A Windows 7, 8, 8.1 verziók veszélyben, egyre kevesebb szoftver támogatja, de a Firefox még kitart

kami911 képe

Mint az talán mindenki számára ismert 2023. januárt 10-én lejárt a Windows 8.1, és a Windows 8 terméktámogatása, illetve a Windows 7 kiterjesztett terméktámogatása is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Microsoft nem biztosít további biztonsági javításokat, frissítéseket és technikai támogatást már fizetős ügyfelek számára sem. Az ilyen operációs rendszereket futtató számítógépek, amelyek csatlakoznak a hálózatra és az internetre, veszélyeztetettek lehetnek, és veszélyesek lehetnek a többi felhasználóra is. Ez azért van, mert az ilyen rendszerek biztonsági réseket tartalmaznak, és egyre nehezebb lesz megvédeni őket a rosszindulatú programoktól, amint azok egyre több biztonsági hibát használnak ki. Ezen kívül a biztonsági termékgyártók is előbb-utóbb befejezik a Windows 8.1, Windows 8 és Windows 7 rendszerekhez szükséges antivírus, malware, tűzfal és egyéb védelmi rendszerek támogatását, vagy csak simán az adott szoftverek vezetik ki a támogatását. Az újabb operációs rendszerek használata nem csak a biztonság miatt fontos, hanem azért is, mert a legtöbb szoftver és alkalmazás már csak az újabb rendszerekkel kompatibilis. Az újabb operációs rendszerek magukban hordozzák az újabb technológiákat és szolgáltatásokat, amelyek a felhasználók számára fontosak lehetnek. Ezzel véget ért egy 13 éves periódus, ami a Windows 7 megjelenésével kezdődött és a Windows 8 megjelenésével folytatódott. Érdemes megjegyezni, hogy világszinten a felhasználók közel 8 százaléka, még mindig ezen rendszereket használja – kiegészítve a listát a Windows XP-vel – míg Magyarországon ezen nem biztonságos rendszereket a felhasználók közel 10 százaléka használja.

Fogytán a választható, biztonságosan futtatható böngészők

A Google Chrome böngésző, és ezzel együtt a Microsoft-féle Bing böngésző fejlesztői a 110-es verzióval így döntöttek, és már nem támogatják a Windows-ok ezen régi verzióit. 2024 januárjától a legnépszerűbb játékplatform a Steam sem lesz futtatható már ezeken a régi Windows verziókon.

A Google kinyilatkoztatta, hogy már nem kapnak több frissítést, beleértve a biztonsági javításokat sem, azok a régebbi Windows kiadások, mint amilyen a Windows 7 vagy a Windows 8 és 8.1. Az ilyen hírek azért sem újdonságok, mert a Microsoft már tavaly szinte teljes mértékben leállította a biztonsági frissítéseket a Windows 7 operációs rendszerre vonatkozóan is. Azóta néhány kritikus javítást még kiadtak ugyan, de azok is csak rendkívüli esetekben jelennek meg. A Windows 8-ra még az idén is érvényes lesz a kiterjesztett támogatás, amely 2023 júliusáig tart, azonban a Windows 8.1 támogatása már idén januárban megszűnt.

A Google által pátyolgatott nyílt forráskódú szoftverkódja, a Chromium a legtöbb más webböngésző alapját is képezi. A Google támogatásának hiánya azt jelenti, hogy a Chromium alapú böngészők többsége is beszünteti a régebbi Windows kiadásokra való támogatását, ha eddig még nem tették meg.

A Microsoft is megerősítette egy blogbejegyzésben, hogy az Edge 109 verziója lesz az utolsó változata a böngészőjének Windows 7-re, Windows 8/8.1-re, Windows Server 2008 R2-re, Windows Server 2012-re és Windows Server 2012 R2-re vonatkozóan. A cég Webview2 futási környezete sem kap frissítést a fent említett platformokon túl a 109-es verzión túl. A Microsoft így fogalmaz: „bár az Edge és a Webview2 Runtime 109-es és korábbi verziói továbbra is működni fognak ezeken az operációs rendszereken, azok nem kapnak majd új funkciókat, biztonsági frissítéseket és hibajavításokat”.

Az ilyen bejelentések alapvetően azért fontosak, mert a régi operációs rendszereken már nem biztonságos az internetezés, ha nem kapnak frissítéseket, különösen a biztonsági réseket javító változtatásokat. A Chrome és a Chromium alapú böngészők azonban nem lesznek használhatóak ezeken a régi rendszereken, ha a fejlesztők nem tesznek közzé külön biztonsági frissítéseket. Ezért azoknak, akik még ilyen régi rendszert használnak, érdemes mielőbb frissíteni a számítógépüket vagy laptopjukat egy újabb operációs rendszerre, de nem csak Windows-ra.

A Mozilla Firefox még másfél évig használható lesz

Ezzel szemben a Mozilla egy hosszabb döntési folyamat végén a napokban erősítette meg, hogy a Firefox 115 ESR (Extended Support Release) változat, amely a hosszabban karbantartott és frissített kiadása előtt nem szüntetik meg a Windows 7, illetve a Windows 8 és a 8.1 támogatását. Ezzel a Firefox 115 ESR 2023 július 4-től legalább 2024 harmadik negyedévéig támogatja ezeket a rendszereket, amíg a 115-ös verziója a 115.13-115.15-ös alverziók megjelenésével érkezhet el végül.

A Mozilla jelentése szerint a Firefox böngészőjüket 13,44 százalékban használják WIndows 7 alól, 2,38 százalékban WIndows 8.1 alól, és még nagyjából 2 százalékban az egyéb régi WIndows-ok részaránya, ami 15 százalékot meghaladó részarányt mutat.

A Steam támogatás megvonása

2024. január 1-jétől a Steam hivatalosan nem támogatja többé a Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1 operációs rendszereket. Ezt követően a Steam kliens nem fog futni a Windows ezen verzióin. A Steam és a Steamen keresztül vásárolt játékok vagy egyéb termékek további futtatásához a felhasználóknak frissíteniük kell a Windows egy újabb verziójára.

Erre a módosításra azért van szükség, mert a Steam alapvető funkciói a Google Chrome beágyazott verziójára támaszkodnak, amely a Windows régebbi verzióin már nem működik. Emellett a Steam jövőbeni verziói a Windows funkcióinak és biztonsági frissítéseit is igénylik majd, amelyek csak a Windows 10 és újabb verziókban vannak jelen.

Bár a támogatás csak 2024-ben ér véget, erősen javasoljuk minden Windows 7/8/8.1 felhasználónak, hogy inkább előbb, mint utóbb frissítsen. A Microsoft a Windows 7 biztonsági frissítéseit és technikai támogatását 2020 januárjában, a Windows 8.1 esetében pedig 2023 januárjában szüntette be. Az ezeket az operációs rendszereket futtató számítógépek az internethez csatlakoztatva fogékonyak az új rosszindulatú szoftverekre és más exploitokra, amelyek nem lesznek javítva. Ezek a rosszindulatú szoftverek a számítógép, a Steam és a játékok rossz teljesítményét vagy összeomlását okozhatják. A rosszindulatú szoftverek arra is felhasználhatók, hogy ellopják a Steam-fiók vagy más szolgáltatások hitelesítő adatait.

Ha csak nem valami kifejezetten igényelt szoftver miatt tart ki a felhasználó a régi Windows mellett esetleg érdemes megfontolni az áttérést egy könnyebben használható Linux-ra, például egy Linux Mint-re. Ehhez a felhasználónak nem kell más tennie, minthogy letölt egy Linux disztribúciót, Ventoy-jal telepítő médiát készít egy pendrive-ra, Live módban kipróbálja és ha elégedett vele, akkor egy teljes rendszermentés követően telepíti azt, majd elkezdi használni a számítógépén. Azonban az átállás előtt fontos, hogy bizonyos dolgokat figyelembe vegyen:

  1. Ellenőrizze, hogy a számítógépe megfelel-e a Linux rendszer követelményeinek.

  2. Válasszon egy Linux disztribúciót, amely megfelel a számítógépe és az igényei számára.

  3. Mentsen el minden fontos adatot, mert a telepítési folyamat során a merevlemez tartalma törölheti. Telepítheti a rendszert a meglévő operációs rendszer mellé is, de a biztonsági mentés elvégzése ekkor is fontos.

  4. Tegyen előzetes kutatást a kiválasztott Linux disztribúció használatával kapcsolatban, és ismerkedjen meg a szükséges szoftverekkel és alkalmazásokkal. Kérdés esetén kérjen segítséget!

  5. Az operációs rendszer használatához való alkalmazkodás és tanulás időigényes lehet, ezért legyen türelmes.

A Linux rendszer telepítése után a felhasználó élvezheti az új rendszer nyújtotta biztonságot és az általa kínált előnyöket, mint például a szabadon elérhető és használható szoftvereket, az erős adatvédelmet és az összetett személyre szabhatóságot.