Nem gomb, hanem kapszula: itt a GNOME 45

kami911 képe

Beérett az elmúlt fél év munkája, elkészült a GNOME asztali környezet következő nagy kiadása, a GNOME 45, kódnevén „Riga”. A GNOME 45-ös kiadásának frissítései között szerepel az új Adatvédelem panel, felhasználói panel és nyomtatók panel elrendezések, valamint a Nautilus fájlkezelő új navigációs nézetet kapott. Emellett a GNOME Shell, GNOME Szoftver és több más alkalmazás is számos új funkciót és javítást kapott a frissítés során. Viszont eltűnt a a „Tevékenységek” gomb. Kinek fog hiányozni?

A "Riga" elnevezés a lettországi Rigában megrendezésre került GUADEC 2023 konferenciának otthont adó városról kapta a nevét. A GNOME 45 verziója körülbelül egy hónappal az béta kiadás után érkezett meg, és tovább javítja a GNOME Vezérlőközpont (Beállítások) alkalmazást, amely a közelgő nagy kiadás sztárja lesz. A GNOME Vezérlőközpont béta verziójában különböző memóriaszivárgások és akadálymentesítési címke javításokkal jelentkeztek a fejlesztők, valamint a több beállítási sor portolása az új AdwSwitchRow widgethez, így ezeket az újdonságokat a végleges verzióban is élvezhetjük.

A Beállítások alkalmazás a GNOME 45 verziójában át lett szervezve az Adatvédelem panelt, amely az összes alpanelt egyetlen kategória alatt tartalmazza, a Dátum és idő panelt kiegészíti egy leírással, amely elmagyarázza az új „Óra és naptár” opciókat.A  „Névjegy” rész is átdolgozásra került, és mostantól a „Rendszeradatok” menüponton keresztül technikai információkat is megjelenít. Ezen kívül az online fiókok beállításai is javultak a jobb használhatóság érdekében. Így például az Online fiókok panelen egy bannerrel jelzi, ha a rendszer offline állapotban van, így nem hoz létre új fiókokat, amíg nem csatlakozik újra az internethez.

A Felhasználók panel is frissítésre került, hogy az „Egyéb felhasználók” rész csak akkor jelenjen meg, ha vannak megjelenítendő felhasználók, illetve az egész panel érzéketlenné váljon, ha a felhasználónak nincs jogosultsága az ott található különböző opciók módosítására. A felhasználók által jelzett fókuszproblémákat orvosolja ez a verzió, amikor egy avatár képet választanak ki egy fájlból.

Szintén frissült a Nyomtatók panel, amely mostantól a „kártya” stílust használja a nyomtató bejegyzésekhez.

A képernyő bal felső sarkában is változás történt, nevezetesen a Tevékenységek gombot egy munkaterület-jelző ikon váltotta fel, amely lehetővé teszi a munkaterület gyors váltását, ha görgetünk rajta.
A gomb helyett most egy kapszula alakú dinamikus jelzőt kapunk, amely tájékoztat az aktív munkaterületről és a munkaterületek számáról.

A GNOME fájlkezelője, a Nautilus (Fájlok) mostantól új navigációs nézetet és lapos fejlécet használ a Tulajdonságok ablakhoz. Az alkalmazás többé nem vált át a Nézet módba, amikor fájlokat keres. Ebben a verzióban a fejlesztők optimalizálták sok fájl kiválasztása, vagy törlése során az előnézet teljesítményét.

A GNOME Shell 45 megkapta a bővítmények modulokként való betöltésének lehetőségét, egy új kamerajelzőt kisalkalmazást. A gyorsbeállításokban megjelent egy új kapcsoló a billentyűzet háttérvilágításhoz. Ezen felül a „perf” tesztek külső szkriptként való futtatásának lehetőségét is megkapták. Megérkezett a Tecla könyvtár támogatása is a billentyűzetkiosztás előnézet megjelenítéséhez, továbbá egy szebb Light stílusváltozat is érkezik majd a GNOME 45 végleges kiadásával. A dokumentumszkenner alkalmazás át lett portolva GTK4-re.

A GNOME 45 kiadás részeként bevezetésre kerülő új Loupe képnézegető alkalmazást átnevezték Image Viewerre, és megkapta a JPEG-XL támogatást, egy átdolgozott nyomtatási párbeszédpanelt, sandboxingot az SVG rendereléshez, egy új egyéni stílust a drop targetekhez, az SMB megosztásokon lévő képek jobb böngészését, javított érintőképernyő gesztusokat nagyításkor, valamint túlhúzást a swipe gesztusokhoz.

A GNOME 45 továbbá javítja a GNOME szoftveralkalmazást a sikertelen GPG-ellenőrzésekre vonatkozó jobb hibaüzenetekkel, a felhasználói felület animációinak a felhasználó hozzáférhetőségi beállításainak megfelelő letiltásának támogatásával, a függőségek kielégítéséhez más csomagok eltávolítását igénylő csomagok frissítési mechanizmusának javításával.

Az új GNOME Software verzió jobb támogatást nyújt a Debian GNU/Linux és Ubuntu disztribúciók számára is, mivel arra kényszeríti őket, hogy mindig a GNOME Software beépített párbeszédpanelét használják az adott GNU/Linux disztribúció által biztosított szoftvertárolók párbeszédpanel helyett.

A GNOME rendszerfigyelő frissült, hogy a folyamatok megállítására a „Terminate” kifejezést használja a „End” helyett. A GNOME Calculator mostantól kiválóbb bal és jobb kurzor billentyűkezelést kínál, javított eszköztárral rendelkezik, amely az Adwaita könyvtárat használja, és különböző javításokat hoz a Flatpak verzióhoz is.

A GNOME 45 frissíti a GNOME Console terminálemulátort is, új beállítási ablakkal az egyéni betűtípus beállításához és a terminál csengő viselkedésének megváltoztatásához, a Ctrl+Scroll billentyűkombinációval történő nagyítás lehetőségével, jobb billentyűzet támogatással a lapok kezeléséhez, a telnet „távoli” típusként, címkékkel a lapokhoz a váltókban. Javítások is érkeztek az eszköz működéséhez is: különböző javításokkal az értesítések, az egérrel végzett húzd és ejtsd, a lapok leválasztása és bezárása és a felhasználói felület tekintetében.

Végül, de nem utolsósorban a GNOME Connections alkalmazás mostantól lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az Esc billentyű lenyomásával zárják be a belépési párbeszédpanelt, javítja az asztal átméretezését, és hozzáadta a vágólap csatorna támogatását.

Emellett a GNOME Térképek alkalmazás mostantól mindig linkként jeleníti meg a telefonszámokat a Flatpak verzióban, jobb alkalmazkodóképességet hoz a különböző képernyőkhöz és az oldalsáv megnyitásához használt érintéses gesztusokhoz, és ismét animációkat mutat új helyekre lépéskor és útvonalak megjelenítésekor.

A GNOME 45 az xdg-desktop-portal-gnome komponenst is frissíti olyan új funkciókkal, mint az Input Capture portál támogatása, a Clipboard portál támogatása, a távoli asztali munkamenetek visszaállításának lehetősége, valamint a távoli asztali munkamenetek EIS-csatlakozón keresztüli kommunikációjának képessége.

A GNOME Initial Setup is kapott néhány változtatást, többek között a akadálymentesítési menü állandó megjelenítésének lehetőségét. Megjelent a támogatás néhány nem szükséges GNOME Shell funkció letiltásának támogatását, valamint a már említett Tecla könyvtár támogatását is, amely a billentyűzetkiosztás előnézetének megjelenítésére szolgál.

Ezen kívül a GNOME Naplók alkalmazás gyorsító és felhasználói felület javításokat kapott, a GNOME Szövegszerkesztő alkalmazás mostantól lehetővé teszi az „Egyszerű szöveg” beállítását a nyelvválasztó párbeszédpanelben, és többé nem jeleníti meg a billentyűparancsokat az eszköztippekben. A Mutter továbbá támogatást kap a YUV formátumokra, a KMS szálakra, valamint a Wayland-barát libei bemeneti rögzítő és emulált bemeneti könyvtár támogatására.

Természetesen számos más kisebb, de fontos változás is történt, mint például a továbbfejlesztett Wayland-támogatás, amely a KVM-kapcsolóhoz hasonló funkciók szoftveres megvalósítását teszi lehetővé, hogy több számítógépet egyetlen billentyűzetről és egérről lehessen vezérelni.

Emellett lehetőség van az értesítések visszautasítására a Backspace billentyűvel, az OWE (Opportunistic Wireless Encryption) hálózatok támogatása is megjelent az állapotmenüben, hatékonyabb videolejátszás és -rögzítés, új billentyűparancs (Super+S) a gyorsbeállítások panel eléréséhez, valamint továbbfejlesztett háromujjas ujjmozdulatok az érintőképernyőkhöz.

Teljesítményfejlesztések érkeztek a GWeather számára a legközelebbi hely keresése során. A Sysprofot az alapoktól kezdve újratervezték és újraírták, hogy jobb GTK4 integrációt és új funkciókat biztosítson. A GTK 4.12  használata Vulkan back-end fejlesztéseket és egyéb eszközkészlet fejlesztéseket is hoz. Továbbá számos GNOME Shell és Mutter fejlesztés is érkezik.

Az újdonságokkal kapcsolatos teljes kiadási jegyzetet itt találja.

A GNOME 45 verziója elérhető különböző fejlesztői disztribúciók részeként, mint például az októberben megjelenő Ubuntu 23.10 (Mantic Minotaur) vagy a Fedora 39 terjesztésekben. Akár Arch Linuxra is telepíthető a GNOME 45 ezen leírás alapján.