Linux telepítése Windows7 helyett

Waltari képe

Fórum: 

 Tisztelt közösség! Tanácsot kérek 64bit-es Linux kiválasztásához telepítés céljából.  Felhasználás: böngészés, torrentezés, internetes sakk játék, film és zene lejátszása, közösségi oldalak használata. Könnyen használható, Magyar nyelvűt szeretnék.
Gépem adatai: 64 bites operációs rendszer, CPU: Intel(R) Core(TM)2 CPU 6600 @ 2.40 GHz  1.80 GHz, RAM: 3.00 GB,  Hang-Video: AMD Radeon HD6450 1GB DDR3. A segítséget köszönöm, Üdvözlettel: Waltari

balazs képe

Üdv

Üdv

 

A legújabb MATE változatot tenném rá ez megfelel a célnak: www.linuxmint.com/edition.php

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Waltari képe

Köszönet

 Köszönöm a gyors választ és pár kérdés, mert a megnézett "oktató" filmek elég zagyvák, milyen nehézségekkel találkozom a telepítés során és utána, vagy a számtalan Windows telepítés után esetleg semmi gondom nem lesz? Kell e telepítenem ehhez a változathoz a Win alkalmazást? (uTorrent). Itt az oldalon megtalálok minden információt, hogy elolvassam?  Köszönöm,Üdv

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönöm a gyors választ és

Köszönöm a gyors választ és pár kérdés, mert a megnézett "oktató" filmek elég zagyvák, milyen nehézségekkel találkozom a telepítés során és utána, vagy a számtalan Windows telepítés után esetleg semmi gondom nem lesz? Kell e telepítenem ehhez a változathoz a Win alkalmazást? (uTorrent). Itt az oldalon megtalálok minden információt, hogy elolvassam? Köszönöm,Üdv

Esetleg wine-t használhatsz windowsos alkalmazások futtatásához. https://www.winehq.org/about/

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

A Linux nem Windows

  Szerintem lesznek kezdeti problémák. Mindenképpen javaslok egy mentést az adataidról (videók, zenék, dokumentumok stb...).

A windowsos programok nem futnak linuxon. Segédalkalmazásokkal -wine, playonlinux- néhány program futtathatóvá tehető, de ez nem vonatkozik a windowsos driverekre. Ráadásul - mivel a windows forráskódja zárt - a wine fejlesztői csak találgatásokkal próbálnak meg létrehozni egy windowshoz hasonló módon működő környezetet. Igazából még csak emulátornak sem mondható. A silverlight (amivel pl: az RTL Most műsorait lehet nézni) meg egyáltalán nem megy. Létezik ugyan egy moonlight nevű bővítmény a böngészőhöz, ami korábbi verziókkal működött, de nálam már használhatatlan. -Igaz nem is érdekel az RTL, így nem hiányzik. Évek óta feléjük se néztem. 
A legtöbb windowsos programnak vannak linuxos megfelelői pl: μtorrentre a qbittorrent - ahogy előttem is említették - de vannak más torrentkliensek is.

Ez a rendszer másfajta gondolkodást igényel. Le kell vetkőzni a windowsos beidegződéseket. Ez a legnehezebb.
 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)
Waltari képe

Köszönet és...

 Köszönöm, az adatvasztés veszélye akkor is fennáll, ha a partícionált "C" meghajtón csak a Windows van és ide telepíteném? Tanulva a Windows hibáiból mindent a "D" partíción tartok. Közben keresek egy normális telepítési leírást, amit meg is értek, de nagyon kedves a segítségetek és köszönöm, Üdv.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

a linux másképp látja a partíciókat

 Nem tudom milyen szinten érted a linuxot, de a linux nem "C" meg "D" meghajtónak látja a partíciókat, hanem /dev/sda1 és /dev/sda2 könyvtárnak (számozás jelöli a másik partíciót). Ha van még egy merevlemez a gépben, akkor azt /dev/sdb -nek jelöli és így tovább...
Járt már valaki úgy, hogy rossz partícióra telepítette a linuxot, és mindene odalett. Ha méretben különböznek a partíciók, és meg tudod állapítani, hogy melyik a "D" partíció, akkor már sokat nem hibázhatsz. Célszerű lenne még Windows alatt felcímkézni a partíciókat (jobb kattintás-átnevezés) mondjuk a "C" neve legyen rendszer, a "D" neve meg adat, hogy ne legyen hiba.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Waltari képe

Köszönet és...

 Köszönöm, más: szükséges e vírusvédelem és milyen fokú? Jelenleg a Widows7 -hez Avast Internet Security és SpyHunter van telepítve.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

Nem kell linuxra vírusírtó,

Nem kell linuxra vírusírtó, vírusokat windowsra írják inkább.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Silverlight / Pipelight

Hát annyit hozzátennék, hogy mennek a Silverlight-os műsorok GNU/Linux-szon is (nem kell persze kereskedelmi adókat nézni),
http://pipelight.net/cms/installation.html

bár én ezt használtam, lévén Debian-t használok.
http://pipelight.net/cms/install/installation-debian.html

Csak nekem azért kellett, mert letöltöttem a videókat, és - oktatási, tájékoztatási - céllal feltöltöttem valahova, ahol az utóbbi időben a feltöltéssel problémák voltak (vannak). Ők nagyon lerontják a minőséget, ami különösebben nem baj, de pl. a Youtube-ra nem tölteném fel ezeket (jogászokkal nem vitáznék egy - egy videó miatt), megoldom máshogyan.

És egy Wiki:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Pipelight

Ui.: van akinek a hozzászólásnál működik a helyesírás ellenőrző szótár (Firefox)? Nekem nem.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Helyesírás ellenőrző

Üdv. kimarite !
Sokat kísérleteztem FF (LM-17) alatt a helyesírás ellenőrző aktiválásával,...eredmény nélkül !
Erre ma azt vettem észre,...meglepetten, hogy működik !
(Hogy mitől aktiválódott,...ne kérdezd. :-) )

Más: kipróbáltam, a FF-38 bétát.
A "beállítások" menüjének megjelenése, más lett.
Automatikusan szinkronizálja a jelenlegi, 37-es könyvjelzőit
(Egy kicsit még érződik rajta, hogy béta.)

http://kepfeltoltes.hu/150405/K_perny_k_p___8211__2015-04-05_20_24_28_ww...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Helyesírás-ellenőrző

Ha átállítom hozzászólásomnál a szövegablak alatt a Szövegformátumot Szűrt HTML-ről Sima szövegre, akkor működik az ellenőrzés. Jó ez így nekem.
Persze, hogy átvesz mindent a FF Beta, na meg a FF Aurora is átvenné, a Seamonkey is, ha egy könyvtárba bontod ki a letöltött tömörített fájljaikat. Nemsokára telepítem is ezeket. :)
A beállításaik ugyanitt vannak:
~/.mozilla

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Firefox 38 beta

Ami meglepett az-az volt, hogy egy indítható fájlként, a Dokumentumok könyvtárban csücsülő kibontott fájl,

índításkor átveszi a telepített FF könyvjelzőit, sőt még a kiterjesztéseit és bővitményeit is !

Persze, ez az én ismereteimet minősíti !  :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

Normális esetben nem lesz

Normális esetben nem lesz nehézség. Win alkalmazást nem kell telepíteni, ha már linux. Torrentre a qbittorrent ajánlott, ami hasonlít is  utorrenthez.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Waltari képe

Köszönet és...

 Köszönöm, de meg kell néznem a torrent oldalakon, hogy támogatott e.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

A qbittorrent? Támogatott.

A qbittorrent? Támogatott.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
vyla képe

 Nyugodtan felteheted a Linux

 Nyugodtan felteheted a Linux Mint 17.1 Rebecca Cinnamon 64bit változatát. Előtte líve módban kipróbálhatod, hogy tetszik e neked, és minden úgy  működik ahogy szeretnéd.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Waltari képe

Köszönet és ...

 Köszönöm, Chrome böngészőm van, lehet vagy váltani kell Firefoxra?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mintben alapértelmezett

Linux Mintben alapértelmezett böngésző a Firefox. Telepítheted a Chrome-ot is,de azt terminálból, azaz parancssorbóll  tudod. Egyébként ez az egyik nagy előnye a linuxnak a Windowssal szemben. Itt  a kód, amit soronként kell bemásolnod a terminálba, mindegyik után enter.

 

sudo sh -c 'echo "deb http://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main" >> /etc/apt/sources.list.d/google.list'

wget -q -O - https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub | sudo apt-key add -

 

sudo apt-get update

 

sudo apt-get install google-chrome-stable

 


 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Waltari képe

Chrome

 Köszönöm, Üdv

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Vagy...

 Másik lehetőségként elmész a letöltési oldalára, letöltöd a rendszerednek megfelelő csomagot, és néhány kattintással telepíted.

www.google.com/chrome/browser/desktop/index.html

Neked a 64bit.deb Debian/Ubuntu csomagot célszerű kiválasztani.

Telepítéskor automatikusan hozzáadja a saját tárhelyét, így automatikusan tudja frissíteni magát. Ha nem akarod, hogy hozzáadja a tárhelyét, akkor terminalba ki kell adni sudo touch /etc/default/google-chrome parancsot még a telepítés megkezdése előtt.

Különben meg, ha firefoxot használsz, és Google a keresőd, akkor úgyis találkozni fogsz azzal a rádumálós felirattal, hogy használj Chrome böngészőt... de ezt úgyis tudod, mert Windows alatt is így van.

 

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)

 szia,

 szia,

ugyanez a videokártyám van, 2g memória, amd athlon és linux mint 17 mate remekül elmuzsikál a gépen...lehetne frissítenem 17.1-re , de  mivel ez a renszer is stabilan működik nem gondoltam váltani....az egyetlen dolog amit wine alatt ahsználok az egy portable abbyy finereader ocr program szkennelt anyagok feldolgozásához....egyébként minden másra van alternatíva és legtöbb esetben merem állítani nagyobb tudásúak, emberbarátibbak wines "barátaiknál" - nálam munkához inkscape, gimp, scribus, krita abszolút jók....zenehallgatásra deadbees, videókhoz smplayer, videó vágáshoz kdenlive, blender - böngésző maxthon....torrent kliens transmisson vagy Tixati...fotókhor gthumb....és a sor végtelen...laptopon használok manjaro és mint cinnamont, de a mate abszolút jó elsőre, letisztult, kezelhető , stabil stb...hajrá .. én nem bántam meg a váltást és nem nézek vissza..(és abszolút nem értem azokat az erölködőket akik linuxra váltanak és mindenáron windows akarna faragni belőle - játékok, alkalmazások futtathatóságával görcsölnek, kinézetet windososra akarják szabni...minek, akkor miért nem maradnak annál? ez nem megy a fejembe...de ez az én fejem...lehet más érti ezt....

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Waltari képe

Köszönet és ...

 Szia, megnyugtató amit írtál, talán azért van a windowsra szabás kísérlete sokaknál, mert bizonytalanok, mint én is és normális tájékoztatást csak ezen az oldalon találtam jómagam is. Amennyiben beválik (és miért ne?) eszem ágában sincs visszatérni a bosszantó windowsra. Természetesen én is nézek, mint a moziban a sok ismeretlen kifejezés és program (Pl. smplayer) hallatán. Őszintén szólva nagyon akarom a linuxot, de halvány fogalmam nincs a kezeléséről és eddig ez hátráltatott a váltásban, de annak idején (60 évesen) a windows -al is így voltam és seperc alatt belejöttem. Számomra a feliratokat jól kezelő player a fontos, mert rengeteg feliratos filmet nézek. Köszönöm, Szia.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

smplayer és vlc is

smplayer és vlc is multiplatformos, tehát akár most ki lehet próbálni windowson is...és ez így van egy rakat már programmal is...tehát az átjárás visszafelé a fejlesztők jóvoltából működik...smplayert például win7 es gépen is alapértelmezettként használjuk a munkahelyen...magyar fordítás /kezelőfelület "jár" hozzá... és abszolút felhasználóbarát, de a vlc is kedvelt wines körökvben is....

ami a fórumokon való tájékozoódást illeti az eleinte kaotikusnak tűnhet, hiszten rengeteg információ zúdul rád...és sokszor ellentmondónak látszanak....nekem igazából az jött be a váltáskor, hogy volt egy "mentorom" akinek a véleményében, tapasztalatában megbíztam és a legelején  a telepítéskor, a telepített rendszer testre szabásakor állandóan bombáztam emailben, néha sokszor bizony rendkivül naiv és talán bosszantó kérdésekkel is, de ő rendkívül türelmesen válaszolgatott....gondolom sok ilyen forumtársunk is van..jómagam még nem sorolnám magam ide..felhasználóként azért már beljebb vagyok....

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Waltari képe

Köszönet és ...

 Köszönöm, úgy van ahogy írod a magyarázatok általában úgy íródnak, mintha mindenki profi lenne a témában, nyelvezetben az alkalmazásokban. Ez windowsnál is ugyanúgy van, de ott nem érdekelt sosem, mert a tapasztalat általában egyszerűbb és tökéletesebb megoldáshoz vezetett, általában bonyolult, nem lényegre törők a magyarázatok. Nos úgy látom ez az oldal kivétel. Üdv

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönöm, úgy van ahogy írod

Köszönöm, úgy van ahogy írod a magyarázatok általában úgy íródnak, mintha mindenki profi lenne a témában, nyelvezetben az alkalmazásokban. Ez windowsnál is ugyanúgy van, de ott nem érdekelt sosem, mert a tapasztalat általában egyszerűbb és tökéletesebb megoldáshoz vezetett, általában bonyolult, nem lényegre törők a magyarázatok. Nos úgy látom ez az oldal kivétel.

Üdv Szia! Meglátod,, hogya linuxban is örömödet leled majd. Itt is kell a sok saját tapasztalat. Írtad, hogy a Windowst is saját magadtól kezdted elsajátítani. A linux mögött viszont ott van a nagyszámú közösség. Ne riadj vissza attól,hogy eleinte keveset fogsz érteni.Van egy mondás, az angol nyelvű fórumokon külön ilyen című topik is szokott lenni, miszerint nincsenek rossz kérdések, mindenki volt kezdő. Ez az oldal is nemrég szerveződött újra és úgy néz ki, egy kis lelkes közösség kezd kialakulni. Arra is bátorítalak,hogy ha van egy kis angol nyelvtudásod, akkor bújd a külföldi fórumokat is, ha kérdésed van.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Waltari képe

Terminál

 Szia Mindenki!  Már egyenesben vagyok, az első segítő (balazs) által javasolt : https://www.winehq.org/about/  változat kerül a gépemre, lemezre kiírva, teljes (50 oldal) dokumentáció kinyomtatva és picit kapizsgálom, természetesen még nem értem, de menni fog. A Transmission kliensről nem tudom milyen, de ha megfelel akkor egyáltalán nem kell használnom a Wine-ot és nem lesz widowsosítva. Még a Terminál használatáról keresek normális letölthető anyagot. És a rendszeres takarítás érdekelne, az összes windows verziómon dolgozott a CCleaner és a Windows Doctor a rendszerleírő, böngésző, töredezettségmentesítés, lomtár és egyéb szemét eltávolításáért. Kell e illetve használtok e valamit? Egyenlőre ennyi, amint megvagyok beszámolok. Köszönöm, Üdv

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

terminálparancsok takarításhoz

  •  sudo apt-get autoremove
  • sudo apt-get autoclean
  • sudo apt-get clean

Ezek helyettesítik a Ccleanert. Töredezettségmentesítésre nem lesz szükséged, mert a linux nem szemeteli tele magát.

Terminál használata közben használhatod a tab billentyűt, ez kiegészíti a begépelni kívánt parancsot.

Itt van néhány linux parancs:
letix.hu/

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Waltari képe

Köszönet

 Köszönöm,  nagy segítség. Üdv

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

Annyi kiegészítés hogy ha a

Annyi kiegészítés hogy ha a clean elég, autoclean már ilyenkor felesleges, nincs mit törölnie.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Waltari képe

Köszönet

 Köszönöm, lebetegedtem így az átállás elcsúszott.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Waltari képe

Köszönet

 Köszönöm, még kb. egy hét.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Érdekes helyzetben vagyok,

 Érdekes helyzetben vagyok, ugyanis informatikusként gépeket és windows rendszereket javítok, tuningolok (mellékkereset). De a Linux ezidáig kimaradt az életemből és úgy érzem magam, mint egy kisfiú, aki folyamatosan szüleit kérdezgeti.

Megdöbbenésemre a linux már a telepítés után olyan sebességen és tisztán pörög, amit Windows telepítés után még vagy 5 óra hossza munka.

További meglepetések pedig a programok. Már Windows alatt is rég óta használtam a libre officet, qbtorrentet, bleacbit cleanert, sm playert stb.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 A Linux megyőzött. A Mint

 A Linux megyőzött. A Mint Xfce verzióját használom, már két hónapja, de ugye újoncként a Windows mellé telepítettem, de egy 40 gigás külön hárdra. A másik hárdon a C-én a Win van a D-én pedig a fontos adataim.

A tervem a kis 40 gigás útolag betett hárd, amin a Mint van, eltávolítása, a Windows letakarítása és a végérvényes Linux Mint feltelepítése Windows nélkül a fentebb említett C-re, amin ugye most a Win van.

A kérdésem, hogyan, miéyen sorrendben fogjak hozzá?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Particionálás, formázás - Win megy, Mint jön

Átmásolod a fontos adataidat akár az egyik lemezen kialakított egyetlen partícióra, vagy egy rész partícióra - ami biztosan elég lesz elképzelésed szerint. Majd azt csinálsz, amit akarsz, tehát például a többi helyre telepítesz 2 GB swap, 20 GB / és 30 GB /home partíciót a Linux Mint-nek, mert a telepítés megy, gondolom. Az adat(ok részére fenntartott) partíciód ext4-re legyen formázva, ne maradjon NTFS, mert azt a Linux nem igazán tudja karbantartani. És ez az adat partíció az egyik lemez végén legyen, tehát ne a közepén vagy az elején, ha nem az egészet foglalja el ..., netán, ha később meggondolod magad és Windows-t is szeretnél telepíteni és nem VirtualBox-ba például. Az UEFI-ről nem tudok nyilatkozni, én GPT partíciós táblát készítenék, melynél legfeljebb 4 elsődleges partíció lehet és egy kiterjesztett, amelyben bármennyi logika partíció lehet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ha már feltelepítetted egy

Ha már feltelepítetted egy külön winchesterre, az jó megoldás, mert sok esetben csak egy HDDN. de a Windowstól különböző partición van. Egyébként nem a linux kizárólagos használatáról akarlak lebeszélni, örülök, hogy ilyen jó tapasztalataid vannak vele, csak megkérdezem, de miért akarod a Windowst teljesen letörölni? Egy darabig használhatod mindkettőt párhuzamosan is, aztán ha már tökéletesen meg leszel elégedve, és minden igényedet teljsesíti, akkor tényleg eltávolíthatod a Windowst. Egyébként kérdésedre válaszolva Linux Mint telepítőjének megmondhatod, hogy melyik HDD-re települjön, és utána ő mindent el fog végezni helyetted, a formázástól kedve a telepítésig. Nem tudom, mert nem írtad, hogy mire használod a gépet, de vannak olyan programok, amik Windindows alatt működnek tökéletesen, linux alatt nem, de nagyjából mindenre van alternatíva. Ezek általában hivatalos számlázó, vagy profi képszerkesztő programok szoktak lenni, bár utóbbira jó alternatíva a Gimp is. Windowsos programok futtatására meg alkalmas a Wine környezet is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Az egyik dolog, hogy nem

 Az egyik dolog, hogy nem játszásra használom, ezzel pedig már a Linux vezet nálam, arról nem is beszélve, hogy a Windows túl drága otthoni használatra e formában. Egy játék van, amit hébe hóba játszom, a Football Menager 2011-et, de kipróbálva Wine-nal még gyorsabban is fut.

Továbbá a progik döntő többsége linuxtámogatott, amit eddig is használtam Win-en. És ugye a vírusokból is elegem van, meg a sorozatos újra és újra tuningolásokból, ami ugyan az egyik szakmám, de a saját gépem esetében már rém unalmas.

Van még egy okom. A D meghajtómon rengeteg olyan adat van, zene, képek stb. amelyeket Linux alatt nagyobb biztonságban érzem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Ja igen, amióta beraktam ezt

 Ja igen, amióta beraktam ezt a kis 40 gigás hárdot és rá a Mintet, meghagyva a másik nagyobb, gyári hárdon a Windowst, butolásnál két alkalommal is két egymásutni halk csipogást hallok és tesztelések során nem találok hibát. Ezért vagy erre a kis hárdra gyanakszom, vagy egyszerűen zavarhatja egymást a két OS rendszer.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

terminálparancsok takarításhoz

 A törtedezettség nem is a szemételtakarításról szól, hanem a törtedezettt fájlokat egyesíti. Az a Cache, avagy a gyorsítótár, amit a linux is termel

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

 Érdekes helyzetben vagyok,

Nem minden linuxra igaz, bár a sok Windows használattól belassulhat. Ezért kell azt kb fél, negyed évente újrarakni. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Linux a windows helyett

 Az XP nyugdíjazása óta használom a linuxot (szerencsére a váltás könnyen ment). Eleinte a "bootolás" kifejezéssel sem voltam tisztában, hogy mit is jelenthet, vagy miként működik. Sok "fórumon" próbáltam magamnak "könnyíteni", itt (ezen az oldalon) kaptam rengeteg segítséget a használathoz.
@Waltari ha rendszertakarító programot (a terminálutasítások helyett) szeretnél használni, ne elégedj meg csak egyetlen programmal (pl: Bleachbit) inkább keress mellé másikat is (pl: Ubuntu Cleaner, Stacer, Easy Disk Cleaner, Sweeper stb.). Ezek alapbeállításból más mappákban tisztítanak (törölnek) felesleges fájlokat, de ha "azt" az egyet a beállításaiban "kiélesíted", lehet hogy nem is kell másik program mellé. Én a Bleachbitet - itt a jelszavak kivételével mindent törlök root módban -, az Ubuntu Cleanert, és a Stacert használom naponta az alapbeállításokkal. Másnap nincs nehézségem a gép indulásával... (Linux Mint 19 MATE + Ubuntu 16.04 = 80 GB HDD)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve