A Steam Deck eszközök támogatása kerül a Linux kernelbe

kami911 képe

A portál olvasóinak jelentős része már bizonyára hallott a Steam Deckről, a Valve által fejlesztett a február végén érkező kézi konzolról.

Míg az már ismert, hogy a Steam Deck a Valve saját, Arch Linuxon alapuló SteamOS 3-mal fog érkezni. De mi a helyzet a szabványosabb Linux disztribúciók futtatásával? Ez a Linux Kernel egy jövőbeli verziójában ez majd könnyebbé válik.

Mivel a Linux nyílt forráskódú, a Valve-nak nagyfokú valódi rugalmasságot biztosít a Steam Deck számára. A lehetőségek száma hatalmas, hogy mit tehetnek meg, és finomhangolhatnak rajta. Ez az egyik fő oka annak, hogy a Windows helyett a Linuxot választották az eszköz operációs rendszereként. A megjelenéskor valószínűleg jó néhány Valve speciális javítást fog használni, amelyek közül sok-sok majd upstream módon kerülnek majd különböző projektekbe, és ennek egy részét most kezdjük látni.

A Kernel levelezési listára küldték ezt a szoftverfoltot a hétvégén, amely egy olyan meghajtót ad hozzá, amely a Steam Deck különböző alacsony szintű funkcióit teszi elérhetővé, beleértve (de nem kizárólagosan): a CPU ventilátor vezérlését, a DDIC regiszterek csak olvasható hozzáférését, az akkumulátor hőmérsékletének mérését, a különböző kijelzővel kapcsolatos vezérlőgombokat és az USB Type-C csatlakozó eseményértesítését.

Az, hogy a fősodorba való kerülés, nem csak más Linux disztribúcióknak jó, de a Valve számára is kevesebb gondot jelent, ha már minden hivatalos, mivel nem kell a javítófoltokkal vacakolni.

Remélhetőleg mindez be lesz húzva és készen áll majd a Linux Kernel 5.18-ra, ami idén az év második felében jelenik majd meg.

A hardveres és egyéb műszaki adatokat én nem részletezném túlságosan, csak nagy vonalakban térnék ki rájuk:

  • CPU: AMD Zen 2 4mag/8szál, 2,4-3,5 GHz
  • GPU: 8 RDNA 2 számolóegység, 1,0-1,6 GHz
  • RAM: 16 GB LPDDR5
  • Tárhely: 64 GB eMMC (PCIe Gen 2 x1)
                   Választható: 256 GB NVMe SSD (PCIe Gen 3 x4)
                   Választható: 512 GB nagy sebességű NVMe SSD (PCIe Gen 3 x 4)
  • Kijelző: 7 colos 1280*800-as felbontású IPS LCD

Aki kíváncsi itt megtudhat többet róluk, foglaljuk úgy össze hogy a számítási teljesítménye egy komolyabb laptoppal ér fel. Számomra a technikai jellemzőkben nem is a paraméterek a legérdekesebbek, hanem az egész rendszer nyitottsága. Operációs rendszere a Steam OS 3.0 lesz amely a korábbi Debian alapú változatok helyett Arch Linux alapú lesz és a KDE Plasma asztali környezetet fogja használni. A Valve eddigi információi szerint ugyanakkor ez egy "rendes" rendszer lesz, tehát megkapja a felhasználó ugyanazt a szabadságot a szoftver fölött mint a többi Linux disztribúció esetén, sőt aki szeretné, akár Windows telepítése is lehetséges lesz.

A szoftver mellett mindenképpen megemlíteném a hardveres vonalon is a nyitottságot, ugyanis egyelőre úgy tűnik a Valve beállt a Right-to-Repair (vad fordításban: javításhoz való jog) szemlélet mögé és még az eszköz megjelenése előtt közzétett egy videót annak szétszedéséről, fejlesztéséről.

A Right-to-Repair szemlélet figyelembe vételét szerintem az különösen jól szemlélteti, hogy a joystick abszolút cserélhetőre lett tervezve és külön egységként ki-/beszerelhető.

Mivel a Steam Deck lényegében egy kézi konzol formátumban kivitelezett laptop, ezért szerintem különösen érdekes lesz a vele bemutatott dokkoló is, amellyel félig-meddig asztali gépként használható a Steam Deck akár csak egy laptop esetében és természetesen egy ilyen eszközzel kivezethető egy külső kijelzőre az eszköz.

No de térjünk ki a "mumusra", vagyis hogy ez mégis csak egy Linuxot futtató PC lesz, tehát akkor mennyire is lesznek játszhatók rajta a Steamen található játékok? A Windowsos játékok futtatásának technikai hátterében természetesen nem lesz semmi új, aki szokott játszani ilyen játékokat Linuxon az bizonyára jól ismeri és használja már a Wine/Proton kompatibilitási réteget. A Deck is természetesen erre fog hagyatkozni. Viszont Valve nem rég elindította a Steam Deck Ellenőrizve programját, amely azt mutatja meg a Deck felhasználóknak, hogy a Steam könyvtárban vagy az áruházban található játékok mennyire alkalmasak Decken való játszásra. Erről többet a lenti videóban tudhattok meg, de lényegében egy ikonrendszerrel fogják jelölni a játszhatóságot a könnyebb érthetőség végett:

A Steam Deck ára a választott tárhely méretétől függően 419 és 679 Euró között mozog majd, legalábbis a Valve szerint, persze meglátjuk hogy a jelenlegi chip hiányos világban hogyan alakulnak majd az árak... Én személy szerint úgy gondolom hogy mindezek nagyon jót fognak tenni a Linuxnak összességében, ha más következménye nem is lesz azon kívül hogy a játékok futtatása még könnyebb lesz, akkor már jól jártunk!

(Balázs Balazs_B hírét felhasználva készült, forrás)