Vitaindító, érdekes hírek az informatikában

kimarite képe

Fórum: 

Nem kötelező a témakörökön vitázni ..., de lehet. :-)
Máris itt az első történet:

Népmesébe illő történet bontakozott ki az utóbbi években az Egyesült Államokban: Rossmann, az Apple főellensége egy East Village-beli, néhány négyzetméteres, földszinti üzlethelyiségben, Handsome Dan cukorkaboltja és egy csirkebüfé között szövögeti ördögi terveit: megfizethető áron vállalja a törött, tönkrement, vagy máshol tönkretett MacBookokat, és ahelyett, hogy kidobná őket, képes szétszedni, összerakni, megforrasztani a kütyüket, gyakran tizedannyiért, mint amennyiért az Apple üzleteiben üzemelő szervizekben, a Genius Barokban (magyarul: zsenipult!) vállalnák a javítást.

És ahogy az a népmesékkel lenni szokott, a történet mostanra szimbolikussá vált: Rossmann amellett, hogy tehetséges szerelő, YouTube-csatornát indított, főleg  a javításokról, máskor csak az élet dolgairól is úgy általában, és ebben a pillanatban 767 ezer követője van a YouTube-on, néha több milliós nézettségű videókkal.  És ami még fontosabb: Rossmann a Right to Repair, a javítás jogáért több fronton küzdő mozgalom meghatározó arca lett.

Right to Repair: a szabad szerelés joga

A Right to Repair mozgalom alapvetően azt követeli az állami törvényhozóktól, hogy biztosítsák nekik a lehetőséget ahhoz, hogy maguk javíthassák meg a holmijaikat, ehhez pedig kötelezzék a nagyvállalatokat arra, hogy hozzák nyilvánosságra a szereléshez szükséges információkat.

A felszabadítókészlet

A Right to Repair mozgalom képviselői alapvetően azt állítják, hogy ha megveszel valamit, az a tiéd is lesz, és innentől fogva senki nem szólhat bele, hogy mit kezdesz vele – az Apple és több nagy cég, köztük az amerikai földeken ikonnak számító, zöld-sárga traktorairól ismert John Deere pedig épp ezt csinálják akkor, amikor ellehetetlenítik a kisebb szervizek munkáját azzal, hogy vegzálja őket. Vagy akár azzal, hogy egyszerűen csak nem adja közre azokat az útmutatókat vagy eszközöket, amelyek segíthetnének a javításban.

Folytatás: https://qubit.hu/2019/02/06/az-ember-aki-puszta-kezzel-nekiment-az-apple-nek

keraform képe

TUX | Pingvin

#58 Nekem ez a stilizált pingvin soha nem tetszett, viszont az a Linux2.0 felirat nagyon jó.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Statement on 32-bit i386 packages for Ubuntu 19.10 and 20.04 LTS

A hétvégén a játékosok, az Ubuntu Studio és a WINE közösség hatalmas visszajelzésének köszönhetően megváltoztatjuk a tervünket, és 32 bites i386 csomagokat építünk az Ubuntu 19.10 és 20.04 LTS rendszerekbe: https://ubuntu.com/blog/statement-on-32-bit-i386-packages-for-ubuntu-19-...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

MXLinux

Egy kis kellemetlenség a "szomszédban" (nehogy már a Debian kimaradjon), bár igazság szerint egy  terminálban kiadott parancs segítségével megoldódik.

https://mxlinux.org/blog/our-recent-kernel-problem/

(Csak azoknak, akik mindig a legfrissebb kernelt keresik...)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

sudo /usr/share/mx-packageinstaller-pkglist/

#61 Vajon mi lehet a fájl szöveges tartalma?

rebuild_dkms_packages.sh

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

sudo /usr/share/mx-packageinstaller-pkglist/

#62 Nem bonyolult, valami ilyesmi:

#!/bin/bash

[[ $(dpkg-query --show $1 2>/dev/null && echo $?) ]] || exit 0

for i in $(dpkg-query -l |grep "\-dkms" |awk '{print $2'}); do
dpkg-reconfigure $i |tee -a /var/log/rebuild-dkms.log
done

exit 0

#rebuild of dkms packages (virtualbox, nvidia, fglrx, broadcom, ndiswrapper)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

... nem kérnek a drága Microsoftból

#56 Ha valakinek, akkor a CERN-nek sikerülhet az átállás. Szerintem, van ott erö, tudás, akarat, ês a MS szolgáltatásokon megspórolt pénz töredéke elêg a megvalósításhoz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

sudo /usr/share/mx-packageinstaller-pkglist/

#63 Semmi különös, csak az általánosan használható

sudo dpkg-reconfigure --all

:-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Insider alkalmazás tesztelő, visszajelző oldal

Nem Linux történet ...

Fontos részét képezi a Microsoft termékfejlesztési stratégiájának az Insider program, melynek keretében a vállalkozó kedvű felhasználók kipróbálhatják az egyes szoftverek előzetes verzióit. Visszajelzéseiket a hibák kijavítására és a termékek további finomhangolására használja a szoftvergyártó.

Jelenleg hét Insider program működik (Bing, Microsoft Edge, Office, Skype, Visual Studio Code, Windows és Xbox), amelyek közül a legjelentősebb a 16,5 millió tesztelőt tömörítő, még 2014-ben indult Windows Insider, a Windows 10 operációs rendszer fejlesztésének egyik fontos tényezője. Most a Microsoft egy weboldalon tette elérhetővé az érdeklődők számára az összes Insider programot: https://computerworld.hu/tech/fontos-weboldalt-nyitott-a-microsoft-265410.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Viszlát, Windows: a Linux átállás tapasztalatai 2019

#67 Ó, egy régi ismerős! Még Win98-as és XP-s időszakomban talán az első regisztrációm az azóta megszünt PCWorld fórumon volt, ott találkoztunk.. Akkorban a frissitéseket meg lehetett válogatni, akkor telepitette amkor jólesett,sajátmaga gyárthatott iso-t a legújabb frissitésekkel, de már nem sajnálom, hogy alapvetően nem Windowst használok. Mostanság Windowson a legjobb újítás a Chrome alapú Edge, valóban az egyik leggyorsabb böngésző és már néhány kegészitő is müködik, Állitólag lesz Linuxra is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Viszlát, Windows: a Linux átállás tapasztalatai 2019

#67 Egyre több hasonló cikk és videó (vagy videó csatorna) foglalkozik a témával, és valóban, a személyes beszámolók a legjobbak megmutatni azt, hogy „nem az ördögtől való” a Linux.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A jog szerint nincs olyan, hogy digitális tulajdon

A kulcsbetűszó: DRM. Ez a digitális jogkezelés angol rövidítése, amibe beletartozik minden olyan technológia és eljárás, amellyel „a digitális tartalom kereskedelme során védik a szellemi tulajdont”, vagyis ellenőrzik a jogvédett tartalmak jogszerű felhasználását. Ez volt a jog válasza az internetes kalózkodás felbukkanására, és a CD-k vagy DVD-k esetében leginkább a lemezek másolásvédelmét jelentette. De mivel az internetről letöltött tartalmakat sokkal egyszerűbb terjeszteni, a kiadók és a szolgáltatók még szigorúbb ellenőrzést gyakorolnak az ilyen szellemi termékek felett.
... https://qubit.hu/2019/07/25/azt-hitted-hogy-amit-megveszel-az-a-tied

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Adathalászat

Az adathalász helyek ellen védő SmartScreen szolgáltatás a webcímekkel együtt rendszerünk egyedi biztonsági azonosítóját is továbbítja a Microsoftnak. Az adatvédelmi szempontból kétes megítélésű funkciót azonban egyszerűen kikapcsolhatjuk.

A Microsoft folyamatosan javítja a Windows 10 adatvédelmét, ám egy szakember nemrégiben aggályokat fogalmazott meg a Microsoft Edge egyik biztonsági szolgáltatásával kapcsolatban.

A SmartScreenről van szó, amely az adathalász és kártevőterjesztő webhelyek ellen véd. A funkció úgy működik, hogy minden betölteni kívánt hely címét elküldi elemzésre a Microsoftnak. Ezekhez más információkat is csatol, köztük a rendszerünk egyedi biztonsági azonosítóját (security identifier, röviden SID), amely, ha a Microsoft birtokába kerül, a címekkel összepárosítva elvileg hajszálpontosan lekövethetővé teszi internetes barangolásunkat.

Bár a Microsoft nyilván megesküszik rá, hogy ő ilyet soha nem tenne, a nyomkövetés elvi lehetőségét is kizárhatjuk a SmartScreen kikapcsolásával.

Ehhez nyissuk meg a Gépházban a Frissítés és biztonság modult, menjünk a Windows biztonság oldalra, kattintsunk a az Alkalmazás- és böngészőszabályozás hivatkozásra, és a SmartScreen a Microsoft Edge böngészőhöz részben jelöljük be a Ki lehetőséget (alapértelmezésben a Figyelmeztetés aktív).

Ettől fogva a SmartScreen nem küld többé információkat rólunk a Microsoftnak.
Forrás: https://computerworld.hu/tippek/igy-akadalyozhatjuk-meg-hogy-a-windows-10-kemkedjen-utanunk-266356.html

-----

https://youtu.be/NnLTo6OE9jI?t=138

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

KDE menü ...

A Microsoft egy baki következtében egy olyan előzetes frissítést adott ki a Windows 10-hez, amit egyelőre csak belsős tesztelésre szánt és amiben már kipróbálható az újratervezett, csempe nélküli Start menü. A frissítésről készített képernyőmentésekből kiderül, hogy ezzel és a korábban bemutatott világos stílussal a Windows 10 szinte megszólalásig hasonlít a linuxos körökben népszerű KDE asztali környezetre – ami amúgy mindig is a Windowsra szeretett volna hasonlítani, csak kicsit továbbgondolva. Úgy tűnik, ez most olyannyira sikerült, hogy végül a Windows kezdett el hasonlítani a KDE-re.
... https://androbit.net/mini/3866/a_microsoft_aprankent_linuxot_csinal_a_wi...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Robot vagy automata? És mi a kobot?

https://indavideo.hu/video/Robot_vagy_automata_Es_mi_a_kobot
Az egykori "konyhai robotgép" kifejezés ma valószínűleg nem terjedne el, hiszen a sci-fi műfajból jól ismert, félig-meddig "értelmes lényként" működő robotokhoz (vagy pl. a ma már kereskedelemben kapható robotokhoz) semmi köze sincs és csak összezavarná a ma emberét. (Vélhetően egyébként a konyhai "robotolást" könnyítette meg a konyhai robotgép, ezért kapta ezt az elnevezést.) Netnyelvészünk, dr. Bódi Zoltán ezúttal azzal foglalkozott, hogy mi a különbség az automata és a robot között, és viszonylag új kifejezésként itt van már a kobot kifejezés is, ami valójában a kooperáló (emberrel együttműködő) robotot jelenti.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Second Sight Orion kameraszemüveges implantátuma vakoknak

Egy amerikai kutatóvállalat elkészített egy olyan speciális szemüveg és implantátum párost, aminek segítségével a jövőben a látásukat teljesen elvesztők is újra láthatnak majd. Az általuk kidolgozott kiberszem(üveg) közvetlenül az agyba juttatja a képi információkat - hasonlóan ahhoz, ahogy azt az emberi szem is teszi.

A megoldás két részből áll, amik közül az egyik egy akár közönségesnek is nevezhető kameraszemüveg. Az érdekesebb részét a párosnak a másik része képezi, ami egy, közvetlenül a koponyába ültetett és az agyra felfekvő implantátum, ami a látókéregbe továbbítja a kamera által észlelt vizuális jeleket.

A másik fejlesztés, az Argus II készülék: 30 pigmentosa retinitis (RP) és az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) kezelésére szolgáló eszközéből 30-at ültettek be 2017 negyedik negyedévében. Az év során összesen 75 Argus II implantációra került sor, szemben a 2016-os 42-rel.

A Second Sight tőzsdei bevezetése: 2014. november.

Az Argus II rendszer tartalmaz egy külső kamerát, amelyet a beteg visel, és amely a processzoron keresztül továbbítja a vizuális információt a retina belső felületébe helyezett epiretinális implantátumhoz. Ebből a helyzetből az implantátum közvetlenül stimulálja a legbelső ganglionsejteket, megkerülve a retina többi rétegét és elkerülve az RP és AMD által károsított fotoreceptorokat.

Az Orion implantátum hasonló elvet alkalmaz, mint az Argus II, de teljesen megkerüli a szemet. Az agy felületére implantálják a látókéreg közelében, amelyet a feldolgozás után a hordható videokamerától kapott jelekkel közvetlenül stimulál.

Ez az építészet elkerüli a sérült retina és a látóideg használatát, a cochleáris implantátumok mögött meghúzódó elvekhez hasonlóan, a süket kezelésének analóg módon, és ezért értékes lehet a látásvesztés több formájának kezelésében. Ugyanakkor inkább invazív műtétet foglal magában, mint egy epiretinális implantátumot. Ezen felül az agy kéregének pontos működése összetett, és még mindig nem érthető teljesen.

... http://mozgaskorlatozottakkiskozo.network.hu/video/tudomany__technika_a_...

Ez egy óriási fejlesztés. Remélem, a napi gyakorlatba is átkerül, megvalósul.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

OpenJDK 8 - támogatás 2023-ig

Az Oracle 2017 végén jelentett be fontos változásokat a Java SE-vel kapcsolatban: átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.

Forrás: https://bitport.hu/sulyos-penzben-merheto-valtozasok-jonnek-a-java-se-nel

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

KDE menü ...

#74 Cak így tovább, közeledünk a KDE felé és nekem az a kedvencem.
Szerintem az ideális rendszer,
Win gyorsasága, könnyű hardver és driver bővíthetősége, a Linux egyszerű kezelhetősége valamint vírusérzéketlensége és a KDE felület millió apróbb-nagyobb  kézreálló funkciója. Ha bele lehet még tenni az Android egyszerű zoom funkcióit, egérre átültetve akkor az már kánaán.
Ha ezt valaki esetleg egyszer összegyúrja akkor számomra megvan az ideális oprendszer.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Boldog születésnapot, Linux!

„Üdv minden Minix-felhasználónak odaát! Egy (ingyenes) operációs rendszert csinálok (csak hobbiból, nem lesz olyan nagy és profi, mint a gnu) a 386-os (486-os) AT-klónokhoz.”
Ezt írta Linus Torvalds pontosan 28 évvel ezelőtt (azaz 08. 25-én). Boldog születésnapot, Linux!

A videó forrása: https://fossbytes.com/linux-vs-microsoft-this-video-from-2011-is-the-best-thing-you-need-to-watch/

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

powerful office tools should be free to use, share and modify

A LibreOffice, amely ingyenes, nyílt forrású alkalmazás, és egy világméretű közösség fejlesztette ki, nem rendelkezik előfizetési modellel, kötelező regisztrációval, éves licencdíjakkal vagy hasonlóval. Használhatja tetszés szerint (a Mozilla Public Licenc 2.0 alapján).

A szoftvergyártók körében az új trend az online előfizetési modellek felé tolódni, még akkor is, ha az ügyfél inkább ragaszkodik az asztali szoftverekhez. A felhasználóknak fizetniük kell a szoftverhez - és így a dokumentumaikhoz - való hozzáférés érdekében. A saját dokumentumokhoz!

Bővebben: https://blog.documentfoundation.org/blog/2019/08/27/dont-get-trapped-by-your-office-suite/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Lemondásra kényszerült az IT-legenda

#82 Nehéz ilyen ügyekben az egyik, vagy a másik oldalon állást foglalni. Általában azt gondolom, lehet férfi vagy nő, de mindenképpen előfordul, hogy valaki úgy gondolja, ha belemegy egy szexuális viszonyba a tanárral, akkor jobbak lesznek a tanulmányi eredményei. Felnőttként is van ilyen történet (jobb fizetés, előrelépés lehetősége), de van olyan is, hogy az egyetemi évekre nem hitelt vesz fel valaki, hanem pénzért árulja a testét. Ha per is indul, az már komolyabb. Stallman kijelentésével egyetértek:

a szexuális erőszakot, zaklatást roppant nehéz definiálni, az apró részleteken múlik, hogy az-e vagy nem, az egyik országban egy 18 éves lánnyal szexuális kapcsolatba lépni bűn, egy másikban meg már 17 évesen is az stb..

Igazából ő csak magánvéleményt mondott el. A lemondása mindenképpen tiszteletreméltó, pontosabban egyenes viselkedés. Nézzük azt, a politikában ki és mikor mondott le (mostanában) akármi miatt is. Kevesen ... .
Epsteint természetesen el kell marasztalni, ha ismét bűnösnek bizonyul a megvádolt dologban.
Egy adomány elfogadása egy ilyen embertől ..., hát kétélű, de talán nem egyértelműen az. Sokkal durvább dolgok történnek manapság, persze, ez nem mentség semmire sem. Azt látom, gyakorlatilag sok olyan embert megvádoltak mostanában ilyesmi zaklatással, akiket tisztelek valamiért. Szerencsére maradtak olyanok is bőven, aki tiszták maradtak ... . :-)
Kis túlzással azt gondolom, ha valaki ad, azt el kell fogadni. Én a háborús bűnösöket, és hasonló komoly bűntettet elkövetőket zárnám ki. Mondjuk, engem nem keresett meg senki, hogy adakozna. Mostanában ... . Néha segítettek páran az életemben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Robotikus farok

A japán Keio egyetem egyik kibernetikai projektjéről van szó, ami a megszokott emberi önképünk mellett igen mókás látványt eredményez. Az emberi mozgás egyensúlyozását lehet nagymértékben javítani azzal a robotikus farokkal, amit a delikvensek derekára lehet erősíteni és innentől minden érzékelést és ellensúlyozást a gép végez el annak függvényében, hogy hogyan mozgunk, merre dőlünk, illetve miképpen változtatjuk a testünk súlypontjának helyzetét. Az Arque nevű robotfarok olyan helyzetekben lehet tehát hasznos, amikor nehéz tárgyat kell emelnünk, illetve például lépcsőn kell teherrel mozognunk. Az asztaltársaság megbeszéli. (PosztmodeM, 2019.09.17/1.)
(A stúdióképünk akadozása technikai hiba, amiért elnézést kérünk.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A feledés joga, ... szólásszabadság, információszabadság

„A most hozott döntés ezért mérföldkő, mert ködös területen oszlatja némileg a homályt: arról ugyanis a szabályozás nem szól, hogy egészen pontosan melyek is a feledéshez való jog korlátai, és amikor különböző versengő jogokat kell mérlegelni, akkor melyik állhat nyerésre. A feledéshez való joggal szemben ugyanis állnak más jogok is: például a szólásszabadság joga illetve az információszabadságé, amelyek éppen az adatok megismerhetőségét teszik lehetővé.”

Fontos kérdésben hozott döntést az Európai Unió Bírósága a héten: a testület ítélete szerint az uniós szabályozás részét képező "feledéshez való jogot" nem kell globálisan érvényesíteni, elegendő azt a 28 uniós tagország területén teljesíteni: https://www.hwsw.hu/hirek/60881/google-kereso-right-to-forgotten-eu-szab...

A feledéshez való jog alapelvként került be az új európai általános adatvédelmi rendeletbe is." - mondja az NMHH: http://nmhh.hu/cikk/194654/Megis_hajlando_felejteni_az_internet

A Google a feledéshez való jogot úgy implementálta, hogy az uniós tagországokban törölte a keresési találatok közül a szabályozás hatálya alá tartozó oldalakat, globálisan azonban nem. Így az Egyesült Államokban például megjelentek a kérdéses találatok, Németországban viszont nem. Ezt kifogásolta a francia adatvédelmi hatóság, a CNIL, mely meg is büntette a keresőcéget mintegy 100 ezer euróra. A Google a büntetést vitatta, az ügyben pedig most a legfelsőbb testület hozott iránymutató döntést.

... ha a cégnek EU-s ügyfelei vannak, akkor a GDPR hatálya alá tartoznak, kivétel nélkül. Rengeteg vállalkozás pedig nem tette "karanténba" az uniós adatokat, hanem a GDPR által megkövetelt, magasabb színvonalú adatvédelmi normákat minden ügyfele számára elérhetővé tette. Ez természetes, sok esetben a kétszintű adatvédelem fenntartása nagyobb költséget jelentett volna, mint a GDPR egységes kiterjesztése.

A sikeres uniós szabályozás-export aggodalmat keltett az Egyesült Államokban és Kínában, ...

A feledéshez való jog exportjának viszont az új döntés gyakorlatilag véget vetett: az ítélet kimondja, hogy a szabályozás kizárólag az uniós tagállamok területén érvényes, ezen kívül az adott terület helyi szabályozását kell követni, az uniós jogot nem. Ezzel a feledéshez való jog a jövőben is az uniós furcsaságok közé tartozik majd, a globális terjedésre minimális az esély.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Magyarul erősít a Netflix

Szüksége van a Netflixnek a magyarokra

A Netflix vélhetően azt ismerhette fel, hogy Magyarországon az idegen nyelvű tartalmak iránt jóval kisebb az igény, mint a szinkronos tartalmak iránt. Ez eddig jelentősen akadályozta az online videós szolgáltatás magyarországi elterjedését. (Erről itt érhető el egy 2016-os kutatás.)

A Netflixnek nagy szüksége is van a magyar felhasználókra, hiszen nyolc év után először visszaesett az amerikai Netflix-előfizetők száma, az országhatáron kívül pedig nem a vártnak megfelelő ütemben bővült a Netflix előfizetői tábora. Ennek részben a lekérhető videós tartalmakat kínáló szolgáltatások (például a Netflix mellett az HBO GO, az Amazon stb.) között fokozódó verseny is az oka.

A megjelent írásokban egyébként mindannyian Székely Dorottya, a Netflix európai, közel-keleti és afrikai tartalommarketing-felelősének és Henning Dorstewitznak, a német nyelvterületekért és Közép-Kelet Európáért felelős kommunikációs igazgatójának prezentációjára hivatkoznak. Ez alapján jelenleg a Netflix 190 országban, 32 nyelven érhető el, 151 millió aktív előfizetéssel rendelkeznek világszerte, ami potenciálisan 450 millió nézőt jelent, akik évente 115 milliárd órát töltenek Netflix-tartalmak fogyasztásával. A Netflix használatából Kína, a Krím-félsziget, Észak-Korea és Szíria marad csak ki.
... https://media1.hu/2019/10/04/magyar-netflix-sorozatok-filmek-magyar-felirattal-es-szinkronnal/

Ha valaki megnézné, milyen a Netflix magyar nyelven, ide kattintva teheti meg: https://www.netflix.com/hu/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Magyarul erősít a Netflix

#86 A Netfflix Vivaldi böngészővel Linuxon "nyűgös" 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Magyarul erősít a Netflix

#88 Firefox, Chrome oké. Tudod a DRM kell neki. Opera alatt sem működik alapból. Ezért is használok párhuzamosan több böngészőt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Magyarul erősít a Netflix

#89 A vivaldi-widevine csomag telepítve van?

Az első négy találat:
https://forum.vivaldi.net/topic/6672/netflix-and-vivaldi-on-linux
https://arcolinux.com/how-to-play-netflix-in-your-vivaldi-browser/
https://huberulrich.de/web/vivaldi-and-netflix-tutorial/
https://forum.manjaro.org/t/vivaldi-widevine-package-not-installing/29598

Csak lesz kereszteződés, ahol a két „út” találkozik ... https://www.youtube.com/watch?v=Xch-3Wwl9HE

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A LibreOffice az idén ünnepli a 9. születésnapját

#90 September 27, 2019
http://libreoffice.hu/boldog-9-szuletesnapot-libreoffice/
Boldog 9. születésnapot LibreOffice! :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

`base` group replaced by mandatory `base` package ... | Arch

- manual intervention required

2019-10-06 - Robin Broda

The base group has been replaced by a metapackage of the same name, we advise users to install this package (pacman -Syu base), as it is effectively mandatory from now on.

Users requesting support are expected to be running a system with the base package.

Addendum:
Be aware that base as it stands does not currently contain:
- A kernel
- An editor
- Filesystem tools (e.g. e2fsprogs)
... and other software that you might expect. You will have to install these separately on new installations.
Forrás: https://www.archlinux.org/news/base-group-replaced-by-mandatory-base-pac...

Egy Linuxos közösségből Gabe Rust további javaslata:

Arch users should be aware: the base installation has changed.
A manual update with

pacman -Syu base

Should be performed. The installation process has also changed, as pacstrapping base alone no longer installs a kernel, or other packages you would expect, like filesystem tools or nano:

pacstrap -i /mnt base linux

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Van helye az emberiségnek a jövőben? | TNT podcast 10. epizód

Lesz-e jövőnk? Ha lesz is, milyen? Nem sok olyan ember van, akiben ne fogalmazódott volna meg ez a kérdés akár a klímaválság, akár a globális gazdaság és politika híreit olvasva. De vajon egy jövőkutató is annyira borúsan és sötéten látja a jövőt, mint az átlagemberek?

Dr. Rab Árpád jövőkutatóval, a Budapesti Corvinus Egyetem docensével beszélgettünk arról, hogy jár-e lemondásokkal, ha azt szeretnénk, hogy az emberiség továbbra is részese legyen a jövőnek. Míg az ötvenes évek a pozitív jövőképről szóltak, és a nyolcvanas években is pozitív töltetűek voltak a sci-fik, mostanában szinte csak disztópiákat lehet látni jövőben játszódó filmekben. Robotokat akartunk, most, hogy itt vannak, attól félünk, hogy fellázadnak ellenünk, vagy hogy vége lesz a világnak, ha egyszercsak eltűnik az internet.

Hang: http://mf-cdn.index.hu/techtud/podcast/tnt_1x10_rab_arpad_jovokutato.mp3

A podcastben szó esik többek között arról is, hogy:

-- Mi a helyzet az Elon Musk által alapított Neuralinkkel? Tényleg feltölthetjük az agyunkba a világ tudását, és a jövő drogjai is digitális úton hatnak majd?
-- Mi lesz a jövője az első digitális benszülöttként felnőtt generációnak?
... https://index.hu/techtud/2019/10/06/jovokutatas_rab_arpad_interju_tnt_po...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

`base` group replaced by mandatory `base` package ... | Arch

#93 Arch-t csak egyszer kell telepíteni (mármint "tiszta" Arch-t). Nem állitom, hogy a legegyszerübb, feladat, aki legelőször csinálja, valószinűleg megizzad. (Vagy van két gép előtte, vagy jegyzetel oldalakat a Wikiből). Viszont van egy csomó disztro (Pl:Manjaro, Arco, Archlabs, stb) amely leveszi ezt a gondot a kezdő user válláról.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

`base` group replaced by mandatory `base` package ... | Arch

#95 A FreeBSD terjesztést nehezebb telepíteni talán. A Gentoo terjesztés telepítése könnyebb, mint ... belakni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fejlesztőknek szóló videócsatornát indított a Mozilla

A Mozilla a napokban hivatalos bejelentés nélkül indított útjára egy új csatornát a YouTube-on. A Mozilla Developer a neve, valamint a rajta eddig megjelent videók alapján is úgy tűnik, hogy elsősorban a webes fejlesztőkhöz próbál majd szólni.

Ugyanakkor pl. a Microsoft a közelmúltban a .NET-hez indított hasonló csatornájával szemben a Mozilla új felülete nem egy átfogó bevezetést kíván nyújtani a témába, inkább apróbb trükköket látszik megosztani a webfejlesztés, illetve a Firefox használatával kapcsolatban - nyilván elsősorban már haladó vagy profi szinten lévő programozóknak.

Így például az egyik rövidke klip azt mutatja meg, hogy miként lehet a megjelenítéshez használt rendszer dark módra vonatkozó beállításait automatikusan figyelembe vevő, illetve ahhoz igazodó weblapot készíteni, míg egy másik azt, hogy miként lehet tetszőleges oldalelem pontos színét pusztán a Firefox segítségével megállapítani.

A pár perces videók egyelőre úgy tűnik, hogy viszonylag rendszeresen kerülnek publikálásra - de persze mivel a csatorna még egy hetes sincs, kérdés, hogy ez miként alakul majd hosszútávon.

... https://prog.hu/hirek/5356/fejlesztoknek-szolo-videocsatornat-inditott-a...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Windows 10 vs. Ubuntu 19.10 vs. Clear Linux vs. Debian 10.1 Benc

Windows 10 vs. Ubuntu 19.10 vs. Clear Linux vs. Debian 10.1 Benchmarks On An Intel Core i9
10 October 2019. Page 1 of 7. 12 Comments

Earlier this week I provided some fresh Windows vs. Linux web browser benchmarks for both Firefox and Chrome. For those curious how the current Windows 10 vs. Linux performance is for other workloads, here is a fresh look across a variety of software applications and while testing the near-final Ubuntu 19.10, Intel's rolling-release Clear Linux, and Debian 10.1 while running off an Intel Core i9 HEDT platform.

... https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=win10-debian101-inte...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nők az IT biztonságért

Mit tesznek másképpen a hölgyek a digitális biztonságunk védelmében, a szemléletformálásban, a megoldások kialakításában? Az IT biztonság területén tevékenykedő női szakemberek összefogtak és alakítottak egy szervezetet, aminek az a célja, hogy megmutassa, nem csak a férfiak lehetne eredményesek a digitális biztonság terén. Vendégünk volt Polereczki Andrea, a WITSEC, vagyis a Women in IT Security elnökségi tagja.
https://indavideo.hu/video/Nok_az_IT_biztonsagert

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az önkéntesség pszichológiája, avagy miért dolgozunk ingyen?

Világszerte több ezer ember végez nap mint nap önkéntes munkát, ami nemcsak az idejükbe kerül, de sokszor fizikailag és lelkileg is megterhelő számukra. Pontosan ez a hajlandóságunk különböztet meg minket élesen az állatvilágtól, hiszen akkor is segíteni akarunk másokon, ha ezáltal egy kicsit fel kell áldoznunk a saját jólétünket. Cikkünkben annak igyekeztünk utánajárni, hogy mi motivál bennünket az önkéntességre, és milyen pozitív hozadéka van mindennek az életünkben.
... https://mindsetpszichologia.hu/2019/10/08/az-onkentesseg-pszichologiaja-...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az önkéntesség pszichológiája, avagy miért dolgozunk ingyen?

#103 Nálunk nem annyira elterjedt, mint külföldön.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az önkéntesség pszichológiája, avagy miért dolgozunk ingyen?

Talán a informatikában nem, de más témakörben sem igazán. Habár elég sokan gyűlnek össze mostanában az oktatás és más szociális célok miatt, igaz, az utcán, és  ez nem a klasszikus önkéntesség.

Abban nem lennék biztos, hogy külföldön sokkal nagyobb az önkéntesség iránti érdeklödés. :-) ... lehet, csak annak tűnik. Tömegek ott sincsenek.

Úgy általában érdekes a cikk, azért tettem ide. Nem felhívásnak, annak csak másodsorban. ;-)

Más. Ma éjfélkor a fotósok örülhetnek: https://hvg.hu/tudomany/20191019_Hetfo_ejjel_nezzen_fel_az_egre_a_leghir... # Halley

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Alakváltó robotok és Facebook virtuális valóság

Távoli űrküldetéseken (pl. a Marson) akkor igazán hasznosak az eszközeink, ha minél több funkciójuk van, sőt, ha ezeket az eszközöket a LEGO kockákhoz hasonlóan egymáshoz illesztve további még hasznosabb funkciókat érünk el. Ezekre mutat példát a NASA azokkal az alakváltó robotokkal, amelyek között drónt is találunk, meg gömbformává is összeálló részegységeket is. Kütyühíradónk másik témája az, hogy a Facebook vezetője Mark Zuckerberg is komolyan hisz a virtuális valóság szemüvegben, ezért az Oculus szemüvegek kombinálják a Facebook kapcsolati hálóival és így nagyon érdekes másodlagos valóságok keletkeznek. Belenézünk a vízióba! (PosztmodeM, 2019.10.15/5.)

https://indavideo.hu/video/Alakvalto_robotok_es_Facebook_virtualis_valosag

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Oldalak