Új processzorok támogatása felé kacsingat az Android

kami911 képe

A RISC-V utasításkészletű processzorokra is elérhető lesz az Android rendszer. A hír meglepetést okozott a szakmában, mivel eddig az Android rendszer az x86 mellett kizárólag ARM processzorokra volt elérhető, miután a MIPS architektúra támogatása megszűnt 2018-ban. A RISC-V processzorok népszerűsége az utóbbi időben nőtt, mivel szabadon felhasználhatók és könnyen testreszabhatók. A RISC-V processzorokra való Android támogatás lehetővé teszi az okostelefonok és táblagépek gyártóinak, hogy új, innovatív eszközöket hozzanak létre. A RISC-V processzorokra való Android támogatás növeli az Android rendszer népszerűségét és elérhetőségét is.

Az elmúlt hónapban tartott RISC-V Summit konferencia kiemelt előadója, a Google Android platform programozási nyelvekért felelős igazgatója, Lars Bergstrom volt, aki a Android Open Source Project (AOSP) projekt RISC-V támogatási terveiről és a jelenlegi állapotáról beszélt.

Az Android hatalmas ökoszisztéma, több mint 3 milliárd felhasználóval, és milliós nagyságrendű elérhető alkalmazással. Ráadásul elérhető az eszközök széles skáláján, az órától kezdve a mobiltelefonokon, tableteken és számítógépeken egészen az autókig. Egy új hardverplatform támogatása hatalmas lökést ad majd az újonnan támogatott rendszernek. Az Android nagy része lényegében Java alkalmazások támogatását jelenti. Ezt az Android platform Android RunTime (ART) részében kell megvalósítani, amelyet a Google 2023 első negyedévére ígér, és a fejlesztéshez szükséges emulátororos támogatást pedig az idei év elejére. Ezzel az olyan programok már futtathatóak lesznek a risc64 platformon, amelyek nem igénylik a közvetlen hardveres hozzáférést, a natív kód futtatásának lehetőségét. Nem véletlen a risc64 emlegetése sem, hiszen az Android ezen a hardver-platformon kizárólag 64 bites eszközök támogatásával rendelkezik majd.

Ez nagy áttörést jelent a RISC-V processzorok piacán, hiszen eddig csak a hagyományos ARM-alapú processzorok tudták futtatni az Android-ot, illetve x86-os hardver-platformon volt még lehetőség Android futtatására. A RISC-V processzorok jelenleg elsősorban kisebb eszközökben, például IoT-készülékekben használatosak, de ezzel a lépéssel már a telefonok és táblagépek területén is megjelenhetnek. A RISC-V processzorok népszerűségének növekedése a jövőben várható, hiszen általában kedvezőbb áron kínálják őket, és energiatakarékosabbak is, mint a hagyományos ARM-alapú processzorok, ráadásul a hardver licenc feltételei is sokkal kedvezőbbek, hiszen a RISC-V nyílt forráskódú.  A RISC-V ISA ingyenes és nyílt, és bárki által bármilyen típusú implementációban felhasználható. A tervezők szabadon fejleszthetnek saját vagy nyílt forráskódú implementációkat kereskedelmi vagy egyéb célú felhasználásra, ahogyan azt jónak látják. A RISC-V International bátorít minden olyan megvalósítást, amely megfelel a specifikációknak. Megjegyzendő, hogy a RISC-V védjegy használatához licenc szükséges, amelyet a RISC-V International tagjai kapnak meg a megfelelő megvalósításokkal való használatra. A RISC-V specifikáció egy olyan struktúra köré épül, amely lehetővé teszi a moduláris bővítések és további egyedi utasítások/kiterjesztések rugalmasságát. Ha egy megvalósítás a RISC-V specifikáción alapul, de a keretrendszeren túlmutató módosításokat tartalmaz, akkor nem lehet RISC-V-ként hivatkozni rá.

A RISC-V nagyon széles körben alkalmazzák mikrokontrollerekben, IoT eszközökben, többek között a következő tulajdonságai miatt:

  1. Nagyon könnyen programozható: A RISC-V mikrovezérlők könnyen programozhatók, mivel egyszerű, de hatékony utasításokat használnak.

  2. Szabványos: A RISC-V szabványos, így az összes olyan eszköz, amely támogatja a szabványt, kompatibilis egymással.

  3. Egyszerű: A RISC-V mikrovezérlők kevés utasítást használnak, így könnyen megérthetőek és könnyen kezelhetőek.

  4. Könnyen skálázható: A RISC-V mikrovezérlők könnyen skálázhatók, így lehetővé teszik az alkalmazások széles skálájának támogatását.

  5. Nyílt forráskódú: A RISC-V nyílt forráskódú, így a fejlesztők szabadon módosíthatják és újrafelhasználhatják a kódot.

Az Android elérhetővé tétele a RISC-V processzorokra a későbbiekben még több fejlesztést hozhat magával, és újabb lehetőségeket nyithat meg az okostelefonok és eszközök területén. Ugyanakkor az Android számára is egy lehetőség, hogy részben függetlenítsék magukat, vagy legalábbis fenntartsanak egy kiskaput, arra az esetre, ha az ARM platformot felügyelő és licenceit kiosztó Arm Limited vállalt ismét felvásárlás célpontja lesz. Az ARM körül mostanában igen nagy volt a mozgolódás, hiszen a döntő tulajdonhányadot birtokló SoftBank szívesen megvált volna a tulajdonrészétől az NVIDIA pedig megpróbálta a felvásárlást, amely - a NVIDIA konkurensek, ARM felhasználók és kormányzati ellenvetéseknek hála - végül nem sikerült neki.

Az Android Open Source Project (AOSP) egy nyílt forráskódú projekt, amely a Google által fejlesztett Android operációs rendszer forráskódját tartalmazza. A projekt célja, hogy lehetővé tegye a fejlesztők számára, hogy módosíthassák és testreszabhassák az Androidot, valamint hogy bárki számára elérhetővé tegye az Android forráskódját. A projektben részt vevő fejlesztők általában olyan új funkciókat és javításokat adnak hozzá az Androidhoz, amelyek nem tartoznak a Google által készített hivatalos Android kiadásokba.

Hozzászólások

Arról nem írnak bővebben?

Ez nagy áttörést jelent a RISC-V processzorok piacán, hiszen eddig csak a hagyományos ARM-alapú processzorok tudták futtatni az Android-ot, illetve x86-os hardver-platformon volt még lehetőség Android futtatására. A RISC-V processzorok jelenleg elsősorban kisebb eszközökben, például IoT-készülékekben használatosak, de ezzel a lépéssel már a telefonok és táblagépek területén is megjelenhetnek.

Tehát, arról nincs szó, hogy x64-et is támogatni fogja egyszercsak? Ha már RISC-V, és 64 bites ARM....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve