Megjelent a Linux Mint 21.1 „Vera” Cinnamon, MATE és XFCE kiadása

kami911 képe

A Linux Mint fejlesztő csapata büszkén jelenti be a Linux Mint 21.1 végleges kiadását, amely a Vera nevet kapta. A 21.1-es kiadás is az Ubuntu új – 2022. áprilisban megjelent – 22.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően ez a végleges verzió majd 2027-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt évek keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez. 2024-ig a Linux Mint jövőbeli verziói ugyanazt a csomagalapot fogják használni, mint a Linux Mint 21.1, így a frissítés különösen egyszerű lesz az emberek számára. A fejlesztőcsapat 2024-ig nem kezd el dolgozni egy új csomagalapon, és teljes mértékben erre az alapra összpontosít.

Verziók

A most megjelent végleges kiadás teljesen lefordított magyar nyelvű felületet kínál. Ez a kiadás tartalmazza a nemrég megjelent Cinnamon asztali környezet 5.6-os verzióját, a MATE asztali környezet 2021. augusztus 10-én megjelent 1.26 verzióját, és az XFCE asztali környezet 2020. december 22-én megjelent 4.16 jelölésű verzióját, illetve sok más újdonságot is. A fejlesztők ezzel egy időben a Linux Mint Debian Edition 5 „Elsie” tárolóba is feltöltötték a legújabb kiadásnak megfelelő csomagokat, valamint az XApps alkalmazások legújabb verzióját. Ez a kiadás elsősorban a meglévő szoftver-környezet további finomítását hozza el, hogy a felhasználók még kényelmesebben használhassák a Linux Mint rendszert.

Újdonságok, információk

Újdonságok a havi blogok alapján

Képernyőképek

Linux Mint 21.1 „Vera” számos újdonságot kínál a leendő felhasználóknak, amelyek az alábbi három forrásból származnak:

  • Az asztali felületek további tökéletesítésből származó újdonságok,
  • Az Ubuntu alaprendszer frissítéséből származó újabb szoftververziók és finomítások, valamint
  • A Linux Kernel új verziójából származó újdonságok.

64 bites változat

Fontos változás, hogy ez a kiadás csak 64 bites kiadásban lesz elérhető. A 64 bites technológia az x86 platformon, papíron 2000 óta, termékként 2003 óta elérhető. Az AMD az elmúlt 17 éveben megjelent processzorai támogatják a 64 bites végrehajtást. Az Intel az elmúlt 12 évben megvalósítja a Core 2 Duo-val és az Intel Core i3 és i5, valamint i7 és i9 sorozataival. Az Atom processzorral szerelt gépekénél ellenőrizni kell a processzor 64 bites képességeit. Általában érdemes 64 bites verziót telepíteni, kivéve, ha a processzor nem támogatja, vagy a rendszermemória mérete kisebb, mint 3 gigabájt.

A Linux Mint 21.1-es, Vera kódnevű végleges verziója a főbb összetevőket tartalmazza:

  • Cinnamon 5.6 verzió (Cinnamon változat),
  • MATE 1.26 verzió (MATE változat),
  • Xfce 4.16 verzió (Xfce változat),
  • Linux kernel 5.15 verzió,
  • A linux-firmware verzió: 20220329.
  • Flatpak version: 1.12.
  • Ubuntu 22.04 programcsomagok:
    • Mesa 22.0,
    • GCC 10.3,
    • LibreOffice 7.3,
    • A legújabb Mozilla Firefox, Thunderbird kiadások.

Frissítési figyelmeztetések

  • Ez a végleges kiadás hibákat tartalmazhat, ezért kiadás előtt kérjük, hogy körültekintően tesztelje a kiadást.
  • A Linux Mint 21.1 BÉTA kiadásról frissíthet majd a végleges kiadásra.
  • A Linux Mint 20.x-es verziójának 64 bites kiadásáról frissíthet a 20.3-es végleges verzióra. A Linux Mint 20.3-as verziójáról frissíthet majd a Linux Mint 21-es verziójára és onnan a 21.1-es verzióra. A frissítés menetét a Linux Mint 21.1 végleges verziójára itt találja: Frissítési utasítások,
    a Frissítéskezelőben:

Hibajelentés

  • Kérjük jelentse a talált hibákat: https://github.com/linuxmint/linuxmint/issues.
  • Hibajelentéskor, amennyire csak lehet, pontosan írja le a hibajelenséget és azt is, hogy a fejlesztők hogyan tudják reprodukálni a hibát, vagy megértsék a bejelentés okait.
    • A reprodukálható és érthető hibák könnyebben javíthatóak.
    • Kövesse az "egy probléma egy hibajegy" elvet.
    • Fontos leírni, hogy a hiba mindig, gyakran jelentkezik, vagy hogy mivel lehet előidézni.
    • Ne felejtse el megemlíteni, ha egy hiba máskor, vagy másik terjesztésben nem jelentkezik, illetve más környezetben sem reprodukálható.
    • A nem reprodukálható vagy nem érthető hibákat nem lehet javítani.
  • Látogassa meg a fejlesztési terveinket tartalmazó oldalt: https://github.com/linuxmint/Roadmap ahol figyelemmel kísérheti a fejlesztés menetét a BÉTA és a végleges változat között.
  • Ide a  kommentekbe írhatják a honosítással kapcsolatos vagy egyéb hibákat is.

Letöltés

MATE (64 bit) letöltés

Cinnamon (64 bit) letöltés

XFCE (64 bit) letöltés

Hozzászólások

Linux Mint 21.1 Xfce VirtualBoxban

Kíváncsiságból telepítettem VirtualBoxban ezt a legújabb Linux Mintet, de a 20.3-hoz képest nemigen látok újdonságot: ugyanúgy működik mindkettő, és ugyanúgy is néz ki (talán az egérkurzor másmilyen, de az könnyen átállítható). Nem látom, hogy miért térjek át az újabbra, amikor a 20.3-at is sokáig frissítik még?
Ami nem tetszik, az az Integrációs szolgáltatások telepítése... működése, mert most is csak úgy hajlandó követni a VirtulBox ablakának átméretezését a virtuális gép, ha kiadom ezt a parancsot terminálban (a virtuális gépben):
sudo sh VBoxLinuxAdditions.run --nox11
Újraindítás után már át lehet méretezni a nyilakkal az ablakot. Ez most a Linux hibája lehet, vagy a VirtualBoxé? Régebben a telepítéskor átméretezhető volt az ablak a nyilakkal, de már jóideje nem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Linux Mint 21.1 Xfce | VBoxLinuxAdditions.run --nox11

#2 Guest Additions can only change the resolution when there is an X-server installed.

Ez egy szerver, grafikus környezet nélkül? Mert akkor tényleg így kell...
https://unix.stackexchange.com/questions/206505/installing-vbox-guest-additions-when-there-is-no-x-server

Újraindítás után már át lehet méretezni a nyilakkal az ablakot

A vendég rendszer újraindítás után nem kell futtatni, ugye, megszokott, hogy befűzve marad.

Ha nem szerver, akkor a 3D (be van-e kapcsolva, és melyik beállítással) vagy a kompozitáló beállításokkal, érzékeléssel van gond, azt érzékeli a VirtualBox, hogy ez egy szerver, grafika nélkül...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint 21.1 Xfce VirtualBoxban

#2 de a 20.3-hoz képest nemigen látok újdonságot: ugyanúgy működik mindkettő, és ugyanúgy is néz ki (talán az egérkurzor másmilyen, de az könnyen átállítható).

A sima 21-hez képest:

Az egérkurzoron túl élénkebb színvilág, gazdagabb témaválaszték -már ami a Mint beépített témáit illeti- bár a leírásban említett Breeze, Papirus, Numix, és Yaru témákat még nem láttam, de eddig csak  webről frissített változatokkal volt dolgom, ezek az új témák lehet, hogy friss telepítéskor mennek fel.

A fájlkezelő tud ISO integritást ellenőrizni, a Flatpack és függőségeinek a frissítése támogatott, frissülnek is ezerrel, azon kívül Kami javított fordításai is benne vannak, észrevettem ám :-). Én eddig ezekkel szembesültem.

Javult a pendrive-lemezkép író is, de ezt még nem próbáltam.

20.3-hoz képest:

Újabb Ubuntu alap, nagyobb driver támogatottsággal, ennek is volt alkalmam örülni, mennek pöccre olyan hardverek, amik 20.3 alatt csak körülményesen mentek.

Kinézet kicsit visszafejlődött, nem lehet ablak széleket formázni (címsort)

Javított Timeshift.

Többféle fájlrendszer támogatás...

Nem látom, hogy miért térjek át az újabbra, amikor a 20.3-at is sokáig frissítik még?

Nem kell áttérni, ha megfelel a 20.3-as.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Linux Mint 21.1 Xfce VirtualBoxban

#2.2 Kinézet kicsit visszafejlődött, nem lehet ablak széleket formázni (címsort)

Ha jól tudom, ez a GTK4 sajátossága, azaz, hogy össze lett vonva és kissé át is lett nevezve két beállítás a Témák beállításban, az ennek következménye.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint 21.1 Xfce VirtualBoxban

#2.2 Igazság szerint illene a 21.1-es verziót telepíteni, mert a 20.3-as már tele lehet szeméttel (elég sok helyet foglal el a rendszer [kb. 10 GB-tal többet, mint az MX Linux, pedig ugyanazok a programok vannak telepítve mindkét rendszerre]). A 20.3-ast próbáltam már upgradelni a 21-esre, de frissítés után nem lehetett elindítani a rendszert. Nálam csupán a rendszerpartíció formázása jöhet szóba, csak az a baj, hogy minden programot újra kellene telepíteni. A home-partíció külön van, így a programok beállításával nem sokat kellene törődni. A Timeshiftet kikapcsoltam, a qt-fsarchivert használom helyette, mert jóval kevesebb helyet foglal el a vele mentett rendszer.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Linux Mint 21.1 Xfce VirtualBoxban

#2.2 Az új pendrive író nagyon kényelmes, az ellenőrzéshez sem Linux Mint ISO-nál sem Ubuntu-nál nem kell sok mindent csinálni, csak mengnyomni egy gombot. Próbáltam párszor, szerintem zseniális - nem is értem ez miért nincsen beépítve máshova. Kicsit tovább lépve akár egy böngésző letöltéseit is lehetne ellenőrizni ilyen módon, bár ahhoz a HTML-t is kicsit ki kellene egészíteni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve