Közös újdonságok

kami911 képe

Bluetooth

A Linux Mint 21-ben a Blueman helyettesíti a Blueberry-t.

A Blueberry-hez hasonlóan a Blueman is asztalikörnyezet-független, és minden környezetbe jól integrálható Bluetooth-kezelő alkalmazás.

A Blueberry-nek van gnome-bluetooth programkönyvtár függősége, amely programkönyvtárat kizárólag a GNOME-hoz fejlesztettek ki. Ezzel szemben a Blueman a szabványos Bluez stackre támaszkodik, amely mindenhol működik, és akár parancssorból is használható vagy lekérdezhető.

A Blueman kezelő és a tálcaikon számos olyan funkciót biztosít, amelyek a Blueberry-ben nem voltak elérhetőek, és sokkal több információt tesz elérhetővé, amelyek a kapcsolat felügyeletére vagy a Bluetooth-problémák elhárítására használhatók.

A Blueman a használatbavételkor jobb csatlakozási lehetőségeket kínál, különösen a fejhallgatók és a hangprofilok tekintetében.

A Linux Mint 21-re való felkészülés során a Blueman továbbfejlesztett felhasználói felületet kapott, és megkapta a szimbolikus ikonok támogatást is. Az Upstream, a Blueman és a Bluez aktívan fejlesztik és számos környezetben használják.

Bélyegkép-készítők

A bélyegképek, avagy miniatűrök nem jelentek meg néhány gyakori fájltípus esetében, ez használhatósági problémaként jelentkezett. Ennek oka, hogy az eddigi megoldás nem támogatta ezeket a fájltípusokat. A probléma megoldására egy új Xapp projekt indult „xapp-thumbnailers” néven, amely most már a Linux Mint 21-ben is megtalálható.

A projekt a következő MIME-típusok támogatását hozza:

 • AppImage
 • ePub
 • MP3 (albumborító)
 • RAW képek (a legtöbb formátum)
 • WebP

Öntapadós jegyzetek

A Sticky Notes alkalmazásban mostantól lehetőség van a jegyzetek lemásolására:

Többféle szövegméret

Amikor a Sticky Notes azt az utasítást kapja, hogy válasszon különböző színeket az újonnan létrehozott jegyzetekhez, már nem véletlenszerűen választja ki azokat, hanem ciklikusan végigmegy az elérhető színkészleten,. Így, amennyire lehet, minden jegyzetnek más színe lesz.

A Sticky Notes alkalmazás Rendszerpanel ikonja át lett alakítva. Az új jegyzetek a szülőjükhöz képest kerülnek pozicionálásra. A panel ikonjára kattintva új jegyzetet hoz létre, ha még nincs jegyzet.

Folyamatfigyelő

Az automatizált feladatok nagyszerűek a számítógép biztonságának megőrzésére, de néha befolyásolhatják a rendszer teljesítményét, miközben Ön dolgozik rajta.

A Linux Mint-hez egy kis folyamatfigyelő lett hozzáadva, hogy láthatóvá váljanak a háttérben futó automatikus frissítések folyamata és automatikus rendszerpillanatképek készítése.

Amikor egy automatizált feladat fut, a Folyamatfigyelő egy ikont helyez el a tálcán. Egy frissítés vagy pillanatkép készítése közben a számítógép még mindig lassúvá válhat egy időre, de egy gyors pillantással a panelre azonnal tudni fogja, hogy mi történik éppen.

XApps fejlesztések

 • A Timeshift mostantól XApp alkalmazáscsomag részeként van karbantartva, és fordításai is a Launchpaden történnek.
 • rsync módban mostantól kiszámítja a következő pillanatfelvételhez szükséges helyet, és kihagyja pillanatfelvétel készítést, ha a pillanatfelvétel elvégzése után 1 GB-nál kevesebb szabad helyet eredményez a lemezen.
 • WebP támogatással bővült az Xviewer - Képmegjelenítő alkalmazás és a thumbnailer - Bélyegkép-készítő is.
 • Az Xreaderben mostantól közvetlenül a dokumentumból hozhatók létre megjegyzések, a kiválasztott szövegre jobb egérgombbal kattintva és az „Annotate” (Megjegyzések) gombra kattintva.
 • Az Xviewerben javult a könyvtárböngészés. A nyílbillentyűk folyamatos lenyomása sima diavetítést eredményez, ahol minden képnek elegendő idő áll rendelkezésre, hogy láthatóvá váljon.
 • Ha a Warpinator nem talál más eszközöket, egyéb megoldások mellett mostantól linkeket jelenít meg, ahol a Windows, az Android és iOS kiadásai tölthetőek le.
 • A Thingy tömeges átnevező alkalmazás felhasználói felületet érintő fejlesztéseket kapott.
 • A Webalkalmazás-kezelő további böngészőket és egyéni böngészőparamétereket is támogat.

Nyomtatási és szkennelési fejlesztések

A HPLIP csomag a 3.21.12-es verzióra lett frissítve, hogy a HP nyomtatók és szkennerek (lapolvasók) a legfrissebb támogatást kapják. Ez a csomag alapértelmezetten telepítve lesz.

A Linux Mint 21 IPP-t használ, más néven Driverless Printing and Scanning (illesztőprogram nélküli nyomtatás és szkennelés, azaz egy szabványos protokollt, amely illesztőprogramok használata nélkül kommunikál a nyomtatóval vagy szkennerrel). A legtöbb nyomtatóhoz és szkennerhez nincs szükség illesztőprogramokra, az eszközt automatikusan felismeri. 

Ha a nyomtatót vagy szkennert nem tudja működésre bírni, tiltsa le a nyomtató nélküli nyomtatást és lapolvasást az „ipp-usb” és az „airscan” csomagok eltávolításával. Ezután telepítse a gyártótól származó illesztőprogramokat. További információ a nyomtatással és szkenneléssel kapcsolatban itt talál.

Egyéb fejlesztések

 • A Szoftverforrások alkalmazásban a csomagtárolók listája, a PPA-csomagtárolók listája és a kulcsok listája támogatja a többszörös kiválasztást. Ez lehetővé teszi, hogy egyszerre több elemet is eltávolítson.
 • Egy alkalmazás eltávolítása a főmenüből (jobb egérgombbal kattintás → Eltávolítás) mostantól az alkalmazás függőségeinek kiértékelését indítja el. A rendszer védelme érdekében a kulcskomponensek eltávolításától, ha egy másik csomag függ az alkalmazástól, hibaüzenet jelenik meg, és a művelet leáll.
 • Egy alkalmazás eltávolítása a főmenüből mostantól az adott alkalmazás automatikusan telepített és már nem szükséges függőségeit is eltávolítja.
 • Ha az NVIDIA Prime kisalkalmazás segítségével grafikus kártyát vált, a váltás mostantól látható, és ha meggondolja magát, visszavonhatja.

Művészeti fejlesztések

A Linux Mint 21 lenyűgöző háttérkép-gyűjteményt nyújt a következő emberektől: Aaron Thomas, Aaron Burden, Calin Stan, Constantin, Denise Bossarte, Dave Hoefler, Evgeni Tcherkasski, Erwan Hesry, Erik Skof, Fakurian Design, Hello Lightbulb, Mike Enerio, Marek Piwnicki, Navi, Paul Carmona, Pawel Czerwinski, Roger Bradshaw, Raphael Lopes, Samuel Ferrara, Steve Johnson , W és Zetong Li.

 

Melléklet: