A riscv64 immáron hivatalos Debian architektúra lett

kami911 képe

A Debian projekt bejelentette, hogy a riscv64 architektúra hivatalos támogatott lett. Ennek előnyeit a Debian 13 „”, de már a Debian Sid rendszeren is zajlik a munka.

A mai napig a Debian hivatalosan támogatott 64-bites (amd64), 32-bites (i386), PowerPC 64-bites Little Endian (ppc64el), IBM System z (s390x), MIPS 64-bites Little Endian (mips64el), MIPS 32-bites Little Endian (mipsel), MIPS, Armel, ARMhf és AArch64 (arm64) hardverarchitektúrákon.

Örvendetes, de egyáltalán nem meglepő fordulat ez, hiszen a RISC-V platform felé is terjeszkedik az Ubuntu is és Új processzorok támogatása felé kacsingat az Android is. Egyre több eszköz jelenik meg ezzel az architektúrával, hiszen Jön a Pine64 70/90 dolláros RISC-V számítógépe és RISC-V laptop és platformok is érkeznek. Ráadásul a LibreOffice a RISC-V CPU-kon is elérhető, így egyre nagyobb támogatottság van a RISC-V platform mögött. Ezek után nem meglepő, hogy Itt a Qemu 8.0 RISC-V támogatással és A SpiderMonkey JavaScript engine aktuális fejlesztései között is szerepel a RISC-V támogatása. De a ennyi nem lenne elég, a tavaly Megjelent a Java 19 is támogatott státsuszba emelete és a Flathub 2023: tervek és törekvések között is szerepel ilyen cél.

A Debian RISC-V támogatásáról a project wiki-oldalán lehet többet információt megtudni.

A RISC-V processzorok helyzete

A RISC-V processzorok jelenleg elsősorban kisebb eszközökben, például IoT-készülékekben használatosak, de ezzel a lépéssel már a telefonok és táblagépek területén is megjelenhetnek. A RISC-V processzorok népszerűségének növekedése a jövőben várható, hiszen általában kedvezőbb áron kínálják őket, és energiatakarékosabbak is, mint a hagyományos ARM-alapú processzorok, ráadásul a hardver licenc feltételei is sokkal kedvezőbbek, hiszen a RISC-V nyílt forráskódú.  A RISC-V ISA ingyenes és nyílt, és bárki által bármilyen típusú implementációban felhasználható. A tervezők szabadon fejleszthetnek saját vagy nyílt forráskódú implementációkat kereskedelmi vagy egyéb célú felhasználásra, ahogyan azt jónak látják. A RISC-V International bátorít minden olyan megvalósítást, amely megfelel a specifikációknak. Megjegyzendő, hogy a RISC-V védjegy használatához licenc szükséges, amelyet a RISC-V International tagjai kapnak meg a megfelelő megvalósításokkal való használatra. A RISC-V specifikáció egy olyan struktúra köré épül, amely lehetővé teszi a moduláris bővítések és további egyedi utasítások/kiterjesztések rugalmasságát. Ha egy megvalósítás a RISC-V specifikáción alapul, de a keretrendszeren túlmutató módosításokat tartalmaz, akkor nem lehet RISC-V-ként hivatkozni rá.

RISC-V, a nyílt számítástechnika meghatározója

A nyílt szabványok és az együttműködés stratégiai fontosságúak mind a hardverek, mind a szoftverek számára az iparágak és a földrajzok egész területén. Az elmúlt évtizedben a nyílt forráskód és a nyílt szabványok átformálták világunkat. A RISC-V a történelem legelterjedtebb és legnyitottabb utasításkészlet-architektúrája, amely a hardverközösséget a nyílt szabványok és az együttműködés ilyen szintű elfogadására késztette.

Ez a nyílt utasításkészlet-architektúra (ISA) a nyílt szabványokkal való együttműködés révén a processzorok innovációjának új korszakát teszi lehetővé, gyors ipari szintű elfogadással. A RISC-V ISA, amely a számítástechnika egészében az iparági szabvány ISA-jává válik, lehetővé teszi a szoftver- és hardvertervezés szabadságát az architektúra tekintetében. Az architektúra a processzorok széles skáláján alkalmazható, az alsó kategóriás mikrokontrollerektől a csúcskategóriás szerverprocesszorokig.

A szürke vonal jelzi a RISC-V csomagok százalékos arányát

 

A Debianról

A Debian Project a szabad szoftverfejlesztők munkájának gyümölcse, akik idejüket és energiájukat felajánlják a teljesen ingyenes Debian operációs rendszer elkészítésére. További információkért látogasson el a Debian weboldalára a https://www.debian.org/ címen, küldjön levelet a press@debian.org címre, vagy lépjen kapcsolatba a stabil kiadási csapattal a debian-release@lists.debian.org címen.