A Firefox lesz a Windows 7, 8, 8.1 verziók használóinak egyetlen mentsvára

kami911 képe

A Firefox mögött álló Mozilla egy technikai támogatási oldalán is megerősítette, hogy a Firefox 115-ös verziója lesz az utolsó támogatott Firefox verzió a Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1 felhasználók számára. Ha ezeket a Windows-verziókat használja, akkor egy alkalmazásfrissítéssel átkerül a Firefox Extended Support Release (ESR) csatornára, amely a Firefox hosszan támogatott verziója. A Mozilla 2024 szeptemberéig biztosít biztonsági frissítéseket ezen felhasználók számára. Ezt követően nem biztosít biztonsági frissítéseket ezekhez a régi Windows verziókhoz.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért szűnt meg a Firefox támogatása a Windows 7, 8 és 8.1 felhasználók számára?

Mint az ismert 2023. januárt 10-én lejárt a Windows 8.1, és a Windows 8 terméktámogatása, illetve a Windows 7 kiterjesztett terméktámogatása is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Microsoft nem biztosít további biztonsági javításokat, frissítéseket és technikai támogatást már fizetős ügyfelek számára sem. Az ilyen operációs rendszereket futtató számítógépek, amelyek csatlakoznak a hálózatra és az internetre, veszélyeztetettek lehetnek, és veszélyesek lehetnek a többi felhasználóra is. Ez azért van, mert az ilyen rendszerek biztonsági réseket tartalmaznak, és egyre nehezebb lesz megvédeni őket a rosszindulatú programoktól, amint azok egyre több biztonsági hibát használnak ki. Ezen kívül a biztonsági termékgyártók is előbb-utóbb befejezik a Windows 8.1, Windows 8 és Windows 7 rendszerekhez szükséges antivírus, malware, tűzfal és egyéb védelmi rendszerek támogatását, vagy csak simán az adott szoftverek vezetik ki a támogatását. Az újabb operációs rendszerek használata nem csak a biztonság miatt fontos, hanem azért is, mert a legtöbb szoftver és alkalmazás már csak az újabb rendszerekkel kompatibilis. Az újabb operációs rendszerek magukban hordozzák az újabb technológiákat és szolgáltatásokat, amelyek a felhasználók számára fontosak lehetnek. Ezzel véget ért egy 13 éves periódus, ami a Windows 7 megjelenésével kezdődött és a Windows 8 megjelenésével folytatódott. Érdemes megjegyezni, hogy világszinten a felhasználók közel 5 százaléka, még mindig ezen rendszereket használja – kiegészítve a listát a Windows XP-vel – míg Magyarországon ezen nem biztonságos rendszereket a felhasználók közel 6 százaléka használja.

Más böngészőre váltva is védve leszek?

Nem. A legtöbb böngésző, köztük a Google Chrome és a Microsoft Edge már megszüntette a Windows 7, 8 és 8.1 támogatását.

A Google Chrome böngésző, és ezzel együtt a Microsoft-féle Bing böngésző fejlesztői a 110-es verzióval így döntöttek, és már nem támogatják a Windows-ok ezen régi verzióit.A Google kinyilatkoztatta, hogy már nem kapnak több frissítést, beleértve a biztonsági javításokat sem, azok a régebbi Windows kiadások, mint amilyen a Windows 7 vagy a Windows 8 és 8.1. Az ilyen hírek azért sem újdonságok, mert a Microsoft már tavaly szinte teljes mértékben leállította a biztonsági frissítéseket a Windows 7 operációs rendszerre vonatkozóan is. Azóta néhány kritikus javítást még kiadtak ugyan, de azok is csak rendkívüli esetekben jelennek meg. A Windows 8-ra még az idén is érvényes lesz a kiterjesztett támogatás, amely 2023 júliusáig tart, azonban a Windows 8.1 támogatása már idén januárban megszűnt.

A Google által pátyolgatott nyílt forráskódú szoftverkódja, a Chromium a legtöbb más webböngésző alapját is képezi. A Google támogatásának hiánya azt jelenti, hogy a Chromium alapú böngészők többsége is beszünteti a régebbi Windows kiadásokra való támogatását, ha eddig még nem tették meg.

A Microsoft is megerősítette egy blogbejegyzésben, hogy az Edge 109 verziója lesz az utolsó változata a böngészőjének Windows 7-re, Windows 8/8.1-re, Windows Server 2008 R2-re, Windows Server 2012-re és Windows Server 2012 R2-re vonatkozóan. A cég Webview2 futási környezete sem kap frissítést a fent említett platformokon túl a 109-es verzión túl. A Microsoft így fogalmaz: „bár az Edge és a Webview2 Runtime 109-es és korábbi verziói továbbra is működni fognak ezeken az operációs rendszereken, azok nem kapnak majd új funkciókat, biztonsági frissítéseket és hibajavításokat”.

Az ilyen bejelentések alapvetően azért fontosak, mert a régi operációs rendszereken már nem biztonságos az internetezés, ha nem kapnak frissítéseket, különösen a biztonsági réseket javító változtatásokat. A Chrome és a Chromium alapú böngészők azonban nem lesznek használhatóak ezeken a régi rendszereken, ha a fejlesztők nem tesznek közzé külön biztonsági frissítéseket. Ezért azoknak, akik még ilyen régi rendszert használnak, érdemes mielőbb frissíteni a számítógépüket vagy laptopjukat egy újabb operációs rendszerre, de nem csak Windows-ra.

Továbbra is biztonságosan böngészhetek a Firefox Windows 7, 8 és 8.1 operációs rendszerrel?

A Mozilla a kritikus biztonsági frissítéseket a Firefox ESR csatornán keresztül biztosítja az ESR 115-ös verziójának végéig, 2024 szeptemberéig. Ezt követően nem biztosít biztonsági frissítéseket, és erősen ajánlott a Microsoft Windows támogatott verziójára való áttérés.

Hogyan juthatok hozzá a Firefox legújabb funkcióihoz?

Ha naprakészen szeretné tartani a Firefoxot, a legújabb funkciókkal és frissítésekkel, akkor frissítenie kell az operációs rendszerét Windows 10-re vagy magasabb verzióra, esetleg Linux-ra. Bizonyos esetekben a Microsoft az újabb operációs rendszer támogatásához újabb hardvert igényelhet. A frissítés után a felhasználók könnyedén újratelepíthetik a Firefoxot, és megtarthatják az összes beállításukat.

 

A Mozilla Firefox még másfél évig használható lesz

A júlisban megjelenő Firefox 115 ESR (Extended Support Release) változat lesz, amely a hosszabban karbantartott és frissített kiadása előtt nem szüntetik meg a Windows 7, illetve a Windows 8 és a 8.1 támogatását. Ezzel a Firefox 115 ESR 2023 július 4-től legalább 2024 harmadik negyedévéig támogatja ezeket a rendszereket, amíg a 115-ös verziója a 115.13-115.15-ös alverziók megjelenésével érkezhet el végül.

A Mozilla jelentése szerint a Firefox böngészőjüket 13,2 százalékban használják WIndows 7 alól, 2,38 százalékban WIndows 8.1 alól, és még nagyjából 2 százalékban az egyéb régi Windows-ok részaránya, ami 15 százalékot meghaladó részarányt mutat.

A Linux is lehet megoldás

Ha csak nem valami kifejezetten igényelt szoftver miatt tart ki a felhasználó a régi Windows mellett esetleg érdemes megfontolni az áttérést egy könnyebben használható Linux-ra, például egy Linux Mint-re. Ehhez a felhasználónak nem kell más tennie, minthogy letölt egy Linux disztribúciót, Ventoy-jal telepítő médiát készít egy pendrive-ra, Live módban kipróbálja és ha elégedett vele, akkor egy teljes rendszermentés követően telepíti azt, majd elkezdi használni a számítógépén. Azonban az átállás előtt fontos, hogy bizonyos dolgokat figyelembe vegyen:

  1. Ellenőrizze, hogy a számítógépe megfelel-e a Linux rendszer követelményeinek.

  2. Válasszon egy Linux disztribúciót, amely megfelel a számítógépe és az igényei számára.

  3. Mentsen el minden fontos adatot, mert a telepítési folyamat során a merevlemez tartalma törölheti. Telepítheti a rendszert a meglévő operációs rendszer mellé is, de a biztonsági mentés elvégzése ekkor is fontos.

  4. Tegyen előzetes kutatást a kiválasztott Linux disztribúció használatával kapcsolatban, és ismerkedjen meg a szükséges szoftverekkel és alkalmazásokkal. Kérdés esetén kérjen segítséget!

  5. Az operációs rendszer használatához való alkalmazkodás és tanulás időigényes lehet, ezért legyen türelmes.

A Linux rendszer telepítése után a felhasználó élvezheti az új rendszer nyújtotta biztonságot és az általa kínált előnyöket, mint például a szabadon elérhető és használható szoftvereket, az erős adatvédelmet és az összetett személyre szabhatóságot.