RISC-V laptop és platformok

Balazs_B képe

Úgy gondolom a linuxmint.hu látogatóinak jelentős része már ismeri a RISC-V architektúrát. Aki mégsem, az ITT tudhat meg róla többet, aki viszont a rövidebb változatot preferálja annak talán a következő summázatot adnám:
A RISC-V (risk five) egy olyan csökkentett utásításkészletű chip architectúra mint például a mobilokban található ARM processzorok, a legfontosabb különbség viszont az hogy a RISC-V teljesen nyílt forráskódú és annak használatáért, fejlesztésért nem kell egy vállalatnak licenszdíjat fizetni.

A RISC-V utasításkészlet már 12 éve létezik, de mögötte álló alapítvány még csak néhány éves, ezért sem találkozhatott még RISC-V alapú chippekkel az átlag felhasználó. Ez viszont a közeljövőben változhat, ugyanis az Xcalibyte és a DeepComputing vállalatok közreműködével valószínűleg még idén piacra kerül az első RISC-V platfromra épülő Notebook, amely a Roma nevet kapta. A laptop ITT előrendelhető és szintén azon a weboldalon tudható meg több a hardveres specifikációkról is.

Azért gondoltam említésre méltónak a laptopot, mert jól tudjuk hogy egy fecske nem csinál nyarat és ez a laptop nem fogja átvenni a x86 és ARM eszközök helyét (nem isbiztos hogy kell), ugyanakkor mindenképpen érdemes figyelemmel követni az architectúra térhódítását. A RISC-V személyes meglátásom szerint komoly jövő előtt áll. Elsősorban nem csak azért, mert Linux felhasználó vagyok és a hardveres téren is hasonló nyitottságra vágyom mint szofveres téren (ami persze így van), hanem azért is véleked így mert sok iparági szereplőnek kedvezőbb lehet ha nem függ más vállalattól az általa felhasznált chippek terén.

Az IoT eszközök és az autóipar is lehetnek a következő nagy adaptálói a platfromnak, de az amerikai kereskedelmi embargók miatt Kína és Oroszország is régóta érdekelt RISC-V alapú chippek tervezésében és gyártásában.

Hogy pontosan milyen területeken és milyen mértékben fog szerepet játszani a RISC-V az természetesen a jövő zenéje, de mindenképpen pozitív egy újabb "játékos" megjelenése az általános felhasználású chippek terén.