Vitaindító, érdekes hírek az informatikában

kimarite képe

Fórum: 

Nem kötelező a témakörökön vitázni ..., de lehet. :-)
Máris itt az első történet:

Népmesébe illő történet bontakozott ki az utóbbi években az Egyesült Államokban: Rossmann, az Apple főellensége egy East Village-beli, néhány négyzetméteres, földszinti üzlethelyiségben, Handsome Dan cukorkaboltja és egy csirkebüfé között szövögeti ördögi terveit: megfizethető áron vállalja a törött, tönkrement, vagy máshol tönkretett MacBookokat, és ahelyett, hogy kidobná őket, képes szétszedni, összerakni, megforrasztani a kütyüket, gyakran tizedannyiért, mint amennyiért az Apple üzleteiben üzemelő szervizekben, a Genius Barokban (magyarul: zsenipult!) vállalnák a javítást.

És ahogy az a népmesékkel lenni szokott, a történet mostanra szimbolikussá vált: Rossmann amellett, hogy tehetséges szerelő, YouTube-csatornát indított, főleg  a javításokról, máskor csak az élet dolgairól is úgy általában, és ebben a pillanatban 767 ezer követője van a YouTube-on, néha több milliós nézettségű videókkal.  És ami még fontosabb: Rossmann a Right to Repair, a javítás jogáért több fronton küzdő mozgalom meghatározó arca lett.

Right to Repair: a szabad szerelés joga

A Right to Repair mozgalom alapvetően azt követeli az állami törvényhozóktól, hogy biztosítsák nekik a lehetőséget ahhoz, hogy maguk javíthassák meg a holmijaikat, ehhez pedig kötelezzék a nagyvállalatokat arra, hogy hozzák nyilvánosságra a szereléshez szükséges információkat.

A felszabadítókészlet

A Right to Repair mozgalom képviselői alapvetően azt állítják, hogy ha megveszel valamit, az a tiéd is lesz, és innentől fogva senki nem szólhat bele, hogy mit kezdesz vele – az Apple és több nagy cég, köztük az amerikai földeken ikonnak számító, zöld-sárga traktorairól ismert John Deere pedig épp ezt csinálják akkor, amikor ellehetetlenítik a kisebb szervizek munkáját azzal, hogy vegzálja őket. Vagy akár azzal, hogy egyszerűen csak nem adja közre azokat az útmutatókat vagy eszközöket, amelyek segíthetnének a javításban.

Folytatás: https://qubit.hu/2019/02/06/az-ember-aki-puszta-kezzel-nekiment-az-apple-nek

keraform képe

TUX | Pingvin

#58 Nekem ez a stilizált pingvin soha nem tetszett, viszont az a Linux2.0 felirat nagyon jó.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Statement on 32-bit i386 packages for Ubuntu 19.10 and 20.04 LTS

A hétvégén a játékosok, az Ubuntu Studio és a WINE közösség hatalmas visszajelzésének köszönhetően megváltoztatjuk a tervünket, és 32 bites i386 csomagokat építünk az Ubuntu 19.10 és 20.04 LTS rendszerekbe: https://ubuntu.com/blog/statement-on-32-bit-i386-packages-for-ubuntu-19-...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

MXLinux

Egy kis kellemetlenség a "szomszédban" (nehogy már a Debian kimaradjon), bár igazság szerint egy  terminálban kiadott parancs segítségével megoldódik.

https://mxlinux.org/blog/our-recent-kernel-problem/

(Csak azoknak, akik mindig a legfrissebb kernelt keresik...)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

sudo /usr/share/mx-packageinstaller-pkglist/

#61 Vajon mi lehet a fájl szöveges tartalma?

rebuild_dkms_packages.sh

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

sudo /usr/share/mx-packageinstaller-pkglist/

#62 Nem bonyolult, valami ilyesmi:

#!/bin/bash

[[ $(dpkg-query --show $1 2>/dev/null && echo $?) ]] || exit 0

for i in $(dpkg-query -l |grep "\-dkms" |awk '{print $2'}); do
dpkg-reconfigure $i |tee -a /var/log/rebuild-dkms.log
done

exit 0

#rebuild of dkms packages (virtualbox, nvidia, fglrx, broadcom, ndiswrapper)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

... nem kérnek a drága Microsoftból

#56 Ha valakinek, akkor a CERN-nek sikerülhet az átállás. Szerintem, van ott erö, tudás, akarat, ês a MS szolgáltatásokon megspórolt pénz töredéke elêg a megvalósításhoz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

sudo /usr/share/mx-packageinstaller-pkglist/

#63 Semmi különös, csak az általánosan használható

sudo dpkg-reconfigure --all

:-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Insider alkalmazás tesztelő, visszajelző oldal

Nem Linux történet ...

Fontos részét képezi a Microsoft termékfejlesztési stratégiájának az Insider program, melynek keretében a vállalkozó kedvű felhasználók kipróbálhatják az egyes szoftverek előzetes verzióit. Visszajelzéseiket a hibák kijavítására és a termékek további finomhangolására használja a szoftvergyártó.

Jelenleg hét Insider program működik (Bing, Microsoft Edge, Office, Skype, Visual Studio Code, Windows és Xbox), amelyek közül a legjelentősebb a 16,5 millió tesztelőt tömörítő, még 2014-ben indult Windows Insider, a Windows 10 operációs rendszer fejlesztésének egyik fontos tényezője. Most a Microsoft egy weboldalon tette elérhetővé az érdeklődők számára az összes Insider programot: https://computerworld.hu/tech/fontos-weboldalt-nyitott-a-microsoft-265410.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Viszlát, Windows: a Linux átállás tapasztalatai 2019

#67 Ó, egy régi ismerős! Még Win98-as és XP-s időszakomban talán az első regisztrációm az azóta megszünt PCWorld fórumon volt, ott találkoztunk.. Akkorban a frissitéseket meg lehetett válogatni, akkor telepitette amkor jólesett,sajátmaga gyárthatott iso-t a legújabb frissitésekkel, de már nem sajnálom, hogy alapvetően nem Windowst használok. Mostanság Windowson a legjobb újítás a Chrome alapú Edge, valóban az egyik leggyorsabb böngésző és már néhány kegészitő is müködik, Állitólag lesz Linuxra is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Viszlát, Windows: a Linux átállás tapasztalatai 2019

#67 Egyre több hasonló cikk és videó (vagy videó csatorna) foglalkozik a témával, és valóban, a személyes beszámolók a legjobbak megmutatni azt, hogy „nem az ördögtől való” a Linux.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Oldalak