Linux Mint blog havi hírek - 2022. március

Balazs_B képe

Nagyon köszönjük mindenkinek a támogatást és a nagylelkű adományokat.

Lassú letöltési sebesség

Nagy terhelést figyelünk meg fő tárolóinkon. Ha lassú letöltési sebességet tapasztalsz a nagy csomagok (különösen a Firefox és a Chromium) frissítésekor, indítsd el a Szoftverforrásokat, és kattintson a „Fő” tárolóra:

Ez megnyit egy párbeszédpanelt, és ellenőrzi a sebességet a helyi tükrökön:

Válaszd ki a leggyorsabbat, alkalmazd, és kész!

A mi oldalunkon az infrastruktúránkat és a sávszélességünket is bővítjük. Minél többen váltanak a helyi tükörkiszolgálóhoz, annál jobb.

Linux Mint 21

A Linux Mint 21 a „Vanessa” kódnevet kapta.

Az Ubuntu 22.04-en fog alapjaira épül és 3 kiadást támogat: Cinnamon, MATE és Xfce.

Frissítési segédeszköz

A Linux Mint 6 hónapos kiadási ciklust követ, kétévente új főverzióval, amelyet 3 pont kiadás követ.

Amint azt a felhasználói kézikönyv részletezi, a Linux Mint ugyanazon főverzióján belüli pont kiadás felé történő frissítés meglehetősen egyszerű és könnyen végrehajtható.

A frissítések a következő fő kiadás irányában azonban sokkal összetettebbek. Magas szintű tudást és tapasztalatot igényelnek, és a parancssor használatával hajthatók végre.

Dolgozunk egy frissítési eszközön, amely ezt jelentősen megkönnyíti a jövőben.

Ezek lesznek a főbb jellemzői a meglévő frissítési segédeszközhöz képest:

  • Teljesen grafikus, nincs parancssor.
  • Lokalizált (a meglévő segédeszköz csak angol nyelvű).
  • Több ellenőrzést hajt végre, hogy megbizonyosodjon arról minden rendben van (például ellenőrzi, hogy csatlakozik-e tápellátáshoz, a szabad területet és a letöltési méretet, illetve az eltávolított csomagok listáját, stb.).
  • Konfigurálható (annak ellenére, hogy nem lenne szabad kihagynod semmit, lehetővé teszi bizonyos követelmények letiltását, például a Timeshift pillanatkép meglétét).
  • Megőrzi a választott tükörkiszolgálókat (ellenőrzi, hogy kompatibilisek, aktívak és naprakészek-e)
  • Nem kényszeríti az egyéni adattárolók és PPA-k eltávolítását (de ellenőrzi, hogy azok támogatják-e a célkiadást)
  • Figyelmeztet, de lehetővé teszi az árva csomagok megtartását (olyan csomagok, amelyek nincsenek jelen a tárolókban)
  • Megoldásokat kínál és kezel (a legtöbb észlelt probléma esetén a magyarázattal együtt csak a „Javítás” gombra kell kattintani a probléma megoldásához).

Amint láthatod sokkal praktikusabb és könnyebben használható, mint a jelenlegi parancssori segédprogram. Ez persze nem változtat azon a tényen, hogy a nagyobb frissítések még lehetnek sikertelenek és több időt vesz igénybe a letöltés/telepítés, de a felhasználói élménye sokkal egyszerűbb lesz mint korábban.

Tervezzük, hogy a lehető leghamarabb elkészítjük ezt a segédeszközt. Ebben a fejlesztési ciklusban ez az első számú prioritásunk. Először az LMDE 4 -> LMDE 5 frissítéshez fogjuk használni, majd a Linux Mint 20.3 -> Linux Mint 21 frissítéshez.

LMDE 4

Az LMDE 4 „Debbie” 2022 augusztusában éri el az EOL-t.

Az LMDE 5 „Elsie” friss telepítésként érhető el, de a frissítési útvonal még nem nyitott.

A lehető leghamarabb kiadjuk az új frissítési segédeszközt. Amikor már használható, egy kis BÉTA fázison fog keresztül menni, így azonosítani és kijavítani tudjuk az esetleges hibákat.

A frissítési segédeszköz jelenleg ALPHA verzióban érhető el a https://github.com/linuxmint/mintupgrade2 címen .

Warpinator

A Warpinator a legmenőbb szoftver, amit valaha írtunk? Réges-régen, még születése előtt őse, a „Giver” már varázslatosnak tűnt.

Amikor a Warpinator megszületett, ismét egyszerűvé tette a fájlok megosztását a helyi hálózaton fájlszerverek, felhőfiókok, USB-meghajtók vagy akár internetkapcsolat nélkül is. Örültünk neki. XApp-nak terveztük, így nem csak egy eszköz volt számunkra, hanem egy alkalmazás a Linux összes disztribúciójához, és elérhetővé tettük Flathub-on is. Nem feltétlenül volt erre szükség a hétköznapi felhasználók számára, legalábbis nem mostanáig, de a hálózattal rendelkezők számára elérhető volt és arra használhatják mint régen a „Giver”-t

Aztán valami csodálatos történt. Valaki csinált belőle egy Androidos verziót és hirtelen már megoszthattad a fájljaidat oda-vissza a Linux a telefonod vagy akár a táblagéped között. Így már nem csak a hálózattal hozzáféréssel rendelkezők számára lett elérhető, hanem összességében rendkívül hasznossá vált.

Aztán jött a Winpinator és a Microsoft Windows-t is bevette az egyenletbe. Így most bármit megoszthatsz/warpinálhatsz a számítógépek és mobileszközök között, akár Linux nélkül is.

Tekintsd meg ezt a Steam Deck felhasználóknak szóló videót:

Vicces látni, hogyan vált a Warpinator megoldássá valamire, amit valójában soha nem is képzeltünk el. Ebben a videóban a Windows-felhasználók a fájlok megosztásának módját keresik Steam Deckjükkel. Ezt személy szerint nagyon klassznak tartom, nem csak azért, hogy lássam, hogy a fejlesztők arra építenek, amit mi készítettünk, hanem azt is, hogy a szoftverek új közönséget érjenek el, és teljesen különböző eszközöket engedjenek így együttműködni.

Nos, mielőtt az emberek megkérdeznék, nem, ez nem „jön a Switchre”

De azt hallottuk, hogy megjelent egy BÉTA verzió iOS-re!

Linkek:

(kép)

Hozzászólások

Koppány képe

Pont néztem a githubon, de

Pont néztem a githubon, de még nem tudtam használni. Ki fogom próbálni az lmd4 ről 5-re frissítést és beszámolok. :)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kami911 képe

Pont néztem a githubon, de

#1 Előre is köszönöm, én mostanság nem nagyon néztem az LMDE-t, pedig abszolút kellene...

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Pont néztem a githubon, de

#1 Érdemes kipróbálni. Nálam nem jött be a Debian 10/11 frissítés, igaz, hogy nem igazán jól csináltam most, nem figyeltem bizonyos részletekre. :)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Koppány képe

Pont néztem a githubon, de

Az alfa frissítés tesztelése: !! Csak saját felelőségre !!

apt update && apt install mint-dev-tools

git clone https://github.com/linuxmint/mintupgrade.git

cd mintupgrade

mint-build

sudo mintupgrade

 

Mindjárt kiderül, hogy rendben megy-e.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

beszámoló mintupgrade alfa

Elvégeztem a frissítést:

Nagyon jó munkát végeztek Clemék. Az upgrade tool grafikus, mindenről érthetően beszámol. Kötelez a megkezdés előtt egy azonnali Timeshift mentésre. Ellenőriz minden feltételt, és figyelembe vesz minden telepített programot. Előbb lefuttat egy szimulációt és ha rendben, csak akkor kezdi el.

Szépen le is ment, de a végén a Mint Meta bin-el összeakad a bajsza és megáll mint az a bizonyos a lakodalomban. Ennek ellenére az Elsie működik,  mint metát kézzel kell telepítenem.

Szóval még várni kell a véglegesre, de szuper lesz a frissítő azt biztosan álíthatom! Az alap debian rendszer csont nélkül simán lecserélődött.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve