Kellemesen LTS lesz a 6.1-es Linux kernel

kami911 képe

Még több mint három évig, 2026 decemberéig velünk lesz a Linux Kernel 6.1-es verziója. Ahogy azt előzetesen várni lehetett az év végi utolsó kernel hosszan támogatott (LTS - Long Term Support), vagy röviden Longterm címkét kapott, így Greg Kroah-Hartman és Sasha Levin fejlesztőkre vár a feladat, hogy hosszú évekig elérhetővé tegyék ezt a verziót számunkra. Ennek megfelelően ez a verzió több disztribúció és esetleg hardver stabil és ajánlott kernele lesz. Ennek kapcsán érdemes megfontolni a 6.1-es kernelre való váltást.

Tudnia kell, hogy ha az alábbi újdonságok nem fontosak és most minden jól működik a gépén, akkor nem érdemes frissítenie.

Figyelmeztetés! Mindenek előtt kérjük, vegye figyelembe, hogy a Linux kernel 6.1 nemrég jelent meg, és nem biztos, hogy minden szoftver vagy illesztőprogram támogatja, például a tulajdonosi, zárt meghajtóprogramok lehet egyelőre még nem támogatják ez a Linux kérnel verziót. Ha játék vagy bármi más miatt az zárt illesztőprogramokra támaszkodik rendszere, akkor várja meg, amíg a gyártó hozzáadja illesztőprogramjához a Linux 6.1-es verzió támogatását.

A Linux 6.1-es kernel 2022. december 11-én jelent meg, és néhány érdekes újdonságot hoz. A felhasználók számára érdekes újdonságok:

  • A Linux 6.1 kiírja azt a CPU-magot, ahol szegmentációs hiba lép fel. Ha a Linux rendszergazdák úgy találják, hogy a szegmentációs hibák folyamatosan ugyanazokon a CPU-kon/magokon fordulnak elő, az egy hibás processzor jele lehet.
  • AMD CPU cache-to-cache és memóriajelentés és teljesítményadatok az újabb AMD processzorokkal és LbrExtV2 támogatás a Zen 4 CPU-khoz.
  • Az AMD Platform Management Framework (PMF) összevonásra került a jobb hő-, energia és zajkezelés érdekében a következő generációs AMD Ryzen eszközökkel.
  • AMD P-State javítások és s2idle javítások az AMD Rembrandt laptopokhoz.
  • Az Intel Meteor Lake fejlesztések további bevezetése.
  • Javított Intel GPU firmware kezelés.
  • Különböző Intel Arc Graphics DG2/Alchemist fejlesztések.
  • AMDGPU gang submit támogatás, amelyre a RADV Vulkan meghajtónak van szüksége a megfelelő mesh shader támogatáshoz.
  • Mode2 reset támogatás az RX 6000 sorozatú RDNA2 GPU-k számára.
  • Az AMD RDNA3 GPU-k támogatását lehetővé tevő fejlesztések bevezetése.
  • EXT4 javítások és teljesítményoptimalizálás.
  • A Logitech HID++ nagy felbontású görgetés támogatásának automatikus felismerése és a HID++ engedélyezésének megkísérlése minden Logitech Bluetooth eszköz esetében.
  • Hangtámogatási kiegészítések a Sound Open Firmware kódhoz hozzáadott AMD Rembrandt, az új AMD "Pink Sardine" audio társprocesszor támogatása és az új Apple MCA SoC illesztőprogram az új Apple Silicon eszközök hangtámogatásához.
  • WiFi Extremely High Throughput (EHT) és Multi-Link Operation (MLO) előkészületek a WiFi 802.11be és a WiFi 7 számára.
  • Hozzáadásra került egy PINE64 PinePhone (Pro) billentyűzet-illesztőprogram a Linuxon történő bevitelhez.
  • Sok más Linux laptopos fejlesztés.
  • Intel Meteor Lake Thunderbolt támogatás.
  • USB4 végponttól végpontig tartó áramlásvezérlés támogatása a Linux kernel Thunderbolt hálózati vezérlőjével.
  • Az „olcsó klón” Nintendo kontrollerek jobb kezelése.
  • Gyorsabb fájlmegosztás a host és a vendég VM-ek között a 9P protokollt használók számára a jelentős 9P VirtIO optimalizációnak köszönhetően.
  • Az MGLRU beolvasztásra került a Linux kernel lapvisszavételi kódjának átdolgozására, ami jobb felhasználói élményt eredményez, különösen a korlátozott RAM-kapacitású Linux-rendszerek esetében. A benchmark eredmények ígéretesnek tűnnek, és ezt a funkciót már beillesztették a Chrome OS és az Android eszközökbe.

További részletek: A December elején megjelent Linux kernel 6.1 újdonságai. Régebbi kernel használata esetén, még ezekre az újdonságokra is számíthat: Kernel újdonságok (5.3 -5.15).

Amennyiben ezek alapján a frissítés mellett dönt, a kernelt néhány egyszerű lépésben telepítheti Linux Mint (például: Linux Mint 21.1-es verzióra) vagy Ubuntu (22.04) disztribúcióra. A telepítés elvégezhető kézi telepítéssel, vagy egy külső alkalmazás segítségével.

Linux kernel telepítése kézi eljárással

Az Ubuntu Kernel csapa elérhetővé teszi a legújabb kernelek Ubuntu-ba szánt csomagjait, amelyet használhat a Linux Mint operációs rendszerhez is.

A fájlokat itt találja: https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/

Az almappákban találja a telepíthető kerneleket. Az unsigned kernelek nem támogatják a Secure Boot eljárást, így azok eredményes használatához le kell tiltania a Secure Boot-ot

A hírben említett 6.1-es verziójú Linux kernelt itt találja:

https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v6.1.4/

Figyelmeztetés! Ne használjon olyan kernelt, ami valamilyen „-rc”-re végződő mappában van.

AMD64-es (64 bites AMD vagy Intel) processzorokhoz az alábbi fájlokat kell letöltenie:

Ezeket a fájlokat egy újonnan létrehozott üres mappába töltse le.

Amikor megnyitja a „Fájlok” alkalmazással a mappát, kattintson egy üres területre és a megjelenő helyi menüből válassza a „Megnyitás terminálban” vagy nyissa meg a terminált a Menüből vagy a Ctrl + Alt + T billentyűkombinációval. Ezek után telepítse a kernel fájlokat a következő paranccsal:

sudo dpkg -i *.deb

Ezek után lezajlik a kernel telepítése.

Ezek után a gép újraindításakor valószínűleg ezzel az új kernellel indul majd el rendszere. Amennyiben nem, vagy problémát talál az új kernel használata során, a rendszerindításkor a „Shift” gombot lenyomva és nyomva tartva elérheti a GRUB rendszerindító menüt, amelyből a régebbi telepített Linux kernelek is elérhetőek. Így azzal indítva a rendszert visszaállhat a régebbi verziójú Linux kernelre. Amennyiben a header csomag nem települ, úgy külső kernel modulokat, DKMS modulokat nem fog tudni lefordítani ehhez a kernelhez.

Linux kernel telepítése külső szoftverrel

Az új kernel verziók telepítése történhet automatikusan is külső segédprogramok segítségével. Az alábbi programokkal megvalósítható az újabb kernelek telepítése:

A Mainline alkalmazás a legutolsó GPL licencű UKUU alkalmazás leágazása (forkja).

A Mainline egy grafikus eszköz a legújabb fővonalú Linux kernel telepítéséhez Ubuntu-hoz, Linux Mint-hez és származékaikhoz.

A Mainline (Ubuntu Mainline Kernel Installer) az ukuu nyílt forráskódú elágazása, amely most már fizetős. Egyszerű felületet kínál a "mainline" Kernelek frissített listájával, lehetővé teszi a Kernelek egy kattintással történő telepítését, eltávolítását vagy tisztítását az Ubuntu alapú disztribúciókban.

A Mainline alkalmazás jellemzői:

  •  Az elérhető rendszermagok listáját az Ubuntu Mainline PPA-ból hívja le.
  •  Opcionálisan figyeli és megjeleníti az értesítéseket, ha új rendszermagfrissítés érhető el.
  •  Automatikusan letölti és telepíti a csomagokat
  •  Az elérhető és telepített rendszermagok kényelmes megjelenítése
  •  Kernelek telepítése, illetve eltávolítása a felhasználói felületről
  •  Minden egyes rendszermaghoz a kapcsolódó csomagok (fejlécek és modulok) egyszerre települnek vagy távolíthatók el.

Az alkalmazás telepítése

A szoftver rendelkezik egy hivatalos PPA csomagtárolóval. Ubuntu 18.04, Ubuntu 20.04, Linux Mint 19.x, Linux Mint 20.x valamint leszármazottaihoz kínál csomagokat.

Telepítés grafikus felületen

A PPA csomagtároló hozzáadásához indítsa el a menüből a „Szoftverforrások” alkalmazást, majd a „PPA csomagtárolók” lehetőséget kiválasztva kattintson a „Hozzáadás” gombra.

Írja be a hozzáadni kívánt tároló nevét:

ppa:cappelikan/ppa

És kattintson az „OK” gombra.

Telepítés Terminálból

  • Nyissa meg a terminált és futtassa a következő parancsot:
sudo add-apt-repository ppa:cappelikan/ppa
  • Ezután ellenőrizze a frissítéseket és telepítse az eszközt a következő parancsok segítségével:
sudo apt update
sudo apt install mainline

Az alkalmazás elindítása

Az alkalmazás elindításához kattintson a Menü gombra, majd nyissa meg az „Adminisztráció” kategóriát és indítsa el a Ubuntu Mainline Kernel Installer alkalmazást.

Válassza ki a 6.1.x verziójú kernelt és telepítse. Jelenleg még nem érhető el csak a 6.0.y sorozatú kernel.

Meglévő kernel-ek eltávolítása

Amennyiben az újabb vagy régebbi Linux kernel el kívánja távolítani - javasolt megtartani a működő verziók közül a legújabbakat, akkor a „Menü”-ből válassza ki a „Frissítéskezelő” alkalmazást.

A megjelenő ablakban válassza ki a „Nézet” menüt, majd a „Linux kernelek” almenüt. A megjelenő párbeszédablakban olvassa el a Figyelmeztetést, és amennyiben egyetért kattintson a „Folytatás„ gombra. Ezek után telepítheti és eltávolíthatja a Linux kerneleket.

(kép)

Hozzászólások

kimarite képe

Hiba lenne?

Találtam egy ilyet (nem másolható a szöveg | sajnos, mert érdemes lenne úgy csinálni, hogy. másolható legyen), szóval,

  • a Mainline telepítése után,
    • egy rendszer újraindításon túl,
      • ez látszik az Uninstall Old elem megnyomására nyíló ablakban (E):

Honosítva nincs, de nem is érhető el lokalizáció (a kimenet mutatja | MATE):

dpkg -L mainline

Annyit csináltam előtte, hogy a (MATE)

Menü > Beállítások > Nyelv

ablakban, a

Területi beállítások

beállítási lehetőségnél megnyomtam az Alkalmazás rendszerszinten elemet, ezáltal mindhárom beállítás magyarra váltott. A Nyelv korábban is Hungarian, Hungary volt, de felzárkózott ehhez a Régió és az Időformátum beállítás is. Ezután, újraindítottam a rendszert (és futtattam a dpkg -L mainline parancssort).

Képek (felhasználható) - látszanak az új kernelek:

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A napokban volt itt ez az

A napokban volt itt ez az írás: link

Ez a cikk a 6.1-es kernelről szól. Nem világos számomra, hogyan is van ez. Az 5.15-ös kernel sebezhetőségeit ugye befoltozták. De mi a helyzet a 6.1-essel? Ebben is megvannak ezek a javítások (mivel magasabb verzió)? Alapvetően a "gyári" (jelenleg 5.15) és a legújabb (most épp 6.1) kernel hogyan viszonyul egymáshoz biztonsági és egyéb szempontból, azon túlmenően, hogy az újabb nyilván jobb hardvertámogatást nyújt?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ez a cikk a 6.1-es kernelről

Ez a cikk a 6.1-es kernelről szól. Nem világos számomra, hogyan is van ez. Az 5.15-ös kernel sebezhetőségeit ugye befoltozták. De mi a helyzet a 6.1-essel? Ebben is megvannak ezek a javítások (mivel magasabb verzió)? Alapvetően a "gyári" (jelenleg 5.15) és a legújabb (most épp 6.1) kernel hogyan viszonyul egymáshoz biztonsági és egyéb szempontból, azon túlmenően, hogy az újabb nyilván jobb hardvertámogatást nyújt?

Én úgy gondolom, hogy igen. Megnéztem egy sebezhetőséget, és az Upstream „linux” csomag foltozva van rá:
https://ubuntu.com/security/CVE-2022-45934

De akkor nézzünk egy a linkelt fórum oldalon szereplő sebezhetőséget is: CVE-2022-3543
Ez is javítva van, mégpedig a „linux” RC (előzetes) kiadásban is (Linux Mint / Mainline):
https://ubuntu.com/security/CVE-2022-3543

Most az Ubuntu által karbantartott rendszermagokról beszéltem, hiszen, a Linux Mint Ubuntu-alapú.

Az LMDE Debian-alapú. A fenti sebezhetőség javítva -de el sem érhető a kernel verzió „úgy, általában- vagy nem okoz problémát az elérhető kerneleknél:
https://security-tracker.debian.org/tracker/CVE-2022-3543

Azt gondolom, már a Vanilla kernel (Linus Torvalds és csapat) beteszi a foltokat a kernelbe a security területén. Alapozom mindezt arra, hogy a fenti, Ubuntu-s link hozzájuk vezet el:
https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/torvalds/linux.git/commit/?id=314001f0bf927015e459c9d387d62a231fe93af3

Én ezt teljesen természetesnek gondolom. A minap merült fel bennem a kérdés, hogy a Liquorix kernelbe bekerülnek -e ezek a javítások. Én azt gondolom, igen. De még nem kérdeztem rá. Feltétlen meg fogom ezt tenni.

Tehát Linus-ék beteszik a security foltokat, és ébből építkeznek a Linux terjesztések...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez a cikk a 6.1-es kernelről

#3 Oké, köszönöm!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve