Közös újdonságok

kami911 képe

Megjelenés és életérzés

A Linux Mint 21.1 friss külsőt kapott.

Az operációs rendszer letisztultabbnak és modernebbnek tűnik. Emellett jobban konfigurálható és számos témával van tele.

Asztal

Az asztalon rendet tettek, és mostantól csak a legszükségesebb elemeket mutatja: A telepítés ikonja, az asztalra dobott elemek, a ~/Desktop könyvtárban elhelyezett fájlok és a csatlakoztatott eszközök.

A home mappa már könnyen elérhető volt eddig is, ezért el lett távolítva az asztalról. A panelre van tűzve, és a főmenüből is, továbbá billentyűzeten a Super+E billentyűkombinációval nyitható meg.

A számítógép, a szemetes és a hálózat ikonok szintén eltávolításra kerültek. Ezeket csak alkalmanként használjuk, és továbbra is elérhetőek maradnak a fájlkezelőben.

Ezek a változtatások csak az alapértelmezetteket érintik. Ha szeretné ezeket az ikonokat látni az asztalon, természetesen visszahozhatja őket a beállításokban.

Élénk színek

A vezérszínek sokkal élénkebbek, mint korábban. Feldobják a hangulatot, és divatosabbá, szebbé teszik a Linux Mint-et.

Új színek összehasonlítása a régi színekkel.

Ezt már régóta szerette volna a Linux Mint projekt megtenni, de nehéz volt megvalósítani. Az élénk színek versenyre kelnek az információkkal a figyelméért, és nagy kontrasztokat hoznak létre, ami kellemetlen élményhez vezethet. Azt szeretnék, a fejlesztők, hogy az asztal jól nézzen ki, de ne ez ne menjen a kényelem rovására.

Ahhoz, hogy élénk vezérszíneket használhasson, kevesebb vezérszínt került felhasználásra. Korábban témák lágy színeket használtak, de ezek a színek sok widgetben és asztali elemben szerepeltek. Sok zöldet lehetett látni, de ez a zöld tompított volt.

Az eredeti megjelenés.

Megszűnt az vezérszínek használata a panelen és a menükben, és sárga mappák lettek. Így most már csak egy kevés zöldet láthat, de ha mégis valami zöld, akkor az sokkal feltűnőbb.

Emellett alapértelmezésben az Aqua szín lett felhasználva. Nem kell zöldnek lennie ahhoz, hogy a Linux Mint legyen. Mindegy, hogy Linux Mint zöldet használ, vagy azt a színt akarja használni, ami a legkívánatosabbnak tűnik egyből.

Az új megjelenés és életérzés.

Ez persze mind szubjektív. Az egyik első dolog, amit az asztal testreszabásakor javasolható, hogy válassza ki a kedvenc színt:

Az üdvözlő képernyőről sötét és rózsaszínű asztalra váltás.

Hagyományos beállítási lehetőségek

Amikor drasztikus változtatásokat hajtunk végre, gondoskodunk arról, hogy az emberek választhassanak és visszatérhessenek a korábbi állapotokhoz.

A Linux Mint 20.2-es kinézetét mostantól „Mint-Y-Legacy”-nek nevezzük, és alternatívaként elérhető a témák között.

A Legacy nevű hagyományos témák és ikonok alapértelmezés szerint telepítésre kerülnek.

Egérmutató

A Linux Mint 21.1 átváltott a Bibata egérmutató témára, amely Abdulkaiz Khatri-tól származnak.

A Bibata egérmutató

Ez a gyönyörű téma friss, új megjelenést kölcsönöz az operációs rendszernek.

A Bibata és a hagyományos DMZ-White és DMZ-Black mellett egy alternatív mutatótémákból álló gyűjtemény is helyet kapott, hogy a felhasználóknak több testreszabási lehetőséget biztosítson.

Hangok

A felhasználói élmény javítása érdekében új rendszerhangok érhetőek el. Az új hangok a Material Design V2-ből származnak. Modernnek és megnyugtatónak érződnek.

Ikon témák

Hogy a felhasználóknak több választási lehetőséget biztosítson, a Linux Mint 21.1 alternatív ikon témákat kínál. A Mint-X, Mint-Y és Mint Legacy témák mellett a következő témák vannak alapértelmezetten telepítve:

  • Breeze
  • Papirus
  • Numix
  • Yaru

Megjegyzés: E témák némelyike nem biztosít alkalmazásikonokat. Ha nem szeretné, hogy az alkalmazás ikonjai a témától függjenek legyenek, próbálja ki ezen ikonkészletek valamelyikét: Breeze, Numix, Yaru.

Illesztőprogram-kezelő

Az illesztőprogram-kezelő számos fejlesztést kapott.

Felhasználói felület

A Illesztőprogram-kezelő mostantól felhasználói módban fut, így már nincs szükség jelszóra az indításához.

Az offline támogatás újratervezésre került. Az Illesztőprogram-kezelő mostantól külön képernyőt jelenít meg, ha offline állapotban van:

Az Illesztőprogram-kezelő offline módban.

És egy másik képernyő, ha telepítő pendrive-ot (vagy DVD-t) érzékel:

A live adathordozó csatolása egyszerűbb, mint korábban.

A telepítő ISO-lemezkép csatlakoztatásának és az illesztőprogramok telepítésének forrásaként való hozzáadásának módja az eddigieknél robusztusabb. Ezek a fejlesztések a Broadcom vezeték nélküli illesztőprogramok telepítését teszik a korábbinál egyszerűbbé.

NVIDIA, secureboot és packagekit

Egy dummy hardvereszköz, egzotikus függőségeket tartalmazó dummy csomagok és egy teszt üzemmód került hozzáadásra, hogy a fejlesztők könnyedén meg tudják oldani a különböző hibaelhárítási eljárásokhoz.

Telepíthető Dummy teszteszközök a könnyű hibaelhárításhoz.

A Debconf mostantól megfelelően támogatott. Ez probléma volt az NVIDIA illesztőprogramok esetében, amikor a SecureBoot engedélyezve volt. Az ilyen esetek javítva lettek.

A Packagekit javításával megkapta a csomagok tisztításának képességét, azaz nem csak a csomagok eltávolítása, hanem a konfigurációs fájljaik eltávolítására is képes lett. Az Illesztőprogram-kezelő mostantól tisztítja az eltávolított illesztőprogramokat. Ez kijavít egy problémát az NVIDIA-illesztőprogramokkal kapcsolatban, amikor a felhasználó az illesztőprogramok különböző verziói között váltott.

Teljes Flatpak integráció

A Flatpak támogatással bővült a Frissítéskezelő:

Flatpak frissítések a Frissítéskezelőben.

A Flatpak alkalmazások és futásidejű programok ugyanúgy frissíthetők, mint bármely más támogatott szoftvertípus.

A Szoftverkezelő frissített felhasználói felülettel érkezik, amely megkönnyíti a Flatpak csomagok és a rendszercsomagok megkülönböztetését.

Felhasználói felület fejlesztések a Szoftverkezelőben.

Ha egy olyan alkalmazást néz, amely rendszercsomagként és Flatpakként is elérhető, akkor a két verzió között oda-vissza válthat.

Egy gombnyomással válthat a Debian csomagformátum és a Flatpak csomagformátum között.

A Flathub szoftverforrás új Flatpak-csomagjai naponta automatikusan hozzáadódnak a Szoftverkezelőben elérhető programok listájához.

ISO-lemezkép ellenőrző eszköz

Fontos, hogy ellenőrizze az ISO-kép integritását és hitelességét, mielőtt felírja azt egy pendrive-ra. Ez a művelet elég fárasztó és zavaró is. Ezért Linux Mint 21.1 megkönnyíti a dolgát.

Kattintson az ISO-lemezképre a jobb gombbal, válassza az „Ellenőrzés” lehetőséget.

Kattintson a jobb gombbal az ISO-lemezképre, válassza a „Ellenőrzés” (Verify) lehetőséget.

Kattintson a jobb gombbal az ISO-képre, válassza az „Ellenőrzés” lehetőséget, és az ellenőrzés megtörténik.

Az itt alkalmazott technológia még mindig összetett. Aláírásokkal és ellenőrző összegekkel van teendője, de az ellenőrző eszköz a munka nagy részét elvégzi Ön helyett.

Válassza ki az ellenőrzési módszert.
Ha az ISO-lemezképen Linux Mint vagy Ubuntu található, akkor az SHA256sum és GPG fájlok URL-jei automatikusan kitöltődnek. Csak kattintson a „Ellenőrzés” gombra.

Ellenőriztesse a rendelkezésre álló ISO-lemezképet.

Az eszköz ellenőrzi az ellenőrzőösszeg-fájl hitelességét és az ISO sértetlenségét.

Pendrive formázó és lemezkép-író

Az ISO Image Writer rendelkezik egy "Verify" gombbal, amely elindítja az ellenőrző eszközt.

ISO-lemezképíró eszköz

Ha megpróbál Windows-képet írni, az többé nem sikertelen lesz, hanem a hasznos dokumentációhoz irányít:

További információk is elérhetőek a Windows ISO-lemezképek írása során.

 

A Pendrive formázó és Pendrive lemezkép-író felhasználói felületei is javultak.

Továbbá CPIO eszközök támogatásával is bővült az eszköz tudása.

Egyéb fejlesztések

Az alkalmazások főmenüből való eltávolítását lehetővé tevő kód felül lett vizsgálva, és el lett távolítva a jelszókérés azokban a helyzetekben, amikor nincs szükség rendszergazdai engedélyekre.

A Flatpak eltávolítása többé nem követeli meg a jelszó megadását. Ugyanez vonatkozik az egyszerű parancsikonokra és a helyi alkalmazásokra, azaz a nem rendszerszinten telepített alkalmazásokra is.

A Synaptic és a Frissítéskezelő mostantól a pkexec program számára is jelzi, hogy megjegyezze a jelszót, így nem kell minden egyes alkalommal megadni, ha több műveletet hajt végre.

Az apt-key upstream deprecationjét követően a Szoftverforrások módosításokat kapott, amelyben megváltozott a PPA-csomagtároló-kulcsok kezelésének módja:

A PPA aláírásokat mostantól kifejezetten a saját PPA-csomagtárolóhoz lesz csak használva.

Egy PPA-csomagtároló hozzáadásakor a kulcsot mostantól csak a PPA csomagtárolóhoz lesz hozzáadva, nem pedig globálisan az összes APT-forráshoz.

Az összes Linux Mint projekt folyamatos integrációja a Circle CI-ről a Github Actions-re költözött. Ez nagyobb kontrollt ad a fejlesztőcsapatnak a folyamat és a docker felett.

Új dokumentációs fejezeteket kapott a felhasználói kézikönyv, hogy a következő témákat lefedje:

  • Hogyan állítsa vissza egy elfelejtett jelszót?
  • Hogyan lehet letiltani a Bluetooth-t indításkor?
  • Hogyan készítsen Windows live USB-indítókulcsot vagy multiboot USB-indítókulcsot?

XApps fejlesztések

A bejelentkezési képernyő egérmutatójának témája és mérete mostantól testreszabható. Ezt megelőzően a téma globálisan volt beállítva, a méret pedig nem volt megváltoztatható.

A Warpinator megerősített biztonsággal rendelkezik. Biztonságos csoportkód beállítása nélkül néhány beállítása nem érhető el, és az alkalmazás 60 perc után kilép.

A Webalkalmazás-kezelő további beállításokat tesz lehetővé a Webalkalmazások szerkesztésekor, például a navigációs sáv jelenlétét, a profilszigetelést és a privát böngészést.

Művészeti fejlesztések

A Linux Mint 21.1 lenyűgöző háttérkép-gyűjteményt nyújt a következő emberektől: Aaron Burden, Ales Krivec, Daniel Mirlea, Jan Huber, Joel & Jasmin Førestbird, Kazuki Taira, Lorenzo Herrera, Luis Villasmil, Mohamed Nohassi, Marek Piwnicki, Max Saeling, Navi, Paul Carmona, Pawel Czerwinski, Patrick Fore, Steve Johnson, Sean Sinclair és Valentin B. Kremer. .

 

Melléklet: