Linux Mint blog havi hírek - 2022. június

kami911 képe

Köszönjük a türelmüket, és köszönjük minden adományt az adományozónknak és szponzorunknak.

A Linux Mint 21 majdnem készen áll a BETA fázisra. A hétvégén megkezdtük a QA tesztelést és a BETA kiadásra a jövő héten kerül sor.

Linux Mint 21

A múlt hónapban negatív visszajelzéseket kaptunk a systemd-oom-ról.  Néhány probléma kivizsgálása után úgy döntöttünk, hogy nem adjuk hozzá a a systemd-oom-t a Linux Mint 21-hez.

A home mappa titkosítás továbbra is elérhető lesz a telepítőben.

Az a döntés született, hogy az os-prober alapértelmezésben bekapcsolva marad, hogy garantáljuk a megfelelő dual-boot felismerést a dobozból.

Az xviewer képnézegető és a thumbnailer bélyegkép-készítő WebP támogatással bővült.

A Blueman 2.3 bekerült a rendszerbe, és a Blueberry Bluetooth kezelőt váltja fel.

Az rsync üzemmódban a Timeshift mostantól kiszámítja a következő pillanatfelvételhez szükséges helyet, és kihagyja azt, ha a pillanatfelvétel elkészítése kevesebb, mint 1 GB szabad helyet eredményez a lemezen.

Ellenőrizze az automatizált frissítéseket

Június 21-én délután 3 órakor megjelent a mintupdate 5.8.3-as verziója. Csak két változást tartalmazott, a már nem szükséges fájlok eltávolítását és a csomag debhelper verziójának 9-ről 10-re való emelését.

Néhány órával később hibabejelentést kaptunk egy felhasználótól, aki ezt a frissítést használta. Az addig kikapcsolt automatikus frissítéseit a frissítés az ő nevében engedélyezte. Megvizsgáltuk a helyzetet, és kiderült, hogy a debhelper 10-re való frissítésnek volt egy kellemetlen mellékhatása; A csomag által biztosított összes systemd szolgáltatást és időzítőt engedélyezte!

Gyorsan visszaállítottuk a debhelper verzióját a 9-esre, és még aznap este 9-kor kiadtuk a mintupdate 5.8.4-es verzióját.

A Mintupdate 5.8.3 csak körülbelül 6 órán keresztül volt elérhető, de azok a felhasználók, akik frissítésként vették, alapértelmezés szerint engedélyezték az automatikus frissítéseket.

A frissítések előzményeit a Frissítéskezelő  → Nézet → Frissítések előzményei menüpontban ellenőrizheti, hogy tartalmazza-e a mintupdate 5.8.3-at. Ha igen, és vissza szeretné állítani az általa engedélyezett automatikus frissítéseket, akkor állítsa vissza a rendszerét június 21 előtti állapotra a Timeshift mentés segítségével.

Ha közvetlenül az 5.8.4-re frissített (anélkül, hogy megkapta volna az 5.8.3-at), akkor ez a visszafejlődési probléma nem érinti Önt.

A Frissítéskezelőben itt kapcsolhatja ki az automatikus frissítést: Szerkesztés menü → Beállítások almenü. Az Automatizálás lapon kapcsolja ki az „Automatikus frissítések” lehetőséget, kapcsolja vissza, és megint ki.

A systemd-n alapuló frissítést terminálból így kapcsolhatja ki:

sudo systemctl disable mintupdate-automation-upgrade.service
sudo rm -f /etc/systemd/system/timers.target.wants/mintupdate-automation-upgrade.timer

A Mint 21-ben a mintupdate 5.8.5 már nem támaszkodik kizárólag a systemd időzítők/szolgáltatások engedélyezésére. Az a tény, hogy egy ilyen apró és ártatlan változás hatalmas regresszióhoz vezetett, nagyon meglepett minket. Örülünk, hogy vannak rendszerpillanatképek az ilyen helyzetek kezelésére. Ez is egy tanulság számunkra, és megerősít minket abban, hogy a lehető legkevésbé kell támaszkodnunk az olyan keretrendszerekre, mint a systemd vagy a debhelper.

(forrás)