Flathub 2023: tervek és törekvések – lapszemle

A Linux Mint 21.1 egyik fő újdonsága a teljes körű Flatpak integráció. A Frissítéskezelő megújult, de ami a tartalmat illeti, jelentősen megugrott a naprakész verziók száma, amik leginkább Flatpak változatban érhetők el. Ha vannak telepítve Flatpak programok a gépen, akkor az is feltűnhetett, hogy szokatlan ütemben frissülnek, mind a programok, mind a működésükhöz szükséges kiegészítők.

Ennek oka, hogy tavaly a Flathub átalakította a repo formátumát a nagyobb skálázhatóság érdekében, de a jelek szerint nem áll le, intenzív fejlesztésbe kezdtek. A háttérben bizony nagy dolgok történnek.

Nemzetközi lapszemle következik:

A Flathub verseng, hogy ő legyen a standard Linux App Store

Ha a Flathub csapatnak sikerül a tervük, termékük lesz az alapértelmezett eszköz a Linux-alkalmazások telepítéséhez 2023-ban.

A Linuxnak rengeteg csomagkezelője és alkalmazásboltja van. Van pl. apt, dnf, yum, zypper, pacman, GNOME Software, Discover és Synaptic.

A modern Linux-disztribúciók esetében azonban a Snap és a Flatpak is hozzáadható a szoftverforrásokhoz. Az utóbbi kettő jó egy ideje küzd, hogy nagyobb vonzerőt szerezzen. Így az elmúlt néhány évben ezek az univerzális csomagkezelők végre jelentős népszerűségre tettek szert.

De most a Flathub belehúzott, a jelek szerint arra tör hogy a Linux de facto szabványos alkalmazásboltjává váljon.

A Flathub 100 000 dollárt különített el a cél érdekében, és további 150 000 dollárt is szeretne még erre a célra fordítani. Céljuk a magasabb működési költségekre való felkészülés és újabb főállású munkatárs felvétele.

Ezzel mennek szembe Canonical-al, aki bejelentette, hogy az összes hivatalos Ubuntu rendszerre telepítendő terméket a továbbiakban nem szállítják alapértelmezés szerint telepített Flatpak-kal.

A közelmúltban Robert McQueen (határozatlan idejű vezérigazgató , aki mellesleg a GNOME igazgatótanácsának elnöke is) blogot írt , amiben nem csak azt ecseteli, hogy milyen erős a Flatpak növekedése (napi több mint 700 000 alkalmazásletöltéssel), hanem azt is elárulja, hogy önálló cég létrehozását tervezik, aminek a feladata a Flathub birtoklása és működtetése lesz (ezeket jelenleg a GNOME üzemelteti).

McQueen ezt írja a blogjában: „Véleményem szerint a Flatpak megoldotta a legnagyobb technikai problémát, amely hátráltatta a Linux általános növekedését és elfogadását az asztali számítógépeken… nevezetesen azt, hogy az alkalmazásfejlesztők nehezen tudják közzétenni munkáikat olyan módon, hogy az emberek könnyen felfedezhessék, letölthessék, telepítsék és használhatják."

Hozzáteszi: "A Flathub arra épít, hogy segítsen a felhasználóknak felfedezni az alkalmazásfejlesztők munkáját, és segít, hogy ez a munka időben elérje a felhasználókat."

Ami a jövőt illeti, a terv egy új Flathub webes élmény bevezetése, ellenőrzési funkciók hozzáadása, a Flatpak repo részhalmazok bekapcsolása, hogy a felhasználók csak ellenőrzött és/vagy FLOS- alkalmazásokat válasszanak ki, lehetővé tegyék az alkalmazások közvetlen feltöltését, valamint az adományozást és kifizetéseket, továbbá Flatpak fókuszcsoportok és tanácsadó testület létrehozása.

Flathub 2023-ban: új webes élmény, közvetlen alkalmazásfeltöltések és egyebek

Az Endless OS Foundation vezérigazgatója és a GNOME igazgatótanácsának elnöke, Robert McQueen megosztotta a 9to5Linux.com-tal a Flathub 2023-as terveiről szóló részleteket, így bepillantást adva a jövőbeni Linux asztali Flatpak alkalmazások legizgalmasabb funkcióira.

A Flathub jelenleg több mint 2000 alkalmazást kínál Flatpak univerzális bináris formátumban több mint 1500 együttműködőtől, és körülbelül 700 000 alkalmazásletöltést biztosít minden egyes nap. Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezeket a számokat tekintve a Flatpak jelenleg a legnépszerűbb univerzális alkalmazásformátum a Linux asztali számítógépeken, megelőzve az olyan hasonló formátumokat, mint az AppImage és hamarosan remélhetőleg a Canonical Snap.

„Véleményem szerint a Flatpak megoldotta a legnagyobb technikai problémát, amely az elmúlt 25 évben hátráltatta a Linux általános növekedését és elfogadását az asztali számítógépeken: nevezetesen azt, hogy az alkalmazásfejlesztők nehezen tudják közzétenni munkáikat olyan módon, az emberek könnyen felfedezhetik, letölthetik, telepíthetik és használhatják” – mondta Robert McQueen.

2023-ra a Flathub vadonatúj és modern webes élményt ígér, amelyet itt már kipróbálhat béta verzióban , új márkaépítést és közvetlen alkalmazásfeltöltést, amely funkció megnyitja az utat más izgalmas funkciók előtt, mint például az Electron alkalmazások létrehozásának lehetősége. a Flatpak Builderen kívül, vagy automatikus Flathub-feltöltéseket átvezetni a GitHub-műveletekből vagy a GitLab CI-folyamatokból.

A Flathub új ellenőrzési funkciókat is ígér, amelyek megkülönböztetik a fejlesztőik által feltöltött alkalmazásokat, lehetővé teszik a Flatpak repo részhalmazok számára, hogy csak ellenőrzött és/vagy FLOSS alkalmazásokat válasszanak ki, lehetővé tegyék az alkalmazásfejlesztők számára, hogy előfizetéseket kínáljanak alkalmazásaikban, valamint automatizálják az ehhez szükséges folyamatokat és a biztonsági szkennelést a háttérben.

A RISC-V támogatás 2023-ban a Flatpak alkalmazásokhoz is bevezetésre kerülhet, de ez a funkció jelenleg csak papíron létezik, így ha szeretnél segíteni a Flathub fejlesztőknek, hogy ezt valósággá alakítsák, ne habozz kapcsolatba lépni velük. 2023-ban egy tanácsadó testületet is terveznek a Flathub irányításának kiterjesztésére, valamint egy független céget, amely birtokolja és működteti a Flathubot.

2023 a Flatpak alkalmazások éve a Linux asztalon? Tudjon meg többet a Flathub terveiről itt .

A Flathub új logója hibátlanul illeszkedik

Wow !” - a reakcióm, amikor először láttam a Flathub vadonatúj logóját .

A de facto Flatpak Linux-alkalmazásbolt vizuális frissítést kap, és a jelenlegi stílusa „időszerű”.

Az új márkával kapcsolatos további részleteket a prominens GNOME-tervező, Jakub Steiner osztotta meg blogjában , amelyben ez a rövid animáció a "tá-dá!" pillanat:

Klassz, nem?

A mellékelt blogbejegyzésben Jakub Steiner egy kicsit bővebben magyarázza az új márkát:

„[Az új márka] a Flathub lényege – maguk az alkalmazások – köré összpontosul. Az identitás nem túl hangos és hivalkodó. A feltűnő színek és a hangsúly magukon az alkalmazásokon maradnak, a Flathub pedig semleges platform az alkalmazások ragyogásához.”

A logóra nézve ez a koncepció szilárdan a helyére kattan. Az új logó jobban bemutatja, hogy mi is a Flathub, mit kínál és mit képvisel.

Saját erőfeszítéseimből a blogjaim (nem ihletett) logóinak létrehozása során tudom, hogy a dolgok lényegi megfogása, visszafogott és egyszerűnek tartása gyakran nagyobb kihívást jelent, mint beletörődni, hogy minden színt, közhelyet és konvenciót markánsan beletegyek.

Ezért az új logó iránti elismerésem annál nagyobb. Nemcsak egyszerű dizájnnak tűnik, hanem nagyon hatékony is. A kedvenc elemem a „+”, mivel azt írja, hogy „több” (felhasználók számára mindig több alkalmazás van) és „add” (fejlesztők esetén hozzáadhatja az alkalmazását ebbe az áruházba).

Ha már a fejlesztőkről beszélünk, nézze meg az új „letöltési jelvényeket”, amelyeket az alkalmazáskészítők használhatnak termékeik reklámozására webhelyeken, projektoldalakon és hasonlókon:

Ízléses. Modern. Játékos.

Ha kíváncsi arra, hogy honnan származik a lekerekített négyzet, háromszög és kör, szerintem ezek a GNOME szoftver ikonjának kialakítása felé mutatnak, amely ugyanazt a szimbólumkészletet használja:

A Flathub új megjelenése még nem elérhető a főoldalon, de a beta.flathub.org oldalon már szerepel. A felújítás tervezési irányelvei, valamint a népszerűsítésre használható SVG-eszközök Jakub blogbejegyzéséből szerezhetők be.

A Flathub Universal Linux App Store-ként kíván fejlődni

A Flathub az átfogó változásokra és fejlesztésekre készül. Íme, amit tudnia kell róla.

A Flathub népszerű portál volt Flatpak adattárként, és a Canonical Snap Store jó alternatívájaként is működött .

És most, a mögötte álló emberek (beleértve a GNOME-ot és a KDE-t) egy lépéssel tovább mennek a teljes márkaváltás kezdeményezésével és a platform fejlesztését tervezik.

Nézzük meg, mit hoz a Flathub jövője.

Flathub Rebrand

 

A Flathub megjelenése és érzelmi töltete megváltozik a GNOME Jakub Steiner által vezetett márkaváltással .

Arra összpontosított, hogy a Flathub új identitása ne legyen túl „hangos és kirívó”, a reflektorfényben mindig maguk az alkalmazások állnak.

Azt is megemlíti:

A semleges szürkékre márkát építeni nem túl könnyű kivitelezni, de ez pontosan a Flathub márka fő lényegét célozza meg.
Ez megteremti a terepet az alkalmazások ragyogásához. A Flathub önmagában nem mutatós. Lehetővé teszi, hogy az alkalmazások a figyelmed középpontjában legyenek.

Ha szereti a felhasználói felületet/UX-et, azt javaslom, hogy nézze át a blogbejegyzését, hogy részletesebben megismerje a Flathub új vizuális identitását.

A Flathub App Store fejlődik

A GNOME Foundation és a KDE eV jól halad a Flathub felépítése és fejlesztése terén. 2017-es bevezetése óta rendkívül lenyűgöző ütemben fejlődik.

Mi történik?: Egy legutóbbi javaslatban a múlt hónapban néhány érdekes dolgot terveztek, amelyek arra irányulnak, hogy a Flathub Linux-alkalmazás-ökoszisztémává váljon, amely ösztönzi a kiadókat.

Egyszerűbben fogalmazva: a Flathubot egy teljes értékű alkalmazásbolttá akarják tenni, amely lehetővé teszi a kiadók számára, hogy az alkalmazásaikból bevételt szerezzenek, ami javítani fogja a finanszírozási helyzetet.

Miért?: Egy ilyen lépés indoklása a következő; az ilyen pénzügyi akadályok megakadályozzák a potenciális fejlesztőket abban, hogy nyílt forráskódú alkalmazások fejlesztésébe kezdjenek, ami viszont gátolja a nyílt forráskódú ökoszisztéma egészének növekedését.

A javaslatban kiemelkedik egy másik dolog is:

Az egészséges alkalmazás-ökoszisztéma elengedhetetlen az OSS asztali számítógép sikeréhez, így a végfelhasználók megbízhatnak és irányíthatják adataikat és fejlesztési platformjaikat az előttük lévő eszközön.

Hogyan fogja ezt elérni a Flathub?: Az ismétlődő adományozási vagy előfizetési rendszer az egyik legfontosabb tervezett kiegészítés.

- Olyan dolgokat terveztek, mint például a visszaélésszerű jelentkezések megelőzésére szolgáló felülvizsgálati eszközök, az automatikus biztonsági ellenőrzések és még néhány apróbb változtatás.

Ezenkívül a Flathubnak olyan eszközökre van szüksége, amelyek megakadályozzák, hogy félrevezető alkalmazásnevek, leírások, képernyőképek stb. kerüljenek a platformra, és blokkolja őket mindaddig, amíg nem nézik át őket, hogy auditálják a dolgokat.

Összefoglalva, a következőkre számíthat:

  • Ismétlődő adományozási rendszer vagy előfizetési rendszer
  • Fizetett pályázatok
  • Belső eszközök a flathub alkalmazás-ellenőrzési folyamatának javítására és a frissítések változásainak figyelésére

Előfordulhat, hogy néhány implementáció megjelenik a Flathub bétaportálján, mint például az új alkalmazás-ellenőrző rendszer .

Ezen túlmenően új céget, a Flathub LLC-t kívánják alapítani a szolgáltatás birtoklására és működtetésére.

Céljuk a következőket megvalósítani vele:

Átlátható irányítási folyamat, amely segít fenntartani a közösség bizalmát és elszámoltathatóságát, és fel kell építeni egy tanácsadó testületet/szponzorálási folyamatot, hogy a támogatási kérelmeinkkel párhuzamosan kereskedelmi szponzorációt vonzzon a szolgáltatásba.

Most talán azon gondolkodsz, hogyan fogják mindezt finanszírozni?

A javaslat megemlíti, hogy a következő év teljes költségvetése 200 000 USD .

120 000 dollárt fordítanak az alkalmazottak fizetésére, és 30 000 dollárt a jogi, szakmai és adminisztrációs költségekre, a végső 50 000 dollár pedig a platform fejlesztésére fordítódik.

Már van 50 000 dollárjuk, amelyet a fejlesztés előző szakaszára használnak fel, és további 100 000 dollárt már elkülönítettek, ami a szükséges költségvetés 50%-át teszi ki.

A fennmaradó 100 000 dollárt a Google korábbi vezérigazgatója, Eric Schmidt által alapított Schmidt Futures részét képező Plaintext Grouptól kérték .

Záró gondolatok

Nos, azt kell mondanom, hogy ez egy nagyon érdekes lépés.

A Flathub már most is jól fogadta a Linux-felhasználók minden fajtáját. Tehát olyan funkciók, amelyek segítenek finanszírozni a projekteket, és a Flathubot gazdag alkalmazás-ökoszisztémává alakítani, amely potenciálisan univerzális Linux-alkalmazásplatformként működhet az asztali felhasználók számára.

Hozzászólások

kami911 képe

Flathub elég komolyan veszi

Flathub elég komolyan veszi magát, hogy még sikeresebb legyen. Én is használom, bár valahogy a docker vagy a podman nekem sok esetben jobban kézreáll sok felhasználás esetén. De desktopon a Linux Mint Flatpak integráció, például nagyon kényelmes.

A logo eléggé playstation-ra emlékeztet, persze lehet ez sem véletlen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Balazs_B képe

Flathub elég komolyan veszi Flathub elég komolyan veszi

#1

#1 Amit én szeretek a Flatpakban hogy működik. A rendszerszintű integráció az új Mintben pedig tényleg nagyon kényelmessé teszi a használatát!
Amit kedvelek például a Flatpak vagy a hasonló univerzális formátumokban (pl.: AppImage) még hogy csak simán működnek és félig-meddig elmossák a disztribúciók közti különbséget.
Tudom ez egy kissé elnagyolt kijelentés de így már például egy Debian alapú rendszeren is könnyen megkaphatja az ember a legfrissebb verziókat.

Tudom a motorháztető alatt sok külünbség marad még egy arch vagy debian alapú OS között, de átlagos használatnál (böngésző, Office, Játszás) már nem számít ez annyit.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve