Cinnamon újdonságok

kami911 képe

Cinnamon 5.4

Mutter rebase, azaz a programkód új verzióalapra helyezése

A Cinnamon 5.4 legnagyobb változása az ablakkezelő jelentős felfejlesztése. A Muffin mostantól a Mutter 3.36-on alapul, és a kódbázisa sokkal közelebb áll az upstreamhez, mint korábban.

Amikor a Muffin a Mutter 3.2-ből forkolták, a terv nem az volt, hogy egy másik ablakkezelőt fejlesszenek, hanem egyszerűen az, hogy Cinnamon-kompatibilis legyen az összes Linux disztribúcióval, garantálva, hogy mindenhol ugyanazzal az ablakkezelővel rendelkezik, függetlenül attól, hogy a Mutter melyik verzióját szállítják.

Az idő repül. Már 11 év telt el a fork óta. Idővel mindkét ablakkazalő kapott új funkciókat és fejlesztéseket. A Muffin rendszeresen felzárkózott azáltal, hogy a Mutter változtatásait visszaportálta a saját kódbázisába.

Ez idő alatt azonban a Mutter dizájnja jelentősen megváltozott. A Mutter egyes részei átkerültek a GNOME Shellbe és fordítva. Ez egyre nehezebbé tette a Muttert érintő legújabb változtatások Muffinra történő átportálását, mivel a GNOME Shell és a Cinnamon nagyon különbözőek.

A Muffin olyan funkciókat és optimalizálásokat is kapott, amelyek nem voltak a Mutter részei. Bár ezek akkoriban előnyösek voltak a Cinnamon desktop számára, kihívást jelentettek a Mutter fejlesztéseihez való felzárkózás során, és idővel ez problémává vált.

Hónapokig tartó fejlesztés után a Muffin teljesen új alapokra került. A sajátosságait felülvizsgálták: néhányat elhagytak, néhányat átvittek a Cinnamonba. A programkód jövőbeni könnyebb rebase és backporting (kódbázis új alapra verzióalapra helyezése és meglévő új programkódok átemelése) biztosítása érdekében prioritást kapott, hogy a Muffin és a Mutter kódbázisok a lehető legközelebb maradjanak egymáshoz.

Ablakkezelő

Az új ablakkezelőhöz való alkalmazkodás érdekében a Megjelenítési beállítások a gnome-control-center-ből a cinnamon-control-centerbe lettek visszaportálva. A kijelző konfiguráció, amelyet korábban a csd-xrandr (a cinnamon-settings-daemon része) kezelt, átkerült a Muffin-ba.

A múltban az alkalmazások a használt technológiától függően eltérő módon jelenhettek meg. Ha egy GTK alkalmazás fejlécet használt, akkor az ablaka CSD ablak volt, és a címsor és az árnyékok a GTK témával lettek megjelenítve. Ha nem használta, akkor az ablaka SSD ablak volt, és ebben az esetben a címsor és az árnyékok a Metacity témával lettek megjelenítve.

Bár a Mint-X és a Mint-Y témák mindent megtettek annak érdekében, hogy a GTK címsoruk és árnyékuk hasonlóan nézzen ki, mint Metacity társaik, a gyakorlatban ezeket két különböző motor renderelte a Muffinon belül, és ez némi vizuális eltérést eredményezett a kétféle ablaktípus között.

A Cinnamon 5.4-ben mostantól minden ablak a GTK-témával renderelt, függetlenül attól, hogy van-e címsoruk vagy nincs. A Metacity témák már nem használatosak a Cinnamonban.

A GTK élsimítás (antialiasing), amely tisztább megjelenést biztosít, mint a Metacity-é, korábban csak a CSD ablakok számára volt előnyös. Most már minden ablakon használják. A lekerekített sarkok élesebbnek tűnnek.

Az ablakok animációi javultak. A működésük módja megváltozott a motorháztető alatt. Már nem lehet az animációkat tuningolni és saját animációkat készíteni, mint korábban, de az alapértelmezett készlet sokkal tisztábban néz ki, mint korábban, és az animációk globális sebessége is konfigurálható.

Egyéb fejlesztések

A hibajavítások mellett a Cinnamon 5.4 a következő fejlesztéseket is tartalmazza:

  • A CJS-értelmező, amely korábban a GJS 1.66.2-es verzióján alapult, a GJS 1.70-es verzióra lett átállítva.
  • A beállítási démon javított MPRIS-támogatással rendelkezik.
  • A főmenüben egy alkalmazás jobb egérgombbal történő kattintása egy kontextus menüt jelenít meg. Ha az alkalmazás parancsokat ad, akkor ezek a parancsok mostantól hozzáadódnak ehhez a menühöz.

 

Melléklet: