Linux Mint blog havi hírek - 2022. október

kami911 képe

A Linux Mint – közelgő – Vera elnevezésű új verziója számos finomhangolást kínál a tavasszal megjelent 21-es verzióra építve. Javul a Bluetooth-ot kezelő Blueman, kevesebbszer kér rendszergazda jelszót a rendszer, elegánsabban jelennek meg a felhasználói felület elemei, hasznosabb kisalkalmazások is érkeznek, valamint a Flatpak frissítések kezelése elérhetővé válik a „Frissítéskezelő”-ben is.

Köszönjük adományaikat és támogatásukat.

Visszaportolások

A Blueman frissült a 2.3.4-es verzióra. Több más javítás mellett ez megoldott egy versenyhelyzet a Cinnamon-ban, ami ahhoz vezetett, hogy két Bluetooth ikon jelent meg a panelen.

Kevesebb jelszókérés

Az alkalmazások főmenüből való eltávolítását lehetővé tevő kódot felülvizsgáltuk, és eltávolítottuk a jelszókéréseket olyan helyzetekben, amikor nem volt szükség rendszergazdai engedélyekre.

A Flatpak eltávolítása többé nem követeli meg a jelszó megadását. Ugyanez vonatkozik az egyszerű parancsikonokra és a helyi alkalmazásokra (azaz a nem rendszerszinten telepített alkalmazásokra) is.

A Synaptic és a Frissítéskezelő mostantól a pkexec-et is megkéri, hogy megjegyezze a jelszót, így nem kell minden egyes alkalommal megadni, ha több műveletet hajt végre.

Frissítéskezelő: Flatpak támogatás

A Flatpak támogatással bővült a Frissítéskezelő.

Ez lehetővé teszi, hogy a Flatpak alkalmazások és futtatók ugyanúgy frissíthetők legyenek, mint bármely más támogatott szoftvertípus.

Cinnamon: Saroksáv

A panel bal oldali részén az Asztal megjelenítését (show-desktop) kiegészíti egy elválasztó.

A panel jobb széléhez egy új saroksáv alkalmazás került. Ez egy olyan funkció, amelyet a Windowsban is megvalósítottak. Bár a saroksáv kevésbé észrevehető és felfedezhető, mint a show-desktop kisalkalmazás, könnyebb használni, ha már tudod, hogy ott van. A képernyő sarkát foglalja el, így célzás nélkül, az egér gyors mozgatásával gyorsan odaérhetünk.

A saroksáv támogatja a bal kattintásra és a középső kattintásra történő műveletet. Ezek beállíthatók az asztal megjelenítésére, a asztalkalmazások megjelenítésére, a munkaterületválasztó vagy az ablakválasztó megjelenítésére.

A saroksáv támogatja az Asztalra tekintést (peek-to-desktop) funkciót is a lebegtetéskor, és megmutatja az asztalt, ha fájlokat húzunk fölé, így a fájlokat könnyen az asztalra dobhatjuk, függetlenül attól, hogy hány ablak van nyitva.

Vizuális változások

A Nemo ikonnézetben a kiválasztott fájlok korábban nemcsak a nevüket, hanem az ikonjukat is kiemelték. Ez nem volt összhangban a Nemo listanézetével, és nem nézett ki túl szépen.

A továbbiakban a Nemo csak a fájlneveket fogja kiemelni. Az ikonok már nem lesznek sötétítve. Ezáltal a fájlkezelő sokkal letisztultabb kinézetet kap.

Az asztalt ábrázoló ikonok függőlegesen megfordultak.

A panel megjelenítésére szolgáló sáv, amit jelképeznek, most alul van, akárcsak a Linux Mint-ben alapértelmezett panel pozíciója.

Az asztal kontextusmenüjéhez hozzáadtak egy parancsikont a Megjelenítési beállítások eléréséhez.

(kép, forrás)

Hozzászólások

Vajon miért kell minden

Vajon miért kell minden funkciót a windows-hoz igazítani, azzal összevetni? Miért nem dönthetem el én, a felhasználó, hogy hol és miként szeretném elhelyezni pl ikonok? Igaz, ez többletmunka, így valahol meg is értem.

Szabadultam a win-től, de csak-csak visszakúszik. smiley

F

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Vajon miért kell minden

#1 mi lett nagyon Windows-os?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Vajon miért kell minden

#1.1 gondolom ez: A panel jobb széléhez egy új saroksáv alkalmazás került. Ez egy olyan funkció, amelyet a Windowsban is megvalósítottak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Vajon miért kell minden

#1.1.1 Ezt szerintem ki lehet kapcsolni, talán az áttérést segíti, az érzékeny sarkokkal már volt ilyen funkció, de talán ez dinamikusabb. Szerintem nem gond ha a jó dolgok jönnek, amiket nem szeretünk azt meg ki lehet kapcsolni. Ti hogyan látjátok?

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Vajon miért kell minden

#1.1.1.1 Az azért nem világos, hogy minek kell a panelra két ugyanazon funkciójú alkalmazás (show-desktop és saroksáv), az utóbbi kényelmesebbnek tűnik egerészés szempontjából.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve