a panellel együtt összeomlásához vezetett.

Az alkalmazáskereső mostantól lehetővé teszi az alkalmazások „frecency" - a gyakoriság és a frissesség kombinációja - szerinti rendezését is.

Függőségi frissítések: Gtk >= 3.22, GLib és GDBus >= 2.50.

Az Xfce 4.14 és Xfce 4.16 kiadások közötti változások részletes áttekintése a következő oldalon található:

https://www.xfce.org/download/changelogs

Ez a kiadás letölthető önálló csomagok készleteként, vagy egy nagy tarballként, mely az összes egyedi verziót tartalmazza:

https://archive.xfce.org/xfce/4.16

(Forrás)

Melléklet: