Elérhetővé vált a Fedora 39

kami911 képe

A Fedora Projekt kiadta a Fedora Linux 39-et verzióját. Duplán ünnepel a projekt, hiszen most lettek húsz évesek, 20 évvel ezelőtt adták ki a Fedoa Core 1-et. A Fedora Linux 39-et, a közösség által épített teljes operációs rendszernek tüntetik fel, amely asztali számítógépekhez, laptopokhoz, szerverekhez, a felhőhöz és egyéb eszközökhöz szánnak.

Asztali változat

A Fedora Workstation a GNOME 45-öt tartalmazza, amely javított teljesítményt és sok felhasználhatósági fejlesztést hoz, beleértve egy új munkaterület-váltót és egy jóval jobb képnézőt is tartalmaz. Ha más asztali élményt keresnek, a Budgie Special Interest Group létrehozta a Fedora Onyxot, egy Budgie alapú „Atomic” asztalt a Fedora Silverblue szellemében. Természetesen ez még nem minden - frissített asztali változatokat kínálnak a KDE Plasma Desktop, Xfce, Cinnamon és még sok egyéb környezethez is.

A Fedora Cloud lemezképek hivatalosan elérhetők lesznek a Microsoft Azure-ben (a Google Cloud és az AWS mellett). Emellett a felhőképek úgy vannak konfigurálva, hogy a cloud-init telepítse a frissítéseket és újraindítsa őket az első példányosítás során, így mindig a legfrissebb biztonsági frissítésekkel rendelkező rendszerek lesznek.

Egyéb frissítések

Frissítettek számos más csomagot is, hogy a szabad és nyílt forráskódú szoftverek világának legújabbjait biztosíthassák. A Fedora Linux 39 tartalmazza a gcc 13.2, binutils 2.40, glibc 2.38, gdb 13.2 és rpm 4.19 verziókat. Emellett frissítéseket hajtottak végre a népszerű programozási nyelvek verzióiban, beleértve a Python 3.12 és a Rust 1.73 verziókat is. Különösen érdemes megemlíteni, hogy a legújabb Inkscape verziót is szállítja a Fedora projekt, a népszerű vektorgrafikus rajzoló eszközből. Az Inkscape is 20 éves lett - digitális ikrek a Fedora projekttel! Gratulálunk mindenkinek ebben a fantasztikus projektben is.

Amennyiben valamilyen problémába ütközne...

Ha problémába ütközik, látogasson el az Ask Fedora felhasználói támogatási fórumára. Ebben van egy kategória a gyakori problémákhoz. (Van néhány probléma a Raspberry Pi eszközökkel, amelyeken még dolgozunk. Tehát ha tervezi ezek közül valamelyik frissítését, mindenképpen ellenőrizze először.)