Haladékot adott a Mozilla!

kami911 képe

A Mozilla, a Firefox böngésző fejlesztője meghosszabbítja bizonyos régebbi operációs rendszerek támogatását, beleértve a Windows 7, 8, 8.1, valamint a macOS 10.12 (Sierra), 10.13 (High Sierra) és 10.14 (Mojave) verzióit. Eredetileg a Firefox 115-ös verzióját 2024 szeptemberéig tervezték támogatni, de a legfrissebb hírek szerint a támogatás egészen 2025 márciusáig kitolódik. Ez azt jelenti, hogy a régebbi operációs rendszerek felhasználói számára a Mozilla továbbra is biztosít biztonsági frissítéseket, bár a szoftver teljesítménye és biztonsága egyre inkább kompromisszumokkal járhat.

A Firefox mögött álló Mozilla egy technikai támogatási oldalán ezt az új információt még nem erősítette meg. A Firefox 115-ös verziója lesz az utolsó támogatott Firefox verzió a Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1, továbbá a macOS 10.12, 10.13 és 10.14 verziót használók számára. Ezen rendszerk használói már alkalmazásfrissítéssel átkerültek a Firefox Extended Support Release (ESR) csatornára, amely a Firefox hosszan támogatott verziója. Egészen pontosan a 155-ös verzióra. Az ESR 115 továbbra is támogatni fogja ezeket az elavult operációs rendszereket, és fontos biztonsági frissítéseket kapnak majd. Így a felhasználók továbbra is biztonságban tudhatják magukat és az adataikat.

Miért fontos a támogatás meghosszabbítása?

A Mozilla eredeti tervei szerint 2024 szeptemberéig biztosított biztonsági frissítéseket ezen felhasználók számára. Most viszont fél évvel meghosszabbítva 2025 márciusban adna ki frissítést utoljára ezen rendszerekhez. Ezt követően nem biztosít biztonsági frissítéseket ezekhez a régi Windows verziókhoz. Ahogy ismeretes, 2023. január 10-én lejárt a Windows 8.1 és Windows 8 operációs rendszerek támogatása, valamint a Windows 7 kiterjesztett támogatása is. Ez azt jelenti, hogy a Microsoft már nem biztosít biztonsági javításokat, frissítéseket és technikai támogatást sem az ingyenes, sem pedig a fizetős ügyfelek számára. Ennek következtében az ilyen operációs rendszereket futtató számítógépek, amelyek csatlakoznak az internethez és hálózathoz, veszélyeztetettek lehetnek, és ezáltal veszélyt jelenthetnek a többi felhasználó számára is. Ennek oka, hogy ezek a rendszerek biztonsági hiányosságokkal rendelkeznek, és egyre nehezebb lesz megvédeni őket a rosszindulatú programokkal szemben, amelyek kihasználják ezeket a biztonsági réseket. Ráadásul a biztonsági szoftverek gyártói is fokozatosan befejezik az antivírus-, malware-, tűzfal- és más védelmi rendszerek támogatását ezekhez a rendszerekhez, vagy egyszerűen csak kivonják a termékeiket a támogatott listáról. Az újabb operációs rendszerek használata nemcsak a biztonság miatt fontos, hanem azért is, mert a legtöbb szoftver és alkalmazás már csak az újabb rendszerekkel kompatibilis. Az újabb operációs rendszerek magukban hordozzák az újabb technológiákat és szolgáltatásokat, amelyek fontosak lehetnek a felhasználók számára. Ez egy 14 éves időszak végét jelenti, amely a Windows 7 megjelenésével kezdődött és a Windows 8 megjelenésével folytatódott. Érdemes megjegyezni, hogy világszerte a felhasználók közel 4 százaléka még mindig ezeket az elavult rendszereket használja, beleértve a Windows XP-t is, míg Magyarországon közel 3,6 százalékuk használja ezeket a nem biztonságos rendszereket. A Firefox fejlesztői ezért úgy döntöttek, hogy a macOS 10.12, 10.13 és 10.14 felhasználóit az ESR 115-ös verzióra irányították át át. Az ESR (Extended Support Release) verziók hosszabb ideig kapnak támogatást és frissítéseket, ami biztosítja a felhasználók számára a stabilitást és a biztonságot. Fontos megjegyezni, hogy az átirányítás az elavult operációs rendszereket futtató felhasználókat érinti csak. Ha valaki már rendelkezik újabb Windows, illetve macOS verzióval, akkor nem lesz átirányítva az ESR verzióra, hanem továbbra is a legújabb verziókat fogja kapni.

A számok alapján látható, hogy még sok felhasználó még mindig Windows 7-et vagy régebbi macOS verziókat használ, annak ellenére, hogy ezek az operációs rendszerek hivatalosan már nem kapnak támogatást. A Windows 7 és 8 támogatása 2023 januárjában ért véget, míg az Apple sem biztosít már frissítéseket a macOS 10.14 (Mojave) és korábbi verziókra.

Ezek az elavult operációs rendszerek biztonsági kockázatokat hordoznak magukban, mivel már nem kapnak hivatalos javításokat a fejlesztőiktől. A Mozilla azáltal, hogy meghosszabbítja a Firefox támogatását ezekre a rendszerekre, egyfajta védelmet biztosít a felhasználóknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak újabb operációs rendszerre váltani.

A Firefox 115 ESR: Mi ez és miért lényeges?

A Firefox 115-ös verziója továbbra is az úgynevezett Extended Support Release (ESR) csatornán keresztül elérhető a régi operációs rendszerek felhasználói számára. Az ESR verziók hosszabb távú támogatást biztosítanak, így kevesebb funkciófrissítést kapnak, de a biztonsági javítások továbbra is elérhetőek. Párhuzamosan most a Firefox 128-as verziója is ESR verzióként él tovább. Most azonban a két ESR verzió nagyobb időbeni átfedéssel készül.

A Mozilla tervei szerint az ESR 115-ös verziója egészen 2025 márciusáig kap frissítéseket. A Firefox ESR változata különösen azoknak a vállalati és intézményi felhasználóknak fontos, akik stabil, biztonságos, de kevesebb frissítéssel rendelkező böngészőt igényelnek.

A támogatott operációs rendszerek piaci részesedése

A StatCounter globális statisztikái szerint a Windows operációs rendszerek között az alábbi megoszlások figyelhetők meg:

  • Windows 10: 64,17%
  • Windows 11: 31,62%
  • Windows 7: 3,03%
  • Windows 8.1: 0,41%
  • Windows 8: 0,28%
  • Windows XP: 0,4%

Ezek a statisztikák azt mutatják, hogy a régebbi Windows verziók, mint a 7, 8 és 8.1 egyre kisebb szerepet töltenek be a piacon, de még mindig milliók használják ezeket világszerte. Az XP-t használók száma is közel azonos a Windows 8-al, amely már szintén nem kap támogatást.

MacOS esetében a Catalina verzió a legelterjedtebb, míg a régebbi verziók részesedése az alábbiak szerint alakul:

  • macOS Catalina (10.15): 95,38%
  • macOS High Sierra (10.13): 1,11%
  • macOS Sierra (10.12): 0,92%
  • macOS Mojave (10.14): 0,8%
  • OS X El Capitan (10.11): 0,59%
  • OS X 10.10 (Yosemite): 0,47%

Látható, hogy a Catalina uralja a macOS használók körét, de még mindig van egy kis csoport, akik régebbi rendszereket használnak.

Miért szűnik meg a támogatás?

A Firefox támogatásának befejezése a Windows 7, 8, 8.1 és a régebbi macOS verziókra részben azzal indokolható, hogy a Microsoft és az Apple már nem nyújt hivatalos támogatást ezekhez az operációs rendszerekhez. Ez azt jelenti, hogy ezek az operációs rendszerek nem kapnak biztonsági frissítéseket, ami sérülékennyé teszi őket a támadásokkal szemben. A Mozilla számára egyre költségesebb és bonyolultabb a Firefox biztonságos fenntartása olyan rendszereken, amelyek már nem kapnak frissítéseket a gyártóktól.

A Mozilla döntése, hogy meghosszabbítja a támogatást, azzal a céllal történt, hogy átmeneti védelmet biztosítson a felhasználóknak. Azonban a támogatás meghosszabbítása csak egy ideiglenes megoldás, és minden felhasználót arra ösztönöznek, hogy frissítsenek egy modernebb, biztonságosabb operációs rendszerre.

Mi történik a támogatás vége után?

A támogatás 2025 márciusi befejezése után a Mozilla nem fog további biztonsági frissítéseket biztosítani ezekre az operációs rendszerekre. Ez azt jelenti, hogy a Windows 7, 8, 8.1 és a régebbi macOS verziókat használó felhasználók egyre nagyobb biztonsági kockázatnak lesznek kitéve, mivel nem lesznek védettek az újabb fenyegetésekkel szemben.

Mivel más nagy böngészők, mint a Google Chrome és a Microsoft Edge már korábban megszüntették a támogatást ezekre a rendszerekre, a felhasználóknak gyakorlatilag két választásuk marad:

  1. Frissítés egy újabb operációs rendszerre: Ez a legbiztonságosabb megoldás, mivel az újabb rendszerek folyamatosan kapnak biztonsági frissítéseket és jobban védik az adatokat.

  2. Kockázatvállalás és maradás a régi rendszeren: Ezt nem javasolják, mivel az elavult operációs rendszerek és böngészők különösen érzékenyek a biztonsági résekre, ami komoly veszélyt jelenthet a felhasználók adataira. Alternatív böngészők, mint amilyen a Pale Moon, New Moon még továbbra is támogatni fogják önkéntes alapon ezeket az operációs rendszereket.

A Mozilla lépése, hogy meghosszabbítja a régebbi operációs rendszerek Firefox támogatását, egy jelentős segítség azok számára, akik még nem frissítettek modernebb operációs rendszerekre. Ugyanakkor ez csak ideiglenes megoldás, és a felhasználóknak hosszú távon ajánlott frissíteniük, hogy biztonságban maradjanak az online világban. A Firefox ESR csatornáján keresztül biztosított frissítések 2025 márciusáig nyújtanak átmeneti védelmet, de a felhasználók számára a biztonság érdekében szükségessé válhat a váltás.