Itt a darktable 4.4

kami911 képe

A darktable 4.4 egy új verziója a nyílt forráskódú RAW képszerkesztőnek, amely új kamerákat támogat, számos nagy újdonságot tartogat, különböző javításokat és rengeteg teljesítménynövelő fejlesztést is tartalmaz. A darktable 4.4 új verziója továbbfejlesztette a modulbeállítások másolásának és beillesztésének funkcióját, figyelembe véve a megfelelő képmetadatokat a modulparaméterek beállításához. A maszkkezelőben további fejlesztések történtek, beleértve a rajzolt maszkok formázási lehetőségeinek javítását és a különböző alakzatok rétegezésének új „összeadás” módot. Továbbá, számos javítást és változtatást hajtottak végre a maszkkezelőben, beleértve az alakzatok sorrendjét, az új rátét harmonizációs opciót a scopes modulban, valamint az egyszerűbb képrögzítést és szerkesztést az elforgatás és perspektíva modul nélkül.

Erősen ajánlott, hogy először készítsen biztonsági mentést, ha a stabil 4.2.x sorozatról frissít. Vegye figyelembe a következőket:

  • A szerkesztései megmaradnak a folyamat során, de
  • az új könyvtárak és a konfigurációk már nem lesz használható a 4.2.x verzióval.

Az új 4.4 verzió számos jelentős változtatást és fejlesztést tartalmaz, amelyeket a közösség végzett. A fejlesztők és a hozzájárulók 2700 darab kódbeküldést hajtottak végre a darktable és a rawspeed projektben, amelyek hozzájárulnak a szoftver fejlesztéséhez és javításához és 97 probléma is megoldásra került. A darktable 4.4-es verziójának főbb új funkciói a következők:

Több automatikusan alkalmazott előbeállítás definiálása lehetősége jelent meg az új verzióban az eddigi egyetlen feldolgozási modullal szemben. Az első modullal azonnal létrejön egy új modul példány, majd az első példány után minden további előbeállítás hozzáadódik egy új modul példányhoz a folyamatláncban.

Annak érdekében, hogy könnyebben láthatóvá váljon, hogy mely modul példány felel meg a jelenlegi előbeállításnak, a modul címkéjét automatikusan beállítják az aktuális modul paramétereivel megegyező előbeállítás nevére. Ha a paramétereket később megváltoztatja, a címke törlődik, hacsak a paraméterek nem felelnek meg egy másik előbeállításnak, amely esetben a címke az illeszkedő előbeállítás nevére változik. Ha a modul címkéjét kézzel szerkesztették, azt soha nem frissítik automatikusan. Ezzel összefüggésben a fejlesztők bevezettek egy új lehetőséget (Beállítások > darkroom > modul nevének automatikus frissítése), amely lehetővé teszi ennek a funkciónak a letiltását. A néhány feldolgozási modul alapértelmezett paramétereit újratervezték, hogy könnyebben használhatók legyenek másolás/beillesztés, előbeállítások és stílusok során.

Sok modul alapértelmezett paraméterei az adatmetaadatok vagy a jelenlegi munkafolyamat alapján kerülnek beállításra, például:

  • expozíció: egy jelenet alapú munkafolyamatban az expozíció az Exif expozíció kompenzációs értékével van beállítva.
  • zajszűrés (profilozott): a kamera és az ISO alapján van beállítva.
  • objektívkorrekció: a kamera, objektív, fókusztávolság és fókusztávolság alapján van beállítva.
  • alapgörbe: a kamera gyártója alapján van beállítva.
  • fehéregyensúly: az Exif metaadatok alapján van beállítva.
  • orientáció: az Exif metaadatok alapján van beállítva.
  • színkalibráció: az Exif metaadatok alapján van beállítva.

Az alapértelmezett munkafolyamat-konfigurációs beállítás (Beállítások > Feldolgozás > Pixel munkafolyamat alapértelmezések automatikus alkalmazása) mostantól a következőre lett beállítva a korábbi kromatikus adaptációs munkafolyamat-beállítás beépítésével és a az új szigmoid modult is tartalmazza. Az elérhető beállítások mostantól a következők lettek:

  • (filmes) -- Alapértelmezett
  • scene-referred (szigmoid)
  • display-referred (régi)
  • Nincs

Ezekkel az új beállításokkal a színkalibrációs modul és a a színhelyre vonatkoztatott modulok sorrendje automatikusan alkalmazásra kerül az összes munkafolyamatoknál, kivéve a „display-referred (régi)”, amely továbbra is a csak a fehéregyensúly modult használja a színképi adaptációhoz. A zárójelben lévő érték a tónus beállításához használt alapértelmezett modult jelöli. leképezés (filmes/szigmoid). Az örökölt üzemmódban az alapgörbe a következő lesz tónustérképezéshez, „Nincs” üzemmódban pedig nincs tónustérképezési modul. kerül alkalmazásra.

A scope modul mostantól rendelkezik egy új színharmónia átfedési lehetőséggel a RYB-ben, vektorscope módban. Összesen 9 különböző színharmónia közül választhat:

  • Monokromatikus
  • Analóg
  • Analóg komplementer
  • Komplementer
  • Osztott komplementer
  • Dyad
  • Triád
  • Tetrád
  • Négyzet

Ezek a vektorszkóp tetején átfedésként jelennek meg, hogy megmondják, hogy hogy hol vannak a „harmonikus” színek. Az átfedéseket megforgathatja az egérrel görgetve.

A színharmónia útmutatók használhatóak a globális színpipetta modullal együtt, hogy segítsenek az ábrázolt kép színeit eltolni egy adott színharmóniahoz illeszkedően - gondoljon rájuk úgy, mint színekhez szánt képmetszet összetételi útmutatókra.

Egy globális jobb kattintásos húzási műveletet is hozzáadtak a fejlesztők, amely lehetővé teszi a kép forgatásának korrigálását anélkül, hogy először megnyitnád a forgatás és perspektíva modult. Ezt a műveletet akkor használhatja, ha a jelenleg fókuszban lévő modul még nem használja ezt a gyorsbillentyűt más célra.

Az ábrázolt maszk funkció alaposan átalakításra került, számos változtatást és javítást végeztek rajta.

Számos feldolgozási modul kódtisztításon és teljesítményjavításon esett át. Az SSE2 kódutakat eltávolították (a fordító által generált optimalizált párhuzamos kód gyorsabb), vagy kódokat optimalizáltak, ami 5-40%-os sebességnövekedést eredményezett. Ez érinti például a következő modulokat: dithering (mostantól dither vagy posterize néven ismert - lásd lentebb), graduated density, input color profile, color look up table, framing, surface blur, vignetting, retouch, denoise (profiled), invert (deprecated), local contrast (local Laplacian mode), lowpass, rgb levels, input color profile, lowlight vision, velvia, split-toning, negadoctor, color calibration (CIECAM16, XYZ és lineáris/nemlineáris Bradford), filmic (legacy - deprecated), filmic rgb (beleértve a highlight reconstruction-t), color balance (legacy), color balance rgb, levels (legacy - deprecated), fill light (deprecated), liquify, color mapping, highpass filter, shadows and highlights, lens correction, grain, monochrome, highlight reconstruction (inpaint opposed mode).

További teljesítményjavulást hoztak az alábbi alapvető rutinokhoz végrehajtott fejlesztések:

  • Az interpolációs algoritmusok (Bicubic, Bilinear, Lanczos2, Lanczos3), amelyeket a "rotate and perspective", "crop and rotate (deprecated)" és a kimenet átméretezéséhez használnak.
  • A Gauss-generátor, amelyet censorize, denoise (profiled), lowpass, diffuse vagy sharpen, defringe, RAW kromatikus aberrációk, base curve, perspective correction, filmic RGB, retouch, tone equalizer és zone System (deprecated) modulokban használnak.
  • A box blur szűrő, amelyet a focus peakinghez, a blendinghez a vezetett szűrővel, az új highlight recovery algoritmusokkal, valamint a bloom, highpass, haze removal és soften modulokkal használnak.
  • Az Edge-Avoiding a-trous Wavelet, amelyet a contrast equalizer és a denoise (profiled) modulokban használnak.
  • Néhány része a bilateral filternek, amit a monochrome, lowpass filter, shadows and highlights, censorize, retouch, color mapping, rotate and perspective és local contrast modulokban használnak.
  • Az összes Lab & RGB keverési mód a display-referred és a scene-referred munkafolyamatokhoz.
  • A tone equalizer számításához használt luminance maszk.
  • A JPEG2000 fájlformátum betöltője.
  • A színadaptációs mátrixokat átalakították, hogy lehetővé tegyék a vektorizálást.
  • A sigmoid modul OpenCL támogatással bővült.
  • OpenMP támogatással bővült az XCF export és az RGBE betöltő.
  • A kiemelés rekonstrukciójának teljesítménye a festés ellenében algoritmus OpenCL implementációjának biztosításával és a belső gyorsítótárazást javult a darkroomban.

A Darktable 4.4 számos új kameratípus támogatását vezeti be, többek között a Canon PowerShot SX10 IS, SX160 IS, SX20 IS, SX220 HS, SX230 HS, SX240 HS, SX30 IS, SX530 HS, SX710 HS, Fujifilm FinePix F550EXR, Fujifilm X-A7, Hasselblad X1D, Hasselblad X2D 100C, Leica M10 Monochrom (DNG), Leica M11 (DNG), Leica M11 Monochrom (DNG), Leica Q3 (DNG), Nikon Z 8 (14-bit tömörített), Panasonic DC-GH5M2 (4:3), Panasonic DMC-FZ100 (1:1, 3:2, 16:9), Panasonic DMC-GF8 (4:3, 1:1, 3:2, 16:9), Phase One IQ180, Phase One P45 és Sony ILME-FX30 típusokat.

Emellett új fehéregyensúly beállításokat is tartalmaz a Canon PowerShot SX160 IS, Fujifilm X-H1, Fujifilm X-H2S, Fujifilm X-T200, Nikon Z 6_2, OM System OM-1, Pentax K-1 Mark II, Ricoh GR IIIx, Sony DSC-RX100M7, Sony ILCE-7C, Sony ILME-FX30, Canon EOS R7 és Canon EOS R10 kamerákhoz.

Az új zajprofilokat is tartalmaz a Canon PowerShot SX160 IS, Nikon Z 6_2, Ricoh GR IIIx, Sony ILCE-6100, Sony ILCE-7M4, Sony ILCE-7RM5 és Sony ZV-E10 kamerákhoz a frissítésben.

Ez még csak az újdonságok kisebbik fele. Annyi minden vav, hogy tényleg érdemes átnézni az eredeti bejelentést.

Egyéb változások

Természetesen a fejlesztők számos hibát kijavítottak, fordításokat frissítettek, és egyéb komponenseket javítottak. Az új verziót már most letölthet a hivatalos weboldalról az összes támogatott platformra, vagy telepítheti Flatpak alkalmazáscsomagként a Flathub-ról.

Telepítés Linux Mint 21.x-re vagy Ubuntu 22.04-re

Itt még egyelőre nem jelent meg az új verzió. Terminálból telepíthető a darktable a következő teminál parancsokkal:

echo 'deb http://download.opensuse.org/repositories/graphics:/darktable/xUbuntu_22.04/ /' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/graphics:darktable.list
curl -fsSL https://download.opensuse.org/repositories/graphics:darktable/xUbuntu_22.04/Release.key | gpg --dearmor | sudo tee /etc/apt/trusted.gpg.d/graphics_darktable.gpg > /dev/null
sudo apt update
sudo apt install darktable

Telepítés Linux Mint 20.x-re vagy Ubuntu 20.04-re

Terminálból telepíthető a darktable a következő teminál parancsokkal:

echo 'deb http://download.opensuse.org/repositories/graphics:/darktable/xUbuntu_20.04/ /' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/graphics:darktable.list
curl -fsSL https://download.opensuse.org/repositories/graphics:darktable/xUbuntu_20.04/Release.key | gpg --dearmor | sudo tee /etc/apt/trusted.gpg.d/graphics_darktable.gpg > /dev/null
sudo apt update
sudo apt install darktable

A darktable alkalmazásról

A darktable egy nyílt forráskódú szoftver, amelyet professzionális képszerkesztésre és képfeldolgozásra használnak. Az alkalmazás kifejezetten a fotósok igényeire lett tervezve, és számos eszközt és funkciót kínál a képek optimalizálására és manipulálására. A darktable lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy finomhangolják a fényerőt, a kontrasztot, a színek egyensúlyát, valamint más képi tulajdonságokat, hogy elérjék a kívánt végeredményt. Emellett támogatja a nyers képformátumokat, amelyek lehetővé teszik a maximális képminőség és rugalmasság elérését a feldolgozási folyamat során. A darktable platformfüggetlen, és elérhető számos operációs rendszerre, beleértve a Windows-t, a macOS-t és a Linuxot.