KDE neon 6: most már elérhető

kami911 képe

A KDE neon, egy stabil disztribúció, amely az Ubuntu LTS kiadásaira épül, és kihasználja a KDE közösségi szoftverét, éppen frissült a 6-os verzióra, amely a legújabb KDE Plasma 6 asztali környezetet hozza magával. A KDE Plasma 6-t frissen adta ki a KDE Projekt, és már elérhető a legnépszerűbb folyamatos frissítésű disztribúciók szoftvertárolóiban, ideértve az Arch Linuxot, az openSUSE Tumbleweedet, az OpenMandriva Lx-et és másokat.

A KDE Plasma 6 olyan új funkciókat mutat be, mint a HDR támogatás, lebegő panelek, új Áttekintés és Kocka effektek, Qt 6 támogatás, alapértelmezett Wayland támogatás, megújult Breeze téma, felújított beállítások, javított és gyorsabb Plasma Keresés, valamint frissített KDE alkalmazások új funkciókkal és sok javulással. Ha most szeretnéd kipróbálni és használni a KDE Plasma 6 asztali környezetet, a KDE neon disztribúció segít, mivel ez a de facto disztribúció a KDE közösség számára. A legfrissebb stabil kiadás, a KDE neon 6, ma jelent meg, és letölthető az hivatalos weboldalról.

Nem fogsz csalódni, hiszen a KDE neon 6 User kiadásában is megtalálhatók a KDE Gear 24.02 és a KDE Frameworks 6 szoftvercsomagok, hogy a legjobb KDE Plasma 6 asztali élményben részesülhess a személyi számítógépeden. Természetesen a KDE neon 6 User kiadás ideális mindennapos felhasználók és termelési környezetek számára. Az Ubuntu 22.04.4 LTS (Jammy Jellyfish) operációs rendszer kiadására épül, és alapértelmezés szerint Linux kernel 6.5-öt és Wayland-ot használ.

Mivel a KDE neon fejlesztők folyamatos telepítési élményt nyújtanak, a meglévő felhasználók ma is frissíthetik telepítéseiket a KDE Plasma 6, a KDE Gear 24.02 és a KDE Frameworks 6 kiadásaira. A KDE neon telepítéseid frissítéséhez használhatod a Plasma Discover grafikus csomagkezelőt, amely a javasolt módszer, vagy a parancssor használatával, követve a fejlesztők által itt megadott utasításokat. A KDE közösség büszkén mutatja be a Plasma 6-ot, a Frameworks 6-ot és a Gear 24.02-t.

A KDE neon User kiadás ezt követve frissült: a KDE Frameworks 6, a Plasma 6 és az összes alkalmazás részleteivel a KDE Gear 24.02-ből. Frissítheted a Discover segítségével, vagy letöltheted a legújabb telepíthető ISO-lemezképfájlt. Ha csak ki akarod próbálni, akkor próbáld ki a Docker képeket is, vagy letölthetsz alkalmazásokat a Snap Store-ból is.

A fejlesztők így vélekednek a KDE neon-ról:

Mi is az a KDE neon?

A KDE neon egy gyorsan frissülő szoftvertároló. A legtöbb felhasználó a kiadott szoftverből épített csomagokat fogja használni, ezek képezik a User kiadásunkat. A KDE közreműködői és tesztelői használhatják a KDE Git-ből épített csomagokat a Testing és Unstable kiadásokban. A rendszer alapját a legfrissebb Ubuntu LTS (22.04) képezi.

Lesz-e olyan verzió, amely nem LTS Ubuntu kiadásokra épül?

Nem, csak az aktuális LTS verzióra tervezzük alapozni, amely friss Linux és grafikus rendszer frissítéseket tartalmaz a releváns illesztőprogramok érdekében. A szükséges egyéb szoftvert visszafogjuk illeszteni.

Ez az „a KDE disztribúció”?

Nem. A KDE fontosnak tartja, hogy sok disztribúcióval dolgozzon együtt, mivel mindegyik egyedi értéket és szakértelmet hoz a saját felhasználói számára. Ez csak egy projekt a KDE százai közül.

Ez egy disztribúció?

Nem igazán, ez egy csomagtároló a legfrissebb KDE szoftverekkel egy stabil alapra helyezve. Bár telepíthető képekkel rendelkezünk, nem teljes Linux disztribúcióként csak a KDE szoftverek érdekelnek bennünket.