A Frissítéskezelő és a Szoftverforrások alkalmazások működése, beállításai

kimarite képe

A Linux Mint Frissítéskezelő alkalmazása felel a frissítések figyeléséért. Alapértelmezetten két órántként néz fel a tükrökre. A panelen látható ikon jelez (kék „i” karakter látható egy pajzson), ha bármely telepített csomagból újabb vagy másik verzió érhető el. Ez esetben lehetőséged van a frissítést alkalmazni, mondhatni, érdemes megtenned. A frissebb csomagok általában fejlesztéseket és hibajavításokat tartalmaznak, viszont olykor biztonsági okból adnak ki egy új csomagverziót. A Linux Mint biztonsági szinteket használ a frissítés szabályozására.

Egy másik alkalmazás, a Szoftverforrások a nevével összefüggően, az alkalmazások forrásaival kapcsolatos beállításokra, azok szabályozására ad lehetőséget. Tekintve a telepíthető és a frissíthető alkalmazásokat általában. Az említett két alkalmazás csapatban dolgozik, ezért az alkalmazások használatát egyszerre mutatom be.

Frissítéskezelő

Indítás

-- a „Frissítéskezelő” a „Menü”-ből is nyitható. Ha a keresőbe elkezded begépelni a nevét, hamar megjelenik
(jobbra láthatod az ikonját a „Panel”-en, amely pajzson most egy zöld megfelelőségi jel látható, hiszen minden beállított frissítés alkalmazva lett, minden rendben. Az ikonra kattintva szintén megnyílik az alkalmazás)

Beállítások

-- A beállításait így tudod megnyitni: Szerkesztés \ Beállítások

-- a „Beállítások” elemnél vannak az általános beállítások:

Kezelőfelület

  • Frissítéskezelő elrejtése ... : ne legyen rejtve az ikon, nem zavar senkit
  • Ikon megjelenítése ... : bejelölheted, de anélkül is látható lesz (ez a cél)
  • Figyelmeztetés megjelenítése, ha ... : a rendszer pillanatképek, visszaállítási pontok fontosak
  • Ne legyen javaslat egy közeli ... : ezt te tudod, de én azt csinálom, hogy beállítok egy gyors tükröt, és azt használom. Magyar tükörkiszolgálót ne használj, ezek gyorsak, de túlterheltek. Erről lesz még szó.

Frissítések

  • Azon frissítések, hozzáadása ... : a függőségek (kellenek)
  • Mindig jelezze a biztonsági frissítéseket : naná
  • Mindig válassza ki a biztonsági frissítéseket : igen (fontosak)
  • Mindig jelezze a kernel frissítéseket: hasznos, ha látod

-- a „Szintek” elem a csomagok kiválasztására vonatkozik. Megfelelő, ha minden frissíthető csomag látható, de kiválasztva az 1-es és a 2-es szint legyen, és egyéni döntésed szerint a 3-as is ki lehet választva. A biztonsági frissítések mindenkori telepítését az előző, „Beállítások” elemnél választottad ki.

  • a Linux Mint 18.3 Sylvia kiadásig öt,
  • a Linux Mint 19 Tara kiadástól négy szint van használatban,
  • a Linux Mint 19.3 Tricia kiadástól a szinteket a rendszer már nem használja.

-- az „Automatikus frissítés” beállításai: alapértelmezett viselkedés, hogy éjfélkor történik meg a napi első frissítési lista letöltése, majd ezután a művelet két óránként ismétlődik. Ez a beállítás általában elegendő.

-- A „Feketelista” elemhez kerülhetnek pl. az olyan frissítések, amelyek telepítésekor hibába ütközöl.: pl. eltávolítod a frissítést (a rendszerből), de a hiba megint jelentkezik, mert a csomag ismét frissülne. Ekkor feketelistára teheted ezeket. Ilyen eset ritkán fordul elő, és a hibát rövid időn belül javítják. Inkább kérdezz, mielőtt bármilyen csomagot feketelistára teszel.

-- az „Automatikus frissítés” elem lehetőséget nyújt neked, hogy a -beállításaidnak megfelelő- frissítések automatikusan telepítve legyenek, mert ezt szoktad meg, és biztonságban szeretnéd tudni a rendszered. Ha így döntesz, akkor a „Frissítések automatikus telepítése” lehetőség melletti jelölőnégyzetbe tegyél x-et. Ekkor admin szinten, egy ütemező alkalmazás, a Cron végzi el a frissítési feladatot. Mindez azonban naponta egyszer történik meg, ahogy a tájékoztatás is mondja.

-- ha úgy érzed, a beállításaid megfelelőek, nyomd meg az „Alkalmaz” rádiógombot az érvényesítéséhez.

-- ekkor -az új beállításokkal- lefut egy frissítés. Ha nincs teendő, akkor ezt látod,

... továbbá a panelen a pajzs ikonon a zöld megfelelésjel látható.

Ha viszont frissítések érhetőek el, akkor ezt látod:
(a saját beállításaid, szabályaid szerint kijelölt csomagokat a „Telepítés” elem megnyomásával frissítheted.)

-- a frissítés részletei a „Részletek” elem megnyomásával szemrevételezhetőek. Ugyanitt láthatod szövegesen, hogy minden rendben (ez a jellemző) vagy esetleg azt, ha gond van. Kukkants bele..

-- a változtatások (a frissítés) alkalmazva, minden rendben. Nyomd meg a „Bezárás” rádiógombot.

-- a rendszer naprakész. Ácsi! Mi lehet a képeken látható „Szeretne váltani egy másik tükörkiszolgálóra?” felirat? Át is térek a másik alkalmazás, a „Szoftverforrások” bemutatására, mert a felirat, a kérdés ahhoz tartozik. A „folytatáshoz” nyomd meg az „OK” rádiógombot!

Szoftverforrások

A „Szoftverforrások” alkalmazás a Linux Mint főmenüjéből is nyitható, de ahogy az előző képen megfigyelhetted, a „Frissítéskezelő” alkalmazásból is, pl. a korábbi képen látott „OK” rádiógomb megnyomásával. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, a „Frissítéskezelő” menüjéből is elérhető az alkalmazás. Az alkalmazások működése összefügg, viszont ez az alkalmazás a telepíthető alkalmazásokra is hatással van.

Hivatalos tárolók

-- a „Hivatalos tárolók” elemet kiválasztva a hivatalos tükörkiszolgálók beállításait láthatod.

Tükörkiszolgálók

Tükörkiszolgálóból kétféle van: és Alap
A „” tükrön a Linux Mint saját csomagjai az „Alap” tükrön az Ubuntu csomagjai találhatóak.

Ezen a képen a leggyorsabb „” kiszolgálót tudod kiválasztani,
(már a keresés látható)

... amelyet hasonlóan az elemre kattintással indítasz (ha a „Szoftverforrások” alkalmazást önmagában, vagy a „Frissítéskezelő” menüjéből indítod), mint az „Alap” kiszolgáló kiválasztását.

-- a keresés lelassul, végül megáll. Válassz ki egy tükröt, amelyik neked szimpatikus.
(magyar tükröket ne válassz. Bár gyorsak, de túlterheltek lehetnek és ekkor bizony elérhetetlenek, így esetleg elfordulhat, hogy nem is tudsz frissíteni.)

-- ha mindkét (Fő és Alap) tükörkiszolgálót kiválasztottad, frissítsd a gyorsítótárat az érvényesítéshez. Nyomd meg az „OK” rádiógombot.

-- a gyorsítótár frissül. Ismerős lehet a „Részletek” elem.

-- lehetőséged van visszaállni a rendszer alapértelmezett tükörkiszolgálónak használatára. Ha valamilyen frissítési problémába ütközöl, próbáld először így javítani. Persze, aztán kérdezz, szívesen segítünk, ha maradt még feladat! A beállításhoz nyomd meg az „Alapértelmezett beállítások visszaállítása” rádiógombot.

Választható összetevők, Forráskód

Az instabil csomagok előzetesek, még nincsenek teljesen kidolgozva, azaz fejlesztés alatt állnak. Nem ajánlott a használatuk. Ritkán hardveres gond megoldásai lehetnek.

A forráskód tárolók engedélyezésével nem vesztesz semmit. A te választásod, hogy milyen csomag települ ezekről a tükrökről, a rendszert elrontani nem tudod.

PPA tárolók

-- a „PPA tárolók” elemet kiválasztva a felvett PPA tárolókat tudod megnézni és szerkeszteni.

Lehetőséged van:

  • új PPA-t felvenni,
  • a meglévő tulajdonságait szerkeszteni
  • a meglévőt kikapcsolni, vagy esetleg végleg törölni

További tárolók

-- a „További tárolók” elemet kiválasztva a nem rendszer és a nem PPA tároló kategóriába tartozó csomagforrások tükörkiszolgálóinak listáját láthatod. A PPA tárolóknál látottakkal megegyezőek a beállítási lehetőségek.

Hitelesítési kulcsok

-- a „Hitelesítési kulcsok” elemet kiválasztva az összes tükör biztonságos működéséhez szükséges hitelesítési kulcsot láthatod. A hitelesítési kulcsok biztosítják azt, hogy azt a csomagot töltöd le, ami a tükörszerveren található, ezért ne törölj közülük egyet sem. Lehetőséget van továbbá egy -valamely csomagforráshoz tartozó- kulcsot letölteni, valamint egy már letöltött kulcsot importálni, bár ez manapság már „nem szokás”.

Karbantartás

-- a „Karbantartás” elemet kiválasztva a rendszer karbantartását végezheted (a telepítés és a frissítés témakörében).

A következő képeken egyszerre mutatom a műveletek kiválasztását és a végrehajtást. Az „OK” rádiógomb választása minden esetben kilép a választott műveletből, természetesen annak végrehajtása után. Az  eredményről a rendszer tájékoztat, pl. minden rendben ... .

Lista-összevonási problémák javítása:  a tükörkiszolgálókat a rendszer szöveges fájlokban, úgynevezett lista fájlokban tárolja: ez az elnevezés magyarázata. Ha valami nincs rendben, akkor itt látható, illetve jelzést, útmutatást kapsz a hiba javításának lehetséges okára. A jelzésből kikövetkeztethető a megoldás (pl. egy csomag forrása kétszer szerepel a tükröket tartalmazó listában.).

Hátramaradt beállítófájlok tisztítása: az alkalmazások eltávolítása után megmaradhatnak egyes beállításaik, vagy más, csak ezen alkalmazásra jellemző csomagfüggőség. Ez általában nem okoz gondot, viszont jobb megtisztítani a rendszert. Ugyanezt az eredményt éred el terminálban ezzel a paranccsal: sudo apt-get purge --autoremove

Külső csomagok eltávolítása: én egy nem hivatalos kiadást (frissítést) használva, azt látom -a csomag nevéből- hogy erre a csomagra bizony szükségem lehet. Néhanap csomagokat forgatok, azaz tesztelek, tehát a külső csomagok aránya a normálishoz képest az én rendszerem alatt jóval több az átlagosnál. Gondolt át mit teszel, mert a rendszer is téves döntéseket hozhat olykor. A felhasználó se tévedjen lehetőleg. Tehát...

Fontos megjegyezni, hogy bármilyen tevékenység végrehajtása után, minden esetben frissítsd a rendszer APT gyorsítótárát a korábbi beállítás érvényesítéséhez, azaz, a következő lépés előtt. Ha ezt nem teszed meg, akkor a képen látható történettel találkozol, azaz -a gyorsítótár frissítése, vagyis, a megváltozott beállítások érvényesítése nélkül- az alkalmazás a rendszer működéséhez alapvetően szükséges csomagokat szeretne eltávolítani, legalábbis, erre megadja neked a lehetőséget!

Visszafejleszthető külső csomagok: ha egy vagy több csomag szerepel itt, az azt jelenti, hogy a rendszernek egy régebbi verziójú csomag is megfelel a stabil és mindennapi működéshez, tehát a csomag biztonságosan visszafejleszthető. Külső tárolók, pl. PPA tükrök használatakor lehet jellemző ilyen esemény.

Miután mindent megtettél a rendszer biztonságos beállítása tekintetében, takarítottál, stb., a változtatások érvényesítéséhez nyomd meg az „OK” rádiógombot.

A képeket a Linux Mint 19 Tara kiadás alatt készítettem. A korábbi kiadásokhoz képest változás, hogy itt öt biztonsági szint helyett négy biztonsági szint van használatban.

Ha kérdésed van, ne tartsd magadban!

Enjoy :)

Hozzászólások

Klassz. Az eredti blogon

Klassz. Az eredti blogon olvastam olyat, hogy a Linux Mint 19-re történő frissítés során a folyamat mindenképpen forszírozza a Timeshift bekapcsolását. Ez igaz?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Klassz. Az eredti blogon

#1 Igen. - De ki lehet kapcsolni - a Frissítéskezelő beállításaiban.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Frissítéskezelő

 @kimarite köszi a leírást, nagyon szuper! A LM 19 MATE beta-val a telepítés óta küszködtem a pajzzsal, mivel mindig hibát jelzett, de a frissítést rendben megcsinálta, és a zöld "pipa" után szinte azonnal a piros "X" ugrott elő rajta. Amióta a leírás alapján javítottam a hibát, nem jelentkezik az X a pajzson.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Frissítés: szintek

A bejegyzés frissítve lett, A szerkesztett sorok:

  • a Linux Mint 18.3 Sylvia kiadásig öt,
  • a Linux Mint 19 Tara kiadástól négy szint van használatban,
  • a Linux Mint 20 Ulyana kiadástól a szinteket a rendszer már nem használja.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Frissítés: szintek

#3 Mint 19.3 alatt sincsenek már szintek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve