A Canonical és a Microsoft együttműködésével a .NET 6 elérhető Ubuntu 22.04 Linux-ra

kami911 képe

A Canonical és a Microsoft

Néhány hónappal ezelőtt a Canonical és a Microsoft munkatársai azzal a céllal kezdtek el együtt dolgozni, hogy az Ubuntut még jobb környezetté tegyék a .NET fejlesztők számára.

Két fő cél érdekében működnek együtt:

  • Egyszerűsíteni a .NET használatát az Ubuntu-n.
  • Lerövidíteni a Canonical és a Microsoft közötti ellátási láncot.

Ismert tény, hogy sok .NET fejlesztő használja az Ubuntu-t. Kommunikáció révén, nyilvánvalóvá vált, hogy elég sok mindent tehetnek azért, hogy jobbá tegyék ezt .NET élményt Ubuntu alatt.

    A .NET fejlesztők mostantól egyetlen "apt install" paranccsal telepíthetik az ASP.NET és a .NET SDK-t és futtatóprogramokat az Ubuntu 22.04 LTS rendszerből.
    A Canonical új, rendkívül kis méretű, shell vagy csomagkezelő nélküli OCI-kompatibilis alkalmazásképeket ad ki a .NET 6 LTS és az ASP.NET futtatási idejéhez egyaránt.
    A Microsoft és a Canonical együttműködik a .NET és az Ubuntu közötti szoftverellátási lánc biztosítása és a vállalati szintű támogatás biztosítása érdekében

A Canonical büszkén üdvözli a .NET fejlesztési platformot, a Microsoft egyik legkorábbi hozzájárulását a nyílt forráskódú projektekhez, az Ubuntu 22.04 LTS-től kezdve az Ubuntu hosztokon és konténerképeken natív élményként.

  • A .NET fejlesztők az Ubuntu-val kezdhetik meg Linux-útjukat, és élvezhetik az gyorsan érkező biztonsági javítások és új kiadások előnyeit.
  • A .NET 6 felhasználók és fejlesztők mostantól egy egyszerű „apt install dotnet6” paranccsal telepíthetik a .NET 6 csomagokat Ubuntura. Optimalizált, előre elkészített, ultra-kisméretű konténerképek is elérhetők, amelyeket már azonnal használhatnak.
  • A .NET mint Ubuntu .deb csomag a Microsoft és a Canonical szoros együttműködésének eredménye. A két vállalat együttműködik annak érdekében, hogy az Ubuntunak időben biztonsági javításokat és új kiadásokat biztosítsanak. Ez az alapja annak, hogy a nyílt forráskódú keretrendszer további képességei következzenek az Ubuntun, hosztok és minimalizált konténerképek számára.

A Canonical-lal való együttműködés lehetővé tette számunkra, hogy egyszerre biztosítsuk a .NET fejlesztők számára a könnyű használatot és a jobb biztonságot

- mondta Richard Lander, a .NET programmenedzsere.

A projekt profitál a Canonical vezető szerepéből a Linux ökoszisztémá-ban, valamint a Microsoft mélyreható tapasztalatából a fejlesztői eszközök és platformok terén. Az eredmény egy olyan kombinációja a dobozos csomagoknak és a konténerképeknek, amely a nyílt forráskódon keresztül a közösségi fejlesztők és a nagyvállalati ügyfelek számára egyaránt előnyös lesz.

Az Ubuntu mostantól a fejlesztéstől a gyártásig átívelő megoldást kínál az ultra-kisméretű támogatott konténerképekkel, kezdve a .NET platformmal

- mondta Valentin Viennot, a Canonical termékmenedzsere.

Úgy gondoljuk, hogy ez hatalmas előrelépés mindkét közösségünk számára; a Microsoft .NET csapatával való együttműködés lehetővé tette számunkra, hogy túllépjünk ezen

A .NET 6 telepítése Ubuntura

A Canonical csomagtárolói tartalmazzák a szükséges csomagokat, így a .NET és az ASP.NET telepítése és naprakészen tartása az Ubuntu 22.04 LTS rendszeren egyszerű:

Csomaglisták frissítése

sudo apt update

Teljes csomag telepítése

sudo apt install dotnet6

A csomag különféle részeinek telepítése

sudo apt install dotnet-sdk-6.0
sudo apt install dotnet-runtime-6.O
sudo apt install aspnetcore-runtime-6.0

Telepítés a Linux Mint Debian Editionra, vagy Debian-ra.

Konténerek

A .NET 6 elérhetővé vált a Chiseled Ubuntu Containers-szel is. A Canonical-nál dolgozók egy új megközelítést (chisel) fejlesztettek ki az ultrakicsi konténerképek készítéséhez. Nagyon izgatottak vagyunk emiatt. A Chiseled Ubuntu konténer-lemezkép 100MB-tal kisebb, mint az eddig használt Ubuntu lemezképek!

Itt a parancs az új ASP.NET Chiseled Chiseled lemezkép letöltéséhez:

docker pull mcr.microsoft.com/dotnet/nightly/aspnet:6.0-jammy-chiseled

A Canonical a Docker Hub-on keresztül közzéteszi a Chiseled Ubuntu .NET konténerképeket is, amelyek tartalmazzák az új APT csomagokat:

Nézzük meg a méretelőnyt, példákon keresztül. Az alábbi méretek mindegyike tömörítetlen (lemezen lévő, nem registry vagy wire méret).

  • Először is a runtime-deps réteg.
    • Ubuntu 22.04 (Jammy): JAMMY: 112MB
    • Chiseled Ubuntu 22.04 (Jammy): 12,9MB
  • És a spektrum másik végén az aspnet réteg.
    • Ubuntu 22.04 (Jammy): 213MB
    • Chiseled Ubuntu 22.04 (Jammy): 104MB

Ez valóban elképesztő különbség! A Canonical emberei kitalálták, hogyan lehet 100MB bináris és egyéb tartalmat kidobni ezekből a képekből.

Frissítették a Microsoft-nál a dotnetapp és aspnetapp minta alkalmazásokat is, hogy kipróbálhassa a .NET-et a Chiseled Ubuntu Containers-szel.

Ezek az új konténerképek jelentősen javítják a biztonsági helyzetet:

  • Ultra-kisméretű képek (csökkentett méret és támadási felület).
  • Nincs csomagkezelő (elkerülhető a támadások egy egész osztálya)
  • Nincs shell (elkerülhető a támadások egy egész osztálya)
  • Nem root (elkerüli a támadások egy egész osztályát)

Mindennek tetejébe a Canonical és a Microsoft elkötelezte magát a közös munka mellett, hogy az új .NET kiadások az új Ubuntu kiadásokkal együtt elérhetőek legyenek, és jól működjenek együtt. Ez magában foglalja a biztonsági frissítéseket és a konténerképek biztonságos szállítását.

Hozzászólások

kimarite képe

LMDE : Linux Mint Debian Edition

kimarite képe

LMDE : Linux Mint Debian Edition

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve