Vitaindító, érdekes hírek az informatikában

kimarite képe

Fórum: 

Nem kötelező a témakörökön vitázni ..., de lehet. :-)
Máris itt az első történet:

Népmesébe illő történet bontakozott ki az utóbbi években az Egyesült Államokban: Rossmann, az Apple főellensége egy East Village-beli, néhány négyzetméteres, földszinti üzlethelyiségben, Handsome Dan cukorkaboltja és egy csirkebüfé között szövögeti ördögi terveit: megfizethető áron vállalja a törött, tönkrement, vagy máshol tönkretett MacBookokat, és ahelyett, hogy kidobná őket, képes szétszedni, összerakni, megforrasztani a kütyüket, gyakran tizedannyiért, mint amennyiért az Apple üzleteiben üzemelő szervizekben, a Genius Barokban (magyarul: zsenipult!) vállalnák a javítást.

És ahogy az a népmesékkel lenni szokott, a történet mostanra szimbolikussá vált: Rossmann amellett, hogy tehetséges szerelő, YouTube-csatornát indított, főleg  a javításokról, máskor csak az élet dolgairól is úgy általában, és ebben a pillanatban 767 ezer követője van a YouTube-on, néha több milliós nézettségű videókkal.  És ami még fontosabb: Rossmann a Right to Repair, a javítás jogáért több fronton küzdő mozgalom meghatározó arca lett.

Right to Repair: a szabad szerelés joga

A Right to Repair mozgalom alapvetően azt követeli az állami törvényhozóktól, hogy biztosítsák nekik a lehetőséget ahhoz, hogy maguk javíthassák meg a holmijaikat, ehhez pedig kötelezzék a nagyvállalatokat arra, hogy hozzák nyilvánosságra a szereléshez szükséges információkat.

A felszabadítókészlet

A Right to Repair mozgalom képviselői alapvetően azt állítják, hogy ha megveszel valamit, az a tiéd is lesz, és innentől fogva senki nem szólhat bele, hogy mit kezdesz vele – az Apple és több nagy cég, köztük az amerikai földeken ikonnak számító, zöld-sárga traktorairól ismert John Deere pedig épp ezt csinálják akkor, amikor ellehetetlenítik a kisebb szervizek munkáját azzal, hogy vegzálja őket. Vagy akár azzal, hogy egyszerűen csak nem adja közre azokat az útmutatókat vagy eszközöket, amelyek segíthetnének a javításban.

Folytatás: https://qubit.hu/2019/02/06/az-ember-aki-puszta-kezzel-nekiment-az-apple-nek

keraform képe

A mindenható iberalizmus

A világ nem abba az irányba halad, hogy az egyének joga előbbre való lenne egy vállalat gazdasági érdekeinél. A törvények, és a bírósági döntések, nem az egyes emberek, hanem a nagy hatalmú, nagy befolyású multik érdekei szerint születnek.
Van erre egy mondás: "az erősebb kutya ba..."

Volt egy nagy tudású ügyvéd barátom. Sokat filozofálgattunk. Ő természetesen a jog oldaláról közelítette meg a dolgokat, én viszont mindig a jogosságot próbáltam szembehelyezni az érveivel.

Teljesen egyetértek azzal, az elvvel, hogy "ha megveszel valamit, az a tiéd is lesz". De ez nagyon nincs így. Ha veszek egy sílécet, azt kölcsönadhatom, de ha egy Windows telepítőlemezt veszek, azt nem.
Ha veszek egy könyvet, azt kölcsönadhatom, de mi a helyzet egy CD hanglemezzel? Persze azt is kölcsönadhatom, de ha másolat készül róla, akkor bajban vagyok. Én készíthetek róla biztonsági másolatot, de csak akkor birtokolhatom jogszerűen, ha az eredeti is a birtokomban van.
Ha tehát az eredeti elveszett, akkor a másolatot is meg kell semmisítenem? Ha netalán kettétört az eredeti, meg kell tartanom az idők végezetéig, hogy bizonyítsam a másolat jogszerűségét?

Nem lehet ilyen fekete-fehér álláspontot képviselni. A dolgok inkább a szürke különböző árnyalatai. Nem lenne jó az sem, ha a törvényeket mozgalmakkal lehetne módosítani.

Például ezt a felvetést, csak erős fenntartások mellett tudom elfogadni: "nem adja közre azokat az útmutatókat vagy eszközöket, amelyek segíthetnének a javításban." Vért ne adjanak a gyártók?
Azt értem, hogy ő szeretné a javítási útmutatókat, de mit kezdene azokkal a több százmillió másik MacBook, vagy iPhone tulajdonos?
És azért az is erős csúsztatás, hogy ő tizedannyiért javít. Mennyiért javítana, ha országos szervizhálózatot kellene üzemeltetnie? A szomszéd kőműves tanuló is olcsóbban dolgozik, mint egy építőipari cég.
És ha továbbgondoljuk az elképzelést, hol a határ? Ha veszek egy nadrágot, adják oda mellé a szabásmintát is? A készételek mellé nem kellene a recept is? Én például követelem a kedvencem, az Unicum receptúráját! Azt, aminek a titkát a Zwack család már több mint száz éve pofátlanul őrzi. Ha veszek egy kétdecis üveggel, jogom van a recepthez!
Mert ha megvalósulna a fenti populista elképzelés, akkor lehetne ez a következő állomás az egyén jogainak érvényesítésére.
Ha mozgalmakkal irányítanánk a világot, hamarosan -még nagyobb- káosz lenne az eredmény.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A mindenható iberalizmus

#1 Jól emlékszem azokra az időkre, mikor ha vásároltam egy magyarországon előállított
terméket, (TV, magnó-deck, erősítő, ... stb.) a doboban mellékelve volt az adott készülék
kapcsolási rajza. Lehet, hogy a vásárlók döntő többsége ezzel nem sokra ment, de ezeknek
a kapcsolási rajzoknak az alapján, a saját, illetve rokoni, jó ismerősi kőrben több készüléket javítottam.
A jelen: Találkoztál már olyan csavarral amelyiknek a kulcsnyílása olyan kialakítású hogy behajtani
és megfelelő erővel meghúzni lehet - de kicsavarni már nem !?
Vagy: Adott egy komoly (német gyártmányú) elektromos burgonyasütő - a harmadik használatba vételi
kísérletnél már nem működik. Több kisgépszerelő nem vállalja a javítását (időközben lejárt a garancia)
Megnéztem ! - Szétszedni is elég körülményes volt (különböző, spec. kulcsnyílású csavarok)
Kiderült, a szabályzó egységben lehet a hiba - 6 csavar rögzítette a műanyag előlaphoz.
Gondolod hogy elég volt kicsavarni a csavarokat - hogy hozzáférjek és esetleg szétszedhessem ?
A fenéket ! Valami mocskos erős ragasztóval még hozzá is lehetett ragasztva a műanyag előlaphoz
Hogy roncsolás nélkül még csak véletlenül se lehessen kiszerelni, és esetleg javítani !
A tulajnak van (volt) egy vadi új (2x használt) készüléke amelyet javítani sem lehet !
Ez lenne a jövő ? ... A szép új világ ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

A mindenható iberalizmus

#2
Én csak arra próbáltam rámutatni, hogy azoknak is vannak jogaik, akik védeni akarják a szellemi terméküket.
Tudom, hogy régen "járt" a tv-hez, mosógéphez a használati utasítás. De az az Orion, és a Videoton volt. Az LG, és a Samsung akkor még nem gyártott tévét, és amikor gyártani kezdett, baromira nem érdekelte őket, hogy Magyarországon szokás az ipari titoknak számító dokumentumok stencilezése. Ezek szellemi tulajdonok, amiknek közlése jogosulatlannak minősül, ha a jogtulajdonos ehhez nem járul hozzá.

Mondok neked egy meglepő dolgot, még a dalok kottája is szellemi tulajdon, nem csak a dal. A kottát sem szabad elérhetővé tenni engedély nélkül.

Az is egy lehetséges világ, amit te sugallsz, de azt  még ki kell találni, hogy az hogyan fog működni, mi lesz a mozgatórugója. Mert a mostaninak ugye a pénz.

És akkor szerinted hogy legyen? A Sufnituning Szervizek Érdekképviselete előírja, hogy az iPhone milyen csavarokat használjon? Nincs joguk ez nekik eldönteni? Senki nem állítja, hogy a világ így tökéletes, de ne csináljunk már helyette egy szarabbat!
Én nem örülnék annak, ha internetes mozgalmak a lájkok számára hivatkozva alakítanák a világot.
Bármekkora faxságot ki lehet találni, és lehet hozzá lájkokat gyűjteni. Szerintem inkább ezt kellene megszüntetni.

Egy remek példa erre a vasárnapi boltzár esete. Minden értelmes ember egyetért azzal, hogy lehetőleg ne kelljen a hétvégén senkinek dolgoznia. A hétvége a családoké. Ne kelljen anyucinak akkor is a polcokra pakolni a söröket, hanem lehessen együtt a családdal.
Másrészről ne az legyen a családok hétvégi programja, hogy gyerekekkel, vagy azok nélkül a szülők shoppingolni járjanak.
Mégis, egy ilyen hasznos kezdeményezés ellen is lehet lájkokat gyűjteni. Menjenek csak vasárnap is dolgozni a kereskedelmi dolgozók. "Nehogymá a kormány döncse el, hogy mikó megyek söré"
De arra kíváncsi vagyok, ha mindenkinek mennie kellene ezután vasárnap is dolgozni, az mennyire tetszene a lájkolóknak?

De volt egy másik polgári kezdeményezés is: NOlimpia. Ismerős? A világ nagyvárosai kezüket lábukat törik egy világesemény megrendezéséért, mi lájkokat gyűjtöttünk ellene.

Ha egy cég előáll egy "forradalmian új" termékkel, és a termék, valamint a gyártás, javítás, stb. minden részletét mellékelnie kell a termékhez, és másnap az összes konkurens cég gyárthatja, akkor nem lesz szabadalmi oltalom, és így szabadalmak sem lesznek, és nem fognak milliárdokat költeni a fejlesztésekre.

Az lenne csak a szép új világ.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A mindenható iberalizmus

#3 Ha már itt tartunk: Nem lehetett volna azt a kb. 500 milliárd forintot értelmesebben elkölteni
amit a sok újonnan épült futballstadionkokra elpocsékoltak ? Mikorra térül meg ezeknek az ára ?
Addig is, mennyibe kerül a fenntartásuk ? Közben meg rohadnak a kórházak - menekülnek az országból
a képzett orvosok ápolónők. Az oktatásügy meg szembe megy az elismert Európai oktatási szisztémákkal !

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szellemi tulajdon

Olvasom a a magyar Wiki-t:Szellemi tulajdon

"A szellemi tulajdon rendszerének bölcsőjeként a reneszánsz Észak-Itáliát tartják számon, e fogalom nem új tehát. Egy 1474-ben kelt velencei törvény tett először szisztematikus kísérletet arra, hogy a találmányokat oltalomban részesítse szabadalom formájában, ami az egyénnek kizárólagos jogot biztosított.

Magyarországon először 2013-ban fogadtak el átfogó nemzeti szellemitulajdon-stratégiát: a Jedlik-tervet."

A Wiki-nek higgyünk? A 80-as évek elején-közepén mint magánszemély gyártottam egy programot. A Jogvédő Hivatalnál kellett bejelenteni és csak rajtuk keresztül lehetett némi pénzmaghoz jutni. Vagy csak egy tévedés?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Kórház a város szélén

#4 Szerintem ne politizáljunk. Lehet, hogy törlődni fog, de azért csendesen megjegyzem, soha egyetlen kormány sem költött annyit az egészségügy fejlesztésre, mint a mostani. Kifizette a sok száz milliárdos kórházi tartozásokat.  De ha százszor ennyit költene, akkor is lehetne panaszkodni rá.
Olvastál összehasonlító táblázatot arról hogy mennyit kell várni egy beavatkozásra Magyarországon, és mennyit mondjuk Angliában? Meg fogsz lepődni, ha utánanézel.

Régen amikor a jelenlegi kormány tagjai még rövidnadrágban szaladgáltak, minden faluban volt focipálya, és senki nem kérdőjelezte meg, hogy minek kell egy 1200 fős falunak focipálya.
"Addig is, mennyibe kerül a fenntartásuk?" Mennyibe? Te tudod? Az Operaház fenntartása is pénzbe kerül, mégpedig sokkal többe, mint amennyit a jegyeladásból be lehet szedni. Akkor az se legyen, mert te nem jársz oda?
Ha új színházak épülnének akkor is lehetne ezzel a kórház dumával jönni. De mi is a baj a kórházakkal?
Azt hiszed mielőtt a stadionok épültek, jobb volt a helyzet? Költsünk minden pénz kórházakra? Én legutóbb 58 évvel ezelőtt voltam kórházban. Én arra szavazok, hogy ne költsenek rá egy fillérrel se többet.
Az egészségügyet csak úgy lehetne finanszírozni, ha önálló pénzkibocsátási jogot kaphatnának. Ha elfogyott a pénzük egyszerűen elindítanák a nyomtatókat.

Egyébként ez egyszerű elosztási kérdés.
A költségvetésbe befolyó összegeket a Parlament felhatalmazása alapján a kormány elkölti.
A kórházak finanszírozása viszont a TB-járulékokból történik. Akár azt is lehetne mondani, a kormánynak nincs köze hozzá.
De ha kevés a pénz, hozhat olyan törvényt, hogy megemeli a fizetendő TB-járulék összegét. Az tetszene?

Mert ez olyan, mint amikor egy társasházi közgyűlésen az emberek panaszkodnak, hogy koszosak a falak a lépcsőházban, és a lift is sokszor elromlik, de ha erre az a válasz, hogy jó, akkor megemeljük a közös költség összegét, akkor mindjárt elhallgatnak az okoskodók.
Ha kétszer annyi pénzt akarunk az egészségügybe pumpálni, akkor a duplájára kell emelni a hozzájárulás mértéket. A cégeknek is többet kell majd fizetni, és a dolgozóktól is többet fognak levonni.
Ha egyetlen stadiont sem újítottak volna fel, vagy építettek volna, akkor sem lenne egy fillérrel sem több pénz az egészségügyben!

Amúgy a négyes Metró beruházásból több pénz tűnt el, mint amennyibe az összes stadionberuházás került.

"Menekülnek az országból a képzett orvosok ápolónők" ez már régen volt, és akkor sem volt igaz. Nem menekültek, hanem külföldre mentek dolgozni, háromszor akkora fizetésért, ahogy a hegesztők is. Nálunk egy csomó ukrán dolgozik. Háromszor annyit keresnek, mint otthon.

Lehetne persze háromszor-négyszer annyit fizetni az orvosoknak, de ahhoz több pénz kellene. Jóval-sokkal több, mint amennyibe a stadion építések kerültek. És ugye az egy másik kassza. De akkor jönnének a nővérek, az ápolók, a mentősök, a tűzoltók, a tanárok, ja a tanárok már így is folyton jönnek. Mennyire kell még szerinted emelni a tanárok fizetését, hogy az oktatás színvonala egy kicsit javuljon? Hogy mondjuk megtanuljanak írni, olvasni, és számolni az általános iskolások.

Amúgy egy előző kormányfőnek ez volt a véleménye: "El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!”

"Az oktatásügy meg szembe megy az elismert Európai oktatási szisztémákkal!" És az biztosan baj? A magyarországi szisztéma mindig is szembement vele, és attól volt olyan jó. Emlékszel még, hogy ki reformálta meg az oktatást digitális táblákkal, meg azzal, hogy ne adjanak házi feladatot, és ne osztályozzák a gyerekeket?

Ez az oktatás-egészségügy egy gumicsont. A világ valamennyi országában ezzel szokták a kormányokat támadni. Csak röhögni szoktam amikor a híradóban hallom, hogy X országban az ellenzék ezzel támadja a kormányt. Ezt mindig benyalják az emberek.

Te sem tudod egyetlen mondatodat sem alátámasztani adatokkal, csak ismételgeted ezeket az unalomig ismert jelszavakat. Már több mint 10 éves valamennyi.

Nem csak az egészségügyből "menekültek el" az emberek, hanem például a hegesztők is. Alig találni olyan embert, aki hegesztést vállal. Egyszer felhívtam az összes környékbelit, és az egyik, aki már nem vállal munkát azt mondta, "aki tud hegeszteni, az külföldön dolgozik". Végül találtam valakit, akinek én mondtam meg, hogy hogyan tudja megcsinálni a munkát. Egy radiátort kellett kivenni a rendszerből.

Olvasd el gyorsan, mielőtt törlődik valahogy.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kórház a város szélén

#6 Elolvastam. Szóval, minden úgy jó ahogy van !

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szerintem ne politizáljunk,

Szerintem ne politizáljunk, de megjegyezném, hogy "A csatlakozás idején Magyarország a 25 uniós tagállam között egyébként a 19. helyen állt gazdasági potenciálja alapján. Azóta Budapest az immár 28 tagország között lecsúszott a 23. helyre." (World Economic Outlook 2017)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Szerintem ne politizáljunk,

#9
Ha erre válaszolnék, akkor biztosan törlődne az egész szál. Javaslom, hogy olvasgass frissebb elemzéseket.
Amire hivatkozol, az egy 2017-es cikk.

Amúgy a többi országnak nem volt első, és második Gyurcsány-, valamint Bajai kormánya. Esetleg gondold végig ezek áldásos tevékenységét, és azok hatásait.

Itt egy frissebb vélemény:
Gazdag László baloldali közgazdász: Maradjon Orbán 2030-ig legalább!
Nem linkelem, a Google majd segít.

Ezeket is olvastad?
Magyarország a tíz legjobb befektetési célország egyike - ProfitLine.hu
Az amerikaiak szerint Magyarország a világon a nyolcadik legvonzóbb befektetési helyszín.
Magyarország ismét a világ legnagyobb munkahelyteremtői között.
Budapest nyerte el az Európa legjobb úti célja 2019 díjat – közölte az European Best Destination (EBD) európai turisztikai szervezet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem linkelted, én többek közt

Nem linkelted, én többek közt ezeket találtam

https://www.libri.hu/szerzok/gazdag_laszlo.html

https://orulunkvincent.blog.hu/2011/08/12/a_rettenthetetlen_hulyeseg_kor...

Miből gondolod, hogy baloldali? Vagy liberális? Vagy jobboldali? Vagy mittudomén? Más. Profitline.hu. Kötelező lájk. Nem kérem, másik  linket szeretnék. Híreket pedig hallok, ha bekapcsolom tv-t, rádiót, vagy kezembe nyomnak egy újságot. A fejlődés megkérdőjelezhetetlen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szerintem ne politizáljunk,

#10 Ja és végül a cikk. Ami 2017-es. Tudsz ennél újabb adatot?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Nem linkelted, én többek közt

#11 Ne haragudj, de nem értem amit írsz.
"Nem linkelted, én többek közt ezeket találtam"
Majd linkelsz egy Libri oldalt ahol Gazdag László könyvek találhatók.
(A blog mint információforrás egy vicc, azt kihagyom. Én egy 2011 évit nem citálnék ide)
Ezután ezt írod: "Miből gondolod, hogy baloldali? "

Nálad tényleg nem úgy működik a Google, ahogy nálam?
Mert ha én beírom csak ezt: "Maradjon Orbán 2030-ig legalább!" az első találat nálam ez:

Gazdag László baloldali közgazdász: Maradjon Orbán 2030-ig legalább!

A többit is azért nem linkeltem, mert ezek címek, amik önmagukért beszélnek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Google

Na ez már egy jó kérdés. Természetesen a Google ugyanazt adja ki, ha azonosan keresünk. Vagy mégsem?
Ennek is már külön irodalma van. Nem mennék bele.Az pedig hogy baloldali vagy nem-baloldali, csak a cím tartalmazza. Hagyjuk...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Google

#14
Nem csak a cím tartalmazza, ha elolvastad volna, akkor tudnád.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Google

#15 Csak az derült ki a cikkből, hogy nem ment szavazni... Egyébként 2000 óta 13 éven át Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke és biztosra veszem, hogy 2022-ig az is marad.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

???

#16 " Csak az derült ki a cikkből, hogy nem ment szavazni"

"Én kb. a választások előtt egy évvel elkezdtem verni az ebet a karóhoz, nyomni a mantrát:
MIT KELL TENNIE, HIRDETNIE A BALOLDALNAK AHHOZ, HOGY ORBÁNT LE LEHESSEN VÁLTANI."

"Én sokáig erre koncentráltam.Előzetesen pár megjegyzés. Baloldal, és pedig csak a baloldal."

"Ha hiszitek, ha nem, Kapolyi Lászlóval erről vitatkoztam négyszemközt 1987-ben!!"

"Egy erős, megújuló MSZP kellett volna, amelyik visszaszerzi erejét"

"Mára beláttam: ezzel a katyvasz, selejt ellenzékkel nincs mit kezdeni."

Ezek azért nem egy jobboldali érzületű ember szavai.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

???

#17 Az MSZP ócsárlása nem teszi öt baloldalivá. Egyébként én nem nylvánitottam véleményt sem a baloldalról sem a  Fideszről. Nyugodtan elvezethetnék magukat kéz a kézben....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Azért az Apple support is

Azért az Apple support is megérne egy nusét, gyakorlatilag értékelhetetlen, és nem csak a level one. Más. Sok kis startup Magyarországról indult el, elég csak LogMeint említeni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kicsi elment  a téma de az

Kicsi elment  a téma de az indítóhoz hozzászólnék.

Mondjuk a Saunier Duval vegy az Ariston kiadja a legújabb, legkorszerűbb kondenzációs kombicirkójának a teljes dokumentációját. Neked elkezd betegeskedni a készülék, átszólsz a szomszéd Sanyinak (aki ezelőtt 25 évvel "megjavította" a C24-es, tök primitív egyszerú cirkót, oldalba kellett vágni a szivattyút mert a nyári állásba letapadt a forgórész de a Sanyinak ettől az a lett a híre hogy ÉRT A CIRKÓHOZ!)
Sanyi átjön, cafatokra szedi a cirkódat, közben ezaz, aha, hmmm, ejha..!, aqur...vaanyát szakszavakat mormol. A mostani cirkók egy elektronika vezérelt mechatronikai remekművek, Sanyi ezt nem tolerálja a kiskalapáccsal sajnos.
KÉSZ VAN  felkiáltással,, elfogadva az általad munkadíjnak szánt fél liter páleszt és 10 doboz sört hazaballag, te beindítod a fűtésedet és a cirko lerobbam a falról, és elviszi magával a fél házadat.
Nem életszerű? dehogynem. Ki a hunyó? A gyártó mert kiadta a dokumentációt, akik azt hiszik értenek hozzá azok meg megpróbálták felhasználni nulla hozzáértéssel.

Egy iphone vagy bármilyen noname tabletet, telefont is hasonlóan lehet felfogni, pl. túlmerítetted, nem kapcsol be, nem veszi a töltést, szomszéd vérpistike átjön, szétkapja és "Megbikázzuk az akkuját!" felkiáltással (mert valahol valamikor valakitől hallott ő már ilyet) ráakasztja a faterja autó akkutöltőjére. Mire a litium akkumulátor lángcsóva kíséretében átrepül a szobán mint egy rakéta, felgyújtja a függönyt és a lakásodat. Ez se életszerű, debizony az, már volt ilyen.

Most mondhatod hogy de 30-40 évvel ezelőtt mindenki maga bütykölte a kocsiját stb. és mégse volt baleset. 
De akkor a férfiak nagy hányada, úgy80- 90%-a polihisztor volt, értett a házépítésten, a kertimunkán át a víz, a fűtés, az autószereléshez, a hegesztéshez, az elektromossághoz, mindenhez. Ma meg az önjelölt Leonardo Da Vincik üres fejjel és nagy szájjal próbálnak megoldani olyat amiről lövésük sincs. Tsztelet a kivételeknek de nem túl sokan vannak ilyenek.
Kb. ennyi. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Kicsi elment  a téma de az

#20 Én ezt nem mertem volna leírni, de 110%-ban egyetértek.
(Aki meg tudja, hogy ez a "110%-ban teljesítek" duma melyik filmből való, az vehet magának egy jó drága sört)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ööö, mert miért nem merted

Ööö, mert miért nem merted volna, szerintem semmi bántó nincs benne, csak ahogy én látom, ez az én véleményem. Inkább realista. Szürrealista...? smiley

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve