fotózás

kami911 képe

Itt a Darktable 4.2

A Darktable 4.2 egy új verziója a Darktable digitális képfeldolgozó programnak, amelyet elsősorban fényképezőgépek képeinek szerkesztésére használnak. A Darktable egy nyílt forráskódú program, amelyet a GNU GPL v3 licenc alatt bocsátanak rendelkezésre, így bárki szabadon letöltheti és használhatja. A Darktable 4.2 újdonságai közé tartozik a JPEG-XL képformátum olvasásának és írásának, illetve a WebP képformátum olvasásának támogatása mellett az ICC profilokkal jelölt WebP képformátumú képek megfelelő színkorrekcióját továbbá a JFIF (JPEG File Interchange Format) fájlkiterjesztés támogatása.

kami911 képe

Itt a Darktable 4.0!

Pascal Obry bejelentette a Darktable 4.0-as verzióját, amely a nyílt forráskódú, ingyenes és keresztplatformos RAW képszerkesztő program újabb frissítése.

Kicsit több mint 10 évvel a Darktable 1.0 első kiadása óta, a Darktable csapat büszkén mutatja be a Darktable 4.0-t!

A Darktable egy nyílt forráskódú fotográfiai munkafolyamat-alkalmazás és nyers képformátum kezelő. Virtuális fényasztal és sötétkamra fotósoknak. Egy adatbázisban kezeli a digitális negatívokat, lehetővé teszi azok megtekintését egy zoomolható fényasztalon keresztül, és lehetővé teszi a nyers képek feljavítását.

Az alábbiakban összefoglaljuk a darktable 4.0-hoz hozzáadott főbb funkciókat. Ezek a funkciók részletesebben a felhasználói kézikönyvben és a hozzá tartozó blogbejegyzésben találhatók.

Szín- és expozíció-leképezés

Mind az expozíciós, mind a színkalibrációs modulok új "spot mapping" móddal bővültek. Ez az üzemmód használható például a fehéregyensúly (kromatikus adaptáció) elvégzésére ismert színű, nem szürke tárgyakkal szemben, vagy egy tárgy szín- és expozíciós konzisztenciájának biztosítására több képsorozaton keresztül. A "mintavételezés" üzemmód lehetővé teszi egy referenciaszín kiválasztását egy forrásképben, rögzítve a kimeneti expozíciót/színt az aktuális expozíciós, illetve színkalibrációs modulok után. A "korrekciós" üzemmód ezután úgy számítja ki a megfelelő expozíciós és színkalibrációs beállításokat, hogy azok megfeleljenek a célképből kiválasztott, megfelelő mintából kiválasztott színnek. A célpont manuálisan is meghatározható a megfelelő CIE Lab 1976 színkoordináták közvetlen bevitelével.

kami911 képe

A Darktable 4.6.1 verziója teljesítményjavításokkal és hibajavításokkal jelent meg

A darktable 4.6.1 egy új verziója a nyílt forráskódú RAW képszerkesztőnek, amely új kamerákat támogat, számos nagy újdonságot tartogat, különböző javításokat és rengeteg teljesítménynövelő fejlesztést is tartalmaz.

kami911 képe

Itt a darktable 4.4

A darktable 4.4 egy új verziója a nyílt forráskódú RAW képszerkesztőnek, amely új kamerákat támogat, számos nagy újdonságot tartogat, különböző javításokat és rengeteg teljesítménynövelő fejlesztést is tartalmaz. A darktable 4.4 új verziója továbbfejlesztette a modulbeállítások másolásának és beillesztésének funkcióját, figyelembe véve a megfelelő képmetadatokat a modulparaméterek beállításához. A maszkkezelőben további fejlesztések történtek, beleértve a rajzolt maszkok formázási lehetőségeinek javítását és a különböző alakzatok rétegezésének új „összeadás” módot. Továbbá, számos javítást és változtatást hajtottak végre a maszkkezelőben, beleértve az alakzatok sorrendjét, az új rátét harmonizációs opciót a scopes modulban, valamint az egyszerűbb képrögzítést és szerkesztést az elforgatás és perspektíva modul nélkül.

kami911 képe

Itt a Darktable 4.2.1

A Darktable 4.2.1 frissítés az első frissítő kiadása a nyílt forráskódú RAW képszerkesztőhöz, amely új kamerákat támogat, és különböző javításokat tartalmaz. A változatban új módszert vezettek be a JPEG képek azonosítására, a sigmoid modulhoz összecsukhatóvá vált, és lehetővé teszik a "gyors hozzáférésű" menük gyorsbillentyűkhöz rendelését. A frissítés javításokat tartalmaz az átnézeti nézetben található képbeállításokra, biztosítja a széles felugró ablakok megfelelő megjelenítését, és új zajprofilokat tartalmaz a Fujifilm és támogatást biztosít további, újabb kamerák számára.

kami911 képe

Itt a Darktable 3.8.1-es verziója

Megjelent a Darktable 3.8.1 első hibajavító frissítése és a Darktable 3.8 sorozat első pont kiadása a GNU/Linux, macOS és Windows platformokra készült, nyílt forráskódú, ingyenes és platformok közötti támogatást biztosító RAW képszerkesztőhöz.

A másfél hónappal a Darktable 3.8 után érkező kiadás a jobb párhuzamosítás révén felgyorsítja a retusáló eszközt, zajprofilokat tesz elérhetővé a Canon EOS D60 és a Samsung NX1000 digitális fényképezőgépekhez, valamint hibajavításokat is tartalmaz. A nyelvi támogatás is bővült a spanyol és a holland nyelvi támogatással.

A Darktable 3.8.1 emellett adott esetben egy nagy piros üzenetet is megjelenít, amely felszólítja a felhasználókat, ha digitális fényképezőgépükről kevés ismerettel rendelkezik a program, akkor a hozzá kapcsolódó mintákat a https://raw.pixls.us/ oldalon tölthetik fel. Ez a kiadás újra támogatja a 3.8-as verzióban eltávolított digitális fényképezőgépeket, de a további támogatáshoz a felhasználók segítségére is szükség van:

kami911 képe

Itt a Darktable 3.8!

Pascal Obry bejelentette a Darktable 3.8-as verzióját, amely a nyílt forráskódú, ingyenes és keresztplatformos RAW képszerkesztő program újabb frissítése.

A Darktable egy nyílt forráskódú fotográfiai munkafolyamat-alkalmazás és nyers képformátum kezelő. Virtuális fényasztal és sötétkamra fotósoknak. Egy adatbázisban kezeli a digitális negatívokat, lehetővé teszi azok megtekintését egy zoomolható fényasztalon keresztül, és lehetővé teszi a nyers képek feljavítását.

kimarite képe

A CEWE Fotóvilág alkalmazás telepítése

Az alkalmazás a CEWE Fotókönyv hasznos társa.
Aki ismeri (én nem), biztosan tudja, mire jó.
Megmutatom, hogyan kell telepíteni.

Letöltés

-- innen,
http://cewe.hu/fotovilag-rendeloszoftver-letoltes.html

-- vagy a terminált használva a 'wget' alkalmazással (az URL változhat):

wget -c https://dls.photoprintit.com/download/Data/4630-hu_HU/hps/setup_CEWE_Fotovilag.tgz

Utóbbi esetben ez történik:

Feliratkozás RSS - fotózás csatornájára