Linux Mint blog havi hírek - 2022. augusztus

kami911 képe

Nagyon köszönjük a segítségeteket, az adományaitokat, a visszajelzéseiteket és mindent, amivel hozzájárultok a projektünkhöz.

Érdekességek a nagyvilágból

Wil Wheaton Linux Mint-et használ.

Minden igazán jó fej embernek, aki még nem mesélte el a linux-os sztoriját. Ha tetszik amit csinálunk, ne legyünk egymásnak idegenek, osszátok meg velünk!

Egy másik klassz hír ebben a hónapban a Steam Deck. Kezd mindenki számára elérhetővé válni. Nekem sikerült szereznem egyet. Remélem, sikerül még párat szereznünk a csapatnak. Hordozható játékeszközként zseniális, de a Linuxon történő játék jövője szempontjából is fantasztikus. Sokan fognak Steam Deck-et vásárolni. Sok stúdió szeretné majd, ha a játékai „Deck Verified” állapotúak lennének, és így ez jelentősen megnöveli a játékok kompatibilitását Linux-szal, vagy legalábbis a Proton-nal, ami a Steam és Steam Deck - WIne alapú - alkalmazásfuttató rétege.

A Steam Deck nem csak  Linux-on fut és a Proton-t futtat, hanem az Arch, a Flatpak és a KDE megváltoztathatatlan verziójára is támaszkodik. Ezért az ökoszisztémája egy kicsit más, mint a Linux Minté. A SteamOS és a Linux Mint fejlesztésében valószínűleg nem sok közös van, és a két rendszer nem fog közeledni egymáshoz. Ennek ellenére valószínűleg lesznek olyan felhasználási esetek, amelyekben tudunk majd segíteni. Az egyik ilyen például Warpinator, amelyet Flatpak csomagként tettünk elérhetővé, hasznosnak bizonyult a fájlok megosztásához a számítógépek, okostelefonok és a Steam Deck között.

Fejlesztési ciklus

A legutóbbi fejlesztési ciklus intenzív volt, de most már kényelmes helyzetben vagyunk. A két nagy kiadás, az Linux Mint Debian Edition (LMDE) 5 és a Linux Mint 21 megjelent. Mindkettőnek hasznára vált az új frissítő eszköz, és a Cinnamon 5.4-ben a mutter rebase is sikeres volt.

A Cinnamon-ban még javítjuk a kisebb visszafejlődési hibákat. Tovább javítjuk a frissítő eszközt - különösen az árva csomagok kezelésének módját. Kiadunk egy Linux Mint 21 EDGE ISO-képet, mihelyst elérhetővé válik egy Hardware Enablement (HWE) kernel sorozat.

Folyamatos integráció

Amikor valamelyik alkalmazásunk forráskódjában módosítunk (egy kódbeküldésen keresztül), vagy amikor valaki módosítást ad hozzá (Pull Requesten keresztül), a módosított szoftver automatikusan újrafordításra kerül, hogy a Linux Mint és az LMDE legfrissebb verzióiban továbbra is jól építhető és telepíthető legyen. Ezt nevezzük folyamatos integrációnak. Ehhez a docker-re és a CircleCI-re támaszkodunk.

A docker és a glibc közötti regresszió az Ubuntu 22.04-ben lecsökkentette a Linux Mint 21-re való szoftverépítési lehetőségeket. Megkerültük ezt a hibát a saját build környezetünkben, de még mindig hatással van az általunk nem ellenőrzött környezetekre, mint például a CircleCI.

Jelenleg foglalkozunk ezzel a problémával. Sikeresen teszteltük a Github Actions-t, amely nagyobb kontrollt biztosít a docker felett, mint a CircleCI, és valószínűleg az elkövetkező napokban átállítjuk rá a folyamatos integrációnkat.

Automatizálás a szoftverportálon

A Szoftverkezelő felsorolja az összes csomagot és Flatpak alkalmazást is, amelyek jelenleg elérhetőek. Lehetővé teszi a telepítésüket, de eddig nem feltétlenül engedte a felhasználók számára a szöveges értékelést. Ennek oka, hogy maguk az értékelések a Linux Mint közösségi weboldal részeként online tárolódnak, és az ott ismert szoftveralkalmazások listáját korábban kézzel frissítettük. Ez a héten automatizálódott. A weboldal mostantól naponta lekérdezi a Flathubot és az APT tárolókat, hogy naprakész maradjon, és az összes legújabb szoftver megtalálható legyen rajta.

Ha tetszik egy alkalmazás, vagy fontos észrevételed van vele kapcsolatban - értékeld az alkalmazást a Szoftverkezelőben, amelynek linkje mindig az adott alkalmazás lapján, legalul található:

Miután az értékelési hivatkozásra kattintasz, a Linux Mint közösségi portálja jelenik majd meg, amelyen bejelentkezés után értékelheted az adott alkalmazást:

Értékelj minél több alkalmazást!

Debbie nyugdíjba vonul

Véget ért az Linux Mint Debian Edition - LMDE 4 „Debbie” kalandja. Ez a kiadás elérte az életciklus végét, és többé nem kap frissítéseket.

Ha LMDE 4-et használsz, frissítsd az LMDE 5-re az oldalon található utasításokat követve.

(kép)