Linux Mint 21.3 „Virginia” - Frissítési utasítások

kami911 képe

Általános információk

  • Ez a végleges kiadás hibákat tartalmazhat, ezért ezt a kiadást csak tesztelés után kezdje el használni éles környezetben. A visszajelzéseivel kérjük segítse a Linux Mint fejlesztőcsapatát, a Linux Mint jobbá tételé érdekében!
  • Frissíthet a 21.3 BÉTA kiadásról a Linux Mint 21.3-as verziójára.
  • A Linux Mint 20, 20.1, 20.2 verziókról 20.3 végleges kiadására, majd onnan a Linux Mint 21-es verzióra, ahonnan frissíthet a Linux Mint 21.3-as verziójára.

Frissítés a 21, a 21.1, a 21.2 verzióról a 21.3 verzióra

  1. Frissítés előtt rendszeréről és adataitól mindenképpen készítsen biztonsági másolatot!
    Készítsen teljes rendszermentést a Timeshift alkalmazással: Rendszermentés készítése
    Ha bármi probléma történne, akkor vissza lehet majd állni a megelőző helyes rendszerkörnyezetre. Indítsa el a Timeshift alkalmazást a Menüből és kövesse a beállításokkal kapcsolatos utasításokat, majd végezze el a mentést.
  2. Tiltsa le a képernyővédőt.
  3. Amennyiben telepített Cinnamon Spices (asztalkalmazást, kisalkalmazást, kiegészítőt, témát), akkor a Rendszerbeállítások alkalmazásból frissítse őket az elérhető legújabb verzióra.
  4. Telepítse az elérhető frissítéseket.
  5. Frissítse rendszerét a Linux Mint 21 verzióról 21.3-ra.

Indítsa el a „Frissítéskezelő”-t, szüksége esetén telepítse az összes frissítést.

Ezt megteheti az ismert módon:

  1. a „Frissítés” gombra kattintva letöltheti a Frissítendő csomagok listáját,
  2. majd a „Telepítés” gombra kattintva telepítheti a szükséges frissítéseket.

Esetenként szükség lehet a Frissítéskezelő frissítésére is:

A frissítés elvégzéséhez kattintson a „Frissítés alkalmazása” gombra.

Ezen frissítések elvégzése után szükség lehet a rendszer újraindítására.

A frissítés elindításához:

  1. Indítsa el a „Frissítéskezelő”-t, majd
  2. a „Szerkesztés” menüből válassza ki a „"Linux Mint 21.3 Virginia" kiadásra frissítés” almenüt.
  3. A megjelenő új ablakban elvégezhető a rendszer frissítése az alábbiak szerint:

A Bevezetés átugrásához kattintson a „Következő” gombra.

Frissítés előtt olvassa el a kiadási megjegyzéseket. Ez a dokumentum részletesen leírja az új verzióhoz köthető ismert hibákat, elkerülő és valódi megoldásokat. Ennek a dokumentumnak a kibővített, szerkesztett magyar nyelvű változata elérhető a linuxmint.hu magyar nyelvű oldalán is.

Frissítés előtt olvassa el az újdonságokról szóló leírást. Ennek a dokumentumnak a kibővített, szerkesztett magyar nyelvű változata elérhető a linuxmint.hu magyar nyelvű oldalán is.

A lehetséges kockázatok megértésével és elfogadásával az „Alkalmaz” gombra történő kattintással elindítható a frissítés.

A frissítés során meg kell adni a rendszergazdai jogosultságszint eléréséhez a jelszót.

A frissítés a csomagok letöltésével és telepítésével folytatódik.

A frissítési folyamat végén megjelenik az „Összefoglaló” oldal. Ezzel a frissítés a Linux Mint 21.3-as verziójára elkészült.

A sikeres frissítés után: usrmerge

Javasoljuk, hogy alakítsa át rendszerét az új usrmerge rendszer szerint. Ez a változtatás automatikusan megtörténik a friss telepítésű Linux Mint 20.1 20.2, 20.3, 21, 21.1, 21.2, 21.3 verziók esetében.

További információkért olvassa el a következő cikket.

Az átalakításhoz mindössze a usrmerge csomagot kell telepítenie.

A „Szoftverkezelő” programban a keresés mezőbe írja be: „usrmerge” kifejezést, majd a csomag telepítése, vagy  pedig futtassa terminálban a következő parancssort:

sudo apt-get install usrmerge

Téma(vissza)váltás (opcionális)

A következő témák már nem az alapértelmezett témák része:

  • Mint-Y-Darker (a GTK téma és annak színváltozatai)
  • Mint-Y-Dark (a Metacity címsor téma)

Ezek azonban továbbra is elérhetőek a „mint-themes-legacy" csomagban. A „Szoftverkezelő” programban a keresés mezőbe írja be: „mint-themes-legacy” kifejezést, majd a csomag telepítése, vagy  pedig futtassa terminálban a következő parancssort:

sudo apt-get install mint-themes-legacy

Ha eddig valamelyik témát használta, akkor a „Themes” beállításokon keresztül válthat a Legacy témákra vagy az új hivatalos alternatívákra.

Indítsa újra számítógépet

A sikeres frissítés után, mentse el adatait és indítsa újra a számítógépet.

Gyakran Ismételt Kérdések

  • Amennyiben a frissítési lehetőség nem elérhető a számítógép számára, győződjön meg róla, hogy a szoftverösszetevőkből a legújabb verziót használja. A mintupdate csomagból a 6.0.9 vagy újabb verzióra van szükség a mint-upgrade-info csomagból a 1.2.5 vagy újabb verzióra van szükség. Amennyiben ezen verziókat használja, indítsa újra a Frissítéskezelőt az alkalmazás bezárásával, majd az alkalmazás menüből történő újboli elindításával.
  • Esetleg előfordulhat, hogy a legújabb mintupdate és mint-upgrade-info csomagok nem elérhetőek a számítógép által figyelt tükörkiszolgálókról, így ajánlatos az alapértelmezett tükörkiszolgálókkal is próbálkozni.
  • Ritkán előfordulhat, hogy a telepítés folyamán kizáródik a rendszerből és nem lesz képes visszajelentkezni. Ebben az esetben nyomja meg a CTRL+ALT+F1 billentyűkombinációt, jelentkezzen be, majd adja ki a következő parancsot:
    • Cinnamon asztali környezet estén: „killall cinnamon-screensaver
    • MATE asztali környezet estén: „killall mate-screensaver
    • Használja a CTRL+ALT+F7 vagy a CTRL+ALT+F8 billentyűkombinációt a munkamenetéhez történő visszatéréshez.

(kép)

Hozzászólások

Linux Mint Virginia frissítés után

Nemrégiben én is frissítettem Virginiára. Az igazat megvallva, már vártam vártam rá, mikor adják ki az új verziót, és leírnám azt a két "hibát",amit én tapasztaltam, bár lehetséges, hogy valamiféle beállítással orvosolható, de mivel még a "kislány" még új, maradhattak benne hibák. 

Egyik, amit én tapasztaltam, egér használatakor hirtelen elkapja a kulzort, és behúzza a bal felső sarok felé. Ezért olykor megesik, hogy pont máshová kattintok, mint ahova akartam. (ez egy Trust-os gamer egér) Lehet, mint ahogy írtam is, valamilyen formában orvosolható,  viszont az illesztőprogram kezelő sem kínál fel számomra semmiféle frissítési lehetőséget. (Egérfogóba vele :P )

A másik, a Cinnamon-os Dynamic Wallpaper bővítmény használatakor (ami a napszakhoz való hátteret állítja be) hibaüzenetet kapok a rendszer indulásakor. Ennek ellenére a bővítmény működik, kicseréli az adott időben, csak hát indításkor az a kis üzenet a jobb felső sarokban... Kicsit idegesítő.

Egyenlőre ennyi problémát találtam, különben jól viselkedik. :)

Üdv: Pali

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve