A KDE következő nagy kiadása megérkezett!

kami911 képe

A KDE Projekt kiadta a Plasma 6-ot, a Frameworks 6-ot és a Gear 24.02-es verzióját: a szabad szoftverként elérhető asztali környezet, eszközök és a programkönyvtárak új verzióban rengeteg újdonsággal rukkolt ki a fejlesztőcsapat.

Plasma 6

A KDE Plasma egy modern, funkciókkal gazdag asztali környezet Linux alapú operációs rendszerekhez. Ismert a letisztult designról, testreszabható felületről és a széleskörű alkalmazásokról. Emellett nyílt forráskódú, reklámoktól mentes és elsődlegesen az adatvédelem és a személyes adatok védelmét tartja szem előtt.

A Platina-t telepítheti a jelenlegi laptopjára, és élvezze a legkorszerűbb számítástechnikai élmény összes előnyét, még akkor is, ha a hardverét nem támogatja a Windows 11. Választhat néhány nagyon elegáns gépet is, amelyeket előre telepítenek Platina-val, például a Steam Deck-et és sok laptopot és ultrabook-ot.

Kétszeres ugrás a jövőbe

A Plasma 6-tal a technológia két fő frissítésen ment keresztül:

  • áttértek a legfrissebb alkalmazáskeretünk verziójára, a Qt-re, és
  • átálltak a modern Linux grafikus platformra, a Wayland-re.

Mindent elkövettek a fejlesztők annak érdekében, hogy ezek a változások a lehető legzökkenőmentesebben és észrevehetetlenebben történjenek a felhasználók számára. Amikor telepíti ezt a frissítést, ugyanazt a ismerős asztali környezetet fogja látni, amelyet már megismert és szeret. De ezek a háttérben megbúvó frissítések és fejlesztések javítják a Plasma biztonságát, hatékonyságát és teljesítményét, és javítják a modern hardverek támogatását is. Így a Plasma összességében megbízhatóbb felhasználói élményt nyújt, miközben előkészíti az utat a jövőbeni sok-sok további fejlesztéshez.

Továbbra is biztosítja a KDE a régi X11-es munkamenet támogatását azoknak a felhasználóknak, akik jelenleg azt részesítik előnyben.

Új áttekintési hatás

Egyesítették az Áttekintés és Asztal Rács hatásokat egybe, és jelentősen javították az érintőtábla gesztusait.

Színek

A Platina Waylanden most részleges támogatást nyújt a magas dinamikatartományú (HDR) eszközök számára. A támogatott monitorokon és szoftvereken ez gazdagabb és mélyebb színeket biztosít a játékokhoz, videókhoz és vizuális alkotásokhoz. Állítson be ICC-profilokat minden egyes képernyőhöz külön-külön, és a Platina ennek megfelelően állítja be a színeket. Az alkalmazások továbbra is korlátozottak az sRGB színtérre, de dolgoznak a fejlesztők azon, hogy hamarosan növeljük a támogatott színterek számát.

Annak érdekében, hogy javítsák a Platina hozzáférhetőségét, támogatást került bevezetésre a színtévesztést kiküszöbölő szűrőkhöz. Ez segít a protanopiában, deuteranopiában vagy tritanopiában szenvedőknél.

Új háttérkép

Változtassa meg asztalát az axo1otl által készített „Scarlet Tree” lenyűgöző háttérképpel. Örökítse meg a nap vibráló energiájának és a üstökös égi táncának dinamikus kölcsönhatását.

Az asztal háttérképét mostantól a Rendszerbeállításokból is megváltoztathatja. Válassza ki, hogy csak egy adott képernyő háttérképét vagy az összeset egyszerre szeretné-e megváltoztatni.

Lebegő Panel

A Platina 6-mal a panel mostantól alapértelmezés szerint lebeg. Nem szereti a lebegő paneleket? Ne aggódjon, újra tervezték a panelbeállításokat, hogy könnyebben beállítható legyen minden igényének megfelelően. A paneleknek most új, intelligens automatikus elrejtési módot is beállíthat ("Dodge Windows"), amely lehetővé teszi számukra, hogy elrejtsék magukat, amikor az ablakok érintik őket.

Új alapértelmezések

A Platina 6.0 egy új fő verzió, és úgy döntöttek a készítők, hogy néhány alapértelmezett beállítást megváltoztatnak, hogy könnyebbé tegyék a használatát. A Platina még mindig ugyanolyan konfigurálható, mint valaha, és ezeket a beállításokat visszaállíthatja, ahogyan voltak a Platina 5-ben, ha azt jobban szerette.

  • Fájlok és mappák most egy kattintással lesznek kiválasztva, és dupla kattintással megnyilnak.
  • Érintőtábla koppintás a kattintáshoz az alapértelmezett Waylandon engedélyezve van.
  • Wayland az alapértelmezett grafikus munkamenet.
  • A "Bélyegkép Rács" az új alapértelmezett Feladatváltó stílus.
  • A görgetés az asztalon most már nem vált át virtuális asztalokra.
  • A panelek alapértelmezés szerint lebegnek.

Átrendezett beállítások

Javították a Beállítások alkalmazást, felhasználóbarátabbá téve és csökkentve a beágyazott oldalak számát. Sok beállítási oldalon a gombokat áthelyezték az eszköztárra, fokozva a konzisztenciát más alkalmazással, és helyet teremtve a tényleges tartalomnak. Most már lehetősége van testre szabni a hang témáját, és bevezettük az „Ocean” néven ismert új alapértelmezett hang témát az „Oxygen” hang témát helyettesítve.

Másik újdonság, hogy most már könnyen beállíthatja a kívánt alkalmazásokat széles körű fájltípusokhoz, például mindenféle zenei és videofájlokhoz.

A Kocka visszatért!

Két évvel ezelőtt néhány jelentős architekturális fejlesztés miatt az KWin-ben ideiglenesen el kellett távolítaniuk a fejlesztőknek a híres kocka hatást - de most végre visszatért! Ez az effektus tökéletes a több asztal koncepciójának világos vizualizálásához... És persze, hogy megmutassa barátainak és családjának, milyen menő a Plasma.

Találja meg a Plasma segítségével!

A Plasma keresés most már lehetővé teszi a keresési eredmények sorrendjének testreszabását és most már elérhetővé vált az időzónák közti átváltás is. Ez praktikus, ha gyakran utazik, vagy kapcsolatban kell maradnia kollégáival, barátaival és családjával más világrészekben. Nézze meg, hogy a KDE hogyan segíthet az utazás során.

Néhány refaktorálás és profilozás miatt a Platina keresés általánosságban gyorsabb, és különösen a keresés az alkalmazások és beállítási oldalak között sokkal gyorsabb, miközben kevesebb CPU erőforrást használ.

  • Több mint 200%-kal gyorsabb a közelmúltban megtekintett dokumentumok keresésére
  • Akár 60%-kal gyorsabb az alkalmazás keresésére
  • Akár 30%-kal kevesebb CPU ciklus

További érdekességek a kereséssel kapcsolatban:

  • „Hibrid Alvás” aktiválása a KRunner-ből
  • Keresés a codebergben és a PyPiben a KRunner-ből
  • A keresés most már az Ön jelenleg beállított rendszernyelvében és angolul is megtalál szövegeket

Még több Plazma

  • Javított ujjlenyomat-azonosítás a zárolási képernyőről: A korábbi verziókban választhattunk a jelszó vagy az ujjlenyomat hitelesítés között a zárolási képernyőn. A Platina 6-ban mindkettőt egyszerre támogatjuk.
  • Támogatás több Iszlám naptárhoz: Most már támogatja a KDE az Asztronómiai és Umm al-Qura naptárat a naptár alkalmazásban. Ez a már meglévő Juliana, Milankovic, Kínai Hold, Indiai, Héber, Perzsa és Iszlám Polgári naptárak kiegészítése.

Plasma Mobil

  • A Platina mobil verziója több fejlesztésen ment keresztül. Az frissített alapértelmezett kezdőképernyő lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy rendezzék kedvenc alkalmazásaikat egy rácsban és csoportosítsák őket.
  • Hozzáadtak a készítők egy üdvözlő képernyőt az első indításhoz. Ez végigvezeti Önt a WiFi, időzóna, eszközméretezés és mobilkapcsolat beállításainak konfigurálásában.

A KDE Gear 24.02 újdonsági és fejlesztései

A KDE Gear 24.02 frissítése számos alkalmazást hozott magával, melyek már támogatják a Qt 6-ot. A változások a Breeze kialakításában ölt testet, de több alkalmazás is egy új, keret nélküli megjelenést vett fel felületének. A KDE Breeze egy felhasználói felületi dizájn és stílusrendszer, amelyet a KDE közösség fejlesztett ki. A Breeze az alapértelmezett felhasználói felületi téma és ikonkészlet a KDE Plasma asztali környezetben és a KDE alkalmazásokban. A Breeze dizájnra jellemző a modern, tiszta megjelenés, amely egyszerűséget és könnyű használatot céloz meg. A Breeze stílusrendszer egy olyan átfogó dizájnvonalat kínál, amely összehangolja a widgeteket, az ablakokat, a panelokat, az ikonokat és más grafikus elemeket a KDE asztali környezetben, így egységes és konzisztens felhasználói élményt nyújtva.

Csoportmunka

A Kontact csomag jelentős fejlesztéseket kapott a biztonság és a magánélet területén is.

A KMail email nézegető eltávolítja a hirdetéseket és a nyomkövető kódot az emailekből, egy erősebb hirdetésblokkoló segítségével, melyet a Rustban írtak. Az email szerkesztő most közvetlenül megjeleníti az Ön címzettjeinek OpenPGP kulcsainak érvényességét és bizalmi szintjét, és figyelmezteti Önt, ha az egyik kulcsuk majdnem vagy éppen lejárt.

A KOrganizer most lehetővé teszi titkosított és aláírt email meghívások küldését - ez fontos, ha munkája bizalmasságot igényel.

A Kleopatra, a GnuPG felülete, most lehetővé teszi az OpenPGP-t nem támogató webes kliensekből, mint például a Gmail, letöltött titkosított emailek megtekintését. Ez a funkció sok Windows felhasználónak is előnyös lesz, mivel a Kleopatra fontos része ennek a biztonsági eszközkészletnek.

Az előző online szolgáltatások támogatása mellett mellett a KMail most támogat néhány offline és nyílt forráskódú AI funkciót is. A fordításokhoz beállíthatja a Bergamot fordítási modellt, melyet a Firefox is használ. Továbbá használhatja a vosk-api motort a beszéd szöveggé alakításához.

Fontos megjegyezni, hogy alapértelmezés szerint mindezek az AI funkciók letiltva vannak, és explicit módon kell őket engedélyezni a KMail beállításaiban.

Útazástervezés

Az Itinerary a KDE utazási segédje. Az Itinerary használhatóságát telefonokon javítottuk, ahol a gyakori műveletek elérhetők egy alsó navigációs sávon, ami lehetővé teszi az átjárását jegyeihez és aktuális útjához.

A fő idővonalat újra terveztük, és most a bejegyzéseket kiterjeszthetjük az intermediális megállók és folyamatos késések és zavarok megjelenítéséhez. Az eseményekről szólva most már kézzel is hozzáadhatunk és szerkeszthetünk bejegyzéseket, és egész utakat vagy egyes foglalásokat is megoszthatunk telefonunkon keresztül a KDE Connect segítségével.

Az Itinerary belső térképe most felsorolja az épületben vagy területen található összes kényelmi szolgáltatást, segítve ezzel például egy hely megtalálását, ahol kávét lehet venni egy nagy pályaudvaron, vagy egy helyet keresni étkezéshez a szállodája közelében. Ez a funkció az OpenStreetMap által működtetett, internetkapcsolat nélkül működik, és a keresési kifejezések soha nem hagyják el az eszközét.

Egy utazás részleteinek megtekintésekor, a megállók listájától eltekintve, megnézheti az út térképét is.

KDE Oktatás

Számos KDE Education alkalmazást frissítettek a Qt 6-ra, és a portolás részeként felületüket újragondolták, hogy megfeleljenek a jelenlegi KDE szabványoknak.

A KHangMan, a Hangman játék adaptációja, a Kirigami-ra lett átportolva. A Kiten, a japán nyelv tanulására szolgáló alkalmazás, keresési párbeszédablakkal bővült a Kanji böngészőjében. A KWordQuiz, egy flash kártya alkalmazás, hangszórószabályzókat tartalmaz az audiófájljaihoz. A Kalzium már nem használ gradienst, és a periódusos tábla eleminek színei jobb kontrasztot kínálnak az Ön jelenlegi színsémájával.

Kdenlive

A KDE hatékony videószerkesztőjének, a Kdenlive-nek, a legnagyobb újdonsága az, hogy támogatja egy klipben található hang vagy video cseréjét az idővonalon. Ez az új funkció lehetővé teszi egy klip hangjának kivonását, annak módosítását egy másik programban, majd a meglévő klip frissítését az új hanggal.

A Kdenlive továbbfejlesztette a feliratok funkcióját, lehetővé téve több felirat beillesztését egyetlen sávra. Ez különösen hasznos olyan videóknál, amelyek több nyelven igényelnek feliratokat. Lehetőség van feliratok importálására és exportálására is.

A Kdenlive automatikusan értesíti Önt, amikor elérhető egy frissítés.

A klipmonitor felsorolja a legutóbb megnyitott klippeket, és a dokumentumellenőrző párbeszédablaka, amely akkor jelenik meg, amikor egy projektet olyan klippekkel nyit meg, amelyek hiányoznak, teljesen újratervezésre került.

Dolphin

A Dolphin a KDE fájl- és mappakezelője. A Dolphin kialakítása fejlődött, a beállítások különleges figyelmet kaptak, és újraszervezték őket, hogy könnyebben áttekinthetőek legyenek.

A hozzáférhetőség javult ebben az új verzióban. Az eszköztári gombok és a tárolókapacitás üreshely kijelzés a állapotsorban most billentyűzet segítségével elérhetők. A főmenü megnyitásához nyomja meg a F10-et, és a helyi menük megnyitásához nyomja meg a Shift+F10-et. Ezekből az előnyökből sok más alkalmazás is részesült.

A mappa jobb egérgombbal való kattintás most lehetőséget ad egy mappa megnyitására megosztott nézetben.

Spectacle

A Spectacle a KDE képernyőkép felvételekért felelős segédprogramja. A nemrégiben bevezetett felvételi funkciók a Spectacle-ban továbbfejlesztésre kerültek, most rendszerikon jelenik meg, amikor felvétel készül. Ha az egeret az ikonra mozgatja, láthatja az eltelt időt. Kattintson az ikonra, és a felvétel befejeződik.

A teljes képernyőt vagy egy alkalmazásablakot felvételen kívül most már bármilyen tetszőleges részét a képernyőnek is felveheti.

Az új felvételi gyorsbillentyűk:

  • Meta+R vagy Meta+Shift+R egy térséget rögzít
  • Meta+Alt+R egy képernyőt
  • Meta+Ctrl+R egy ablakot

Fontos megjegyezni, hogy megváltoztatták a képernyőképek és képernyőfelvételek mentésének alapértelmezett helyét. Mostantól megtalálhatók az ~/Képek/Képernyőképek és ~/Videók/Képernyőfelvételek mappákban.

A felvételi minőségbeállítások között megjelent a VP9 kódolás a videofelvételekhez. A több kijelző kezelésének javítása, mellett különböző nagyítási méretekkel is lehet használmni, valamint új CLI opciók lettek hozzáadva a felvételhez szabályzásához. Új kimeneti fájlneve sablonlehetőségek és formátumok is megjelentek a mentési lehetőségek között.

NeoChat

A NeoChat a KDE Matrix kliense. Az új verzióban, amikor elindítja az alkalmazást, egy üdvözlőoldalt kap, amely lehetővé teszi, hogy kiválassza, melyik fiókot szeretné használni, és hogy bejelentkezzen más fiókokba. Az üdvözlőoldal figyelmezteti Önt, ha a NeoChat nem tud egy fiókot betölteni.

A NeoChat most lehetővé teszi egy új fiók közvetlenül az alkalmazásból való regisztrálását is. A Matrix fiók deaktiválása is lehetséges a NeoChatből.

A Terek (Spaces) a Matrix relatíve új funkciója, amely lehetővé teszi a chat csatornák csoportosítását. Ez segít a szobák felfedezhetőségének javításában, nagy közösségek kezelésében, vagy csak az összes csatorna rendszerezésében, amelyben részt vesz. Ezeket most már az NeoChat nélkül is megteheti.

A NeoChat most már nem hagyja ki Önt az új értesítésekből sem. Hozzáadtunk egy új oldalt, amely tartalmazza az összes legutóbbi értesítését. Amikor a NeoChat Android alkalmazása le van zárva, még így is képes lesz értesítéseket fogadni. A fő idővonal jelzi, amikor több üzenet betöltése zajlik, és amikor eléri annak végét.

És még:

  • QR kódok a kapcsolatok megosztásához
  • Javított szoba frissítések
  • Gomb hozzáadása a meghívás elutasításához és a felhasználó figyelmen kívül hagyásához
  • Eszköz biztonsági részleteinek megjelenítése
  • Szoba biztonsági beállítások hozzáadása

PlasmaTube

A PlasmaTube egy YouTube kliens, mely az Invidious-t használja. Ez az új verzió támogatja az Invidious fiókjával való megzekintési előzmények szinkronizálását és csatornák és lejátszási listák keresését. Új sorrendrendszerrel is rendelkezik a lejátszási listákhoz.

A PlasmaTube 24.02 bevezette a Kép-a-Kép (PiP) módot, amely lehetővé teszi a videók lejátszását egy lebegő ablakban, amely mindig a többi ablak felett marad, így Ön figyelemmel kísérheti, mit néz, miközben más feladatokon dolgozik.

Most már korlátozottan, de  támogatást ad a Peertube és Piped videókhoz is.

És még:

  • Videó közvetlen megnyitása parancssori argumentumként
  • MPRIS2 támogatás
  • Készülék és kijelző altatás gátlása, ha egy teljes képernyős videót játszanak
  • Alap Android támogatás
  • Javított videolejátszó UX

Tokodon

A Tokodon a Mastodon federated közösségi média platformot hozza el Önnek. A Tokodon lehetővé teszi az olvasást, a posztolást és az üzenetküldést könnyedén. Ebben a kiadásban az új posztok írása még könnyebb. Beállíthatja a fókuszpontokat, amelyeket a követői látni fognak, amikor megtekintik a bejegyzést a fő idővonalukban. Képeket beilleszthet vagy eldobhat az összeállítóba. Amikor eldob egy vázlatot, egy konfigurációs ablak megakadályozza, hogy véletlenül törölje a bejegyzését.

Több irányítási lehetősége lesz, hogy mit lássanak a Mastodonon. Elrejtheti a boost-okat és a válaszokat a fő idővonalán. A fiókok jelentésének és elnémításának most már közvetlenül a fő idővonalról is elérhetővé váltak ezek a műveletek. Kommentárt is hagyhat, amikor jelent egy sértő fiókot.

Teljesen áttervezték az első indítási élményt, lehetővé téve, hogy többet tudjon meg a Mastodonról, bejelentkezzen a meglévő fiókjába, és regisztráljon egy fiókot egy szerveren. Emellett a Tokodon magyarázatot ad azokról a hibákról, amelyekkel bejelentkezéskor találkozik, és lehetőséget ad újra próbálkozásra.

Áttervezték a profiloldalakat is. Az új profiloldal lehetővé teszi a bejegyzések szűrését a profilban található kiemelt címkék szerint.

És még:

  • Színtémák támogatása Androidon
  • Szűrt értesítési vezérlés
  • TweetDeck-stílusú keresztfiók-műveletek
  • A rendszer integrálása a Tokodon megosztásával
  • Lista támogatás
  • Push értesítések
  • Részletes értesítési vezérlés
  • Moderációs eszköz az adminisztrátorok számára
  • Látható a bejegyzésszerkesztési állapot

Fejlesztőknek

Kate

A Kate az egyik KDE hatékony szövegszerkesztője és IDE-je. A Kate LSP-je egy új JSON-parser-t használ, RapidJSON néven, és most gyorsabb teljesítményt és kevesebb memóriahasználatot eredményez a kiegészítési eredményekkel kapcsolatban. Az LSP támogatás most már teljesebb, és párbeszédablakokat jelenít meg, amikor a kiszolgáló kéri.

És még:

  • Automatikus LSP beállítás CSS-hez, SCSS-hez, LESS-hez, XML-hez, Julia-hoz és PHP-hez
  • Automatikus DAP beállítás Dart-hoz és Flutter-hez
  • A szinkronizálás beállítása a megosztott nézetekhez
  • Beszédből szöveg (Text to Speech) megoldás támogatása

Konsole és Yakuake

A Gear 24.02-ben, a Qt 6-ra való portolás mellett, áttervezték a Konsole és a Yakuake beállításait, és a Konsole megjelenítése most már gyorsabb, 50%-kal kevesebb memóriát igényel.

Azok az emberek, akik a Konsole-t használják kínai, japán vagy koreai írással, örömmel fogadják majd, hogy a szövegkijelölés most már helyesen működik.

A Konsole most minden fület külön csoportba helyez. Ez megakadályozza az egész alkalmazás leállítását, amikor a rendszer magas memóriaterheléssel küzd, és memóriát kell felszabadítania a folyamatok leállításával.

KClock

A KClock szünetelteti a médiaforrások hanglejátszását (médialejátszók, streaming szolgáltatások stb.), amikor az ébresztő vagy az időzítő megszólal, majd folytatja őket, amikor az ébresztőt elutasítják.

KDE Connect

A KDE Connect most már Bluetooth-on keresztül képes kapcsolódni más eszközökhöz. Ez lehet kevésbé megbízható, mint a jelenlegi Wi-Fi megoldás, de hasznos lehet, ha két eszközét nem ugyanazon Wi-Fi hálózaton keresztül csatlakoztatja, vagy ha tűzfal választja el őket.

A felfedezhetőség szempontjából a KDE Connect most már támogatja az mDNS-t, amely jobban képes más eszközök felfedezésére a hálózatában, és kevésbé gyakran blokkolják a hálózat konfigurációjával.

Kasts, Podcast Lejátszó

Az új feed frissítéseket most már sokkal gyorsabban lekérjük, ha az RSS feedek nem változtak.

Elisa, Zenelejátszó

A fájlnézet kezdőpontja most már konfigurálható egy másik könyvtárra vagy tárolólemezre. A különböző metaadat párbeszédpaneleket javították mobil eszközökön. Átváltották egy verem-alapú történeti módra a navigációhoz.

Ez csak egy összefoglaló volt a KDE Gear 24.02 újdonságairól és fejlesztéseiről. Rengeteg új funkciót és fejlesztést hozott magával az alkalmazásokban, így a KDE-felhasználók számára izgalmas frissítés lehet.

A KDE Frameworks az egyik legnépszerűbb open-source keretrendszer, amelyet sokan használnak azért, mert a használatával a fejlesztők sok időt és energiát takaríthatnak meg. Az új verzióban javult a rendszer stabilitása és megbízhatósága, és az új funkciók segítenek a felhasználóknak még jobban kihasználni a keretrendszer lehetőségeit.

Összességében az új verzióban számos fontos funkció és hibajavítás található, amelyek segítenek javítani a a Plasma 6-ot, a Frameworks 6-ot és a Gear 24.02 rendszereket, és javítják a felhasználói élményt. A KDE 6 környezet számos érdekes és meghatározó elemet tartalmazó frissítés, amely tovább javítja a rendszer stabilitását és megbízhatóságát, és új funkciókkal bővíti az asztali környezet és az alkalmazások lehetőségeit.

A KDE a Plasma 6-ot, a Frameworks 6-ot és a Gear 24.02 révén rengeteg változtatást tartalmaz, ezért a teljes változtatásnaplót érdemes tanulmányozni. A forráskód letölthető a git tárolóból, a projekt jövőbeli terveit és egyéb információkat megismerheti a wiki oldalon.

A KDE támogatása

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.

Hozzászólások

Nem akarom bántani a KDE-t,

Nem akarom bántani a KDE-t, csak eszembe jutott a Compiz.

Úgy 10 évvel ezelött az Ubuntun megcsodáltam ezt a kocka megjelenést, a Woobly windowst, meg a többi huncutságot. Eljátszadoztam vele egy órát.

Azért nagyot fejlődött a technika, hogy most újra sikerült életet lehelni bele.

Mi jön még?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Nem akarom bántani a KDE-t,

#1 Egy csomó újdonság a KDE6-ba, amit itt olvashattál.Rengeteg fejlesztés a kocka csak egy töredéke a többi újdonságnak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem akarom bántani a KDE-t,

#1.1 Azzal kezdtem, hogy nem bántom a KDE-t.
Csak eszembe jutott, hogy egy újszülöttnek minden vicc új.
Vannak, akik ezt a kockát egy forradalmian új dolognak tartják, és boldogok, hogy a KDE már ezt is tudja (újra).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Nem akarom bántani a KDE-t,

#1.1.1

Technikai okokból került ki:

Két évvel ezelőtt néhány jelentős architekturális fejlesztés miatt az KWin-ben ideiglenesen el kellett távolítaniuk a fejlesztőknek a híres kocka hatást - de most végre visszatért! Ez az effektus tökéletes a több asztal koncepciójának világos vizualizálásához... És persze, hogy megmutassa barátainak és családjának, milyen menő a Plasma.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem akarom bántani a KDE-t,

#1.1.1 Vannak, akik ezt a kockát egy forradalmian új dolognak tartják, és boldogok, hogy a KDE már ezt is tudja (újra).

Ez azért van, mert téged jobbára csak a felszín érdekel (hogy ilyeneket írsz). Nehéz így elmagyarázni, de lényeg, régen volt ott belül, mélyen egy dolog, amire rá lett építve egy csomó ficsőr. (De ez így volt a Windows esetében is, amúgy.)

Szóval az idő haladt, és az a dolog ott belül, a rendszer alján, idejét múlt lett. Újabbra kellett cserélni, és ez azzal járt,. hogy mindent újra kellett programozni, ami a monitoron látszik. Ez ráadásul a KDE esetében már második hullám, mert Wayland újabb ilyen totális platform csere. Az újraprogramozással most értek oda, hogy újra működjön, ami volt.

Amúgy Cinnamon alatt is működik a kocka, meg a lobogó ablakok (újra), mert már újraírták a bővítményeket.(De itt a Wayland ugrás még hátra van)

A Windows 11 meg most újra Aero- elemeket tartalmaz, pedig volt már egyszer Windows Vista, de az újszülöttek még azt nem látták.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve