Az Ubuntu végre a legújabb Linux kernelre vált

kami911 képe

A Canonical régóta fennálló, konzervatív megközelítése a kernelválasztás terén most jelentős változáson megy keresztül. Az Ubuntu 24.10 „Oracle Oriole”, amely 2024 októberében jelenik meg, lesz az első olyan kiadás, amely a legújabb upstream (felhőalapú forrásból származó) Linux kernellel érkezik, nevezetesen a Linux 6.11-es verziójával.

Miért jelentős ez a változás?

Eddig az Ubuntu volt az egyetlen jelentős Linux disztribúció, amely nem biztosította a felhasználóknak a legújabb kernelverziók könnyű elérését, legalábbis hivatalosan. A közösség évek óta kérte, hogy az Ubuntu kiadások az éppen elérhető legfrissebb kernelverzióval jelenjenek meg, mivel a korábbi gyakorlat szerint a kiadások gyakran olyan kernellel érkeztek, amely hamarosan elérte a támogatásának végét (EOL - End of Life), vagy már eleve elavult volt.

A Canonical eddig egy óvatos, „várjunk és figyeljünk” megközelítést alkalmazott a kernelválasztásban, ami gyakran késleltette a legújabb hardverek támogatásának elérhetőségét az Ubuntu felhasználói számára. Ez a hozzáállás mostantól megváltozik.

Az új irányvonal

Brett Grandbois, a Canonical Kernel Fejlesztési Igazgatója elmondta, hogy a felhasználóknak a legújabb funkciók és hardvertámogatás biztosítása érdekében az Ubuntu mostantól a legfrissebb elérhető upstream Linux kernelt fogja szállítani, még akkor is, ha az a kiadási fagyasztás (release freeze) időpontjában még csak Release Candidate (RC) státuszban van.

Ez azt jelenti, hogy az Ubuntu 24.10 „Oracle Oriole” a Linux 6.11-es kernelre épül majd, amelynek végleges verziója várhatóan 2024 szeptemberének közepén vagy végén jelenik meg. Az Ubuntu 24.10 hivatalos kiadása 2024. október 10-én várható, a bétaverzió pedig szeptember 19-én lesz elérhető a nyilvános tesztelésre.

Mire számíthatunk a jövőben?

Fontos megjegyezni, hogy az ideiglenes Ubuntu kiadások, mint amilyen a 24.10 is, amelyek csak kilenc hónapig kapnak támogatást, valószínűleg nem fognak újabb kernelverzióra frissülni a támogatási ciklus alatt. Így ha az Ubuntu 24.10 a Linux 6.11-es kernellel érkezik, akkor várhatóan nem kap frissítést a Linux 6.12-es verzióra ezen időszak alatt.

Az Ubuntu LTS (Long Term Support - hosszú távú támogatású) kiadások esetében azonban nem várható változás. Ezek a kiadások a jövőben is megkapják a legújabb kernelverziókat HWE (Hardware Enablement - hardver támogatási) frissítés formájában a következő ideiglenes Ubuntu kiadásból, amikor az LTS verzió egy új pontkiadást ér el. Például az Ubuntu 24.04.2 LTS a Linux 6.11-es kernellel érkezik majd az Ubuntu 24.10-ből.

A Canonical emellett megerősítette, hogy az Ubuntu Kernel Livepatch szolgáltatás a szokásos módon folytatódik a kiadott kernelfrissítések esetében. Egyelőre nem világos, hogy a jövőbeli Ubuntu kiadások kernel verziói kapnak-e pontkiadásokat (pl. Linux 6.11.1, 6.11.2 stb.), vagy a verzió statikus marad, és a Canonical folyamatosan javításokat alkalmaz.

Ez a változás biztosan örvendetes lesz azok számára, akik mindig a legfrissebb technológiákhoz szeretnének hozzáférni az Ubuntu platformon, és jelzi, hogy a Canonical egyre inkább a felhasználók igényeihez igazítja fejlesztési stratégiáját.