Az LMDE 6 bétának szánt verziója már elérhető tesztelésre

kami911 képe

A hamarosan megjelenő LMDE (Linux Mint Debian Edition) 6 operációs rendszer kiadása már elérhető bétának szánt verziója tesztelésre, a 2023 szeptember során megjelenő végleges kiadás előtt.

A Debian GNU/Linux 12 „Bookworm” operációs rendszeren alapuló és a hosszú távon támogatott Linux 6.1 LTS kernel sorozat által hajtott LMDE 6 „Faye” disztribúció a Linux Mint 21.2 „Victoria” kiadásban jelen lévő frissített szoftver stackkel és a legújabb Cinnamon 5.8 asztali környezettel, PipeWire hang-alrendszerrel, GTK4/libadwaita támogatással és jobb sötét megjelenéssel is érkezik alapértelmezetten.

Ezen kívül ez a kiadás új megjelenést kínál az újonnan hozzáadott, különböző színváltozatokkal rendelkező mappaikonoknak köszönhetően, az eszköztippek konzisztenciájának javításával, hogy a különböző alkalmazásokban és asztali számítógépeken ugyanúgy nézzenek ki, a háttérhez alkalmazkodó szimbolikus ikonok támogatásával, valamint a HEIF és AVIF képformátumok teljes körű támogatásával.

A saját fejlesztésű Xreader dokumentumnéző alkalmazás megfelelő támogatást kapott az Adobe Illustrator dokumentumokhoz, a Pix képnéző alkalmazás mostantól a gThumb 3.12.2 képnézegetőt használja alapként, a Szoftverkezelő alkalmazás pedig felfrissített felhasználói felülettel, jobb pontozási/rendezési algoritmusokkal és hangolt csomaglistával érkezik.

Az LMDE 6 munkálatai 2023. május elején kezdődtek, nem sokkal a Linux Mint 21.2 kiadása előtt, amely az Ubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish) operációs rendszer sorozatból származik, de egy Debian GNU/Linux 12-es alapra épül, főként azért, hogy a Linux Mint fejlesztői tesztelhessék saját szoftver stackjük kompatibilitását a Debian GNU/Linuxszal a következő nagy Linux Mint kiadás, a Linux Mint 22 előkészítéseként.

De a Debian Bookworm alapon és az újabb Linux 6.10 LTS kernelen kívül szó szerint semmi különbség nincs az LMDE 6 és a Linux Mint 21.2 között.

Minden további nélkül kipróbálhatja az LMDE 6 előzetes béta kiadását, az alábbi letöltési linkekre kattintva:

A kiírás előtt ellenőrizze a telepítőket!

Az ellenőrzés folyamata: