Még erősebben védi a Firefox a személyes szférát

kami911 képe

Letölthető a Mozilla Firefox 102-es verziója, a nyílt forráskódú és keresztplatformos webböngészőnek. Ez a frissítés, amely már Alapból bekapcsolt a teljes követősüti-védelemmer érkezik és hatástalanítani próbálja a lekérdezési paraméterek követését a Fokozott követés elleni védelemet Szigorú üzemmódba kapcsolva. Ebben a kiadásban már beállítható, hogy a letöltések panel automaikusan megnyíljon, vagy sem.

Az asztali Firefox újdonságai

  • A Letöltések panel automatikus megnyításának beállítása: Minden alkalommal, amikor elindít egy letöltést, a Firefox alapértelmezés szerint automatikusan előhívja a Letöltések panelt, így könnyen megtalálhatja a letöltött fájlokat, de a panel megjelenése zavarhatja. Annak érdekében, hogy ne kelljen többször bezárni, a panel nem jelenik meg, ha több letöltés van folyamatban, vagy ha úgy állítja be. A Letöltés gombra jobb egérgombbal kattintva állíthatja be ezt a beállítást a „Show Panel When Download Begins” lehetőségnél.

  • Amennyiben a Mozilla Firefox Fokozott követés elleni védelemét Szigorú üzemmódba kapcsolja, az mostantól hatástalanítani próbálja a lekérdezési paraméterek követését is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jellemző nagy webhelyek követést végző URL-tagjait vágdossa le a Firefox. Ezzel ellehetetlenítve a követés ilyen formáját. A Firefox által eltávolított URL részletek a következőek:

    • Olytics: oly_enc_id=, oly_anon_id=
    • Drip: __s=
    • Vero: vero_id=
    • HubSpot: _hsenc=
    • Marketo: mkt_tok=
    • Facebook: fbclid=, mc_eid=

Ez a beállítás a privár böngészés alatt alapértelmezetten még nem működik, de egy about:config beállítással beállítható: „privacy.query_stripping.enabled.pbmode” beállítást kell „true” értékre állítani.

További URL tisztogatás érdekében telepíthető a ClearURLs kiegészítő is.

  • Windowson képernyőolvasó (amely olyan technológia a vakok vagy nagyon korlátozottan látók számára, amely hangosan felolvassa azt, ami a képernyőn van) használata esetén az enter megnyomására van szükség egy elem aktiválásához. Ez néha nem sikerült, illetve nem a rossz elemre és/vagy egy másik alkalmazásablakra kattintás lertt az eredmény. Enekke a hibának az oka fel lett kutatva és most javításra került. A felhasználók a saját igényeikhez igazíthatják ezeket a funkciókat és most már Firefox windows-os változatán is hiba nélkül működik.

  • Biztonsági okokból további folyamat elválasztást végeztek a fejlesztők: javították a biztonságot azáltal, hogy a hangdekódolást egy különálló folyamatba helyeztük át szigorúbb sandboxinggal, így javítva a folyamatok elszigeteltségét

  • A Linux-felhasználók számára ez a verzió bevezette a Geoclue támogatását, amely a weboldalak igénye esetén geolokációs szolgáltatásokat nyújt a D-Bus-on keresztül.

  • A Firefox 102-ben fejlesztették a Kép a képben funkciót is, mivel támogatja a Dailymotion, Disney+ Hotstar, Funimation, HBO Max, SonyLIV és Tubi videó streaming szolgáltatások feliratozását. A fejlesztők várják további szolgáltatásokkal kapcsolatos igényeket.

  • Ez a verzió tovább javítja a PDF olvasási üzemmódot a nagy kontrasztú üzemmód használatakor.

Firefox ESR újdonágok

A Firefox 102 ismét egy ESR (Extended Support Release) változat lett, amely a hosszabban karbantartott és frissített, nagyvállalati felhasználásra, vagy ritkábban érkező új funkciókra vágyó felhasználók verziója. A Firefox 91 ESR támogatása 2022 szeptember 20-án jár majd le. A Firefox 102 ESR verziójáról szóló kiadási megjegyzéskeet itt olvashatja el. Letölthető innen, de a Firefox 102-es verziót ki kell választani.
Az előző Firefox ESR – hosszan támogatott – 91.11.0 verziója letölthető innen (újdonságok).

Az Firefox for Android újdonságai

  • A hitelkártya automatikus kitöltése mostantól kérni fogja a kártyaadatok mentését és frissítését az űrlapok kitöltésekor.
  • Megoldódott az a probléma, hogy a nagyméretű vágólap tartalma összeomlást okozott a billentyűzet megnyitásakor.
  • Már nem omlik össze az alkalmazás, amikor a PiP engedélyezésével a kereső widgetre való koppintáskor.
  • A jelszó automatikus kitöltése mostantól működik zárolt és nem futó Bitwarden alkamazásban tárolt jelszóval is.
  • Alkalmazások közötti váltáskor a Firefoxnak futó állapotban marad.

Az Firefox for iOS újdonságai

  • Szponzorált parancsikonok az iOS kezdőlapján: A küldetésünk anyagi támogatásának új módjain dolgozunk, beleértve az új szponzorált parancsikonokat a kezdőlapon. Csak olyan hirdetési partnerekkel dolgozunk együtt, amelyek megfelelnek adatvédelmi előírásainknak. Tudjon meg többet arról, hogyan utasíthatja el vagy tilthatja le a szponzorált parancsikonokat.
  • Hozzá lett adva egy beállítás, amellyel eltávolíthatja a parancsikonok részt az iOS kezdőlapjáról.
  • A kezdőlapon található ajánlott Pocket-cikkek mostantól megbecsülik az olvasási időt - így most vagy később is elolvashatja őket. A Firefox nyelvének angolra (Kanada) vagy angolra (Egyesült Államok) kell állítania ahhoz, hogy megkapja a Pocket cikkajánlásait.
  • Az URL-sávban a szöveg már nem lesz szöveghelyettesítéssel helyettesítve, amíg nem nyomja le a „szóköz” vagy a „.” billentyűt.

(A 101-es verzió újdonságai)

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network 102-esre vonatkozó cikkében.

  • A TransformStream és a ReadableStream.pipeThrough megérkezett, lehetővé téve, hogy egy ReadableStreamből egy WritableStreambe pipe-on keresztül átmenjen, minden egyes darabon végrehajtva egy transzformációt.
  • A ReadableStream, TransformStream és WritableStream most már mind átvihető rajta.
  • A Firefox mostantól támogatja a Content-Security-Policy (CSP) integrációt a WebAssembly-vel. A szkripteket korlátozó CSP-vel rendelkező dokumentum többé nem hajtja végre a WebAssemblyt, kivéve, ha a házirend az 'unsafe-eval' vagy az új 'wasm-unsafe-eval' kulcsszót használja.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows (AMD 64 bites, ARM 64 bites és 32 bites), Linux (64 és 32 bites) és OS X (Intel és Apple Silicon) operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni. Linux Mint esetén a frissítés elérhető a Frissítéskézelő alkalmazásban, illetve más platformok esetén terjesztés által biztosított frissítési csatornákon keresztül. A Windows 11 felhasználók már telepíthetik a Microsoft Store-ból.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők. Az előző Firefox ESR – hosszan támogatott – 91.11.0 verziója letölthető innen (újdonságok). A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak.

A Firefox Android verziójának letöltése.

Az iPhone készülékekre elérhető 101-es verzióról információ pedig itt található. Teljes változáslista. Az iOS verzió letöltése.

A Firefox következő – 103-as – verziója, várhatóan 2022. július 26-án jelenik majd meg.

Hozzászólások

kimarite képe

Hadat üzen a Firefox az URL-paraméter alapú követésnek

A Firefox új verziójában, a már több éve bővítgetett Enhanced Tracking Protection (ETP) megoldáson belül érhető el a beállítás, ahol a felhasználónak a védelmet "szigorú" módba kell kapcsolni. Ezt követően a Firefox a linkekre kattintás vagy pedig az URL böngészősávba másolása után is kivágja a hivatkozásokból a paramétereket, és már a követőkódok nélkül nyitja meg az oldalakat. Jelenleg a böngésző a Facebook (fbclid=, mc_eid=), a Marketo (mkt_tok=), a HubSpot (_hsenc=), a Vero (vero_id=), a Drip (__s=) és az Olytics (oly_enc_id=, oly_anon_id=) szűrésére képes, de várhatóan ez a lista a jövőben bővülni fog.

Újabb funkcióval rukkolt elő a Mozilla, amellyel távol tarthatja a marketingóriásokat a felhasználók különböző weboldalakon átívelő követésétől. A Firefox 102-es kiadásától kezdve beállítható, hogy böngésző bizonyos vállalatok URL-paramétereit (query string) letiltsa a hivatkozásokból - hívja fel a figyelmet a Bleeping Computer. Ezek azok a pár karakteres kódok az URL-ek végén, amelyekkel a vállalatok képesek megállapítani, hogy egy felhasználó az adott oldalra látogatott. Aztán a cégek az információ alapján például személyre szabott reklámokat tudnak az internetezők számára megjeleníteni, vagy éppen különböző adatokkal láthatják el a hirdetőket.
https://www.hwsw.hu/hirek/64832/mozilla-firefox-url-parameter-hivatkozas-biztonsag.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve