Fedora Linux 41 nyilvános béta tesztelés alatt: Linux Kernel 6.11 és GNOME 47

kami911 képe

A Fedora Linux 41 béta verziója a legújabb Linux 6.11 kernelre épül, és bemutatja a GNOME 47 asztali környezetet a zászlóshajónak számító Fedora Workstation kiadásban. Az új kiadás teljes mértékben Wayland-alapú, és újra támogatja az NVIDIA illesztőprogramok telepítését engedélyezett Secure Boot-tal. Emellett elérhető a legfrissebb KDE Plasma 6.1 asztali környezet a Fedora KDE Spin kiadásban.

Az új verzióban a Fedora végre átáll a DNF5-re, amely gyorsabb és fejlettebb csomagkezelési élményt nyújt. A rendszerbiztonság javítása érdekében alapértelmezett rendszer szolgáltatásoknál engedélyezve van a systemd szolgáltatás keményítése, míg a GnuTLS implementációja gyorsabb lett a szoftveres Kernel TLS (KTLS) segítségével. Az AMD felhasználók számára hozzáadották a ROCm 6.2 támogatását, és a Fedora Atomic Desktopok, valamint Fedora IoT esetén engedélyezték a bootupd funkciót.

További új funkciók és eszközök

A Fedora Linux 41 egy új parancssori eszközt is tartalmaz, a fedora-repoquery-t, amely lehetőséget nyújt a Fedora Linux, EPEL, eln és CentOS Stream csomagtárak lekérdezésére. Támogatást nyújt önkódoló meghajtókhoz a Fedora Installerben, és beépítette az Intel IPU6 kamerák támogatását is. Az új verzióban a composefs alapértelmezettként kerül alkalmazásra a Fedora CoreOS és Fedora IoT kiadásoknál, valamint a systemtap-sdt-devel (systemtap) csomagból különválasztották a /usr/bin/dtrace-t, optimalizálva ezzel számos buildrootot.

Naprakész szoftverek és technológiák

A Fedora Linux 41 béta verziója a legújabb szoftvereket is tartalmazza, többek között a LibreOffice 24.8 irodai csomagot és a Mozilla Firefox 130 böngészőt. Frissült a GNU eszközkészlet is, beleértve a GCC 14, GNU Binutils 2.42, GNU C Library 2.40, és GDB 14 verzióit. Emellett megtalálhatók olyan technológiák is, mint az RPM 4.20, Python 3.13, Go 1.23, LLVM 19, Perl 5.40 és Node.js 22.

Az új kiadás javítja a képalapú Fedora felhasználói élményt, lehetővé téve a megszokott DNF parancsok használatát a kliens oldalon és a konténerképek építésénél, a DNF5 segítségével. A "tuned" lett az alapértelmezett energiagazdálkodási profil kezelő daemon a Fedora Workstation, KDE Plasma és Budgie kiadásokban, és támogatja a reprodukálható csomagépítéseket.

Új Fedora Spin: Miracle-WM

A Fedora Linux 41 egy új Fedora Spint is ígér, amely a Miracle-WM csempéző ablakkezelővel érkezik, amely a Mir kompozitor könyvtárra épül. A Fedora Miracle kiadás kiváló minőségű Wayland élményt nyújt, és támogatja az összes platformot, beleértve az alacsony teljesítményű ARM és x86 eszközöket is.

Végső kiadás

A Fedora Linux 41 végleges kiadása várhatóan 2024 október végén vagy november elején érkezik. A béta verzió letölthető az Fedora hivatalos weboldaláról, de érdemes szem előtt tartani, hogy a kiadás még tartalmazhat hibákat vagy befejezetlen funkciókat, így nem ajánlott termelési rendszeren történő használatra. További részletek elérhetők a kiadási közlemény oldalán.

Hozzászólások

Mostanában aktívan használom

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mostanában aktívan használom a Fedorát. A legnagyobb előnye számomra, hogy gyakran frissülnek a csomagok, mert félig gördülő kiadási modellen alapul.