Vitaindító, érdekes hírek az informatikában

kimarite képe

Fórum: 

Nem kötelező a témakörökön vitázni ..., de lehet. :-)
Máris itt az első történet:

Népmesébe illő történet bontakozott ki az utóbbi években az Egyesült Államokban: Rossmann, az Apple főellensége egy East Village-beli, néhány négyzetméteres, földszinti üzlethelyiségben, Handsome Dan cukorkaboltja és egy csirkebüfé között szövögeti ördögi terveit: megfizethető áron vállalja a törött, tönkrement, vagy máshol tönkretett MacBookokat, és ahelyett, hogy kidobná őket, képes szétszedni, összerakni, megforrasztani a kütyüket, gyakran tizedannyiért, mint amennyiért az Apple üzleteiben üzemelő szervizekben, a Genius Barokban (magyarul: zsenipult!) vállalnák a javítást.

És ahogy az a népmesékkel lenni szokott, a történet mostanra szimbolikussá vált: Rossmann amellett, hogy tehetséges szerelő, YouTube-csatornát indított, főleg  a javításokról, máskor csak az élet dolgairól is úgy általában, és ebben a pillanatban 767 ezer követője van a YouTube-on, néha több milliós nézettségű videókkal.  És ami még fontosabb: Rossmann a Right to Repair, a javítás jogáért több fronton küzdő mozgalom meghatározó arca lett.

Right to Repair: a szabad szerelés joga

A Right to Repair mozgalom alapvetően azt követeli az állami törvényhozóktól, hogy biztosítsák nekik a lehetőséget ahhoz, hogy maguk javíthassák meg a holmijaikat, ehhez pedig kötelezzék a nagyvállalatokat arra, hogy hozzák nyilvánosságra a szereléshez szükséges információkat.

A felszabadítókészlet

A Right to Repair mozgalom képviselői alapvetően azt állítják, hogy ha megveszel valamit, az a tiéd is lesz, és innentől fogva senki nem szólhat bele, hogy mit kezdesz vele – az Apple és több nagy cég, köztük az amerikai földeken ikonnak számító, zöld-sárga traktorairól ismert John Deere pedig épp ezt csinálják akkor, amikor ellehetetlenítik a kisebb szervizek munkáját azzal, hogy vegzálja őket. Vagy akár azzal, hogy egyszerűen csak nem adja közre azokat az útmutatókat vagy eszközöket, amelyek segíthetnének a javításban.

Folytatás: https://qubit.hu/2019/02/06/az-ember-aki-puszta-kezzel-nekiment-az-apple-nek

kimarite képe

KDE menü ...

A Microsoft egy baki következtében egy olyan előzetes frissítést adott ki a Windows 10-hez, amit egyelőre csak belsős tesztelésre szánt és amiben már kipróbálható az újratervezett, csempe nélküli Start menü. A frissítésről készített képernyőmentésekből kiderül, hogy ezzel és a korábban bemutatott világos stílussal a Windows 10 szinte megszólalásig hasonlít a linuxos körökben népszerű KDE asztali környezetre – ami amúgy mindig is a Windowsra szeretett volna hasonlítani, csak kicsit továbbgondolva. Úgy tűnik, ez most olyannyira sikerült, hogy végül a Windows kezdett el hasonlítani a KDE-re.
... https://androbit.net/mini/3866/a_microsoft_aprankent_linuxot_csinal_a_wi...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Robot vagy automata? És mi a kobot?

https://indavideo.hu/video/Robot_vagy_automata_Es_mi_a_kobot
Az egykori "konyhai robotgép" kifejezés ma valószínűleg nem terjedne el, hiszen a sci-fi műfajból jól ismert, félig-meddig "értelmes lényként" működő robotokhoz (vagy pl. a ma már kereskedelemben kapható robotokhoz) semmi köze sincs és csak összezavarná a ma emberét. (Vélhetően egyébként a konyhai "robotolást" könnyítette meg a konyhai robotgép, ezért kapta ezt az elnevezést.) Netnyelvészünk, dr. Bódi Zoltán ezúttal azzal foglalkozott, hogy mi a különbség az automata és a robot között, és viszonylag új kifejezésként itt van már a kobot kifejezés is, ami valójában a kooperáló (emberrel együttműködő) robotot jelenti.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Second Sight Orion kameraszemüveges implantátuma vakoknak

Egy amerikai kutatóvállalat elkészített egy olyan speciális szemüveg és implantátum párost, aminek segítségével a jövőben a látásukat teljesen elvesztők is újra láthatnak majd. Az általuk kidolgozott kiberszem(üveg) közvetlenül az agyba juttatja a képi információkat - hasonlóan ahhoz, ahogy azt az emberi szem is teszi.

A megoldás két részből áll, amik közül az egyik egy akár közönségesnek is nevezhető kameraszemüveg. Az érdekesebb részét a párosnak a másik része képezi, ami egy, közvetlenül a koponyába ültetett és az agyra felfekvő implantátum, ami a látókéregbe továbbítja a kamera által észlelt vizuális jeleket.

A másik fejlesztés, az Argus II készülék: 30 pigmentosa retinitis (RP) és az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) kezelésére szolgáló eszközéből 30-at ültettek be 2017 negyedik negyedévében. Az év során összesen 75 Argus II implantációra került sor, szemben a 2016-os 42-rel.

A Second Sight tőzsdei bevezetése: 2014. november.

Az Argus II rendszer tartalmaz egy külső kamerát, amelyet a beteg visel, és amely a processzoron keresztül továbbítja a vizuális információt a retina belső felületébe helyezett epiretinális implantátumhoz. Ebből a helyzetből az implantátum közvetlenül stimulálja a legbelső ganglionsejteket, megkerülve a retina többi rétegét és elkerülve az RP és AMD által károsított fotoreceptorokat.

Az Orion implantátum hasonló elvet alkalmaz, mint az Argus II, de teljesen megkerüli a szemet. Az agy felületére implantálják a látókéreg közelében, amelyet a feldolgozás után a hordható videokamerától kapott jelekkel közvetlenül stimulál.

Ez az építészet elkerüli a sérült retina és a látóideg használatát, a cochleáris implantátumok mögött meghúzódó elvekhez hasonlóan, a süket kezelésének analóg módon, és ezért értékes lehet a látásvesztés több formájának kezelésében. Ugyanakkor inkább invazív műtétet foglal magában, mint egy epiretinális implantátumot. Ezen felül az agy kéregének pontos működése összetett, és még mindig nem érthető teljesen.

... http://mozgaskorlatozottakkiskozo.network.hu/video/tudomany__technika_a_...

Ez egy óriási fejlesztés. Remélem, a napi gyakorlatba is átkerül, megvalósul.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

OpenJDK 8 - támogatás 2023-ig

Az Oracle 2017 végén jelentett be fontos változásokat a Java SE-vel kapcsolatban: átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.

Forrás: https://bitport.hu/sulyos-penzben-merheto-valtozasok-jonnek-a-java-se-nel

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

KDE menü ...

#74 Cak így tovább, közeledünk a KDE felé és nekem az a kedvencem.
Szerintem az ideális rendszer,
Win gyorsasága, könnyű hardver és driver bővíthetősége, a Linux egyszerű kezelhetősége valamint vírusérzéketlensége és a KDE felület millió apróbb-nagyobb  kézreálló funkciója. Ha bele lehet még tenni az Android egyszerű zoom funkcióit, egérre átültetve akkor az már kánaán.
Ha ezt valaki esetleg egyszer összegyúrja akkor számomra megvan az ideális oprendszer.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Boldog születésnapot, Linux!

„Üdv minden Minix-felhasználónak odaát! Egy (ingyenes) operációs rendszert csinálok (csak hobbiból, nem lesz olyan nagy és profi, mint a gnu) a 386-os (486-os) AT-klónokhoz.”
Ezt írta Linus Torvalds pontosan 28 évvel ezelőtt (azaz 08. 25-én). Boldog születésnapot, Linux!

A videó forrása: https://fossbytes.com/linux-vs-microsoft-this-video-from-2011-is-the-best-thing-you-need-to-watch/

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

powerful office tools should be free to use, share and modify

A LibreOffice, amely ingyenes, nyílt forrású alkalmazás, és egy világméretű közösség fejlesztette ki, nem rendelkezik előfizetési modellel, kötelező regisztrációval, éves licencdíjakkal vagy hasonlóval. Használhatja tetszés szerint (a Mozilla Public Licenc 2.0 alapján).

A szoftvergyártók körében az új trend az online előfizetési modellek felé tolódni, még akkor is, ha az ügyfél inkább ragaszkodik az asztali szoftverekhez. A felhasználóknak fizetniük kell a szoftverhez - és így a dokumentumaikhoz - való hozzáférés érdekében. A saját dokumentumokhoz!

Bővebben: https://blog.documentfoundation.org/blog/2019/08/27/dont-get-trapped-by-your-office-suite/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Lemondásra kényszerült az IT-legenda

#82 Nehéz ilyen ügyekben az egyik, vagy a másik oldalon állást foglalni. Általában azt gondolom, lehet férfi vagy nő, de mindenképpen előfordul, hogy valaki úgy gondolja, ha belemegy egy szexuális viszonyba a tanárral, akkor jobbak lesznek a tanulmányi eredményei. Felnőttként is van ilyen történet (jobb fizetés, előrelépés lehetősége), de van olyan is, hogy az egyetemi évekre nem hitelt vesz fel valaki, hanem pénzért árulja a testét. Ha per is indul, az már komolyabb. Stallman kijelentésével egyetértek:

a szexuális erőszakot, zaklatást roppant nehéz definiálni, az apró részleteken múlik, hogy az-e vagy nem, az egyik országban egy 18 éves lánnyal szexuális kapcsolatba lépni bűn, egy másikban meg már 17 évesen is az stb..

Igazából ő csak magánvéleményt mondott el. A lemondása mindenképpen tiszteletreméltó, pontosabban egyenes viselkedés. Nézzük azt, a politikában ki és mikor mondott le (mostanában) akármi miatt is. Kevesen ... .
Epsteint természetesen el kell marasztalni, ha ismét bűnösnek bizonyul a megvádolt dologban.
Egy adomány elfogadása egy ilyen embertől ..., hát kétélű, de talán nem egyértelműen az. Sokkal durvább dolgok történnek manapság, persze, ez nem mentség semmire sem. Azt látom, gyakorlatilag sok olyan embert megvádoltak mostanában ilyesmi zaklatással, akiket tisztelek valamiért. Szerencsére maradtak olyanok is bőven, aki tiszták maradtak ... . :-)
Kis túlzással azt gondolom, ha valaki ad, azt el kell fogadni. Én a háborús bűnösöket, és hasonló komoly bűntettet elkövetőket zárnám ki. Mondjuk, engem nem keresett meg senki, hogy adakozna. Mostanában ... . Néha segítettek páran az életemben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Robotikus farok

A japán Keio egyetem egyik kibernetikai projektjéről van szó, ami a megszokott emberi önképünk mellett igen mókás látványt eredményez. Az emberi mozgás egyensúlyozását lehet nagymértékben javítani azzal a robotikus farokkal, amit a delikvensek derekára lehet erősíteni és innentől minden érzékelést és ellensúlyozást a gép végez el annak függvényében, hogy hogyan mozgunk, merre dőlünk, illetve miképpen változtatjuk a testünk súlypontjának helyzetét. Az Arque nevű robotfarok olyan helyzetekben lehet tehát hasznos, amikor nehéz tárgyat kell emelnünk, illetve például lépcsőn kell teherrel mozognunk. Az asztaltársaság megbeszéli. (PosztmodeM, 2019.09.17/1.)
(A stúdióképünk akadozása technikai hiba, amiért elnézést kérünk.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A feledés joga, ... szólásszabadság, információszabadság

„A most hozott döntés ezért mérföldkő, mert ködös területen oszlatja némileg a homályt: arról ugyanis a szabályozás nem szól, hogy egészen pontosan melyek is a feledéshez való jog korlátai, és amikor különböző versengő jogokat kell mérlegelni, akkor melyik állhat nyerésre. A feledéshez való joggal szemben ugyanis állnak más jogok is: például a szólásszabadság joga illetve az információszabadságé, amelyek éppen az adatok megismerhetőségét teszik lehetővé.”

Fontos kérdésben hozott döntést az Európai Unió Bírósága a héten: a testület ítélete szerint az uniós szabályozás részét képező "feledéshez való jogot" nem kell globálisan érvényesíteni, elegendő azt a 28 uniós tagország területén teljesíteni: https://www.hwsw.hu/hirek/60881/google-kereso-right-to-forgotten-eu-szab...

A feledéshez való jog alapelvként került be az új európai általános adatvédelmi rendeletbe is." - mondja az NMHH: http://nmhh.hu/cikk/194654/Megis_hajlando_felejteni_az_internet

A Google a feledéshez való jogot úgy implementálta, hogy az uniós tagországokban törölte a keresési találatok közül a szabályozás hatálya alá tartozó oldalakat, globálisan azonban nem. Így az Egyesült Államokban például megjelentek a kérdéses találatok, Németországban viszont nem. Ezt kifogásolta a francia adatvédelmi hatóság, a CNIL, mely meg is büntette a keresőcéget mintegy 100 ezer euróra. A Google a büntetést vitatta, az ügyben pedig most a legfelsőbb testület hozott iránymutató döntést.

... ha a cégnek EU-s ügyfelei vannak, akkor a GDPR hatálya alá tartoznak, kivétel nélkül. Rengeteg vállalkozás pedig nem tette "karanténba" az uniós adatokat, hanem a GDPR által megkövetelt, magasabb színvonalú adatvédelmi normákat minden ügyfele számára elérhetővé tette. Ez természetes, sok esetben a kétszintű adatvédelem fenntartása nagyobb költséget jelentett volna, mint a GDPR egységes kiterjesztése.

A sikeres uniós szabályozás-export aggodalmat keltett az Egyesült Államokban és Kínában, ...

A feledéshez való jog exportjának viszont az új döntés gyakorlatilag véget vetett: az ítélet kimondja, hogy a szabályozás kizárólag az uniós tagállamok területén érvényes, ezen kívül az adott terület helyi szabályozását kell követni, az uniós jogot nem. Ezzel a feledéshez való jog a jövőben is az uniós furcsaságok közé tartozik majd, a globális terjedésre minimális az esély.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Magyarul erősít a Netflix

Szüksége van a Netflixnek a magyarokra

A Netflix vélhetően azt ismerhette fel, hogy Magyarországon az idegen nyelvű tartalmak iránt jóval kisebb az igény, mint a szinkronos tartalmak iránt. Ez eddig jelentősen akadályozta az online videós szolgáltatás magyarországi elterjedését. (Erről itt érhető el egy 2016-os kutatás.)

A Netflixnek nagy szüksége is van a magyar felhasználókra, hiszen nyolc év után először visszaesett az amerikai Netflix-előfizetők száma, az országhatáron kívül pedig nem a vártnak megfelelő ütemben bővült a Netflix előfizetői tábora. Ennek részben a lekérhető videós tartalmakat kínáló szolgáltatások (például a Netflix mellett az HBO GO, az Amazon stb.) között fokozódó verseny is az oka.

A megjelent írásokban egyébként mindannyian Székely Dorottya, a Netflix európai, közel-keleti és afrikai tartalommarketing-felelősének és Henning Dorstewitznak, a német nyelvterületekért és Közép-Kelet Európáért felelős kommunikációs igazgatójának prezentációjára hivatkoznak. Ez alapján jelenleg a Netflix 190 országban, 32 nyelven érhető el, 151 millió aktív előfizetéssel rendelkeznek világszerte, ami potenciálisan 450 millió nézőt jelent, akik évente 115 milliárd órát töltenek Netflix-tartalmak fogyasztásával. A Netflix használatából Kína, a Krím-félsziget, Észak-Korea és Szíria marad csak ki.
... https://media1.hu/2019/10/04/magyar-netflix-sorozatok-filmek-magyar-felirattal-es-szinkronnal/

Ha valaki megnézné, milyen a Netflix magyar nyelven, ide kattintva teheti meg: https://www.netflix.com/hu/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Magyarul erősít a Netflix

#86 A Netfflix Vivaldi böngészővel Linuxon "nyűgös" 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Magyarul erősít a Netflix

#88 Firefox, Chrome oké. Tudod a DRM kell neki. Opera alatt sem működik alapból. Ezért is használok párhuzamosan több böngészőt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Magyarul erősít a Netflix

#89 A vivaldi-widevine csomag telepítve van?

Az első négy találat:
https://forum.vivaldi.net/topic/6672/netflix-and-vivaldi-on-linux
https://arcolinux.com/how-to-play-netflix-in-your-vivaldi-browser/
https://huberulrich.de/web/vivaldi-and-netflix-tutorial/
https://forum.manjaro.org/t/vivaldi-widevine-package-not-installing/29598

Csak lesz kereszteződés, ahol a két „út” találkozik ... https://www.youtube.com/watch?v=Xch-3Wwl9HE

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A LibreOffice az idén ünnepli a 9. születésnapját

#90 September 27, 2019
http://libreoffice.hu/boldog-9-szuletesnapot-libreoffice/
Boldog 9. születésnapot LibreOffice! :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

`base` group replaced by mandatory `base` package ... | Arch

- manual intervention required

2019-10-06 - Robin Broda

The base group has been replaced by a metapackage of the same name, we advise users to install this package (pacman -Syu base), as it is effectively mandatory from now on.

Users requesting support are expected to be running a system with the base package.

Addendum:
Be aware that base as it stands does not currently contain:
- A kernel
- An editor
- Filesystem tools (e.g. e2fsprogs)
... and other software that you might expect. You will have to install these separately on new installations.
Forrás: https://www.archlinux.org/news/base-group-replaced-by-mandatory-base-pac...

Egy Linuxos közösségből Gabe Rust további javaslata:

Arch users should be aware: the base installation has changed.
A manual update with

pacman -Syu base

Should be performed. The installation process has also changed, as pacstrapping base alone no longer installs a kernel, or other packages you would expect, like filesystem tools or nano:

pacstrap -i /mnt base linux

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Van helye az emberiségnek a jövőben? | TNT podcast 10. epizód

Lesz-e jövőnk? Ha lesz is, milyen? Nem sok olyan ember van, akiben ne fogalmazódott volna meg ez a kérdés akár a klímaválság, akár a globális gazdaság és politika híreit olvasva. De vajon egy jövőkutató is annyira borúsan és sötéten látja a jövőt, mint az átlagemberek?

Dr. Rab Árpád jövőkutatóval, a Budapesti Corvinus Egyetem docensével beszélgettünk arról, hogy jár-e lemondásokkal, ha azt szeretnénk, hogy az emberiség továbbra is részese legyen a jövőnek. Míg az ötvenes évek a pozitív jövőképről szóltak, és a nyolcvanas években is pozitív töltetűek voltak a sci-fik, mostanában szinte csak disztópiákat lehet látni jövőben játszódó filmekben. Robotokat akartunk, most, hogy itt vannak, attól félünk, hogy fellázadnak ellenünk, vagy hogy vége lesz a világnak, ha egyszercsak eltűnik az internet.

Hang: http://mf-cdn.index.hu/techtud/podcast/tnt_1x10_rab_arpad_jovokutato.mp3

A podcastben szó esik többek között arról is, hogy:

-- Mi a helyzet az Elon Musk által alapított Neuralinkkel? Tényleg feltölthetjük az agyunkba a világ tudását, és a jövő drogjai is digitális úton hatnak majd?
-- Mi lesz a jövője az első digitális benszülöttként felnőtt generációnak?
... https://index.hu/techtud/2019/10/06/jovokutatas_rab_arpad_interju_tnt_po...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

`base` group replaced by mandatory `base` package ... | Arch

#93 Arch-t csak egyszer kell telepíteni (mármint "tiszta" Arch-t). Nem állitom, hogy a legegyszerübb, feladat, aki legelőször csinálja, valószinűleg megizzad. (Vagy van két gép előtte, vagy jegyzetel oldalakat a Wikiből). Viszont van egy csomó disztro (Pl:Manjaro, Arco, Archlabs, stb) amely leveszi ezt a gondot a kezdő user válláról.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

`base` group replaced by mandatory `base` package ... | Arch

#95 A FreeBSD terjesztést nehezebb telepíteni talán. A Gentoo terjesztés telepítése könnyebb, mint ... belakni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fejlesztőknek szóló videócsatornát indított a Mozilla

A Mozilla a napokban hivatalos bejelentés nélkül indított útjára egy új csatornát a YouTube-on. A Mozilla Developer a neve, valamint a rajta eddig megjelent videók alapján is úgy tűnik, hogy elsősorban a webes fejlesztőkhöz próbál majd szólni.

Ugyanakkor pl. a Microsoft a közelmúltban a .NET-hez indított hasonló csatornájával szemben a Mozilla új felülete nem egy átfogó bevezetést kíván nyújtani a témába, inkább apróbb trükköket látszik megosztani a webfejlesztés, illetve a Firefox használatával kapcsolatban - nyilván elsősorban már haladó vagy profi szinten lévő programozóknak.

Így például az egyik rövidke klip azt mutatja meg, hogy miként lehet a megjelenítéshez használt rendszer dark módra vonatkozó beállításait automatikusan figyelembe vevő, illetve ahhoz igazodó weblapot készíteni, míg egy másik azt, hogy miként lehet tetszőleges oldalelem pontos színét pusztán a Firefox segítségével megállapítani.

A pár perces videók egyelőre úgy tűnik, hogy viszonylag rendszeresen kerülnek publikálásra - de persze mivel a csatorna még egy hetes sincs, kérdés, hogy ez miként alakul majd hosszútávon.

... https://prog.hu/hirek/5356/fejlesztoknek-szolo-videocsatornat-inditott-a...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Windows 10 vs. Ubuntu 19.10 vs. Clear Linux vs. Debian 10.1 Benc

Windows 10 vs. Ubuntu 19.10 vs. Clear Linux vs. Debian 10.1 Benchmarks On An Intel Core i9
10 October 2019. Page 1 of 7. 12 Comments

Earlier this week I provided some fresh Windows vs. Linux web browser benchmarks for both Firefox and Chrome. For those curious how the current Windows 10 vs. Linux performance is for other workloads, here is a fresh look across a variety of software applications and while testing the near-final Ubuntu 19.10, Intel's rolling-release Clear Linux, and Debian 10.1 while running off an Intel Core i9 HEDT platform.

... https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=win10-debian101-inte...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nők az IT biztonságért

Mit tesznek másképpen a hölgyek a digitális biztonságunk védelmében, a szemléletformálásban, a megoldások kialakításában? Az IT biztonság területén tevékenykedő női szakemberek összefogtak és alakítottak egy szervezetet, aminek az a célja, hogy megmutassa, nem csak a férfiak lehetne eredményesek a digitális biztonság terén. Vendégünk volt Polereczki Andrea, a WITSEC, vagyis a Women in IT Security elnökségi tagja.
https://indavideo.hu/video/Nok_az_IT_biztonsagert

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az önkéntesség pszichológiája, avagy miért dolgozunk ingyen?

Világszerte több ezer ember végez nap mint nap önkéntes munkát, ami nemcsak az idejükbe kerül, de sokszor fizikailag és lelkileg is megterhelő számukra. Pontosan ez a hajlandóságunk különböztet meg minket élesen az állatvilágtól, hiszen akkor is segíteni akarunk másokon, ha ezáltal egy kicsit fel kell áldoznunk a saját jólétünket. Cikkünkben annak igyekeztünk utánajárni, hogy mi motivál bennünket az önkéntességre, és milyen pozitív hozadéka van mindennek az életünkben.
... https://mindsetpszichologia.hu/2019/10/08/az-onkentesseg-pszichologiaja-...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az önkéntesség pszichológiája, avagy miért dolgozunk ingyen?

#103 Nálunk nem annyira elterjedt, mint külföldön.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az önkéntesség pszichológiája, avagy miért dolgozunk ingyen?

Talán a informatikában nem, de más témakörben sem igazán. Habár elég sokan gyűlnek össze mostanában az oktatás és más szociális célok miatt, igaz, az utcán, és  ez nem a klasszikus önkéntesség.

Abban nem lennék biztos, hogy külföldön sokkal nagyobb az önkéntesség iránti érdeklödés. :-) ... lehet, csak annak tűnik. Tömegek ott sincsenek.

Úgy általában érdekes a cikk, azért tettem ide. Nem felhívásnak, annak csak másodsorban. ;-)

Más. Ma éjfélkor a fotósok örülhetnek: https://hvg.hu/tudomany/20191019_Hetfo_ejjel_nezzen_fel_az_egre_a_leghir... # Halley

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Alakváltó robotok és Facebook virtuális valóság

Távoli űrküldetéseken (pl. a Marson) akkor igazán hasznosak az eszközeink, ha minél több funkciójuk van, sőt, ha ezeket az eszközöket a LEGO kockákhoz hasonlóan egymáshoz illesztve további még hasznosabb funkciókat érünk el. Ezekre mutat példát a NASA azokkal az alakváltó robotokkal, amelyek között drónt is találunk, meg gömbformává is összeálló részegységeket is. Kütyühíradónk másik témája az, hogy a Facebook vezetője Mark Zuckerberg is komolyan hisz a virtuális valóság szemüvegben, ezért az Oculus szemüvegek kombinálják a Facebook kapcsolati hálóival és így nagyon érdekes másodlagos valóságok keletkeznek. Belenézünk a vízióba! (PosztmodeM, 2019.10.15/5.)

https://indavideo.hu/video/Alakvalto_robotok_es_Facebook_virtualis_valosag

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A virtuális valóság (pl. a Facebook), mint stressz forrás

#106 Naponta átlagosan 40-50 értesítés érkezik a telefonunkra. Nyolc órányi alvással számolva ez minden ébren töltött órában átlagosan 3 értesítést jelent. A témával foglalkozó pszichológusok szerint az értesítések nagyon komoly stresszforrást jelentenek a mai ember számára. Ön hány értesítést kap a telefonjára egy nap? Gondolkodott már azon, hogy abból vajon mennyi igazán érdemes az azonnali figyelmére?

Aki belegondol, hogy 20 percenként valami megszakítja azt, amit éppen csinál – legyen az munka vagy éppen egy baráti beszélgetés –, laikusként is beláthatja, hogy furcsa figyelmi trend lopakodott hétköznapjainkba. A telefonunkra érkező értesítések nem természeti jelenségek, amikre nincs befolyásunk, tehát valami oka biztosan van annak, amiért kérjük vagy legalábbis tűrjük őket.
... https://hvg.hu/tudomany/20191015_telefonos_ertesitesek_ux_felhasznaloi_a...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az „Egér a Marson” után, „Nők az Űrben” :-)

Először léptek ki csak nők a világűrbe, Jessica Meir és Christina Koch, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két űrhajósa a pénteki űrsétán az állomás akkumulátorait cseréli ki. Ezt élőben lehet követni például itt:

A mostani űrsétával az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA deklarált célja a nemek közti egyenlőség elősegítése.

Az Egyesült Államok első női űrhajósa, Kathy Sullivan ugyancsak üdvözölte az eseményt. Először márciusban tettek kísérletet egy csak nőkből álló űrsétára, ezt azonban elhalasztották, mert az állomáson nem volt elegendő, mérethez illő űrruha. Az ISS űrhajósai 2000 óta 221, a karbantartás miatt szükséges űrsétát tettek, ebből 43 alkalommal nő is volt a csapatban - írja az MTI.
... https://444.hu/2019/10/18/eloben-lehet-kovetni-ahogy-ket-no-kicsereli-a-...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hogy nézne ki a marsi növénytermesztés?

#108 ... erre a kérdésre válaszol egy pénteken Londonban megnyílt kiállítás.

A Moving to Mars (Költözés a Marsra) című tárlatot a londoni Design Múzeumban rendezték meg. A kiállításon mintegy 200 olyan tárgy szerepel, amelyet a szervezők az amerikai űrkutatási hivataltól (NASA), az Európai Űrügynökségtől (ESA) és Elon Musk SpaceX űrvállalatától kaptak kölcsön.
... https://www.travelo.hu/rendezveny/20191018-anglia-london-bolygokozi-nove...

A vörös bolygó légköre belélegezhetetlen, klímája rendkívül hideg, a kozmikus sugárzás veszélyes az életre. Mindeddig a kutatások nem találtak életet a Marson. A kiállítás egy szekciója mégis a marsi növénytermelés több módját vonultatja fel. A lehetőségek között mutatják be az üvegházi, laboratóriumi tartályokban folyó és a talaj nélküli, vízkultúrás növénytermesztést. A módszerek között említik a föld alatti növénykertek létrehozását. A kiállítás szerint a ritka atmoszféra és a marsi talaj tápanyagszegénysége miatt a legvalószínűbb megoldás a hidrokultúrás növénytermesztés. A források szűkössége miatt a marsi gazdálkodáshoz mindent a Földről kell szállítani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Alakul a dolog | ez csak reklám ...

#111 Én most találtam meg a hírt és egy újszülöttnek minden vicc (hír) új.

Most Manjaro alól vagyok de ha Winezek, ki fogom póbálni, a Windows Store-ból tölthető az Ubuntu,  2 Suse szerver és a Kali Linux  és ezeket  integrálja a futtató WSL (olyan mint a WINE csak fordítva) alrendszerbe.
A leírás szerint a csupasz rendszer települ de tetszés szerint bővíthetó GUI elemekkel. Bár pont a Kali aminek a gui szükségtelen, egy fantasztikus rendszer, tűzfal, és hálózat tesztelő összeállítás  Debian alapokon.
https://www.microsoft.com/hu-hu/p/kali-linux/9pkr34tncv07#activetab=pivot:overviewtab

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Alakul a dolog | ez csak reklám ...

#112 Persze, próbáld ki. A puding próbája az evés.

Pont a Kali az a Linux terjesztés, amit telepíteni nem érdemes, nem szabad. Csak Live használat célszerű. Valami olyasmi, ha telepíted (és használod az eszközöket), figyelni kezdik a gépedet a titokszolgák, ami így erősen lelassul vagy támadás áldozatává válik. Azt hiszem, a másik dolog a telepítés ellen, hogy az alapértelmezett alkalmazások, vagy azok közül néhány nem tud frissülni és ez biztonsági kockázat. Mindezt olvasom, olvastam ... fórumokon is folyamatosan. Nem itt:

Kali Linux was released as a rebuild of BackTrack Linux (based Ubuntu) on 13th March 2013. It was developed under full standards of Debian development. It contains about 600 penetration testing tools. Many tools that were that didn’t work properly in BackTrack were removed from Kali Linux.

Itt írnak tükröt, de mondom, mindenhol azt olvasom, gondok lehetnek a frissítésnél:
https://linuxconfig.org/how-to-update-kali-linux
Másrészt, (szerintem) nem igazán lehet bízni a tükrökben, hiszen támadják folyamatosan a rendszert, így gondolom, a tükröket is.
Mindazonáltal a Kali Linux terjesztésben alkalmazott és használt eszközök bármely Debian, Ubuntu vagy más Linux rendszerre telepíthetőek és elérhetőek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A Microsoft Defender Advanced

A Microsoft Defender Advanced Threat Protection elérhető lesz Linux-ra (és Mac-ra is). Bár a Defender Windows-on elég megbizhatóan védi a gépeket, én mégsem rajongok annyira az ötletért. Lesz majd egy program, ami elég jelentős mértékben visszafogja a gépet.

https://itsfoss.com/microsoft-defender-atp-linux/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A Microsoft Defender Advanced

#116 Kíváncsi leszek hogy nyílt forráskódú lesz-e ?!
De még ha az is lesz, akkor sem bíznék meg benne !

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A Microsoft Defender Advanced

#116 A Clamav nem elég?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A Microsoft Defender Advanced

@#120 Ó, hát a Microsoft annyi mindenbe belefog, igér, aztán nem lesz belőle semmi. Ez is lehet, hogy csak egy terv....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kicsi elment  a téma de az

#20 Bocs, hogy pont egy ilyen nagyon régi beírásra reagálok.

Egyfelől igaz, elment a téma, mindenféle aktuális hírek kezdtek betódulni, a felvezető cikkhez alig marginálisan kapcsolódva...

>Most mondhatod hogy de 30-40 évvel ezelőtt mindenki maga bütykölte a kocsiját stb. és mégse volt baleset. 
>De akkor a férfiak nagy hányada, úgy80- 90%-a polihisztor volt, értett a házépítésten, a kertimunkán át a víz, a fűtés, az >autószereléshez, a hegesztéshez, az elektromossághoz, mindenhez. Ma meg az önjelölt Leonardo Da Vincik üres fejjel és nagy >szájjal próbálnak megoldani olyat amiről lövésük sincs. Tsztelet a kivételeknek de nem túl sokan vannak ilyenek.
>Kb. ennyi. 

30-40 évvel ezelőtt messze nem volt ennyi kocsi, ezért nem volt annyi baleset, ráadásul a bütykölés is sokat számított, abban az érteleben, hogy sokáig tartott, addig sem volt a kocsi az úton. Azért tartott sokáig, mert alkatrész, anyag sem volt nagyon, időbe tellett beszerezni. Igen, a férfiak nagy hányada ezermester is volt, mert akkor a "javak" többségét  nem lehetett megvenni, le kellet gyártani otthon, meg kellett oldani a problémát. Az emberek tanultak a szülőktől, egymástól, ráadásul az iskolákban is volt technika óra, stb. Én már éltem akkor, regényt tudnék írni, hogy milyen élmény volt, amikor apám kapott ameribáboól ajándékba egy flexet, csodájára járt a környék, mit hogyan tudtunk akkor megoldani, hogy volt amikor a matekanárunk elhívott haza a barátainkkal, hogy megmutassa ZX Specrtumát, hogy fertőzött meg a BASIC-al, miként vetemedtünk DX TV antennák, erősítők építésére de ez hosszú lenne. Végeredményben tudok hegeszteni, vasat munkálni, vizet szerelni, kertet művelni, programozni, villanyt szereleni, és próbálok úgy élni, hogy magam oldjam meg a problémákat, ne a pénz. És hidd el, akkor is voltak mekkmesterek, vérpisitikék, hajaj, max akkor másként hívták őket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

EEG (elektroenkefalográfia) az iskolában

-- Először fura volt, úgy éreztem, megfigyelnek

– mondja a videóban egy gyerek, mások arról számoltak be, hogy az EEG-nek köszönhetően javultak a jegyeik, a megfigyelés miatt jobban koncentrálnak. A kísérleti programban részt vevő iskoláknak nem kell kérniük a gyerekek hozzájárulását a kamerás-EEG-s ellenőrzéshez, és a rendszert a tanáruk szerint is eléggé utálják. Az intelligens oktatásról szóló hírek kaptak kritikákat a közösségi oldalakon is: a Weibón a magyarra fordítva #Hálistenhogymárleérettségiztem nevű csoportban (23 millió megtekintés) a CCS-nek nevezett rendszert Orwell 1984-éhez hasonlították.
... https://index.hu/techtud/2019/11/14/mesterseges_intelligencia_kina_oktatas/

A Wall Street Journal videóján egy kínai általános iskolát látunk, a gyerekek vörös úttörő-nyakkendőben ülnek az órán, fejükön elektromos pánt. Pontosabban EEG, az agyi elektromos aktivitást mérő elektroenkefalográfia, amit nálunk inkább kórházakban szoktak használni, de ezek a gyerekek a suliban is egész nap hordják. Homlokuk felett a LED vörösen világít, ha az EEG szerint megfelelően koncentrálnak, fehéren, ha a műszer úgy érzékeli, elkalandozott a figyelem, unatkozik, mással foglalkozik a gyerek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Preserving open source software for future generations (GitHub)

Nemcsak mindenre, hanem "mindenre is" felkészül a nyílt forráskódú szoftverek kincsesbányájaként működő GitHub. A Linux és az Android forráskódját már lementették egy esetleges világvégére készülve, de folyamatosan konzerválják a többit is. Ha beüt a baj, ezek az információk talán segítenek az emberiségnek gyorsabban felállni.

A Microsoft által tavaly felvásárolt GitHub vezetői a Universe Developer Conference című fejlesztői rendezvényen jelentették be: elindítják az Archive Programot, azzal a céllal, hogy megőrizzék az összes nyílt forráskódú szoftvert az utánunk következő generációk számára. Az Engadget írja, hogy az első mentett adatok között a Linux és az Android forráskódját találhatjuk meg, valamint különböző programozási nyelvek, webes platformok, kriptovaluták és a mesterséges intelligenciához kapcsolódó eszközök kódját.
... https://hvg.hu/tudomany/20191118_github_archive_program_spitzbergak_forraskod

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Oldalak