Commodore

kami911 képe

Amiga: Free Game Mania

Ki ne szeret ingyen hozzájutni valami értékes dologhoz! Az Amiga hőskorában ezt a játéklemezek illegális(?) másolásával érhettük el. Ahogy azonban a legtöbb program fejlesztője megszűnt, vagy kiszállt az Amiga-platformra való fejlesztésből, úgy váltak az általuk készített szoftverek "abandonware", illetve jogilag kérdéses státuszúvá. Voltak olyan szoftverházak, melyek maguk tették ingyenesen letölthetővé a felhagyott platformra írt játékaikat. Így tett például a Factor 5 a Katakis, illetve R-Type c. játékaival, illetve a Turrican háttérzenéivel.

kami911 képe

Adatátvitel modern, USB-s számítógép és Commodore floppy-meghajtók között

A Commodore gépcsalád floppy-meghajtójának használata érdekes dimenziókat nyit azok számára, akik az internetről elérhető retró adattömeget elérhetővé szeretnék tenni a régi Commodor-uk, vagy éppen Primo-juk számára. Számos megoldás létezik arra, soros vagy párhuzamos porttal rendelkező számítógépen adatokat tudjanak írni, vagy olvasni a Commodore soros porttal rendelkező floppy meghajtók segítségével. Szerencsére korunk univerzális soros portja, az USB-vel szerelt számítógépekkel is megoldható a feladat. Ennek ismertetésére vállalkozik ez az írás.

kami911 képe

Aki ma retro élményre vágy, az a Csokonai Mikroklub tárt kapuval vár

Előkerültek a retros kollégák, így ma is, és februárban is több alkalommal lesz csokiklub. Továbbá márciusban is jó alkalmak nyílnak majd a közös retrozásra.

kami911 képe

Vakondok 4: teljes interjúk a magyar játékfejlesztésről

A Vakondok 4 – Végigjátszás egy dokumentumfilm a 80-as, 90-es évek magyar videojáték-fejlesztéseiről. Történet egy korról amikor a magyar fejlesztők munkáit szinte az egész világ ismerte, miközben nem sok mindenki tudott arról, hogy Magyarországon egyáltalán folynak ilyen fejlesztések. A vasfüggönynek köszönhető elszigeteltség ellenére Magyarországon a 80-as, 90-es években rendkívül színvonalas videojáték-fejlesztések folytak. Olyan kiadók adták ki a magyar játékokat, mint például a Commodore, Virgin, Activision. Egy 1984-ből előkerült cikkben a The Times arról számol be, hogy „…a nyugati játékboltok letakarítják polcaikat, hogy elférjenek rajtuk a magyar játékok…”.

A Vakondok 4 teljes film megtekinthető itt:

A magyar játékfejlesztésről szóló teljes interjúk, 40 óra terjedelemben, itt találhatóak:

kami911 képe

Ma is lesz Csokonai Mikroklub

BÚÉK! Talán már hallottatok a Csokonai Mikroklubról, ami az ősi Csoki klub újjáéledése, és még 2013 környékén kezdett újraformálódni Videoton TV Computer és Amiga Klub néven. A lényeg, hogy azóta az évek során változó formában és intenzitással, de összegyűlünk péntekenként a történelmi helyszínen egy kis kockulásra. Ez leginkább beszélgetést, büfézést jelent, és persze van hova kipakolni és kipróbálgatni a retro hardvereket is. Jobb napokon egészen különleges vasak is megfordulnak itt, olykor, ha valaki megszervezi, kvíz vagy akár játékverseny is előfordulhat. Sokféleképp volt már az elmúlt években, jelenleg az alsó teremben retrózhatunk, a büfétől jobbra. Sajnos nem tárolhatunk semmit a helyszínen, így monitort, hosszabbítót is kell magunkkal hoznunk. Az első 2024-es időpont, ma, azaz január 12-én lesz, készülünk rá már többen is. Ha van kedvetek csatlakozzatok, akár alkalmanként, akár rendszeresen.

kami911 képe

Első magyar retró számítógép- és videójáték-kutatás

A segítségedet szeretnék kérni az első hazai retró számítógép- és videójáték-kutatás elkészítésében, melynek eredményeit a retró témával foglalkozó felületeken olvashatod, hallhatod majd. A kérdőív kitöltése mindössze pár perc.

Itt találod a kérdőívet

A készítők kérése: „Kérünk, hogy a kutatást csak akkor töltsd ki, ha érdekelnek a retro számítógépek, videojátékok.”

Kitöltési határidő: 2023. december 31.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Commodore csatornájára