SteamOS 3

kami911 képe

Megjelent a Steam Deck!

A Valve hivatalosan is bemutatta Steam Deck nevű játék kézikonzol eszközét, amely egy Arch Linux-alapú disztribúcióval és a KDE Plasma asztali környezettel működik.

Foglalás

A hivatalos megjelenés napja azt jelenti, hogy a Valve megkezdi az e-mailek kiküldését azoknak az emberek első csoportjának, akik előfoglalták a Steam Deck eszközt. Azok, akik az elsők között lefoglalták a készüléket, akkor az email kézhezvételétől számítva 72 órán belül kell a Steam-en keresztül lebonyolítani a vásárlást.

Ha még nem foglalt le magának Steam Deck-et, mostantól a hivatalos weboldalon keresztül lehet ezt megtenni. Az ár 399 USD-től, azaz 419 eurótól vagy 349 fonttól indul - ami mostani árfolyamon 154 ezer forint, és 2022 második negyedévében fogja megkapni a mostani rendelést. Közben a Valve azon dolgozik, hogy a Steam Deck hivatalos dokkolóját is kiküldje a vásárlóknak.

Alig várjuk, hogy a hivatalos Dock for Steam Deck-et is eljuttassuk az ügyfelek kezébe. Ez nem fog olyan korán megtörténni, mint szerettük volna, de izgatottan várjuk, hogy hamarosan többet beszélhessünk róla, és azt tervezzük, hogy késő tavasszal elérhetővé tesszük őket

- mondja a Valve.

Mivel a Steam Deck lényegében egy kézi konzol formátumban kivitelezett laptop, ezért szerintem különösen érdekes lesz a vele bemutatott dokkoló is, amellyel félig-meddig asztali gépként használható a Steam Deck akár csak egy laptop esetében és természetesen egy ilyen eszközzel kivezethető egy külső kijelzőre az eszköz.

kami911 képe

A Steam Deck eszközök támogatása kerül a Linux kernelbe

A portál olvasóinak jelentős része már bizonyára hallott a Steam Deckről, a Valve által fejlesztett a február végén érkező kézi konzolról.

Míg az már ismert, hogy a Steam Deck a Valve saját, Arch Linuxon alapuló SteamOS 3-mal fog érkezni. De mi a helyzet a szabványosabb Linux disztribúciók futtatásával? Ez a Linux Kernel egy jövőbeli verziójában ez majd könnyebbé válik.

kami911 képe

OLED kijelzőre vált a Steam Deck!

Kicsit több mint másfél éve jelent meg a Steam Deck és új szereplőként alaposan felkavarta a piacot. A kézi konzol alapvetően sikeres lett, sokan vásároltak a termékből. Továbbá hatalmas lökést adott a Steam-hez készített Proton fejlesztésének, amellyel már számos Windows-on futó játék lett működőképes a Linux-ot futtató kézi konzolon és egyéb Linux-ot futtató számítógépeken is. Nagyjából fél tucat gyártó készít ilyen hordozható, kijelzős játékgépeket, a Steam jó árazással, és az operációs rendszer feletti rendelkezés teljes szabadságával – azaz akár az eredeti SteamOS: Steam Deck Image lecserélhető Windows-ra is, vagy teljesen testre is szabható a SteamOS – hamar népszerű lett a játékos közösségben. Már régóta keringtek a pletykák, hogy érkezőben van a Steam Deck 2 is, amely akár az AMD Z1 CPU és GPU párosát kaphatná meg, OLED kijelző kíséretében. Ezt a gyártó Valve soha nem erősítette meg. De most történt valami, frissült a Steam Deck  weboldala.

kami911 képe

A Steam Deck első évét ünnepelik kedvezménnyel, indítási videókkal és sok mással!

Egy éve írtuk, hogy a Valve hivatalosan is bemutatta Steam Deck nevű játék kézikonzol eszközét, amely egy Arch Linux-alapú disztribúcióval és a KDE Plasma asztali környezettel működik.

Koppány képe

A Steam Deck mostantól foglalás nélkül érhető el!

A Valve írta:

A Steam Deck mostantól foglalás nélkül érhető el!

Örömmel jelentjük be, hogy a mai adag rendelési e-maillel a foglalási sor végére értünk. Mostantól van raktárkészletünk, és a Steam Deck megvásárolható!

kami911 képe

Ha már rendeltél Steam Deck-et, akkor még gyorsabban juhatsz hozzá

Közel három hónapja, hogy a Valve hivatalosan is jelezte, a Steam Deck nevű játék kézikonzol eszközének szállítása felgyorsult. Úgy tűnik most további gyorsulásra lehet számítani, a gyártás további felfutásával:

Sziasztok! Csak egy gyors infó még ma a szállításról.

Ahogy azt néhányan már észrevették az interneten (figyelünk, Reddit!), eszeveszett ütemben teljesítjük a foglalásokat. Ennek oka a felpörgő gyártás, így már megint túlszárnyaltuk a saját becsléseinket. A mai adag e-maillel most már az összes 3. negyedévi (július–szeptember) csoportban lévő foglalásra kiküldtük a meghívókat.

Most, hogy a 3. negyedévvel hamarabb végeztünk, előnyből indulva kezdünk neki a következő adag foglalásnak, és a 4. negyedévre tervezett foglalások teljesítésén fogunk dolgozni. Frissítettük az áruházi oldalt, hogy egy javított csoportleírással tükrözze ezt:

szeptember–december

.

Mára ennyi, további hírek hamarosan!

- mondja a Valve.

Nektek már van? Vagy terveztek venni?

kami911 képe

Decemberig mindenkinek juthat Steam Deck, aki most rendel

Közel hat hónapja, hogy a Valve hivatalosan is bemutatta Steam Deck nevű játék kézikonzol eszközét, amely egy Arch Linux-alapú disztribúcióval és a KDE Plasma asztali környezettel működik. A sajtó és a felhasználók imádják az új eszközt, ám aki az eszköz foglalásra adta le igényét, hosszú (virtuális) sorokra számíthatott, amikor leadja a rendelését. Úgy tűnik a Valve-nek sikerült úrrá lennie az ellátásilánc-problémáin és aki most rendel október vége és december között megkapja az eszközt.

kami911 képe

Csúszik a Steam Deck dokkolóállomás megjelenése

Az alkatrészek hiánya és a gyártólétesítményeink COVID miatti lezárásai következtében a hivatalos Steam Deck dokkolóállomás megjelenése csúszik. A Valve saját bevallása szerint dolgozik a helyzet javításán, és amint lehet, további információkat fog megosztani a témában. Ez nincs hatással a Steam Deck gyártási ütemezésére és foglalási időkereteire, mert más alkatrészeket használ, más gyárakban készülnek.

Addig is folytatják a munkát a Steam Deck dokkolt élményének javításán a különféle USB-C-elosztókkal és külső megjelenítőkkel.

kami911 képe

Rohamosan bővül a Steam Deck eszközök játéktámogatási listája

Úgy tűnik, hogy a Valve jól halad a Steam Deck játékkompatibilitás teszteléssel: több mint 1500 játékot már ellenőrizetten játszható az eszközön, és további a többség, közel 1600 cím játszható is az új eszközön.

Minden nap jó néhány új játék kerül a listára, így a megjelenéskor több mint 1000 játékról volt állásfoglalás a Deck-es támogatást tekintve, mostanra már 3000 fölött jár ez az mutató.

kami911 képe

A Steam Deck eszközök játéktámogatási listája

Kevesebb mint két hét van hátra a Steam Deck február 25-i debütálásig, és úgy tűnik, hogy a Valve jól halad a teszteléssel: 520 játékot már ellenőriztek, ebből a többség játszható is az új eszközön.

Feliratkozás RSS - SteamOS 3 csatornájára