Firefox 112 – a gyorssegély a biztonságos internetböngészésre

kami911 képe

Letölthető, többek között magyar nyelven is, a Mozilla Firefox 112-es verziója a nyílt forráskódú, a személyes szférát leginkább védő, a főbb platformokon elérhető webböngészőnek. A Firefox böngésző legújabb frissítése számos új funkciót és változást hozott, többek között lehetőséget ad a jelszók megtekintésére, az Intel GPU-k szoftveres dekódolt videóinak átfedésére, valamint az e-mail követési védelemmel is bővült. A frissítésben számos biztonsági hiba is javítva lett, az U2F JavaScript API pedig alapértelmezés szerint letiltásra került.

Az asztali Firefox újdonságai

  • A jelszómezőkre jobb gombbal kattintva mostantól megjelenik a jelszó feltárásának lehetősége.
  • Az Ubuntu Linux felhasználók mostantól importálhatják böngészőadataikat a Chromium böngésző Snap csomagból származó változatából is. Jelenleg ez csak akkor működik, ha a Firefox nincs szintén Snap csomagként telepítve, de folyamatban van  ennek megoldása is.
  • Amennyiben használja a laplista panelt a lapsávon, akkor mostantól bezárhatja a lapokat az abban a listában lévő elemekre való középső kattintással is.
  • A lapok bezárását eddig is a (Cmd/Ctrl)-Shift-T billentyűkombinációval tudta visszavonni. Mostantól ugyanez a billentyűkombináció visszaállítja az előző munkamenetet, ha ugyanabból a munkamenetben már nincs több visszanyitandó már bezárt fül.
  • Minden Fokozott követés elleni védelem „Szigorú” (ETP [Enhanced Tracking Protection] - Strict) üzemmódja felhasználói számára kibővítették az URL-ekből eltávolított ismert követési paraméterek listáját, annak érdekében, hogy még jobban megvédjék felhasználókat az oldalakon keresztül történő felhasználókövetéstől.
  • Lehetővé teszi a szoftveresen dekódolt videó megjelenítést Intel GPU-kon Windows alatt. Javítja a videó lefelé skálázásának minőségét és csökkenti a GPU-használatot gyenge GPU-val szerelt gépek estében.
  • A szigorúra állított privát ablakok és az Fokozott követés elleni védelem „Szigorú” üzemmódja mostantól tartalmazni fogja az e-mail nyomon követés elleni védelmet. Ez megnehezíti az e-mail nyomkövetők számára a Firefox-felhasználók böngészési szokásainak megismerését. A Pajzs ikonpanel alpaneljén ellenőrizheti a Nyomonkövetési tartalomak között.
  • Az elavult U2F Javascript API mostantól alapértelmezés szerint le van tiltva. Az U2F protokoll továbbra is használható marad a WebAuthn API-n keresztül. Az U2F API újra engedélyezhető a security.webauth.u2f beállítás használatával.

Firefox ESR újdonságok

A Firefox 102 ismét egy ESR (Extended Support Release) változat lett, amely a hosszabban karbantartott és frissített, nagyvállalati felhasználásra, vagy ritkábban érkező új funkciókra vágyó felhasználók verziója. A 102 ESR verzió mostani frissítése 102.10. A Firefox 112 ESR verziójáról szóló kiadási megjegyzéseket itt olvashatja el. Letölthető innen, de a Firefox 102-es verziót ki kell választani. (Az Firefox ESR 102-es alapverziójáról itt olvashat)
Az előző Firefox ESR – hosszan támogatott – 91.13.0 verziója támogatása 2022. szeptember 20-án lejárt, a 91.x verzió felhasználóinak a 102-es verzióra való frissítés ajánlott, amit a nem letiltott frissítés esetén a Firefox böngésző is kezdeményezni fog.

Az Firefox for Android újdonságai

A Firefox böngésző Android-ot futtató eszközökre készített változatának legújabb frissítése számos fontos változást hozott a felhasználók számára. Mostantól lehetőség van arra, hogy a felhasználók kiválasszák, hogy minden alkalommal megkérdezzék-e őket, amikor egy hivatkozás másik alkalmazásban nyílna meg. Továbbá, a frissítésben hozzáadták a „húzd-le az újratöltéshez” gesztus funkciót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan újra töltsék be az oldalt.

A frissítésben számos biztonsági hiba is javítva lett, így a böngésző még biztonságosabbá vált. További fontos javítások között szerepel, hogy mostantól 10-bites videók is zökkenőmentesen játszhatók le a Firefox böngészőben. Ezenkívül a YouTube videók teljes képernyőn történő lejátszásának problémáit is javították, így a felhasználók mostantól zavartalanul élvezhetik a videóikat.

A frissítésnek köszönhetően a Firefox böngésző még inkább hozzáférhetővé vált. Az apró gombokat, amelyek nehezen használhatóak voltak, most javították, így azok könnyebben elérhetők. A felhasználók számára pedig mostantól lehetőség van arra, hogy az oldalak 100%-os méretben jelenjenek meg a kisebb kijelzőkön is.

Végül, a frissítésnek köszönhetően a geolokációs szolgáltatások is jobban működnek, így a felhasználók pontosabb helyzetmeghatározást kaphatnak a böngészőben. Összességében, a Firefox böngésző legújabb frissítése sok új funkcióval és javítással rendelkezik, amelyek még jobb felhasználói élményt biztosítanak az Androidos eszközön történő böngészés során is.

Az Firefox for iOS újdonságai

A Mozilla legújabb Apple mobil eszközökre szánt Firefox böngészőjének a frissítése számos javítást tartalmaz, beleértve az iOS 13 támogatásának megszüntetését is. Az új verzióban kijavították a problémát, amely miatt hiányoztak a vissza, illetve ok gombok a jelszókezelőben, továbbá a böngésző már nem felejti el a bejelentkezési adatokat és sütiket a lap frissítése során. A frissítésben javították a tétlen lapok bezárásakor fellépő hibát, amely megakadályozta az új lap megnyitását, valamint az olyan hibákat is, amelyek miatt a privát böngészésben megnyitott lap tartalma látszódott, ha az alkalmazások között váltottak. Az új verzióban a linkek más alkalmazásokban való megnyitásának felugró ablaka is javították. Ez a Firefox frissítés sokat javít a böngészési élményen, és javasoljuk mindenkinek, hogy frissítse a böngészőt az új funkciók és javítások érdekében.

Fejlesztői újdonságok

Letöltés

A Firefox ezen verziójával kapcsolatos teljes változáslista. A Firefox következő – 113-as – verziója, várhatóan 2023. május 9-én jelenik majd meg.

(kép)

Hozzászólások

Nálam ma dobta be a Frissítéskezelő Minten

A telepítés után az Edit/ Settings/ Language/ Set Alternatives.../ Select a language to add/ Search for more languages...-nél a „Magyar”-t ki kellett választanom, hogy anyanyelvemen társalogjon velem a menü.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nálam ma dobta be a Frissítéskezelő Minten

#1 Ilyen nekem régebben akkor volt, amikor Mint csapat már nem a maguk által karbantartott verziót csomagolták a rendszerbe, hanem a "gyárit". Magyar nyelvet hozzá kellett adni (a szótárat), sorrenden változtatni stb. A helyesírás ellenőrző átállt angolra ha angol felületen kommenteltem, és a felület is, és úgy is maradt, hiába már magyar oldalon voltam. Később csak a felület, ha angol oldalt böngésztem, de aztán idővel ez elkopott. Csak azokon a gépeken volt így, amelyeket én használok intenzíven.

Most nem találkoztam ilyennel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nálam ma dobta be a Frissítéskezelő Minten

#1.1 Megnéztem a Synapticban, a firefox-locale-hu csomag nem volt telepítve, úgyhogy most feltettem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nálam ma dobta be a Frissítéskezelő Minten

#1 Nálam az Mxlinux játszotta el pontosan ugyanezt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve