RISC-V platform felé is terjeszkedik az Ubuntu

kami911 képe

A Canonical tovább bővíti a RISC-V processzorokon és hardvereken futó Ubuntu elérhetőségét. A RISC-V Summit China 2022 során tett néhány bejelentést követően büszkén jelentik be az Ubuntu kiadását további RISC-V hardverekre - a Sipeed LicheeRV lapkájára.

RISC-V, a nyílt számítástechnika meghatározója

A nyílt szabványok és az együttműködés stratégiai fontosságúak mind a hardverek, mind a szoftverek számára az iparágak és a földrajzok egész területén. Az elmúlt évtizedben a nyílt forráskód és a nyílt szabványok átformálták világunkat. A RISC-V a történelem legelterjedtebb és legnyitottabb utasításkészlet-architektúrája, amely a hardverközösséget a nyílt szabványok és az együttműködés ilyen szintű elfogadására késztette.

Ez a nyílt utasításkészlet-architektúra (ISA) a nyílt szabványokkal való együttműködés révén a processzorok innovációjának új korszakát teszi lehetővé, gyors ipari szintű elfogadással. A RISC-V ISA, amely a számítástechnika egészében az iparági szabvány ISA-jává válik, lehetővé teszi a szoftver- és hardvertervezés szabadságát az architektúra tekintetében. Az architektúra a processzorok széles skáláján alkalmazható, az alsó kategóriás mikrokontrollerektől a csúcskategóriás szerverprocesszorokig.

A Sipeed bemutatott egy megfizethetőbb RISC-V lapkát

A Sipeed egy kínai vállalat, amely nyílt forráskódú RISC-V hardverek, valamint AIoT és TinyML alkalmazások tömeggyártására összpontosít. A LicheeRV D1 lapja 2021 novemberében jelent meg, és a TinyML fejlesztőket célozza meg, HDMI és USB portokkal, egy 40 pólusú HAT-stílusú GPIO csatlakozóval, egy beépített mikrofonnal, egy FPC csatlakozóval egy mikrofoncsoporthoz, egy hangszóróporttal, egy reset gombbal és egy extra gombbal nagyjából mindössze 7 dollárért.

A Sipeed a nyílt forráskódú RISC-V ökoszisztémákra és az AIoT/TinyML alkalmazásokra összpontosít. Egy sor nyílt forráskódú RISC-V hardvert kínál a fejlesztők és a készítők számára, a Tang sorozatú FPGA lapkától a RISC-V softcore verifikációhoz és validációhoz a LicheeRV sorozatú hardcore RISC-V lapkáig.

A LicheeRV D1 lapka a Sipeed első RISC-V Linux Single Board Computer (SBC), moduláris kialakítással és minden interfész exportálásával. Kis helyigénye és megfizethető ára miatt népszerű a közösségben. Számos klasszikus nyílt forráskódú projekt áttért a LicheeRV-re.

Együttműködés a Canonical-lal, amely támogatja a nyílt forráskódú kezdeményezéseket

Bár a RISC-V stabil referenciaarchitektúrákat és hardvereket tesz lehetővé, a stabil szoftverek futtatása új lapkákon még mindig kihívást jelenthet. A szükséges szoftverek sarokköve az alapul szolgáló operációs rendszer (OS), amely megbízhatóságot és stabilitást biztosít. Ez az igény még vonzóbbá teszi a Linuxon történő fejlesztést, mivel a Linux a legnépszerűbb operációs rendszer a fejlesztők és a hobbisták körében, a kernel, az illesztőprogramok és a disztribúciók tekintetében egyaránt.

A Canonicalnál hiszünk abban, hogy a nyílt forráskód a legjobb módja az innováció felgyorsításának. Ez motivál minket arra, hogy a nyílt forráskódú közösségek széles körét tegyük lehetővé az Ubuntu ernyője alatt. A nyílt forráskódú szoftverek azonban saját kihívásokkal járnak. A Canonical célja, hogy az Ubuntut ne csak az innovátorok és fejlesztők referencia operációs rendszereként pozícionálja, hanem olyan eszközként is, amely lehetővé teszi számukra, hogy termékeiket gyorsabban piacra dobják, mivel lehetővé teszi számukra, hogy az alapalkalmazásra koncentráljanak anélkül, hogy a mögöttes keretrendszerek stabilitása miatt kellene aggódniuk.

A RISC-V-ben rengeteg lehetőség rejlik, és több piacon is versenyképes ISA-nak számít. Ezt a feltevést szem előtt tartva természetes választás volt az Ubuntu RISC-V-re történő portolása, hogy a korai alkalmazók számára referencia operációs rendszer legyen.

A Sipeed és a Canonical az Ubuntut a LicheeRV platformra hozza

„Örülünk, hogy együttműködhetünk a Canonical-lal, és elérhetővé tehetjük az Ubuntut a LicheeRV D1 lapkán.”

- mondta Ji Yaping, a Shenzhen Sipeed Tech Ltd. vezérigazgatója.

„Ez az első, de jelentős lépés a partnerségünkben, és továbbra is együtt fogunk működni a Canonical-lal, hogy nagy teljesítményű és megfizethető RISC-V SBC-t, sőt padot, telefont és laptopot is kínáljunk.”

A LicheeRV lapkán futó Ubuntu elérhetősége a két vállalat hosszú távú együttműködésének és elkötelezett közös munkájának eredménye. A Sipeed mérnöki csapatának segítségével a Canonical csapata hatékonyabban és eredményesebben portolja az Ubuntut a LicheeRV lapkára.

A Canonical által támogatott Ubuntu olyan kereskedelmi minőségű Linux-disztribúciót kínál, amelyet az innovátorok és fejlesztők is szabadon használhatnak.

”A Sipeeddel való együttműködés, hogy a TinyML-t a RISC-V fejlesztők számára elérhetővé tegyük az új Lichee RV lapkával, ugrásszerű előrelépést jelent a nyílt hardver- és szoftverközösségek létrehozásában.  Büszkék vagyunk arra, hogy az Ubuntu lehetővé teszi a növekvő RISC-V közösség számára”

- mondta Cindy Goldberg, a Canonical Silicon Alliance alelnöke.

Már elérhető az Ubuntu a LicheeRV lapkára

Az Ubuntu lemezkép már elérhető a Sipeed LicheeRV lapkájára, és folyamatosan szállítja a Canonical hozzá az új funkciókat és a legújabb Ubuntu kiadásokra való portolást. A Sipeed LicheeRV lapkát támogatja az Ubuntu 22.10 verziója, a legújabb Ubuntu képeket itt találja.

A lemezképekről és a telepítésük legjobb módjairól szóló útmutatásért és megbeszélésekért kérjük, látogassa meg a projekt wikit oldalát.