Az új évre is kellemes meglepetéseket tartogat

kami911 képe

A Mozilla ma kiadta a legújabb, 122.0 verziójú Firefox böngészőt, amely számos új funkciót és javítást hoz magával. Az új kiadásra január 23-án került sor, és számos izgalmas fejlesztést tartalmaz, amelyekkel még kényelmesebbé válik a böngészés és a webfejlesztés. Nézzük meg, milyen újításokkal érkezett a Firefox 122.0! A nyílt forráskódú, a személyes szférát leginkább védő, a főbb platformokon – Linux, Android, Windows, macOS, iOS  – elérhető webböngésző számos újdonsággal és biztonsági frissítéssel is érkezik. A Firefox 122.0 új asztali verziója többek között keresési javaslatokhoz képek és leírások megjelenítését, fordítások stabilitásának növelését, iCloud Keychain támogatást macOS-en, MDN Web Docs cikkek elérhetőségét a címsorban, Unicode Szabványnak megfelelő sortörési szabályokat, valamint új .deb csomagot Linux felhasználóknak hoz, mindezt a böngészés és webfejlesztés optimalizálása érdekében.

A Mozilla Firefox 122-es verziójáról tudni kell, hogy készült belőle ESR (Extended Support Release) kiadás. A régi operációs rendszereket használóknak ez fontos hír, mert a Firefox ESR 115.7-es verziója továbbra is támogatja a Windows 7, a Windows 8 és a Windows 8.1, továbbá a macOS 10.12, 10.13 és 10.14 verziók használatát, egészen 2024 őszéig.

Újdonságok a Firefox legújabb asztali verziójában

Keresési Javaslatok Képekkel és Leírásokkal

A Firefox mostantól megjeleníti a keresési javaslatokhoz tartozó képeket és leírásokat, amennyiben a keresőmotor ezt támogatja. Ezáltal a felhasználóknak könnyebbé válik az információk gyorsabb megértése és az elérni kívánt tartalom gyorsabb megtalálása.

Keresési javaslat képekkel és leírással

Fordítások javítása és stabilitásnövelés

A fordítások funkciója jelentős fejlesztésen ment keresztül, amely javítja a fordított weboldalak minőségét és stabilitását. Ennek eredményeként a fordított oldalakon a tartalom stabilabban megjelenik, és megszűnnek azok a problémák, amikor a tartalom eltűnhetett vagy az interaktív elemek hibásan működhettek.

iCloud Keychain támogatás macOS-en

A Firefox mostantól támogatja az iCloud Keychain-ben tárolt jelszavak létrehozását és használatát macOS környezetben. Ezáltal a macOS felhasználók könnyedén és biztonságosan használhatják a jelszavakat az iCloud Keychain rendszerében.

MDN Web Docs cikk-javaslatok a címsorban

A Keresési javaslatok (Firefox Suggest) által szolgáltatott MDN Web Docs cikkei most már elérhetők lesznek a címsorban, amikor a felhasználók webfejlesztéssel kapcsolatos információkat keresnek. Ezáltal a fejlesztők könnyen hozzáférhetnek a legfrissebb és legrelevánsabb információkhoz a böngésző címsorában.

Webtartalom sortörési szabályok az Unicode szabványnak megfelelően

A webtartalom sortörési szabályai most már megfelelnek a Unicode Szabványnak, ami javítja a böngészők kompatibilitását a sortörés tekintetében. További fejlesztésként azon felhasználók számára, akik kelet-ázsiai és délkelet-ázsiai nyelveket használnak, a Firefox mostantól támogatja a helyes nyelvérzékeny szóválasztást, amikor a felhasználók kétszer kattintanak a szövegen, beleértve a kínai, japán, burmai, laoszi, khmer és thai nyelveket.

Új .deb Csomag Linux Felhasználóknak

A Firefox mostantól letöltésre kínálja az új .deb csomagot a Linux felhasználók számára, akik Ubuntu, Debian vagy Linux Mint rendszert használnak. Ezáltal könnyebben telepíthető és frissíthető a legújabb Firefox verzió a Linux alapú operációs rendszereken.

Ezen újításokkal a Firefox továbbra is elkötelezett az internetes böngészés és webfejlesztés felhasználói élményének folyamatos fejlesztése mellett. Az új verzió letölthető a hivatalos Mozilla weboldalról, és a frissítés automatikusan települ, ha a felhasználók ezt engedélyezték. Próbálja ki az új funkciókat, és élvezze a továbbfejlesztett böngészési élményt a Firefox 122.0 verziójával!

A fejlesztői újdonságok a Firefox legújabb verziójában

  • Az Inspector Rules nézetében történő billentyűzetnavigáció javítása kiemelkedő újítás a fejlesztők számára. A Firefox 122-től kezdve, a Selector, Property Name vagy Property Value szerkesztésekor az Enter gomb nem váltja ki a következő bevitelre való fókuszálást, hanem érvényesíti a beírt értéket és a megfelelő elemre fókuszál (#1861674). Természetesen továbbra is lehetőség van a Ctrl + Enter (Cmd + Enter macOS-en) vagy a Tab használatára a validáláshoz és a fókuszálás következő bevitelre történő átviteléhez.
  • Az offset-position tulajdonság engedélyezése és támogatása az offset-path CSS tulajdonság esetében, ami különösen hasznos az offset-path értékeinek többségéhez. Támogatás hozzáadása a ray(), basic-shape, coord-box értékekhez az offset-path CSS tulajdonságon belül. Támogatás felvétele a rect() és xywh() alapalakokhoz, amelyek a clip-path és offset-path CSS tulajdonságokkal bírnak.
  • Az SVG viewBox attribútum animálásának támogatása SMIL animációkkal, amelyek az eredeti értékhez viszonyított animációk.
  • Az új LargestContentfulPaint API bevezetése, ami időzítési információkat szolgáltat a legnagyobb kép vagy szövegfestésről, mielőtt a felhasználók interakcióba léphetnének egy weboldallal.
  • A „hr” elem támogatása a „select” elemekben, lehetővé téve az elválasztók egyszerű használatát a "select" elemekben.
  • A „showPicker” módszer támogatása a „<select>” elemeken, amelyet JavaScripttel lehet használni a legördülő viselkedés kiváltásához.
  • A fallback URL parser megváltoztatása az ismeretlen sémákhoz DefaultURI-re, javítva a specifikációval való megfelelést és a webkompatibilitást.
  • Az ArrayBuffer.prototype.transfer javaslat módszer engedélyezése, amely lehetővé teszi az ArrayBuffer adatok tulajdonjogának átadását.
  • Támogatás hozzáadása a Screen Wake Lock API-hoz, ami lehetővé teszi az képernyő ébren tartását bizonyos esetekben.
  • A „webauthn” automatikus kitöltési token felismerése, amely lehetővé teszi a passkey-ek javaslatát az űrlapok automatikus kitöltésekor.
  • Mostantól a szkriptek képesek tárolni a cacheAPI adatokat a Privát Böngészési módban is. Korábban a privát böngészési módban történő böngészés élménye jelentősen eltérhetett a normál módban történőtől. Ezekkel a változásokkal a weboldalak képesek lesznek cacheAPI adatokat tárolni a Privát Módban is, így elmozdulva egy egységes élmény felé a normál és a Privát Böngészési módot összehasonlítva.
  • A felhasználói adatvédelem további védelme érdekében a Firefox mostantól „megtisztítja” azokat a szűrőket, amelyek a currentColor-t használják bemenetként. Mivel a szín beállítható a :visited pszeudo szelektorral, potenciálisan érzékeny adatokat tartalmazhat, ezért ezeket a primitiveket „megtisztítja” a böngésző. Ez azt jelenti, hogy ha ilyen szűrőt használ, nem lesz képes kiolvasni a szűrő kimenetét a vászonról.
  • Az "Uneven Level Protection Forward Error Correction" (ULPFEC) mostantól alapértelmezetten bekapcsolva lesz a Firefoxban. Ez egy további eszközt biztosít a WebRTC szolgáltatásoknak, javítva a videóminőséget olyan felhasználóknál, akiknél ingadozó internetkapcsolat áll rendelkezésre.

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network 122-esra vonatkozó cikkében.

Megoldatlan Problémák

Fontos megjegyzés, hogy néhány régebbi AMD processzorral rendelkező gép esetében előfordulhat, hogy a képminiatűrök fekete színűek a fájldialogusokban. Ebben az esetben a grafikus illesztőprogram frissítése megoldást nyújthat.

Lejárt támogatású operációs rendszerek támogatása

A Firefox mögött álló Mozilla egy technikai támogatási oldalán is megerősítette, hogy a Firefox 115-ös (jelenlegi: 115.7) verziója lesz az utolsó támogatott Firefox verzió a Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1, továbbá a macOS 10.12, 10.13 és 10.14 verziót használók számára. Ha ezeket a Windows-verziókat használja, akkor egy alkalmazásfrissítéssel átkerül a Firefox Extended Support Release (ESR) csatornára, amely a Firefox hosszan támogatott verziója. Az átirányítás azt jelenti, hogy amikor a felhasználók frissítik a Firefox böngészőt, az automatikusan az ESR 115-ös verzióra fogja őket átirányítani. Az ESR 115 továbbra is támogatni fogja ezeket az elavult operációs rendszereket, és fontos biztonsági frissítéseket kapnak majd. Így a felhasználók továbbra is biztonságban tudhatják magukat és az adataikat. A Mozilla 2024 szeptemberéig biztosít biztonsági frissítéseket ezen felhasználók számára. Ezt követően nem biztosít biztonsági frissítéseket ezekhez a régi Windows verziókhoz. Ahogy ismeretes, 2023. január 10-én lejárt a Windows 8.1 és Windows 8 operációs rendszerek támogatása, valamint a Windows 7 kiterjesztett támogatása is. Ez azt jelenti, hogy a Microsoft már nem biztosít biztonsági javításokat, frissítéseket és technikai támogatást sem az ingyenes, sem pedig a fizetős ügyfelek számára. Ennek következtében az ilyen operációs rendszereket futtató számítógépek, amelyek csatlakoznak az internethez és hálózathoz, veszélyeztetettek lehetnek, és ezáltal veszélyt jelenthetnek a többi felhasználó számára is. Ennek oka, hogy ezek a rendszerek biztonsági hiányosságokkal rendelkeznek, és egyre nehezebb lesz megvédeni őket a rosszindulatú programokkal szemben, amelyek kihasználják ezeket a biztonsági réseket. Ráadásul a biztonsági szoftverek gyártói is fokozatosan befejezik az antivírus-, malware-, tűzfal- és más védelmi rendszerek támogatását ezekhez a rendszerekhez, vagy egyszerűen csak kivonják a termékeiket a támogatott listáról. Az újabb operációs rendszerek használata nemcsak a biztonság miatt fontos, hanem azért is, mert a legtöbb szoftver és alkalmazás már csak az újabb rendszerekkel kompatibilis. Az újabb operációs rendszerek magukban hordozzák az újabb technológiákat és szolgáltatásokat, amelyek fontosak lehetnek a felhasználók számára. Ez egy 13 éves időszak végét jelenti, amely a Windows 7 megjelenésével kezdődött és a Windows 8 megjelenésével folytatódott. Érdemes megjegyezni, hogy világszerte a felhasználók közel 5 százaléka még mindig ezeket az elavult rendszereket használja, beleértve a Windows XP-t is, míg Magyarországon közel 6 százalékuk használja ezeket a nem biztonságos rendszereket. A Firefox fejlesztői ezért úgy döntöttek, hogy a macOS 10.12, 10.13 és 10.14 felhasználóit az ESR 115-ös verzióra irányítják át. Az ESR (Extended Support Release) verziók hosszabb ideig kapnak támogatást és frissítéseket, ami biztosítja a felhasználók számára a stabilitást és a biztonságot. Fontos megjegyezni, hogy az átirányítás az elavult operációs rendszereket futtató felhasználókat érinti csak. Ha valaki már rendelkezik újabb Windows, illetve macOS verzióval, akkor nem lesz átirányítva az ESR verzióra, hanem továbbra is a legújabb verziókat fogja kapni.

Firefox ESR böngésző újdonságok

Az Firefox for Android böngésző újdonságai

A legújabb Firefox for Android verzióval számos izgalmas fejlesztés érkezett, amelyek még kényelmesebbé és biztonságosabbá teszik a böngészést mobil eszközökön. Nézzük meg a legfontosabb újdonságokat!

Alapértelmezett PDF-olvasóként való beállítása

A Firefox for Android mostantól könnyedén beállítható alapértelmezett PDF-olvasóként. Ezáltal a felhasználók egyszerűen és gyorsan kezelhetik a PDF fájlokat a Firefox böngészőjükön keresztül, még egyéb alkalmazásokra való átkattintás nélkül.

Globális Adatvédelmi Vezérlés támogatása

A Firefox for Android mostantól támogatja a Globális Adatvédelmi Vezérlést (Global Privacy Control). Ennek a funkciónak köszönhetően a Firefox értesíti a weboldalakat arról, hogy a felhasználó nem szeretné, ha az adatait megosztanák vagy értékesítenék. Ez a funkció alapértelmezetten be van kapcsolva a privát böngészési módban, de a normál böngészési módban is engedélyezhető a „Beállítások” almenü → „Adatvédelem és biztonság” → „Fokozott követés elleni védelem” → „Megmondás a webhelyeknek, hogy ne adják el vagy osszák meg az adatait” kapcsolóval.

Felhasználói azonosító változása Android 10-re

A felhasználói azonosítóban (User Agent) történt változások révén a Firefox for Android mostantól mindig „Android 10”-ként jelzi be az operációs rendszer verzióját a User-Agent sztringjében. Ez a fejlesztés két fő célt szolgál: csökkenti a felhasználói ujjlenyomat információkat és minimalizálja az esetleges weboldal-összeférhetőségi problémákat.

Ezek az újítások nem csupán a kényelmet és a funkcionalitást növelik, hanem a felhasználók adatvédelmi szempontból is jobban ellenőrzik, hogy adataikat miként kezelik a weboldalak. A Firefox for Android továbbra is elkötelezett a folyamatos fejlesztés és a felhasználói élmény javítása mellett. Frissítse böngészőjét, és élvezze a legújabb funkciókat a Firefox for Android legfrissebb verziójában!

Az Firefox for iOS böngésző újdonságai

Új Funkciók

  • Hosszú érintéssel visszaugorhat és elérheti a Nemrég mentett szekciót a nyitóképernyőn: Mostantól a hosszú érintés a visszaugrás és a nemrég mentett szekcióknál is alkalmazható.

Javítások

  • Mélyhivatkozás (deeplink) problémák a külső Alkalmazásoknál: A mélyhivatkozásokkal (deep link) kapcsolatos problémákat külső alkalmazásokkal való kapcsolattal javították, így a navigáció és az átirányítások még zökkenőmentesebben működnek.

  • Főoldal betöltési teljesítmény javulása: A főoldal betöltési teljesítményét tovább optimalizálták, így gyorsabb és hatékonyabb böngészési élményt kínál a felhasználóknak.

  • Keresés fókusz javítása a Firefox widgeten: A keresési fókusz problémáit a Firefox widgeten javították, biztosítva a zökkenőmentes keresési élményt.

  • Nemrég bezárt lapok javítása a böngésző újraindítása után: A bezárás után történő Firefox újra megnyitásakor a nemrég bezárt lapok megfelelő visszaállítása érdekében végrehajtották a szükséges javításokat.

  • A témákban fellépő problémák javítása: A témákban tapasztalható problémákat kijavították, így azok mostantól zökkenőmentesen működnek.

  • A könyvjelzők szerkesztése során a mappa/almappa megkülönböztetése: A "Könyvjelzők szerkesztése" funkcióban a mappák és almappák közötti megkülönböztetést helyreállították.

  • A felolvasás funkció javítása a bankkártya Információknál: A bankkártya információk hangos felolvasása funkcióját javították a jobb hozzáférhetőség érdekében.

Ezen újításokkal a Firefox for iOS továbbra is törekszik a felhasználói élmény folyamatos fejlesztésére és a problémák gyors megoldására. Frissítsd a böngésződet, hogy élvezhesd a legújabb funkciókat és a javítások által nyújtott előnyöket a Firefox for iOS 122.0 verziójában!

Letöltés

A Mozilla folyamatosan dolgozik a böngésző biztonságának és teljesítményének javításán, és ez az új verzió számos új funkciót és javítást tartalmaz. Az új verzió telepítése javasolt minden Firefox felhasználónak, hogy kihasználhassák a frissített funkciókat és a legjobb böngészési élményt.

A Firefox ezen verziójával kapcsolatos teljes változáslista. A Firefox következő – 123-as – verziója, 2024. február 20-án jelenik majd meg. És hogyan előzte meg a Firefox böngésző a többi böngészőt? Egyelőre nem népszerűségben, hanem sebességben (Sebesség tekintetében is a mezőny élére áll a Firefox?) és verzió számban is (Chrome 121, Edge 120, Firefox 122) - de legalább majd kiderül, hogy ez a paraméter mennyire fontos a felhasználóknak.

Ha hibát talál jelezze a Mozilla felé.